Κράτησέ τον...

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Κράτησέ τον...

Δημοσίευση από ΣΤΕΦΑΝΟΣ »

vasilis_m21 έγραψε:Στεφανε εγω διαφωνω με αυτα. Να σκιζουμε την φωτογραφια της μανας μας; Πού ακούστηκαν αυτα; Συναδουν αυτα με το ΄΄τιμα τον πατερα σου και την μητερα σου'';
Θεωρω οτι αν καποιος κανει πραγματικα για μοναχος δεν ειναι τοσο αδυνατος χαρακτηρας ωστε να χρειαζεται να σκιζει τις φωτογραφιες των γονιων του μπας και το μετανιωσει, μην τρελαθουμε δηλαδη. Αν εχει αναγκη να σκιζει τις φωτογραφιες για να αντεξει τη σοβαρη του επιλογη τοτε λαθος πορτα χτυπησε.
Απο την αλλη , αν ειναι να κανεις ενα παιδι και αυτο να ερθει μια μερα που θα σκισει τη φωτογραφια σου, καλυτερα να μην γεννιοταν αυτο το παιδι.
Παλια τους τεχνη κοσκινο καποιων μοναχων να χωριζουν παιδια απο γονεις και να διαλυουν οικογενειες. Μιλαμε για οικειοθελεις απαγωγες παιδιων, οχι αστεια.
το παραθέτω γιατί υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις ... εδώ μπαίνει το ερώτημα όσοι μονάζουν είναι πράγματι ξεκομένοι από τον έξω κόσμο;;;
όσο για τον γέροντα την πιστη του και την αξιοσύνη του δε "τολμω" να τα αμφισβητήσω... τν θεωρώ δηλαδή ακέραιο μέχρι τέλους.
ο Χριστός σώζει....
vasilis_m21
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilis_m21 »

Κοιτα για μενα Στεφανε δεν θα εκτιμουσα ποτε εναν μοναχο που εσκισε την φωτογραφια της μητερας του. Νταξει ισως ειμαι υπερ-συναισθηματικο ατομο και για μενα ο θεσμος της οικογενειας και οι γονεις ειναι απτις μεγαλυτερες αξιες, οποτε τα παιρνω στο κρανιο με κατι τετοια. Ελπιζω τουλαχιστον να μετανοει αυτος ο μοναχος γιαυτο που εκανε, γιατι αν τον ειχα μπροστα μου και να ελεγε με καμαρι το κατορθωμα του αυτο θα εμπαινα σε πειρασμο να του λεγα μερικα λογακια, θου κυριε.
vasilis_m21
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Οσο γιαυτο το ερωτημα που θετεις αν οσοι μοναζουν ειναι ξεκομμενοι απτον εξω κοσμο, νομιζω ξεκαθαρα ναι. Μα αυτο δεν σημαινει και η εκφραση απαρνουμαι τα εγκοσμια; Αυτο δεν σημαινει οτι ο μοναχισμος ειναι αντι-κοινωνικος καθως ο μοναχος προσευχεται για τους ανθρωπους και τα προβληματα τους, αλλα δεν παυει να ειναι μακρια απτην κοινωνια των ανθρωπων.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Η μοναχικη και ισαγγελη πολιτεια, εχει ως πρωτο μελημα την αποταγη απο τον κοσμο και οτι συνδεει την ψυχη με αυτον.

Απο την δοκιμη ακομα, μεχρι και την ακολουθια της κουρας, οπου και δινονται επισημα οι φρικτες υποσχεσεις, ο Μοναχος συσταυρωνεται, συνθαπτεται, για τον κοσμο και αναμενει να συναναστηθει με τον θεμελιωτη του μοναχισμου τον Ανασταντα Κυριο.

Οσο ευλογησε τον γαμο, αλλο τοσο και πιο πολυ ευλογησε το μοναχισμο ο Κυριος.

Οποιος θελει να ειναι τελειος, πουλαει τα παντα, σηκωνει τον σταυρο του, και με ακολουθει.

Οποιος δεν το σηκωνει αυτο, μενει στον κοσμο, κανει εκκλησια κατ'οικον την οικογενεια δηλαδη, και αγιαζει εκει.

Η μοναχικη πολιτεια, απαιτει, απο εμας, σεβασμο, ευγνωμοσυνη, μελετη, φρονηση, ευλαβεια, και οχι ευκολες και αδιακριτες κατηγοριες, που υποδηλωνουν πληρη αγνοια του μοναστικου ιδεωδους και της υψηλοτατης και ακροτατης θεολογικης καταβολης του.

Ο καθενας ανηκει ΠΡΩΤΑ, στον Θεο, που τον καλεσε στην υπαρξη, και μετα, πολυ μετα στους γονεις, την οικογενεια την συζυγο και σε οποιον αλλον.

Του Κυριου η γη και το πληρωμα αυτης. Οπου Θεος βουλεται νικαται πασης φυσεως ταξης, το λεω παραφρασμενα, για να συμπεριλαβω και τους εχθρους ακομα του μοναχισμου και ειναι πολλοι εσχατως.

Και να θυμουνται καποιοι, οτι για τις πυρινες προσευχες καποιων μοναχων, κραταει σε μεγαλο βαθμο,
ο Θεος ακομη την Δικαια Οργη Του, και δεν μας εχει αφησει να απωλεσθουμε απαντες, εν μεσω των ανομιων μας.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

vasilis_m21 έγραψε:Κοιτα για μενα Στεφανε δεν θα εκτιμουσα ποτε εναν μοναχο που εσκισε την φωτογραφια της μητερας του. Νταξει ισως ειμαι υπερ-συναισθηματικο ατομο και για μενα ο θεσμος της οικογενειας και οι γονεις ειναι απτις μεγαλυτερες αξιες, οποτε τα παιρνω στο κρανιο με κατι τετοια. Ελπιζω τουλαχιστον να μετανοει αυτος ο μοναχος γιαυτο που εκανε, γιατι αν τον ειχα μπροστα μου και να ελεγε με καμαρι το κατορθωμα του αυτο θα εμπαινα σε πειρασμο να του λεγα μερικα λογακια, θου κυριε.
τον Γέροντά μου πρέπει να τον υπερασπιστώ κυρίως για τις αλήθειες που μου δινει και όχι από υποχρεώση...
πιστέυω απόλυτα στον ευλογημένο γάμο του μοναχού με τον θεό... αυτό το μυστήριο φαντάζομαι ότι κρατά τον μοναχό ως μοναχό με όλη την ιδιότητα που περικλείει η λέξη αυτή...
θεωρώ ότι κοινωνοί του γάμου αυτού είναι όλοι όσοι καταφέρνουν να ωφεληθούν πνευματικά από οτν γάμο αυτό...

από εκεί και πέρα δυσκολίες πολλές γιατί ο ανθρώπινος παράγοντα υπάρχει και είναι λογικό να υπάρχει.
ο Χριστός σώζει....
vasilis_m21
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Συμφωνω Στεφανε οτι ειναι σαν γαμος η σχεση ενος μοναχου με τον Θεο. Ωστοσο μην ειμαστε τοσο βλασφημοι ωστε να νομιζουμε οτι μαθαμε τον Θεο καλα, και τα εργα τα δικα μας να τα παρουσιαζουμε σαν εργα που εγκρινει ο Θεος.
Και οπως σε εναν γαμο θα ηταν ανοσιο πραγμα να λεει η νυφη στον γαμπρο να σκισει τη φωτογραφια της μανας του, ε ομοιως σιγα μην το ζηταει ο Θεος αυτο το πραγμα. Η μανα ειναι κατι το ιερο, θα ζηταγε ο Θεος ποτε τετοια βλασφημια;
Μην μπλεκουμε τον Θεο με τις δικες μας αδυναμιες.
Άβαταρ μέλους
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

vasilis_m21 έγραψε:Συμφωνω Στεφανε οτι ειναι σαν γαμος η σχεση ενος μοναχου με τον Θεο. Ωστοσο μην ειμαστε τοσο βλασφημοι ωστε να νομιζουμε οτι μαθαμε τον Θεο καλα, και τα εργα τα δικα μας να τα παρουσιαζουμε σαν εργα που εγκρινει ο Θεος.
Και οπως σε εναν γαμο θα ηταν ανοσιο πραγμα να λεει η νυφη στον γαμπρο να σκισει τη φωτογραφια της μανας του, ε ομοιως σιγα μην το ζηταει ο Θεος αυτο το πραγμα. Η μανα ειναι κατι το ιερο, θα ζηταγε ο Θεος ποτε τετοια βλασφημια;
Η ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΎΝΗ ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΆ ΤΗ ΓΝΏΜΗ ΜΟΥ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΡΕΤΗ.
ο Χριστός σώζει....
vasilis_m21
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Καντο λιγο πιο συγκεκριμενο , σε τι αναφερεσαι;
Άβαταρ μέλους
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

ΣΤΕΦΑΝΟΣ έγραψε:
vasilis_m21 έγραψε:Συμφωνω Στεφανε οτι ειναι σαν γαμος η σχεση ενος μοναχου με τον Θεο. Ωστοσο μην ειμαστε τοσο βλασφημοι ωστε να νομιζουμε οτι μαθαμε τον Θεο καλα, και τα εργα τα δικα μας να τα παρουσιαζουμε σαν εργα που εγκρινει ο Θεος.
Στην ιμ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ο ηγούμενος Παρθένιος , ένας φωτισμένος άνθρωπος , αφήνει τους μοναχούς να βγουν εκτός ΑΟ μόνο για λόγους υγείας...
σε μικρότερη ηλικία κατηγορούσα αυτή τη στάση του... όμως αργότερα και καθώς επισκεπτόμουν όλο και πιο συχνά το ΑΟ πίστεψα ότι αυτή η στάση , η σίγουρα σκληρή στάση , αρμόζει στον Αγιορείτκο μοναχισμό ...
μου είπε ο πάτερ Ευσ/// ... : αν δε το έκανε αυτό ο΄γέροντας ο καθένας θα έμπαινε και θα έβγαινε απο τη μονή ότι ώρα ήθελε...
προσοχή : δεν κρατάει κανέναν από υποχρέωση ...
θεωρώ λοιπόν αυτή τη στάση σωστή καθως όπως σε ενα σπίτι κανείς από τους δυο συζύγους δεν έχει το δικαίωμα να μπαίνει και να βγαίνει όποτε θέλει (όποτε του καπνίσει τέλος πάντων) , έτσι είναι και στο μοναστήρι.

σκληρό αλλά αληθινό κατά τη γνώμη μου.
ο Χριστός σώζει....
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Βασίλη θα διαφωνήσω ΠΛΗΡΩΣ!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”