Απομάκρυνση από την εκκλησία-Επιτίμιο Θεού!

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

ktistos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Απομάκρυνση από την εκκλησία-Επιτίμιο Θεού!

Δημοσίευση από ktistos »

Γνωστός μου πνευματικός διετύπωσε αυτή την άποψή:

Κάθε χριστιανός που δεν εκκλησιάζεται και δεν κοινωνεί τακτικά είναι επιτιμημένος από τον ίδιο τον Θεό. Το ότι δεν λαχταράει τον εκκλησιασμό και τον ίδιο τον Χριστό (με την Θεία Κοινωνία) σημαίνει ότι ο Θεός τον "εμποδίζει" μέχρι να μετανοήσει.

Θα ήθελα την γνώμη σας πάνω σε αυτή την άποψη.
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

Κατά την γνώμη μου, το όλο θέμα παίζεται στις λέξεις της επεξήγησεως. Η λέξη "διατύπωση" (Γνωστός μου πνευματικός διετύπωσε αυτή την άποψή: ) και η λέξη "επιτίμηση" (επιτιμημένος από τον ίδιο τον Θεό) νομίζω πως λαμβάνονται λάθος.

Πιστεύω ότι ο πνευματικός αυτός προσπάθησε να εξηγήσει ότι υπάρχουν συνέπειες στον μη εκκλησιαζόμενο άνθρωπο. Οι συνέπειες αυτές υφίστανται λόγο του ελλειπούς εκκλησιασμού. Φταίει όμως ο Θεός για τις επιλογές του ανθρώπου; Το βρίσκω λάθος σαν έκφραση να λέμε ότι ο Θεός "εμποδίζει" κάποιον να πάει να κοινωνήσει. Δηλ αν κάποιος αποφασίσει να πάει στην εκκλησία ο Θεός θα τον εμποδίσει; Μα είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Μα για να αποφάσισε κάτι τέτοιο, υποτίθεται ότι έχει κατανοήσει κάποια λάθη και μετανόησε. Γιατί να τον εμποδίσει ο Θεός;

Η αντίθετα μπορεί ο άνθρωπος να μην έχει καθόλου μετανοήσει και να πηγαίνει για κάποιον τελείως εγωιστικό λόγο. Τότε είναι πολύ φυσικό να μην επιτρέπει ο Θεός να κοινωνήσει.

Όπως είπα.... Θέμα λέξεων... Εκτός αν ο πνευματικός σου είπε και κάτι άλλο που ξέχασες να μας πεις.
gkou
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από gkou »

Ίσα ίσα που αν ξεκινήσει να εκκλησιάζεται τακτικά , ανοίγει και ο δρόμος προς τη μετάνοιά του! Αρχίζει να γλυκαίνεται η ψυχή του από τη θεία χάρη που διαχέεται πλουσιοπάροχα μέσα στη Θεία Λειτουργία και αρχίζει να προβληματίζεται θετικά. Πιστεύω όμως ότι κάπως αλλιώς πρέπει να διατυπώθηκε από τον πνευματικό σου.
ktistos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από ktistos »

Έχετε δίκαιο. Δεν το διατύπωσα ολοκληρωμένα.
Εννοούσε πως οι αμαρτίες είναι αυτές που στερούν τον άνθρωπο την λαχτάρα για εκκλησιασμό και Θεία κοινωνία. Επομένως για να μην υπάρξει σύγχυση στον άνθρωπο και νομίζει ότι μπορεί ταυτόχρονα και να αμαρτάνει χωρίς αγώνα και να έχει και λαχτάρα για τον Χριστό δεν του δίνει την χάρη Του αν δεν μετανοήσει.
Δηλαδή δεν χρειάζεται να τον επιτιμήσει ο πνευματικός για τις πτώσεις του αφού ο ίδιος Θεός δεν του δίνει την λαχτάρα να κοινωνήσει παρά μια-δυό φορές τον χρόνο(Χριστούγεννα-Πάσχα).
Επομένως η λαχτάρα για τον Χριστό είναι συνέπεια του αγώνα μας για καθαρότητα. Όσο αγωνιζόμαστε τόσο λαχταρούμε τον Χριστό. Και όσο αμελούμε τόσο αυξάνει η ακηδία, η απροθυμία και η αποστροφή προς τον Χριστό και στην εκκλησία Του.
Έτσι λοιπόν εξηγείται το γεγονός πως όσοι πολεμούν την εκκλησία έχουν "λερωμένη" την φωλιά τους. Και δηλώνουν άθεοι ενώ είναι βαπτισμένοι χριστιανοί ορθόδοξοι.
aplastos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από aplastos »

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις , που εμείς οι ίδιοι οι πιστοί , απο άγνοιά μας , ή επειδή διαβάσαμε κάποιο βιβλίο ( π.χ το Πηδάλιο), χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν , χωρίς να εξομολογηθούμε και να πάρουμε κανόνα, κανονίζουμε τον εαυτό μας πολύ σκληρά. Δεν μεταλαμβάνουμε , δεν εκκλησιαζόματε δεν εξομολογούμαστε(επειδή ξέρουμε τάχα τι θα μας πει).
Δεν μας εμποδίζει ο Θεός αλλά εμείς μόνοι μας εμποδιζόμαστε και υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι κάνουν να κοινωνίσουν δεκαετίες αυτοκανονιζόμενοι. Ενώ αν πήγαιναν σε ενα πνευματικό με αγάπη και με διάκριση ( στη μετάνοιά μας) θα τους κανόνιζε απο μήνες μέχρι κάποια χρόνια και τέτοια ζητήματα θα έληγαν.
aplastos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από aplastos »

Να αναφέρω ακόμα ότι όχι μονο οι μεγάλοι πρέπει να προτρέπουν τους νεότερους σε εκκλησιαστική ζωή αλλά και οι μικρότεροι τους μεγάλους.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι μεγάλοι αρρωσταίνουν , οι μικροί καταλαβαίνουν κάτι , ότι η αρρώστεια έχει και πνευματικό περιεχόμενο, αλλά επειδή οι μεγάλοι δεν έχουν εξομολογηθεί για πολύ καιρό ή καθόλου, φοβούνται να τους το προτείνουν, μη τους ρίξουν την ψυχολογία, και νοιώσουν ότι είναι στα τελευταία τους και τους το κρύβουν.
Γι'αυτό απο πρίν , πρίν είναι αργά, πρέπει και οι νεότεροι νεα προτρέπουν τους πατεράδες ή παπούδες να έχουν πνευματική ζωή, να εξομολογούνται να μεταλαμβάνουν γιατί θα τα βρούνε μπροστά τους και μετά μπορεί να έχουν και τύψεις.
panagiotis2008
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από panagiotis2008 »

Δεν εμποδίζει ο Θεός όσους δεν έχουν μετανοήσει να πάνε στην Εκκλησία ,τουλάχιστον όχι πάντα.
Έχω υπ'όψιν μου κοντινό μου πρόσωπο που δεν έχει μετανοήσει και πάει συχνότατα στην Εκκλησία την Κυριακή.
Δε νομίζω οτί επεμβαίνει ο Θεός σε αυτό,αν θέλει ένα άτομο να πάει στην Εκκλησία όσο ρυπαρό κι αν είναι θα πάει.
Ο Θεός δεν πρόκειται να το εμποδίσει ,γιατί έτσι θα παραβιάσει την ελευθερία του ατόμου,και γιατί θα το διώξει από ένα κορυφαίο μυστήριο,δεν παραβιάζει την ελευθερία,αν θέλει το άτομο να πάει θα πάει.
Φυικά αν είναι πνευματικά νεκρό δεν θα λαχταρά να κοινωνήσει ,ούτε θα έχει ζέση να πηγαίνει κάθε Κυριακή στην Εκκλησία,γιατί δεν αγωνίζεται και δεν καταλαβαίνει την ουσία αυτών των πραγμάτων.
Μόνο με μετάνοια,προσευχή,νηστεία και εξομολόγηση μπορεί να αγωνίζεται και να φτάσει να λαχταράει τον Χριστό και την Κοινωνία μαζί του,όταν θα έχει μετανοήσει και θα ζει Εν Χριστώ θα εκτιμήσει αυτά τα πράγματα.
ktistos νομίζεις οτί αυτοί οι άθεοι που λες είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (αν δεν μετανοήσουν)?
Αυτούς που βρίζουν το Χριστό και την Παναγία και εξαπολύουν μύδρους κατά της Εκκλησίας που είναι το σώμα του Χριστού τους θεωρείς Ορθόδοξους Χριστιανούς?
Μου φαίνεται λίγο διαστροφικό κάποιος που βρίζει τον Χριστό να θεωρείται Χριστιανός.
Ξέρεις οτί το βάπτισμα από μόνο του δεν κάνει κάποιον Χριστιανό,η ορθοπραξία είναι αυτή με την οποία κάποιος αποδεικνύει οτί είναι Χριστιανός.
Αυτό το 'χει πει κι ο ίδιος ο Χριστός οτί θα αναγνωρίσει ως δικό του μόνον όποιον κάνει το θέλημα Του κι όχι όποιον είναι βαπτισμένος χριστιανός.
Και το Πνεύμα και η νύμφη λένε ¨έλα.Και όποιος ακούει ας πει ¨έλα.και όποιος διψάει ας έρθει,και όποιος θέλει ας παίρνει δωρεάν το νερό της ζωής.
tomR
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από tomR »

panagiotis2008 έγραψε: Αυτό το 'χει πει κι ο ίδιος ο Χριστός οτί θα αναγνωρίσει ως δικό του μόνον όποιον κάνει το θέλημα Του κι όχι όποιον είναι βαπτισμένος χριστιανός.
1.Που ακριβώς το λέει αυτό ο Χριστός ?

2.Ποιος σου το είπε, ή που το έχεις διαβάσει πως δεν χρειάζεται να βαπτιστεί κάποιος , Χριστιανός , και πως είναι αρκετή για την σωτηρία μας ,η αίσθηση πως πράττουμε το θέλημα του Χριστού ?

3. Είναι θέλημα του Χριστού το να βαφτίζετε κάποιος Χριστιανός ?, ή πιστεύεις πως αυτό δεν είναι απαραίτητο .
panagiotis2008
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από panagiotis2008 »

1. "21 Δεν θέλει εισέλθει εις την βασιλείαν των ουρανών πας ο λέγων προς εμέ, Κύριε, Κύριε, αλλ' ο πράττων το θέλημα του Πατρός μου του εν τοις ουρανοίς.
22 Πολλοί θέλουσιν ειπεί προς εμέ εν εκείνη τη ημέρα, Κύριε, Κύριε, δεν προεφητεύσαμεν εν τω ονόματί σου, και εν τω ονόματί σου εξεβάλομεν δαιμόνια, και εν τω ονόματί σου εκάμομεν θαύματα πολλά;
23 Και τότε θέλω ομολογήσει προς αυτούς ότι ποτέ δεν σας εγνώρισα· φεύγετε απ' εμού οι εργαζόμενοι την ανομίαν."(Κατά Ματθαίον Κεφ.7,21-23).

2.Για να κάνεις το θέλημα του Χριστού πρέπει να έχεις βαπτιστεί.
Αν ανήκεις σε άλλη θρησκεία και είσαι αβάπτιστος ,δεν θα θέλεις να κάνεις το θέλημα του Χριστού αλλά ούτε και θα μπορείς γιατί προυποτίθεται το βάπτισμα για να κάνεις όσα πρέπει.

3.Θέλει να βαπτιζόμαστε.
Είναι προυπόθεση αυτό φυσικά για να κάνουμε το θέλημα του γιατί χωρις συμετοχή στα μυστήρια δεν μπορούμε να σωθούμε.
Παρερμήνευσες τα λόγια μου.Το βάπτισμα είναι προυπόθεση αλλά δεν αποτελεί από μόνο του κριτήριο σωτηρίας ή μη.

Γιατί αν κι έχω βαπτισθεί αν δεν κάνω το θέλημα του Θεού και αμαρτάνω χωρίς αγώνα και δεν πηγαίνω στην Εκκλησία και δεν συμετέχω στα Άγια Μυστήρια της Εκκλησίας προορίζομαι για την κόλαση.
Αν φουσκώνω από υπερηφάνεια,θεωρώντας τους άλλους κατώτερους,τους κατακρίνω,και βλασφημώ τον Δημιουργό μου και αισχρολογώ και πορνεύω για να ικανοποιήσω την σάρκα μου,και κυνηγώ το χρήμα για να πλουτίσω και αποζητώ την ανθρώπινη δόξα είμαι κύμβαλον και ουδεμία θέση μετά του Κυρίου έχω αλλά μολονότι εβαπτίσθην χριστιανός ζούσα ως υπηρέτης του διαβόλου και ουδεμία σχέση με τον Κύριο έχω και επρόδωσα τον Χριστό και τον αρνήθηκα με τα έργα μου λόγω του βαπτίσματος το βάπτισμα έγινε κριτήριον καταδίκης και έρχονται και με παίρνουν και με πάνε στην κόλαση να με βασανίζουν αυτοί που υπηρέτησα.
Και το Πνεύμα και η νύμφη λένε ¨έλα.Και όποιος ακούει ας πει ¨έλα.και όποιος διψάει ας έρθει,και όποιος θέλει ας παίρνει δωρεάν το νερό της ζωής.
Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

Αυτό που ρωτάς εδώ είναι απείρως καλύτερο να το ρωτήσεις στον ίδιο τον Πνευματικό σου.
Προσωπικά θα του το έλεγα.
Θα ρώταγα τι εννοεί, πως το λέει και γιατί το λέει.
Μη ντρέπεσαι να ρωτάς.
Μη φεύγεις απο εκεί με κενά.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”