Μοναχισμός και αλλαγή γνώμης

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

ser
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Μοναχισμός και αλλαγή γνώμης

Δημοσίευση από ser »

Γεια σας, καταρχήν εγώ είμαι λαϊκός και όχι μοναχός.

θα ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα:

1) Για πόση χρονική διάρκεια είναι κάποιος δόκιμος μοναχός;

2) Υπάρχουν διαδικασίες εξόδου από το μοναχικό σχήμα, για έναν δόκιμο μοναχό και για έναν κανονικό μοναχό;

Ευχαριστώ.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Αγαπητέ φίλε, αρμοδιότερος να σου απαντήσει σ΄αυτό είναι ο π. Αντώνιος που γνωρίζει από μέσα τις διαδικασίες. Όμως μια και διάλεξες αυτή την ενότητα θα σου πω τι γνωρίζω.

Η απόφαση, αν θα γίνεις μοναχός ή θα διαλέξεις τον έγγαμο βίο, είναι εξαιρετικά σοβαρή. Ιδιαίτερα αν γίνεις μοναχός ή παντρευτείς δεν υπάρχει εύκολος δρόμος γυρισμού.

Εάν αποφασίσεις να μείνεις στον κόσμο και να παντρευτείς και δεις ότι η καρδιά σου δεν αρκείται σ΄έναν άνθρωπο, αλλά χωρά όλο τον κόσμο, κι ότι ο σύνδεσμός σου με τον Κύριο είναι τόσο δυνατός που σου αρκεί για να στηριχτείς στην πνευματική σου πορεία, τότε το συζητάς με τον Πνευματικό σου και αποφασίζεις ν' αλλάξεις γνώμη και να γίνεις μοναχός.

Στο μοναστήρι ανάλογα με την πνευματική σου κατάσταση μπορεί να μείνεις δόκιμος λίγο ή πολύ. Έχω ακούσει για μήνες όπως και για πολλά χρόνια (10 σε μια περίπτωση). Αυτό είναι στην κρίση του Γέροντά σου κι έχει να κάνει με το πόσο είσαι αποφασισμένος και ποιες είναι οι αντοχές σου. Ειδικά αν δει ότι στο μυαλό σου υπάρχουν αμφιβολίες θα πρέπει να περιμένεις μέχρι να είσαι βέβαιος. Αν στο διάστημα αυτό αποφασίσεις μαζί με τον Πνευματικό σου ότι δεν σου ταιριάζει αυτή η ζωή μπορείς να γυρίσεις στον κόσμο και να κάνεις οικογένεια.

Η ιεροσύνη δεν έχει σχέση με το αν θα γίνεις μοναχός ή όχι. Είναι μια κλίση που, αν την έχεις, μπορείς να την ακολουθήσεις είτε έγγαμος είτε μοναχός γίνεις. Αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό σου και να ξέρεις, ότι αν διαλέξεις σωστά τον έγγαμο ή το μοναχικό βίο τότε θα είσαι και επιτυχημένος σαν κληρικός, ενώ σε αντίθετη περίπτωση είναι πιθανό να έχεις προβλήματα.

Αν παντρευτείς και δεν πάει καλά ο Γάμος σου, ή γίνεις μοναχός και δεν τα καταφέρεις τότε χρεώνεσαι μια πολύ σημαντική αποτυχία, η οποία μπορεί να σε καταστρέψει ή και να σε κάνει καλύτερο Χριστιανό. Πάντως ο αποσχηματισμός από το αγγελικό σχήμα είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, γιατί είναι σα να πέφτεις από τον Ουρανό ξανά στη γη.

Φίλε μου η απόφαση του τι θα κάνεις στη ζωή σου είναι τόσο σοβαρή, που είναι αδύνατο να την πάρεις σωστά χωρίς τη βοήθεια του Θεού. Γι αυτό ζήσε την πνευματική ζωή, με τη βοήθεια ενός έμπειρου Πνευματικού, και προσευχήσου στο Θεό να σου δείξει τι είναι καλύτερο για σένα. Τότε μην αμφιβάλεις πως ότι και ν' αποφασίσεις θα σε οδηγήσει στη Βασιλεία των Ουρανών.
panagiotis2008
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από panagiotis2008 »

Πάντως εγώ σκοπεύω να μείνω μες στον κόσμο και να ζω μόνος υπηρετώντας τον Κύριο σαν μοναχός στον κόσμο.
Μόνο αυτό θα με ευχαριστήσει.
Αλλά όμως αυτό είναι κάτι που το συζητάς όσο μπορείς καλύτερα με τον πνευματικό σου κι αυτός που σε ξέρει καλύτερα από όλους θα σε συμβουλέψει για να αποφασίσεις εκείνο που σου ταιριάζει και μπορείς να σηκώσεις.
Και το Πνεύμα και η νύμφη λένε ¨έλα.Και όποιος ακούει ας πει ¨έλα.και όποιος διψάει ας έρθει,και όποιος θέλει ας παίρνει δωρεάν το νερό της ζωής.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Παναγιώτη απαντάς εσύ για τον ser;

Όσο για το αν μπορεί κάποιος να μονάσει χωρίς να φέρει το μοναχικό σχήμα, είναι πιθανόν κάποιοι να τα καταφέρνουν, όμως είναι τόσο δύσκολο, όσο το να είσαι άγγελος ...χωρίς φτερά. Είναι σαν να προσπαθείς να ζήσεις τον έγγαμο βίο χωρίς την ευλογία του Μυστηρίου του Γάμου.

Παναγιώτη, έχω δει πολλούς που το προσπάθησαν να μην τα καταφέρνουν και με λύπη σου λέω ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου ευχάριστο.

Η ζωή του μοναχού έχει κανόνες. Οι ζωή του κατά κόσμον μοναχού δεν έχει σαφείς κανόνες κι έτσι οδηγεί εύκολα σε υπερβολές και σε πλάνη, αλλά και πολύ συχνά σε υποκρισία.
panagiotis2008
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δεν υποχρεούμαι να παντρευτώ.Ο Απόστολος Παύλος έμενε μόνος του στον κόσμο και οι άλλοι απόστολοι.
Τι σχέση έχει το Μυστήριο του Γάμου?Από την στιγμή που κάποιος εκκλησιάζεται-εξομολογείται-κοινωνάει-προσεύχεται-νηστεύει-κάνει υπακοή στον Πνευματικό στον Πνευματικό του είναι τίμια έναντι του Κυρίου η ζωή του και μπορεί να σωθεί.
Από την στιγμή που δεν έχω γυναίκα δεν αρνούμαι το Μυστήριο του Γάμου, αν είχα γυναίκα και δεν παντρευόμουν τότε θα είχα αρνηθεί το μυστήριο του γάμου.
Και το Πνεύμα και η νύμφη λένε ¨έλα.Και όποιος ακούει ας πει ¨έλα.και όποιος διψάει ας έρθει,και όποιος θέλει ας παίρνει δωρεάν το νερό της ζωής.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Ο Θεός να σε φωτίσει φίλε μου. Έχεις πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου, που δεν δικαιολογείται ούτε από το νεαρό της ηλικίας σου, ούτε από τη μικρή σου πείρα στους πνευματικούς αγώνες. Δικαιολογείται μόνο από άγνοια των κινδύνων, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι καλό.

Εύχομαι να μην ανακαλύψεις με πολύ οδυνηρό τρόπο, ότι κανείς δεν είναι ασφαλής απέναντι στις επιθέσεις του πειρασμού, ακόμη και μέσα στο μοναστήρι ή σ' ένα ευλογημένο Γάμο. Πολύ περισσότερο δεν είναι ασφαλής μόνος και με άγνοια του κινδύνου.
ser
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από ser »

filotas έγραψε:Ο Θεός να σε φωτίσει φίλε μου. Έχεις πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου, που δεν δικαιολογείται ούτε από το νεαρό της ηλικίας σου, ούτε από τη μικρή σου πείρα στους πνευματικούς αγώνες. Δικαιολογείται μόνο από άγνοια των κινδύνων, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι καλό.

Εύχομαι να μην ανακαλύψεις με πολύ οδυνηρό τρόπο, ότι κανείς δεν είναι ασφαλής απέναντι στις επιθέσεις του πειρασμού, ακόμη και μέσα στο μοναστήρι ή σ' ένα ευλογημένο Γάμο. Πολύ περισσότερο δεν είναι ασφαλής μόνος και με άγνοια του κινδύνου.
Ο panagiotis2008 ανέφερε ότι συμμετέχει στα μυστήρια της Εκκλησίας και έχει Πνευματικό.

Νομίζω το ότι δεν είναι υποχρεωμένος να παντρευτεί ισχύει, και μπορεί με την Ευλογία Του Θεού να παραμείνει ανύπαντρος. Αν θελήσει να παντρευτεί, πάλι με Την Ευλογία Του Θεού μπορεί να παντρευτεί.

Το "μοναχός στον κόσμο" που ανέφερε, αν το εννοεί ως ισοδύναμο του κανονικού μοναχού, νομίζω ότι κάνει λάθος και δεν ισχύει.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΠΑΪΣΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ – ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ & ΔΙΔΑΧΕΣ» των Δ.Δ. Λιακόπουλου, Δ. Μεσσηνιάτη

(σελ. 91)
Πρέπει οι νέοι να γνωρίζουν ποιος είναι ο προορισμός του ανθρώπου και ποιο είναι το νόημα της ζωής. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο δρόμοι : η μοναχική ζωή και η έγγαμη ζωή, αλλά και οι δύο μπορούν να τους οδηγήσουν στον Παράδεισο, στην Άνω Ιερουσαλήμ, εάν ζήσουν κατά Θεόν.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
panagiotis2008
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δεν το δέχομαι,είμαι αφιερωμένος πλήρως στον Χριστό και γι'αυτό δεν μπορώ να κάνω οικογένεια.
Δεν ξέρω αν θα αντέξω σε μοναστήρι.
Τεκμαίρεται κάπου οτί όποιος δεν παντρευτεί πάει στην κόλαση?
Αν ζω σύμφωνα με τις εντολές του Χριστού θα σωθώ.
Δεν υπάρχουν 2 δρόμοι,3 είναι όποιον κι αν διαλέξεις αν ζεις Εν Χριστώ,ζεις πνευματικά και συμετέχεις στα μυστήρια της Εκκλησίας μπορείς να σωθείς.
Συμμετέχω κανονικά στο σύνολο των Μυστηρίων της Εκκλησίας και προσπαθώ και ακολουθώ τις εντολές του Χριστού ,δεν θα κάτσει ο Χριστός να με σώσει αν είμαι παντρεμένος και να με καταδικάσει αν δεν είμαι.
Αν δεν πέσω στην πορνεία δεν θα 'χω πρόβλημα αλλά από αυτό θα με φυλάξει ο Θεός μέσα από την Προσευχή.
Οι άγαμοι κληρικοί που ζουν στον κόσμο τι είναι?Οι δια Χριστόν σαλοί που ζούσαν άγαμοι στον κόσμο τι ήταν?
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Οι άγαμοι κληρικοί που ζουν στον κόσμο έχουν καρεί μοναχοί και στη συνέχεια απέκτησαν την ιεροσύνη. Αυτοί έχουν τη Θεία Χάρι που απέκτησαν από την κουρά τους και την Ιεροσύνη, εσύ τι έχεις για να κρατηθείς;

Δεν λέω ότι δεν γίνεται, λέω ότι είναι πολύ πιο δύσκολο από το να υποταχθείς σε Γέροντα. Αν αντίθετα αυτό σου φαίνεται δύσκολο τότε φταίει ο εγωισμός σου κι ο λογισμός που σου δημιουργεί ότι μπορείς να τα καταφέρεις και μόνος σου. Πάντως για να τα καταφέρεις τελικά θα πρέπει μ' αυτό τον εγωισμό να παλέψεις. Σου εύχομαι να τα καταφέρεις, αν κι όσα λες με κάνουν ν' ανησυχώ πολύ.

Μου θυμίζεις έντονα ένα παλιό μας φίλο σ΄αυτό το χώρο, το Μιχάλη. Είχαμε κάνει πολλές παρόμοιες συζητήσεις. Αν ψάξεις στα παλιά αρχεία θα τις βρεις.
(Ψάξε misha και nkope).
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”