Αμαρτία

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Αμαρτία

Δημοσίευση από smarti »

Καλημερα,

Διαβαζωντας ενα βιβλιο μου ηρθε μια απορια και σκεφτηκα μηπως μπορειτε να μου πειτε τη γνωμη σας.

Υπαρχουν μικρες και μεγαλες αμαρτιες:Η η αμαρτια ειναι μια και δεν παιζει ρολο αν ειναι μικρη η μεγαλη:
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
fotios
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από fotios »

Χαίρετε αδερφοί μου!
Βέβαια από τους πατέρες γίνετε μία διαβάθμιση των αμαρτιών, μιλάνε και για θανάσιμες αμαρτίες κτλ. Ακόμη λένε οι πατέρες ότι 3 είναι τα στάδια της αμαρτίας (1. στην σκέψη, 2. στον λόγο και 3. στην πράξη) και ότι είναι πιο ελαφριά τα πρώτα στάδια. Πχ. μου μπήκε ένας λογισμός θυμού και τον δέχτηκα είναι το πρώτο στάδιο αμαρτίας, αν μετά αρχίζεις και βρίζεις είναι το δεύτερο στάδιο και αν τον δείρεις είναι το τρίτο...
Αλλά από την άλλη επειδή αμαρτία είναι στην ουσία άρνηση και εχθρότητα προς τον Θεό, δεν μπορούμε να πούμε πως δεν πειράζει κάποια αμαρτία διότι είναι μικρή...Εξάλλου αν κάποιος πέφτει σε μικρά παραπτώματα και δεν τα διορθώνει τότε θα πέσει και στα μεγάλα. Αλλά και ο Χριστός είπε "αν επιθυμείς τη γυναίκα του άλλου είσαι ένοχος μοιχείας". Εδώ βλέπουμε καθαρά ότι και η επιθυμία θεωρείται από τον Χριστό αμαρτία.
Οπότε ο πραγματικός Χριστιανός προσέχει και "φοβάται" όλες τις αμαρτίες.
Θυμήθηκα τώρα μια πολύ παρεξηγημένη από τους πολλούς Αγία τη Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή. Οι πολλοί Χριστιανοί λένε και πιστεύουν, από κάτι ταινίες της ζωής του Χριστού παπικές, ότι η Αγία Μαρία ήταν πόρνη.
Αυτό είναι μεγάλο ψέμα, ήταν μια πολύ όμορφη παρθένος, που από υπερφηφάνεια δαιμονίστηκε. Ο Χριστός την θεράπευσε και σύμφωνα με την παράδοση, μου είπε κάποιος άνθρωπος του Θεού, η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή λιποθυμούσε και έπεφτε κάτω και μόνο που άκουγε για κάποια σαρκική αμαρτία...μόνο στο άκουσμα της αμαρτίας...

Χαίρετε εν Χριστώ Ιησού!
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Οι αμαρτίες Φώτιε δεν είναι παραπτώματα τα οποία επισύρουν ποινή, σύμφωνα με αυτά που ξέρουμε για τους νόμους των ανθρώπων, αλλά πράξεις ή παραλείψεις που μας απομακρύνουν από το Θεό.

Στη ζωή μας κάνουμε 3 ειδών πράξεις:

1) Σύμφωνα με το θέλημα και προς δόξαν Θεού.
2) Αντίθετες με το θέλημα του Θεού ή σύμφωνες μεν, αλλά από εσφαλμένη πρόθεση, που είναι οι αμαρτίες
3) Πράξεις αδιάφορες πνευματικά, οι οποίες μερικές φορές χαρακτηρίζονται θεάρεστες ή αμαρτίες με βάση την πρόθεση.

Σκοπός μας είναι κάθε στιγμή της ζωής μας να γεμίζει με πράξεις σύμφωνες με το θέλημα και προς δόξαν Θεού. Κάθε απώλεια πολύτιμου χρόνου είναι αμαρτία.

Για να μην μελαγχολήσουμε όμως πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος "ος ζήσεται και ουχ αμαρτήσει". Η αμαρτία είναι αποτέλεσμα της μεταπτωτικής κατάστασης και αντιμετωπίζεται μόνο με τη Χάρη του Θεού μέ τα όπλα, που μας δίνει η Εκκλησία.

Θανάσιμες είναι όλες οι αμετανόητες αμαρτίες. Καμμιά φορά και οι μικρές αμαρτίες (άμμος έλεγε ο Γέροντας Πορφύριος), που δεν τις συνειδητοποιούμε για ν' απαλλαγούμε απ' αυτές, μπορεί να σκληρύνουν την καρδιά μας και να μας οδηγήσουν σε πνευματικό θάνατο.

Βεβαίως υπάρχουν βαρύτερες και ελαφρύτερες αμαρτίες. Το βάρος έχει να κάνει με το αν τελούνται και με το σώμα ή μόνο με το πνεύμα, αλλά κυρίως έχει να κάνει με το πόσο δύσκολα μπορούμε ν' απαλλαγουμε από τις συνέπειές τους.

Τα στάδια προς την αμαρτία είναι πράγματι 3, αλλά όχι όπως τα περιγράφεις. Δηλαδή:

1) Λογισμός
2) Συναίνεση ή απόρριψη
3) Πραγματοποίηση

Ο λογισμός δεν είναι αμαρτία. Είναι επίθεση των πειρασμών, την οποία μπορεί να αποκρούσουμε ή να την αποδεχθούμε. Όλοι οι άνθρωποι έχουν λογισμούς και οι λογισμοί δεν είναι ένδειξη της πνευματικής μας κατάστασης. Δεν χρειάζεται να εξομολογούμαστε τους λογισμούς μας, εκτός κι αν είναι πολύ επίμονοι και ζητάμε τη βοήθεια του Πνευματικού μας για ν' απαλλαγούμε απ' αυτούς.

Αν το λογισμό τον απορρίψουμε άμεσα ή μετά από σκέψη η ιστορία σταματά εδώ. Αν όμως τον αποδεχθούμε τότε έχουμε ήδη διαπράξει αμαρτία. Αυτό εννοούσε ο Χριστός με το : "ήδη εμοίχευσε μετ' αυτής". Όταν δηλαδή το μυαλό μας αποδεχθεί τον πειρασμό και επιθυμήσει την τέλεσεη της αμαρτίας, έχουμε αμαρτήσει ακόμη κι αν τελικά δεν πραγματοποιήσουμε την επιθυμία μας.

Στο τρίτο στάδιο η επιθυμία γίνεται πράξη και αποκτά συνέπειες γεγονότος. Αυτή είναι η διαφορά βαρύτητας ανάμεσα στην επιθυμία και την πράξη, ότι η επιθυμία έχει μόνο πνευματικές συνέπειες, ενώ η πράξη έχει και πρακτικές. Πχ. αν επιθυμήσει κάποιος να διαπράξει φόνο, έχει αμαρτήσει βαριά, αλλά μπορεί να άρει με την εξομολόγηση της συνέπειες της σκέψης του, αν όμως πραγματοποιήσει το φόνο τότε ακόμη κι αν μετανιώσει δεν μπορεί να άρει τις συνέπειες της πράξης του.
fotios
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από fotios »

Αδερφέ Φιλώτα, μίλησα κάπου για τιμωρίες και ποινές? Δεν διαβάζεις πριν γράψεις? Απλή απορία είναι...

Ακόμη δεν μίλησα για τα στάδια του λογισμού, τα οποία σύμφωνα με την πατερική διδασκαλία, είναι τα εξής(αυτή είναι η σωστή ορολογία):

""Έτσι μπορούμε να διακρίνουμε τρία στάδια για την πορεία προς τη πραγματοποίηση της αμαρτίας:
την προσβολή
τη συγκατάθεση και
την αιχμαλωσία. ""
Ακόμη άλλοι πατέρες μιλάνε για περισσότερα στάδια, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια...όμως αυτά είναι πιο βαθιά νερά.

Επιπλέον, μίλησα, πως από το στάδιο του λογισμού γίνεται η αμαρτία λόγος(πχ θα πεις την κατάκριση που σκέφτηκες) και μετά πράξη.
Τέλος πάντων, μερικές φορές δεν μιλάμε επί της ουσίας...
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Αν παρεξήγησα το κείμενό σου, με συγχωρείς, εγώ κατάλαβα λάθος. Επί της ουσίας συμφωνούμε :) .
fotios
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από fotios »

Να' ναι ευλογημένο. Ναι, έτσι είναι αδερφέ μου, επί της ουσίας συμφωνούμε.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Nα πω και εγω τον λογισμο μου, αξιαγαπητη smarti, καθοτι εχω δικαιωμα αλλα και εξουσια, καθοτι ειμαι ο κατεξοχην ορισμος του αμαρτωλου και πλανεμενου προβατου, πορευομενου δε προς σιγουρη απωλεια.

Αμαρτια ειναι οτιδηποτε προκαλει την απομακρυνση απο, αλλα, και την ελλειψη, της ζωοποιου Θειας Χαριτος.

Γιαυτο και οι Πατερες μας, καταδικαζουν δε την αμαρτια, ως πραξη, και ως μεσο απομακρυνσης, δικαιωνουν δε και περιθαλπουν τον ανθρωπον ως περιπλεγμενη εικονα θεου μεσα σε αυτην, και ως εναν εν δυναμει κατα χαριν Θεον, προσπαθουν να τον θεραπευσουν δε, και να τον αποκαταστησουν στο αρχαιον καλλος.

Συνεπως δεν εχουμε να κανουμε με καταλογο αμαρτιων, και ποσο ζυγιζει η καθεμια, η ποσους βαθμους φωτιας μας προσθετει στην επικειμενη κολαση, αλλα με την φυλαξη του νοος, εναντι σε καθε εχθρικη πνευματοβολια του νοερου εχθρου.

Γιαυτο και η νηπτικη πατερικη γραμματεια θεωρειται ως η απολυτη και βασιλικη οδος σωτηριας, με την συνεχη φυλαξη του νοος, την τηρηση και φυλαξη των εντολων του Κυριου.

Οι εντολες αυτες, οντες ενεργητικες του Λογου του Κυριου, φερουν δυναμη θεικη και φυλασουν αυτον που τις φυλασει.

Με λιγα λογια αντι να φυλατουμε εμεις τις εντολες, οπως πολλοι απο λαθος και αγνοια θεωρουν σαν ηθικολογικο καθηκον, τιθεμεθα υπο φυλαξη απο των ιδιων εντολων που φερουν την υποστατικη δυναμη του Λογου.

Ειναι δυναμη ο Λογος του Θεου, δεν ειναι λογια, δεν ειναι νομολογια, ειναι κωδικας Θεωσεως, κεκκρυμενη σοφια αναβασεως απο δυναμιν εις δυναμιν.

Ειναι μυστικη Θεολογια, και ανοδος στην Ουρανια Ιεραρχια. Δεν ειμαστε δυτικοι εμεις να θεωρουμε νομικο και ηθικιστικο καθηκον την φυλαξη των εντολων για να γινουμε "καλα ανθρωπακια" και "χρησιμοι" στην κοινωνια.

Ειναι οντολογικη και πνευματικη τελειωση η φυλαξη των εντολων. Ειναι τα υλικα κατασκευης της μονης μας, για να ερθει και να κατοικησει σε αυτην το πληρωμα της θειας Χαριτος.

Η ασκητικη και νηπτικη Ορθοξια δεν καταξιωνει τον ανθρωπο μονο σε αυτην την ζωη με τον "κοινωνικο ακτιβισμο" οπως τον εννοουν οι δυτικοι. Τον ετοιμαζει για την Ουρανια Βασιλεια, ως ουρανοπολιτη και κληρονομο των δωρεων του Θεου, συγκληρονομο δε Χριστου.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Ευχαρηστω ολους παρα πολυ για τις απαντησεις που μου δωσατε και καπου εχω καταλαβει λιγουλακι την σημασια της αμαρτιας.Το ερωτημα που εθεσα ,βγηκε απο ενα πολυ λεπτο βιβλιαρακι,που λεγετε,,πρακτικος οδηγος εξομολογησεως β" ΤΑ 101 ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ.
Λοιπον αναφερει ολα αυτα τα αμαρτηματα θα σας γραψω μερικα..
1.Εμπιστευομαι τον εαυτο μου παντοτε στη προνοια του θεου........
2.Μηπως στις δοκιμασιες της ζωης μου γογγυζω εναντα του θεου και χανω την πιστη και το θαρρος μου........
3. Κανω την προσευχη μου καθε πρωι και βραδυ και στη διαρκεια της μερας λεω, οποτε θυμαμαι την ευχη.Κανω πριν φαω το σταυρο μου...................
4.Εκκλησιαζομαι τις Κυριακες
5.Παρακολουθω απο την αρχη μεχρι το τελος τη θεια λειτουργεια.........
6.Νηστευω εαν δεν εχω προβλημα υγειας,ολο τοχρονο Τεταρτη και Παρασκευη ,κρατω τις δυο μικρες νηστειες και τις 2 μεγαλες........
7.Μηπως πεταξα στα σκουπιδια θρησκευτικα βιβλια ,φυτηλακια ,λειτουργειες και διαφορα αγια λουλυδια.......
8.Μηπως ειμαι καχυποπτος.....................
9.Μηπως εχω μισος............................
10.Μηπως ειρωνευομαι κια κοροιδευω τους ευσεβης ανθρωπους η εκεινους που εχουν φυσικα η πνευματικα ελαττωματα................................
11.Μηπως κατακρινω τη συμπεριφορα ,τις πραξεις ,τα σφαλματα η ελαττωματα των αλλων οταν απουσιαζουν............
12.Μηπως ειμαι αχαριστος στο θεο,τους Αγιους.......................
13..Μηπως ειμαι προσκολλημενος στην υλη και τα φθαρτα επιγεια ...
αγαθα.....
14.Μηπως ειμαι σπαταλος...............
15.Μηπως επιδιωκω τον θαυμασμο....................
16.Θιγομαι...............................................
17.Τα ματια μου τα προσεχω να μην περιεργαζομαι προκλητικες εικονες προσωπα και πραγματα....
18.Μηπως καπνιζω τσιγγαρα η ναρκωτικα...............
19.Μηπως βαφω τα μαλλια μου.........
20.Μηπως κατεστρεψα οικολογικα τη φυση..................
....
....
....
...
101.Η τελευτταια ερωτηση απευθηνετε σε σενα Ορθοδοξη αδελφη μου.Ακουω συχνα να λες οτι φοβασε και αποτασσεσαι τον σατανα,ομως με τα λογια,τη ζωη,τη συμπεριφορα, τα εργα και το ντυσιμο σπθ,μηπως τον αποδεχεσε και κανεις οτι αρεσει τον πονηρο;μαλιστα και ενω μπορει να εξομολογησε,να Κοινωνας, να πηγαινεις στην εκκλησια,να κανεις το Σταυρο σου και να λες οτι εισε καλος ανυρωπος;.
Και λεει παρακατω οτι αν διαβασεις αυτο το βιβλιαρακι ,ποτε δεν θα φορεσεις παντελονια και κοντες φουστες,δεν θα καπνισεις ,δεν θα δεις τηλεοραση,δεν θα κρινεις και ιεροκατακρινης,δε θα ακουσεις ποκ μουσικη αλλα και ξενα....,δεν θα βαψεις προσωπο και μαλλια δε θα προκαλεσεις,δε θα μοιχευσεις,δεν θαπορνευσεις, δεν θα ντυθεις καρναβαλι δεν θα πας σε γλεντια..........

Ετσι οπως τα εξηγησαν, dionysisgr,fotios,filotas που απαντησαν μου φανηκαν λιγο ποιο παρηγοριτικα τα λογια τους ,γιατι αν .................................Με επιασε στεναχωρια με αυτο το βοβλιαρακι,γιατι με βλεπω να βραζω σε κανενε καζανι :sad: :sad: [/quote]
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Aκουσε smarti, αυτα τα τυποποιημενα βιβλιαρακια με τις απανωτες και ομοιες ως προς το ξεκινημα φρασεις-ερωτησεις οπως: μηπως εκανες αυτο μηπως το αλλο, η εισαι ετσι εισαι αλλιως, ειναι βαθυτατα επηρεασμενα απο την δυτικη και προτεσταντικη νοοτροπια της ανταποδοσεως των εργων και μονο των εργων. Εχουν δε μανδυα ορθοδοξο και στερουνται Θεολογικων ερεισματων και επιχειρηματων προς ωφελεια της ψυχης, παραμενουν δε ατελως στο ελεγκτικο κομματι και οχι στην ποιμαντικη διακονια της αγωνιζομενης ψυχης.

Εχουν χαρακτηρα δε κοσμικο και οχι πνευματικο. Αποτελουν οδηγο "καλης χριστιανικης συμπεριφορας" περισσοτερο και οχι ωφελεια και πνευματικη καθοδηγηση για τον συγχρονο μπερδεμενο ανθρωπο.

Ζουμε σε μια αθεολογητη εποχη. Γεματη πληροφορια αχρηστη και ανουσια. Εχουμε αναγκη Θεογνωσιας.

Οχι απο δωρεαν σαβουαρ βιβρ και οδηγους πρωτοκολλου ντυσιματος.

Καλη η τακτοποιηση των εξωτερικων αλλα χρειαζεται και η εσωτερικη ενδοσκοπηση και εργασια. Ο εσω ανθρωπος ο πνευματικος-ψυχικος ειναι που θα μεινει αει και οχι ο φυσικος-σαρκικος. Αλλωστε και ο τελευταιος θα μεταποιηθει σε πνευματοκινητο ανενδεη σωμα.

Συνεπως καλυτερα ειναι να διαβασεις πατερικη γραμματεια, γεροντικο εστω και φιλοκαλια, φυσικα την Γραφη πανω απο ολα, αλλα μην δινεις μεγαλη βαση σε τετοια βιβλιαρακια "ευτυχιας'. Με τον Πνευματικο θα προχωρησεις.

Εγχειριδιο χρησης, δεν υπαρχει για την σωτηρια μας. Υπαρχει συσσωρευμενη η πειρα των Πατερων μας, και η Ιερα μας Παραδοση τοσο η προφορικη, οσο και η γραπτη. Ολα τα αλλα ειναι εισαγομενες καινοτομιες που μπερδευουν την ψυχολογια-κοινωνιολογια-ηθικη με την Θεολογια και την Ασκητικη-Νηπτικη αντιμετωπιση του δια βιου αγωνος μας.

Εδω εχουμε να παλεψουμε με τον Σατανα και τα οργανα του, και οχι με την βαφη των μαλλιων που εκανε λιγο κοκκινο παραπανω απο οτι επρεπε (!!)

Ειναι φαιδρα αυτα τα πραγματα, και ευτελιζουν τον αγωνα αιωνιας ζωης η αιωνιου θανατου για το πνευμα μας και οχι την σαρκα μας, που θα περασει οριστικα στην ληθη και το παρελθον, κατα την ελευση της Ουρανιου Βασιλειας του Πατρος και του Υιου και του Αγιου Πνευματος.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

dionysisgr έγραψε:Aκουσε smarti, αυτα τα τυποποιημενα βιβλιαρακια με τις απανωτες και ομοιες ως προς το ξεκινημα φρασεις-ερωτησεις οπως: μηπως εκανες αυτο μηπως το αλλο, η εισαι ετσι εισαι αλλιως, ειναι βαθυτατα επηρεασμενα απο την δυτικη και προτεσταντικη νοοτροπια της ανταποδοσεως των εργων και μονο των εργων. Εχουν δε μανδυα ορθοδοξο και στερουνται Θεολογικων ερεισματων και επιχειρηματων προς ωφελεια της ψυχης, παραμενουν δε ατελως στο ελεγκτικο κομματι και οχι στην ποιμαντικη διακονια της αγωνιζομενης ψυχης.

Εχουν χαρακτηρα δε κοσμικο και οχι πνευματικο. Αποτελουν οδηγο "καλης χριστιανικης συμπεριφορας" περισσοτερο και οχι ωφελεια και πνευματικη καθοδηγηση για τον συγχρονο μπερδεμενο ανθρωπο.

Ζουμε σε μια αθεολογητη εποχη. Γεματη πληροφορια αχρηστη και ανουσια. Εχουμε αναγκη Θεογνωσιας.

Οχι απο δωρεαν σαβουαρ βιβρ και οδηγους πρωτοκολλου ντυσιματος.

Καλη η τακτοποιηση των εξωτερικων αλλα χρειαζεται και η εσωτερικη ενδοσκοπηση και εργασια. Ο εσω ανθρωπος ο πνευματικος-ψυχικος ειναι που θα μεινει αει και οχι ο φυσικος-σαρκικος. Αλλωστε και ο τελευταιος θα μεταποιηθει σε πνευματοκινητο ανενδεη σωμα.

Συνεπως καλυτερα ειναι να διαβασεις πατερικη γραμματεια, γεροντικο εστω και φιλοκαλια, φυσικα την Γραφη πανω απο ολα, αλλα μην δινεις μεγαλη βαση σε τετοια βιβλιαρακια "ευτυχιας'. Με τον Πνευματικο θα προχωρησεις.

Εγχειριδιο χρησης, δεν υπαρχει για την σωτηρια μας. Υπαρχει συσσωρευμενη η πειρα των Πατερων μας, και η Ιερα μας Παραδοση τοσο η προφορικη, οσο και η γραπτη. Ολα τα αλλα ειναι εισαγομενες καινοτομιες που μπερδευουν την ψυχολογια-κοινωνιολογια-ηθικη με την Θεολογια και την Ασκητικη-Νηπτικη αντιμετωπιση του δια βιου αγωνος μας.

Εδω εχουμε να παλεψουμε με τον Σατανα και τα οργανα του, και οχι με την βαφη των μαλλιων που εκανε λιγο κοκκινο παραπανω απο οτι επρεπε (!!)

Ειναι φαιδρα αυτα τα πραγματα, και ευτελιζουν τον αγωνα αιωνιας ζωης η αιωνιου θανατου για το πνευμα μας και οχι την σαρκα μας, που θα περασει οριστικα στην ληθη και το παρελθον, κατα την ελευση της Ουρανιου Βασιλειας του Πατρος και του Υιου και του Αγιου Πνευματος.
ΕΥΧΑΡΗΣΤΩ ΠΟΛΥ.ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΟ ΣΕ ΟΛΑ.Μαλλον εκανα χαζομαρα που εκανα αυτη την ερωτηση.Συγνωμη
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”