Νομίζω ότι έγινες κατανοητή αγαπητή μου. Το είχα υποψιαστεί (από ανάλογες περιπτώσεις που ακούω) αλλά έπρεπε να το επιβεβαιώσω πρώτα διότι το θέμα είναι όντως πολύ σοβαρό.Byzantine_Spirit έγραψε:Τώρα μου βάζετε δύσκολα. .Λοιπόν θέλω διευκρίνιση για το τι σημαίνει εκείνο το βοήθεια Θεού.
Επίσης τι σημαίνει διαφωνία του πνευματικού σε αντίθεση με το θέλημα του Θεού, ας γίνει πιο συγκεκριμένο παρακαλώ...
Πολλά πράγματα μπορεί να φανούν χαζά ή ακόμα και παρανοϊκά για ανθρώπους που δε με έχουν δεί ποτέ και δε με έχουν συναναστραφεί.
Και εδώ έγκειται και η δυσκολία μου να απαντήσω στο τι εννοώ βοήθεια θεού.
Βοήθεια Θεού κατ' εμέ, μπορεί να είναι κάποια απτά σημάδια, εν καιρώ προσευχής όπου αποζητάμε απαντήσεις απο το Θεό, κάποια οράματα ίσως ή κάποια όνειρα. Γνωρίζω βέβαια, πως πρέπει να υπάρχει φώτιση απο το Θεό για να μπορούμε να διακρίνουμε αν η βοήθεια που μας δίνεται είναι εκ Θεού ή εκ Διαβόλου.
Στο παράδειγμα μου όμως, υποθέτουμε πως η βοήθεια είναι α π ο δ ε δ ε ι γ μ έ ν α εκ Θεού.
Και εδώ έρχομαι και στο αμέσως επόμενο που ρωτάτε (αν και νοιώθω πως επαναλαμβάνομαι κουραστικά):
Αν λοιπόν ο Θεός βοηθήσει σε κάτι που θέλουμε και μάλιστα μας το προσφέρει στο διπλάσιο απο ότι το είχαμε φανταστεί ή ελπίσει (όπως στην περίπτωση του Ιωβ επί παραδείγματι) αυτό αυτόματα μας δίνει τη σιγουριά ότι είναι σωστό και ότι προφανώς βαδίζουμε σε καλό δρόμο.
Αν αυτό όμως όταν το πούμε στον πνευματικό μας το θεωρήσει αμαρτία;
Τι κάνει ο πιστός στην προκειμένη;
Φοβούμαι ότι πιο σαφής δε μπορώ να γίνω.
Προσπάθησα όσο μπορούσα.
Ευχαριστώ και πάλι.
.................................................................
Ευχαριστώ.
Είναι πολύ επικίνδυνο στην πνευματική ζωή από την ορθόδοξη άποψη να ψάχνουμε για σημάδια που θα μας πείσουν για τη συνδρομή του Θεού.
Ας αναρωτηθούμε: Είμαστε άξιοι για τέτοια σημάδια; Διότι αν δεν το κάνουμε, ο αντίδικος σπεύδει πολλές φορές να τα σκηνοθετήσει για χάρη μας;!!!
Ακόμη όμως και αν είμαστε σίγουροι (σας δίνω πιθανότητα μια στο εκατομμύριο!) ότι ο Θεός μίλησε οφθαλμοφανώς με τον τρόπο Του... και αν ακόμη ο πνευματικός διαφωνεί, πρέπει να τον ακούσουμε με πολλή προσοχή και να βάλουμε στην άκρη όλες τις δικές μας αποδείξεις (θέλει πολλή ταπείνωση καταλαβαίνω)! Και είναι βέβαιο (θα με θυμηθείτε!) ότι πολύ σύντομα θα καταλάβουμε την πλάνη εις βάρος μας.
Εκτός κι αν ο πνευματικός παραφρόνησε γενικώς, οπότε θα χρειαστεί ψυχολογική βοήθεια...
Το θέμα είναι πράγματι σοβαρό και μπορεί να συνεχιστεί στο
p. Antonios @ otenet.gr (χωρίς κενά!), αφού δεν μπορείτε να δώσετε άλλες λεπτομέρειες... στον αέρα!