Μήπως το παρακάνουμε με κάποια πράγματα;...

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Μήπως το παρακάνουμε με κάποια πράγματα;...

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

....και περί Χάρυ Πότερ ο λόγος.
Έχει κατακεραυνωθεί αυτή ταινία ουκ ολίγες φορές, σαν ακατάλληλη για τα παιδιά,
επειδή ισχυρίζονται πως τα μυεί στον κόσμο της μαγείας και των δαιμονικών όντων.
Χάρην του ανηψιού μου, έχω δεί όλες τις ταινίες του Χάρυ Πότερ.
Όταν τύχει να τις ξαναδώ τυχαία στην τηλεόραση, πάντα σκέφτομαι κατα πόσο αυτή η ταινία είναι όντως κακή ή κατά πόσο εμείς υπερβάλλουμε.
Η προσωπική μου γνώμη είναι, πως αυτή η ταινία μοιάζει με ένα σωρό άλλα παραμύθια με υπερφυσικές οντότητες, μάγια και ξόρκια, τα οποία δεν αποφύγαμε ποτέ να πούμε στα παιδιά μας.
Η χιονάτη και οι 7 νάνοι, η σταχτοπούτα, και πολλά άλλα που δε θυμάμαι τώρα, τα οποία σε πλοκή και περιγραφές δεν διαφέρουν σε κάτι με τον Χάρυ Πότερ. (κακιές μάγισσες, πρίγκηπες που γίνονται βάτραχοι, κ.λ.π.)
Επιπλέον, έχω προσέξει στις ταινίες του, δύο σημαντικά πράγματα:
1. Το δίδαγμα σε όλες τις ταινίες είναι η νίκη του καλού εναντίον του κακού.
2. Όλα αυτά τα μαγικά και τα ξόρκια που αναφέρονται, όχι μόνο δεν είναι αληθινά, αλλά εχουν πολύ παιδικές και άκακες ονομασίες. (π.χ. αφοπλίσιους λέει ο Χάρυ Πότερ με το ραβδάκι κ.λ.π.).
Αν επρόκειτο για αληθινά μάγια και ξόρκια, εκεί νομίζω πως πράγματι θα γινόταν προώθηση μαγείας.
Αλλά τώρα; Μήπως το παρατραβάμε;
Το μόνο που μπορώ να πω πως δεν προάγει η ταινία, είναι τον Χριστιανισμό.
Τουλάχιστον όμως, προάγει, την επικράτηση του καλού.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ;...

Δημοσίευση από aposal »

Δεν τις έχω δει τις ταινίες, αλλά έχω να παρατηρήσω ότι άλλη η επίδραση σε σένα και άλλη η επίδραση στην ψυχή των παιδιών. Εσύ είσαι συνειδητοποιημένη και περνάς τα πάντα από φίλτρο ενώ το παιδί, όχι!
Η νίκη του καλού επί του κακού, μήπως οφείλεται στη χρήση μαγικών; Μήπως το παιδί μαθαίνει ότι η ανώτερη δύναμη την οποία πρέπει να εμπιστεύεται και στην οποία ελπίζει ΔΕΝ είναι ο Θεός αλλά η μαγεία;
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
panos0
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panos0 »

Κοιτα φιλε μου αυτο το θεμα θελει συζητηση αλλα σε γενικες γραμμες ναι προωθει την μαγεια στα μικρα παιδακια. Σχεδον ολες οι ""παιδικες"" σειρες προωθουν βια, μαγεια κλπ.
Τωρα το χαπι εντ δεν ειναι για επικρατηση το καλου σκετο αλλα του καλου εισιτηρίου. :mrgreen:

Στον κοσμο αρεσει το χαπυ εντ και εδω ο καλος μαγος επικρατει με την καλη, λευκη την λενε? μαγειουλα :wink: :wink:
Δημοσ.: 590
Δημοσ.: 591 " Έρχομαι και εγώ...."

I'll take lives and show all no mercy that night
Attack those not knowing my force
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

δε μπορω να κρινω παρα απο την προσωπικη μου εμπειρια. παντα μου αρεσαν ταινιες και ιστοριες με μαγειες, νεραιδες τυπου αρχοντας δαχτυλιδιων ή χαρυ ποτερ και τα λοιπα. ομως επειδη ειχα χριστιανικη παιδεια εστω και καποιου βαθμου ποτε δε με εβλαψαν και δεν τα πηρα στα σοβαρα, οπως ποτε δε με εβλαψε το να ντυνομαι στις αποκριες σπανιολα ή χαβανέζα και να πηγαινω στο παρτι του συμμαθητη μου στο δημοτικο οπου δεν εβρισκα τιποτα κακο στο να χορευω τα παπακια και να παιζω κυνηγητο αλλα κατι με χαλαγε στο να συμμετασχω στη μπουκαλα και απειχα. πιστευω οτι οταν ενα παιδι διαβαζει βιους αγιων και την ιστορια του Χριστού ασυνειδητα παιρνει καποια προτυπα μεσα του για το τι ειναι υπερβολικο τι ειναι αναρμοστο και τι οχι και οταν του σερβιριστει κατι πονηρο χτυπα καμπανακι μεσα του και το πλησιαζει με επιφυλαξη ετοιμο να απομακρυνθει μολις δει κατι που δεν του ταιριαζει. Δηλαδη οταν δει κατι για το οποιο εχει απορια μπορει να σκεφτει θα το κανε αυτο η Παναγίτσα; μπααααα με τίποτα!! καπως ετσι λειτουργησε σε μενα!
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
fotios
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από fotios »

Το αν το παρακάνουμε θα φανεί. Προσωπικά πιστεύω πως μάλλον λίγα λέμε γι' αυτά τα θέματα, συμμετέχουμε στη βρωμιά, ανεχόμαστε καταστάσεις και γινόμαστε συνένοχοι. Όλοι οι Ιερείς που γνωρίζω, αλλά και δημοσίως σε κηρύγματα έχουν εκφραστεί πολύ αρνητικά γι' αυτή και όλες τις παρόμοιες ταινίες...Αυτή από ότι ξέρω είναι η θέση της Εκκλησίας για τέτοιες ταινίες.
Η νίκη που λες του καλού στο κακό, προέρχεται με χρήση της λευκής(καλής) μαγείας κατά της μαύρης(κακής) μαγείας..Δηλαδή ο διάβολος νικάει τον διάβολο. Αλλά τι κατηγόρησαν τον Χριστό: (πρόχειρη μετάφραση) "διώχνεις τα δαιμόνια με τη δύναμη του Βεελζεβούλ" και τους απάντησε πως κάνουν λάθος "διότι αν χωρισθεί ενα βασίλειο στα δύο...δεν θα σταθεί!!!" Οπότε αυτά που διδάσκουν στις ταινίες και ευαγγελικά, αγιογραφικά είναι λάθος, απαράδεκτα...
eikonikos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από eikonikos »

Κοίτα, αν τα δούμε όλα σαν ένα παραμύθι μπορούμε να θεωρήσουμε ότι δεν είναι κακό. Όμως αυτά που παρουσιάζει είναι μαγείες. Τέτοια πράγματα υπάρχουν στην πραγματικότητα, μέντιουμ και μάγοι.Επίσης στο εξωτερικό Βουδιστές και άλλοι κάνουν τελετές και πρακτικές και έχουν κάποιες δυνάμεις. Έτσι αν το παιδί αρχίσει να βλέπει τέτοιες ταινίες ίσως μετά να αρχίσει να διαβάζει βιβλία για την μαγεία και τον αποκρυφισμό και να αρχίσει να ασχολείται με πνευματισμούς και διάφορα τέτοια.
Στην αρχή ξεκινάνε για πλάκα στην παρέα και μετά μπορεί να βρεθούν μπλεγμένοι.
Επίσης τα τραγούδια χέβυ μέταλ. Τα παιχνίδια ρόλων και με κάρτες είναι μέσα προσυλητισμού των νέων σε τέτοιες οργανώσεις. Κάποτε ένας που έκανε τέτοια έστειλε γράμμα γραμμένο με αίμα στον φίλο του και τον καλούσε να πάει σε τελετές.
Κάποιος που έπαιζε παιχνίδια με κάρτες είπε ότι αν διάβαζε αποκρυφιστικά βιβλία μάθαινε περισσότερα και μπορούσε να κερδίζει περισσότερους πόντους στο παιχνίδι.
Οπότε καταλαβαίνετε ότι έντεχνα τα κρύβούν ώστε αυτοί που δεν ασχολούνται καθόλου αδιαφορούν για τον κίνδυνο γιατί δεν το ξέρουν.
petrosathonas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από petrosathonas »

http://www.orthodoxnet.gr/pdf/par%2021.pdf

Στη σελ.21
Κάντε υπομονή και διαβάστε όλο το άρθρο.
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

Η υπερβολή που αντιλαμβάνεται κάποιος είναι ίδια με την αξία της πείρας του. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει περισσότερα.

Εγώ π.χ έβλεπα κάποτε ένα έργο, έτσι απλά ως έργο. Πάω να το δω τώρα, μετά από 10 περίπου χρόνια έχοντας τη καλύτερη εντύπωση που θα μπορούσε να έχει κάποιος για το συγκεκριμένο έργο, που μάλιστα τολμώ ακόμα να πω ότι στάθηκε ΣΤΑΘΜΟΣ στην ζωή μου, και τι βλέπω; ΤΙΓΚΑ στο σατανιστικό!! Πεντάλφες, κερατάκια, ανώμαλοι, σατανιστικές χειρονομίες, βλαστημίες κατά του Θεού, αστρολογία, ταρώ*........ τα 'παιξα!! Όταν το έβλεπα τότε, δεν έβλεπα τίποτα από αυτά. Τώρα που ασχολούμαι με τα χριστιανικά, τώρα τα βλέπω. Και απογοητεύτηκα. Πρώτον για την στραβομάρα μου, και δεύτερον για το έργο.

* = Όχι δεν λέω ότι κακό μου ήρθε στο μυαλό να να δώσω έμφαση. Όλα όσα λεώ αναφέρονται στο έργο.

Η πείρα μας, μας κάνει να βλέπουμε κάποια πράγματα. Το αν αυτό είναι υπερβολή ή όχι εξαρτάται. Πάνω που λες την γνωστή πρόταση "βρε μήπως υπερβάλλω;" πρέπει πρώτα να αναρωτιέσαι: ΓΙΑΤΙ με ανάγκασαν να φτάσω στο σημείο να σκεφτώ κάτι; Σύμπτωση αν αυτό "το κάτι" ήταν η λέξη "υπερβολή". ΜΗΠΩΣ υπάρχουν τόοοοοσα πολλά που δεν άντεξα πια; Τόσα πολλά που ξεχείλησαν μέσα μου; Από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις ότι αν υπάρχουν π.χ 10 και εσύ ανακάλυψες μόνο π.χ τα 5, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5! Και αυτά τα 5 σε έκαναν να σκάσεις. Άρα αφού έσκασες, δεν είναι υπερβολή... φαντάσου τα υπόλοιπα 5 που δεν τα έχεις ανακαλύψει ακόμα!!

Τώρα σε ότι αφορά τον Χάρυ Πότερ... ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΥΜΕ! Σατανιστικές ιδέες, που τις έχουν πάρει από την "εκκλησία του σατανά" όπως είναι γνωστή η "θρησκεία" του Άντονυ Λαβεϊ, (ο οποίος είναι γνωστός και για την δημιουργία της) με παρακλάδια των Wicca, και επιλεκτικά κομμάτια της Αγίας Γραφής, που τα αλλιώνουν για να μοιάζουν καλά, ή έστω ουδέτερα, ενώ είναι κακά στη πραγματικότητα (π.χ το σημάδι στο μέτωπο του Χάρυ, είναι το σημάδι της κατάρας, που έδωσε ο Θεός στον Καϊν... βέβαια, αν εσύ τώρα βρίσκεις καλή την κατάρα πάω πάσο....) στην προσπάθεια τους να μεταδώσουν ιδέες για το μελλοντικό χάραγμα (που εντελώς κατά τύχη βρε παιδί μου είναι ή στο μέτωπο, εκεί δηλ που μπαίνει το "Δόξα Πατρί" ή το δεξί σου χέρι που κάνεις τον σταυρό σου!!!) και λοιπά, και λοιπά....

Να σκεφτείς ότι η ίδια η Ρόουλινγκ είπε σε συνέντευξη της ότι ανήκει στην "εκκλησία του σατανά" όταν την ρώτησαν!!! :shock:

Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορεί να ανακαλύψει κανείς αν έχει καθαρό μυαλό. Και το μυαλό καθαρίζει μόνο με Χριστό. Από την στιγμή που δεν έχει Χριστό μέσα του, οποιοδήποτε καλό έχει η όποια, κάποια, ταινία είναι άχρηστο. Αφού δεν έχει λόγο ύπαρξης, σε τι χρειάζεται;

Και η ποιο μεγάλη παγίδα, είναι η ιδέα ότι σκοπός είναι λέει, η νίκη του καλού ενάντια στο κακό!! Μα σκοπός δεν είναι να νικήσει το καλό, κάτι που θεωρείται ΔΕΔΟΜΕΝΟ μιας και ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και το καλό θα υπάρχει ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ, μιας και ο Θεός είναι καλός, αλλά η υπακοή στον Χριστό, ως προσπάθεια απαλλαγής του εγωισμού μας. Και χωρίς εγωισμό δεν υπάρχουν όλα τα μετάπειτα προβλήματα, άρα δεν υπάρχει κακό. Γιατί λοιπόν να βάλω σκοπό της ζωής μου κάτι που θεωρείται δεδομένο, και όχι κάτι άλλο που μπορεί να μην το έχω π.χ την Θεία χάρη;

Για να μην πω ότι όλα αυτά "τα καλα" που γίνονται, γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να προβάλλεται το κακό και μόνο...

Δυστυχώς δεν είναι υπερβολές.... Μακάρι να ήταν....
lazarr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lazarr »

Έχω βρει το μπελά μου με αυτά τα βιβλία και τις ταινίες, και είναι δύσκολο να το χειριστεί κανείς με τα μικρά παιδιά.Όσο και αν έχω εξηγήσει τα παραπάνω στο μικρό μου γιο και άλλα του τύπου"χαζέ που θα κάνεις πλούσια τη ρόουλινγκ" κλπ αυτός μου λέει: δε με νοιάζουν όλα αυτά , εγώ το βλέπω σαν παραμύθι και μ'αρέσει.Από την άλλη σκέφτομαι ότι αν τον πιέσω με περιορισμούς και απαγορεύσεις , τον οδηγήσω από πείσμα στο άλλο άκρο.Τι να κάνω και γω περιμένω να του περάσει. :?
Χριστός γαρ εγήγερται, ευφροσύνη αιώνιος...
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

Δεν υπάρχει περίπτωση να του περάσει. Είναι κόλλημα. Περνάει ποτέ η κόλλα; Μόνο αν περάσουν χρόνια. Τότε όμως θα τα έχει μάθει και δυστυχώς συνηθίσει. Και τότε άντε να ξεκολλήσει. Άσε δε που θα σου κάνει και παράπονα που δεν του έμαθες τα σωστά. (Κάτι που κάνω εγώ με τον πατέρα μου).

Μπορείς όμως να τον κάνεις να πάρει κάποιες αποφάσεις με βάση αυτά που έμαθε. Αν δηλ, δει το κακό της μαγείας, θα το αφήσει από μόνος του. Αρκεί να δει το κακό. Βάλε τον σε κάποια δοκιμασία. Πες του π.χ να κάνει κάτι. Φυσικά δεν θα μπορέσει. Ε, δεν θα απογοητευτεί και θα καταλάβει ότι όλα είναι ψέμματα;
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”