Ανακοίνωση για τα κέντρα Γιόγκα

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
avvas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΟΓΚΑ

Δημοσίευση από avvas »

nauko έγραψε:Και τελικά το θέμα που προκύπτει δεν είναι η "κανονικότητα" ή "ορθότητα" της γιόγκα. Το θέμα είναι το κατά πόσο τα μέλη της Εκκλησίας κάνουν Υπακοή στις αποφάσεις της! Η Εκκλησία έκρινε ότι η Γιόγκα είναι αντιχριστιανικό θρησκευτικό σύστημα. Εμείς κάνουμε Υπακοή στην Εκκλησία;
Γιατί μπερδεύετε τα πράγματα;

Ένα θέμα είναι λοιπόν το τι είναι η yoga.
Ο καθένας μας πήρε ή μπορεί να πάρει θέση επί αυτού του θέματος

Άλλο θέμα είναι η υπακοή στο τι η Εκκλησία ορίζει.
Μπορεί κάλλιστα να έχω μία ιδία άποψη - λόγω προσωπικής εμπειρίας - για το τι είναι yoga
και αυτή η άποψή μου να μην συμφωνεί με την άποψη που η Εκκλησία δημοσίευση.
Αυτό ΔΕΝ σημαίνει αναγκαστικά πως θα κάνω ανυπακοή στην Εκκλησία και θα πάω να κάνω yoga.
Μπορώ κάλλιστα να κάνω υπακοή στην Εκκλησία και να ΜΗΝ ασχοληθώ με την yoga
και πάραυτα να έχω μια διαφορετική άποψη απ την άποψη της Εκκλησίας για την yoga.

Εδώ λοιπόν στα πλαίσια του φόρουμ συζητάμε τι είναι η yoga και
ο καθένας μας εκφράζει την άποψή του ανάλογα με το πως βλέπει το θέμα.

Αν επιθυμούμε ανοίγουμε και ένα ακόμα θέμα περί υπακοής στην Εκκλησία.
Επειδή εκεί πάει περίπατο σε πολλά άλλα - κατά πολύ σοβαρότερα απ την yoga θέματα -
η υπακοή μας στην Εκκλησία και κάνουμε ότι μας κατεβάσει το μυαλό μας. Είθισται.

...«σύ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης του Χριστού.»

Διαβάζω μόνον τις παραθέσεις που επιλέγω να διαβάσω και αγνοώ τις υπόλοιπες
Μην θεωρείς λοιπόν ως δεδομένο πως ότι γράφεις εσύ το διαβάζω και εγώ..
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodosis79 »

" Να αρχίσω με λενα λογοπαίγνιο? Γιόγκα σημαίνει ζυγός. Να λοιπόν, που ενώ οι άνθρωποι θέλουν λένε , να είναι απελευθερωμένοι απο "ζυγούς" , εντούτοις καταφεύγουν στη Γιόγκα... Το κάνουν άραγε για να γλυτώσουν απο τον άλλο "ζυγό" , αυτόν του Χριστού? Ταλαίπωροι που είναι! Και να σκεφθεί κανείς , ότι ο ζυγός του Χριστού είναι ελαφρύς. Αφήνουν λοιπόν αυτό το ζυγό και φορτώνονται άλλους , οι οποίοι τους καταβαρύνουν... Είτε, πάντως με τη Γιόγκα ασχοληθεί κάποιος , είτε με παραψυχολογία , αν καθίσει με ειλικρίνεια να κάνει μια επισκόποηση του εαυτού του , θα διαπιστώσει με δέος οτι απέρριψε ανόητα το θησαυρό της Οθοδόξου Πίστεως. Αν πραγματικά είχαν γνωρίσει το θησαυρό της Ορθοδοξίας , που κληρονόμησαν οι πατεράδες μας , δεω θα κτεφευγαν στις ανατολικές θρησκείες ή στα διάφορα παραψυχολογικά πειράματα... Ας σταθούμε όμως, λίγο στη Γιόγκα . Ισχυρίζονται οτι τη χρησιμοποιούν για χαλάρωση . Τολμώ να πω, οτι δεν είναι χαλάρωση , αλλά "ναρκωτικό". Δεν απομακρύνει το πρόβλημα- πολύ περισσότερο , δεν το λύνει- αλλ' αποκοιμίζει τον άνθρωπο , χωρίς να του δίνει λύση. Το κενό που υπάρχει μέσα στην ψυχή του ανθρώπου, μόνο ο Θεός μπορεί να το γεμίσει".

Απο το βιβλίο του Μανώλη Μελινού, "ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ" όπου ο Μανώλης Μελινός συζητάει με τον π. Ιωάννη Κοστώφ.
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

theodosis79 έγραψε:Ισχυρίζονται οτι τη χρησιμοποιούν για χαλάρωση . Τολμώ να πω, οτι δεν είναι χαλάρωση , αλλά "ναρκωτικό".
Μα τι χαλάρωση; Εδώ πέρα μετά από κάμποση ώρα σε πιάνει πονοκέφαλος! ( :o ) Ο οποίος "εντελώς κατά τύχη" φεύγει με λίγη ώρα βυζαντινών ύμνων.
avvas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από avvas »

Evi_J έγραψε: Διαβάσαμε, ακούσαμε, έχουμε ιδίαν πείραν και καταλάβαμε. Και τώρα;;
Τι εννοείται λέγοντας «Και τώρα;»
Εύγε σας! εάν πράγματι έτσι πράξατε.
Εκφράζετε μία τεκμηριωμένη και διά ιδίας πείρας άποψη. Λαμπρά!
Evi_J έγραψε:Εξάλλου δεν κατάλαβα την ερώτηση.
Λυπούμα ειλικρινά.
Ήταν διατυπωμένη σε απλή καθομιλουμένη ελληνική γλώσσα.
Evi_J έγραψε:Δηλαδη αν δεν είχαμε ιδίαν πείραν
Αν διαβάσετε και ακούσετε για την προσευχή χωρίς ποτέ να προσευχηθείτε
μπορείτε να έχετε μία έγκυρη και σοβαρή άποψη για την προσευχή;
Κατά την δική μου αντίληψη όχι!
Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα πράγματα σε ετούτη εδώ την ζωή.
Πάντα κατά την γνώμη μου που απ την στιγμή που εκφράζεται δεν είναι ταπεινή.
Evi_J έγραψε:είμαστε πολύ ηλίθιοι
Παρακαλώ πολύ! Παρακαλώ!
Δεν υποβίβασα το επίπεδο της συνομιλίας μας τόσο χαμηλά.
Ούτε έχω την πρόθεση να το πράξω.
Με συγχωρείτε.
Evi_J έγραψε:για να διαβάσουμε, να ακούσουμε και να καταλάβουμε;
Το να ακούσουμε, να διαβάσουμε δεν μας εγγυάται ότι καταλάβαμε και σωστά.
Συνήθως χωρίς προσωπικό βίωμα «καταλαβαίνουμε» όχι σωστά. Γνώμη μου.
Evi_J έγραψε:Μπορώ να ρωτήσω αν έχετε εσείς αυτήν πείρα;
Σαφώς μπορείτε να ρωτήσετε!
Μπορώ να σας απαγορεύσω να ρωτήσετε; Έχω τον τρόπο; Όχι.

Μπορώ βεβαίως και εγώ να μην απαντήσω στην ερώτησή σας.
Και αυτό θα κάνω.

Την καλησπέρα μου.

...«σύ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης του Χριστού.»

Διαβάζω μόνον τις παραθέσεις που επιλέγω να διαβάσω και αγνοώ τις υπόλοιπες
Μην θεωρείς λοιπόν ως δεδομένο πως ότι γράφεις εσύ το διαβάζω και εγώ..
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

Evi_J έγραψε:Εξάλλου δεν κατάλαβα την ερώτηση.
Λυπούμα ειλικρινά.
Ήταν διατυπωμένη σε απλή καθομιλουμένη ελληνική γλώσσα.
Τότε παρακαλώ μιας και μου αρέσει περισσότερο η αρχαϊζουσα ελληνική γλώσσα (μην κοιτάτε που γράφω στα νέα ελληνικά για να καταλαβαίνουν και οι άλλοι) να μου διατυπώνετε εκεί τις ιδέες σας αν δεν σας κάνει κόπο.
Evi_J έγραψε:Δηλαδη αν δεν είχαμε ιδίαν πείραν
Αν διαβάσετε και ακούσετε για την προσευχή χωρίς ποτέ να προσευχηθείτε
μπορείτε να έχετε μία έγκυρη και σοβαρή άποψη για την προσευχή;
Κατά την δική μου αντίληψη όχι!
Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα πράγματα σε ετούτη εδώ την ζωή.
Πάντα κατά την γνώμη μου που απ την στιγμή που εκφράζεται δεν είναι ταπεινή.
Συμφωνώ 100% μαζί σου αλλά αποκλειστικά σε ότι αφορά την προσευχή γιατί δεν είναι ένα πράγμα που μαθαίνεται μια φορά και τέρμα ή και που έστω εξασκείται με τα χρόνια. Κατά την γνώμη μου είναι ένα από τα μέγιστα δώρα επικοινωνίας μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Και βέβαια αφού μιλάμε για την άπειρη γνώση του Θεού σε αντίθεση με την μικρότητα του ανθρώπου δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει ποτέ ο άνθρωπος τον Θεό άρα ποτέ δεν θα μπορέσει να έχει έγκυρη και σοβαρή άποψη του Θείου Φωτός, όσο μέγιστη και αν είναι η προσευχή του.

Στα υπόλοιπα διαφωνώ όμως, τόσο % (τοις εκατό) όσο πείρα έχει κανείς αποκτήσει σε π.χ 10 χρόνια. Αν δηλ, π.χ πρέπει να έχει μάθει 10 πράγματα και έχει μάθει τα 9 τότε κατά την γνώμη μου έχει δικαίωμα να μιλάει στον βαθμό του 9. Ναι μεν του λείπει το 1 αλλά τα άλλα 9 τα έχει.

Evi_J έγραψε:είμαστε πολύ ηλίθιοι
Παρακαλώ πολύ! Παρακαλώ!
Δεν υποβίβασα το επίπεδο της συνομιλίας μας τόσο χαμηλά.
Ούτε έχω την πρόθεση να το πράξω.
Με συγχωρείτε.
Προς Θεού, ουτε εγώ το είπα για να σε ειρωνευτώ. Απλά -και αν μου επιτρέπεις δηλ- αλλά σε μερικά πράγματα ακούγεσαι απότομος.
Evi_J έγραψε:για να διαβάσουμε, να ακούσουμε και να καταλάβουμε;
Το να ακούσουμε, να διαβάσουμε δεν μας εγγυάται ότι καταλάβαμε και σωστά.
Συνήθως χωρίς προσωπικό βίωμα «καταλαβαίνουμε» όχι σωστά. Γνώμη μου.
Σε γενικές γραμμές σωστή γνώμη. Όταν όμως μιλάμε για χρόνια πείρας και γνώσης; Ειδικά για πολεμικές τέχνες και σχετικά ασχολούμαι σχεδόν 23 χρόνια. Δεν ειναι αρκετά ώστε να έχω σχηματίσει αν όχι μια 100% θεωρία έστω ένα 99% (και βάζω 99% γιατί το μοναδικό πράγμα που πιστεύω ότι αξίζει 100% είναι μόνο ο Θεός άρα καταναγκαστικά τα υπόλοιπα είναι κατώτερα.)
Evi_J έγραψε:Μπορώ να ρωτήσω αν έχετε εσείς αυτήν πείρα;
Μπορώ βεβαίως και εγώ να μην απαντήσω στην ερώτησή σας.
Και αυτό θα κάνω.
Αφού δεν θες δεν πειράζει. Ευχαριστώ για τις υπόλοιπες απαντήσεις.
Την καλησπέρα μου.
Επίσης. :wink:
nikolaos-9

Δημοσίευση από nikolaos-9 »

Evi_J έγραψε:Για να μην τα πολυλογούμε λοιπόν. Η Yoges τα pilates, οι Ayurvedes, τα karatο-taichi-kendιδια κ.τ.λ... όχι μόνο δεν είναι συμβατές με την ιδεολογία της Ορθόδοξης πίστης αλλά δεν είναι καλό και γενικότερα. Αν κάποιος δεν θέλει να το πιστέψει είναι δικό του πρόβλημα και δικιά του επιλογή. Μην παρασύρετε όμως και τους άλλους που δεν φταίνε σε τίποτα. Και δεν το λέω για κάποιον συγκεκριμένο. Το λέω γενικότερα ως επισήμανση. Για σκεφτείτε να παρασύρετε κάποιον. Μετά τι θα κάνετε; Δέχεστε την ευθύνη;
Γράφεις με πρωτοφανή σιγουριά (σα να γνωρίζεις απόλυτα,) πως όλα τα παραπάνω ως τρόποι άσκησης κάνουν κακό στο σώμα!! Εάν είχες λοιπόν ασχοληθεί 23 χρόνια με κάποια είδη γυμναστικής που κάνουν κακό στο σώμα, τότε αυτή τη στιγμή δε θα ήσουν ζωντανή! Εκτός από πρωτοφανές είναι και υπερβολικό...
Γιατί λοιπόν να σε πιστέψει κάποιος; (Και για ένα λόγο παραπάνω, που αποκαλείς την Ορθόδοξη πίστη... ιδεολογία!!!)

Δίνεις με πρωτοφανή τρόπο τον ορισμό της διάκρισης ...(!) γι αυτό και μας κρίνεις έναν-έναν, έτσι πως μας κρίνεις.
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodosis79 »

Παιδιά, τωρά γιατί το κάνετε αυτό και αλληλεκτοξεύεται κατηγορίες? Εντάξει, όλοι είπαμε τη γνώμη μας αλλά απο εκεί και πέρα ο καθένας ας κάνει ότι του λέει η συνήδηση του! Μην λέμε όμως πράγματα που δεν στέκουν προσπαθώντας να τα ταυτοποιήσουμε και να τα παραλληλήσουμε. Αλλά πράγμα είναι οι πολεμικές τέχνες και οι ασκήσεις αυτοάμυνας οι οποίες διδάσκονται ακόμη και στις στρατιωτικές σχολές και στις σχολές της αστυνομίας και άλλο οι ανατολίτικες ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσεις και πνευματισμού που εμπεριέχουν και αυτοάμυνα. Οι σωματικές ασκήσεις προσφέρουν στο σώμα υγεία και ευεξία αφού βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία των σωματικών οργάνων, στην κυκλοφορία του αίματος και στην καλύτερη καύση των θερμίδων αλλά και στην ανανέωση των κυττάρων. Μην συγχέουμε πράγματα που δεν συγχέονται. Απο εκεί και πέρα ας κάνει ο καθένας ότι τον αναπαύει.
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

Νικόλα, αν κάτι έχω διαπιστώσει άπειρες φορές στην ζωή μου, είναι ότι όσο αλήθεια και αν λέει κανείς, κανείς δεν τον πιστεύει αν δεν θέλει να τον πιστέψει. Σου είπα την γνώση μου και την εμπειρία μου. Πίστεψε ότι θες.

Εξάλλου, το "απόλυτα" που λες βασίζεται σε σύγκριση με την πλουσιότητα του αντικειμένου. Αν π.χ ένα πράγμα αποτελείται από π.χ 5 πραγματάκια και τα μάθεις και τα 5 τότε το έμαθες απόλυτα. Που είναι το παράξενο; Κυρίως δε μετά από 23 χρόνια; Αν όμως αντί για 5 έχει 500 πάλι τα 23 χρόνια δεν είναι αρκετά;

Έπειτα, θαρρώ πως εννοείται ότι όταν λέμε "ασχολούμαι" εννοούμε το όλο γενικότερο σύνολο. Γιατί όλο μαζί δίνει την εμπειρία όχι μόνο ένα κομμάτι του. Από το αρχικό ενδιαφέρον, στην απόφαση να ασχοληθείς, στην προσπάθεια να πετύχεις τα πρώτα βήματα, μετά το διάβασμα των ασκήσεων (αλλιώς πως θα ξέρεις τι θα κάνεις; ), την αρχική προπόνηση, το μεσαίο στάδιο προπόνησης, η εξάσκηση και τελειοποίηση της συγκεκριμένης γυμναστικής κ.τ.λ.... Και βέβαια έτσι περνάει ο καιρός. Και σαφέστατα όταν λέμε 23 χρόνια δεν εννοούμε γυμναστική 24 ώρες το 24ωρο!! (Έτσι θα είχα ψοφήσει από την κούραση όχι από το είδος της γυμναστικής :P)

Δεύτερον. Μην παίζουμε με της λέξεις. Ξέρεις πολύ καλά την εννοούσα όταν είπα "ιδεολογία".

Και τρίτον. Τι εννοείς με το "πρωτοφανή"; Ετυμολογικά;
Όσο για το τι κρίνω.... Έχω δικαίωμα να κρίνω Νικόλα. Να κατακρίνω δεν έχω. Και νομίζω ότι δεν κατέκρινα κανέναν. Στην Calendula έδωσα μια γνώμη δεν της είπα να την κάνει ντε και καλα. (Όχι ότι αν της το έλεγα ντε και καλά, θα ήταν κρίση. Θα ήταν εγωισμός). Στην Byzantine_spirit είπα μια ιδέα την οποία της είπα να ψάξει μόνη της ακριβώς για να μην μου πει κάποιος ότι κάνω τον δάσκαλο (που μπορεί να μην σου αρέσει αυτήν την στιγμή αλλά μιας και έχω την πείρα έχω και το δικαίωμα... ή μήπως όταν οι δάσκαλοι όταν σπουδάζουν την ειδικότητα τους δεν πρέπει να διδάσκουν τους μαθητές τους για να μην προσβληθούν αυτοί επειδή ξέρουν λιγότερα; ).

Όσο για σένα... αν η ιδέα σου είναι λάθος τότε δεν είναι κατάκριση. Είναι απλά η αλήθεια. Εδώ όμως τίθεται το ερώτημα: Είναι λάθος η ιδέα σου; Λοιπόν η ntinoula το είπε ξεκάθαρα. Από την στιγμή που έχουν γνώση οι φύλακες, τότε ας κρίνει ο καθένας για τον εαυτό του... Μυαλό, Δόξα Τον Θεό, έχουμε όλοι...

Τέλος, ζητώ συγνώμη αν σε έθιξα. Σκοπός μου ήταν να εξηγήσω -δεν ξέρω αν τα κατάφερα.... αλλά από την δυσαρέσκεια σου μάλλον όχι....- ότι επειδή μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου για την χρησιμότητα της (και για άλλα θέματα εδώ που τα λέμε) δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή. Άσε δε που το πολύ πλύσιμο θα μας ξαφρίσει τον εγκέφαλο στο τέλος και δεν θα μείνει τίποτα.... Καιρός να αντισταθούμε.
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

ΥΓ: Ξέχασα... είναι αργά παιδιά... για μένα που ξύπνησα στις 5:00 το πρωί και που τώρα είναι ήδη 12 τα μεσάνυχτα είναι πολλές ώρες.... Τα λέμε αύριο... Καληνύχτα σε όλους. :wink:
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

Με το όνομα Γιόγκα νοείται ένα από τα 6 συστήματα της ινδικής φιλοσοφίας. Πρεσβεύει την ένωση της ψυχής με τον Θεό, μέσω συγκεκριμένων και επιστημονικών μεθόδων, κύρια του διαλογισμού.

Αυτό διάβασα στο ίντερνετ
Διαβάζοντας το παραπάνω λοιπόν δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με την γιόγκα γιατί δεν πιστεύω ότι η ένωση της ψυχής με Τον Θεό επιτυγχάνεται με επιστημονικές μεθόδους αλλά με την προσευχή
Ετσι λοιπόν δεν πιστεύω πως η "γιόγκα" ενώνει τον άνθρωπο με Τον Θεό
Μπορεί να τον χαλαρώνει επειδή η γυμναστική έτσι κι αλλιώς έχει ευεγερτικές ιδιότητες αλλά αυτή η χαλάρωση και η ηρεμία δεν μπορεί να σημαίνει "ένωση" με Θεό

Η μόνη γυμναστική που μας ενώνει με Τον Θεό είναι ΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ
το να τρέχουμε για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας

Αλλά δυστυχώς σε αυτού του είδους την γυμναστική είμαι παντελώς αγύμναστος

Το να πας σε ένα γυμναστήριο απλό τύπου "αλυσίδα" και να πας και μια ώρα γυμναστική με ασκήσεις γιόγκα
Τύπου σηκώνεις πόδι , τεντώνεις πόδι , για να φύγει η ένταση κτλπ, τύπου τεχνική χαλάρωσης δεν ξέρω αν είναι κάτι κακό εφόσον παραμένει σε αυτό το επίπεδο και εφόσον δεν πιστεύεις ή περιμένεις ή ελπίζεις πως αυτό αποτελεί μέρος τεχνικής ένωσης με Τον Θεό
Στο παρελθόν που πήγαινα και γυμναστήριο μπορεί να είχα κάνει "πιλάτες" που κι αυτό αποτελεί μια μορφή "γιόγκα" δυτικοποιημένης

Σίγουρα η γυμναστική κάνει πολύ καλό , σίγουρα είναι ευεγερτική για το σώμα
Σίγουρα η κακή στάση του σώματος μας προκαλεί χίλια δυό προβλήματα στη μέση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα και πόσα άλλα
Αλλά είναι ανάγκη να κάνουμε γιόγκα ;

Πολύ προσοχή λοιπόν όταν ακούμε γιόγκα , και κυρίως "κέντρα γιόγκα"
Αλλο στο συνοικειακό γυμναστήριο μαζί με τα υπόλοιπα όργανα και το διάδρομο κτλπ να έχουν και μισή ώρα κάποιες τεχνικές χαλάρωσης
Οπως λέει ο σοφός λαός "φύλα τα ρούχα σου να'χεις τα μισά"

Η γιόγκα έγινε το όχημα για να μυηθούν άνθρωποι σε τέτοιες θεωρίες γιατί ακριβώς παρουσιάζεται ως "γυμναστική"

Ποιός μπορεί να υποπτευθεί την γυμναστική ;
Καλή Σαρακοστή
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”