Παπικοί

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
efraim21
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Παπικοί

Δημοσίευση από efraim21 »

Τα ανοίγματα που γίνονται τώρα τελευταία προς την καθολική εκκλησία αποτελούν την βασική μομφή των παλαιοημερολογιτών εναντίων μας.Σε μιά συζήτηση που είχα με μιά ηλικιωμένη κυρία μετά από εκκλησιασμό εκείνη μου είπε ότι γιατί να διαφώνούμε με τους καθολικούς αφού δεν έχουμε διαφορές,ο θεός μας θέλει ένα,μάλιστα η κυρία αυτή της εκκλησίας μου είπε ότι ο πάπας έχει αναγνωρίσει την δική μας εκφώνηση του πιστεύω όταν ήλθε εδώ.Εγώ αυτό δεν το γνωρίζω και διαφωνώ και με την κυρία.Εσείς τι λέτε?
parmenas
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Re: ΠΑΠΙΚΟΙ

Δημοσίευση από parmenas »

efraim21 έγραψε:Τα ανοίγματα που γίνονται τώρα τελευταία προς την καθολική εκκλησία αποτελούν την βασική μομφή των παλαιοημερολογιτών εναντίων μας.Σε μιά συζήτηση που είχα με μιά ηλικιωμένη κυρία μετά από εκκλησιασμό εκείνη μου είπε ότι γιατί να διαφώνούμε με τους καθολικούς αφού δεν έχουμε διαφορές,ο θεός μας θέλει ένα,μάλιστα η κυρία αυτή της εκκλησίας μου είπε ότι ο πάπας έχει αναγνωρίσει την δική μας εκφώνηση του πιστεύω όταν ήλθε εδώ.Εγώ αυτό δεν το γνωρίζω και διαφωνώ και με την κυρία.Εσείς τι λέτε?
1. Tα ανοιγματα αυτα καθεαυτα δεν ειναι κατι κακο. Θεολογικες συζητησεις με τους Λατινους γινοντουσαν μεχρι την αλωση της Πολης και απο ιερωμενους με αυστηρο Ορθοδοξο κριτηριο οπως ο Ιωσηφ Βρυενιος.
Προυποθεση: Οσοι ορθοδοξοι συμμετεχουν πρεπει να εκκινουν απο τη βαση οτι εμεις ειμαστε η αληθινη εκκλησια του Χριστου και μονο, διοτι οι παπικοι κυρητουν αιρεσεις και ειναι αποκομενοι απο την εκκλησια απο τον 11 αιωνα.

2.Το Filioque ειναι σαφεστατη αιρεση, ασχετα αν τελευταια δεν το αναφερουν οι παπικοι στο Πιστευω τους. Αυτο το κανουν για να δειξουν οτι υπακουν στην Β΄Οικουμενικη Συνοδο, αλλα σε λεκτικο επιπεδο. Σημασια ειναι οτι ΔΕΝ εχουν αποβαλει το αιρετικο νοημα του Filioque. Οτι δηλαδη το Πνευμα εχει αιτια υπαρξεως και τον Πατερα και τον Υιο. Αρκει κανεις να ανοιξη την ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ και θα πειστει περι αυτου.

Ολα τα αλλα ειναι κουταμαρες ημιμαθων.

3. Περα απο το Filioque, το παπικο πρωτειο (με την εννοια που του διδουν οι παπικοι) και το αλαθητο του παπα οταν μιλαει απο καθεδρας ειναι πραματα ξενα προς την αληθεια της Εκκλησιας.

Για οποιον ξερει στοιχειωδως θεολογια τα πραματα ειναι ξεκαθαρα. Αυτα ασφαλως τα γνωριζει και ο Βαρθολομαιος ασχετα αν εχει κανει λανθασμενες κινησεις.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Καλώς τον Εφραίμ. Αγαπητέ φίλε το θέμα έχει συζητηθεί χιλιάδες φορές σ' αυτό το forum και μας έχει ταλανίσει για πολύ καιρό.

Το θέμα του διαλόγου της Ορθοδοξίας με τ' άλλα δόγματα είναι πολύ σοβαρό και το έχουμε εξαντλήσει με εκτενέστατες και τεκμηριωμένες δημοσιεύσεις απ' όλες τις πλευρές.

Όμως το συγκεκριμένο θέμα η παλαιοημερολογίτες μόνο σαν δικαιολογία το χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν την πλάνη τους. Αντίθετα υπάρχουν φωνές μέσα στην Εκκλησία, όπως πρόσφατα του Ηγουμένου της Μονής Ξηροποτάμου, που με σωφροσύνη καλούν τους συζητούντες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην σκανδαλίζουν το πλήρωμα της Εκκλησίας. Στάσου δίπλα σ' αυτές τις φωνές και άσε τις σειρήνες εκτός Εκκλησίας να τραγουδούν ότι θέλουν
alithis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από alithis »

συμφωνω με τον filotas!
liakos_58
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από liakos_58 »

Το Αγιον Πνευμα καθοδηγη και προστατευη την ορθοδοξη εκκλησια,
αραγε δεν χρειαζετε να ανυσηχουμε.

Σας αγαπαω ολους.