Αδελφέ μου Δημήτρη, παρ' όλο που οι γνώσεις μου είναι πολύ περιορισμένες επίτρεψέ μου να απαντήσω :jimysn έγραψε:Για τα αμαρτήματα έχω να θέσω κι εγώ ένα ερώτημα....
Λοιπόν τρέφω λογισμό για μία γυναίκα....χωρίς να οδηγηθώ στα επόμενα στάδια-βήματα....αμαρτάνω ή όχι???
Σμαρώ η αμαρτία και τα μεγέθη της δεν νομίζω πως μετριούνται με ανθρώπινες πιθαμές και σταθμά....ούτε εμείς τις ζυγίζουμε....
Μόνον αυτός απο ψηλά γνωρίζει...
Τώρα κάτι λίγο άσχετο μα που άπτεται των αμαρτημάτων...
Εκείνο πάλι που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί όταν ένας ιερεύς ή επίσκοπος σφάλει....το να το λέω είναι ιεροκατηγορία.....Μήπως όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια??? Προβληματίζομαι...μπορεί να βρίσκονται πάντα στο απυρόβλητο???
Οι αμαρτίες της σκέψης μπορεί να θεωρούνται μικρότερες, αλλά μόνο προσωρινά. Ας μην ξεχνάμε πως ο πονηρός χτυπάει πάντοτε στο μυαλό. Από κει αρχίζει η μόλυνση και σιγά - σιγά επεκτείνεται. Όταν η πονηρή σκέψη δεν καταπολεμηθεί στην αρχή, αλλά βρει πεδίο και αρχίσει να φουντώνει, μπορεί κάποια στιγμή να στριφογυρίζει συνέχεια στο μυαλό μας μέχρι να μας τρελλάνει και να γίνει πράξη! Γι 'αυτό θα συμφωνήσω ότι αν μια αμαρτία της σκέψης θεωρείται μικρή ή όχι, το γνωρίζει μόνον Εκείνος!
Όσον αφορά τον κληρικό, νομίζω πως δεν πρέπει ποτέ να τον κρίνουμε αρνητικά. Όχι για δική του προστασία, αλλά για δική μας! Ακόμα και αν κάποιες πράξεις του δεν μας αρέσουν δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε τι έχει τραβήξει ο συγκεκριμμένος ιερέας μέχρι να αμαρτήσει και τι πόλεμο έχει δεχθεί από τον πονηρό (που συνήθως είναι μεγαλύτερος από τον πόλεμο που δεχόμαστε εμείς οι λαϊκοί)!
Ας μην ξεχνάμε ποτέ πως όσο αυστηροί είμαστε με τους άλλους, το ίδιο αυστηρός θα είναι μαζί μας και ο Κύριος!