Κομποσχοίνι

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Κομποσχοίνι

Δημοσίευση από smarti »

Πατερ Αντωνιε καλησπερα.

Μηπως θα μπορουσατε να μου απαντησετε,ποια ειναι η διαφορα,αν λες την ευχη με το στομα ,με το μυαλο η με τη καρδια χωρις να χρησιμοποιεις κομποσχοινι.Και ποια η διαφορα ,λεγοντας την ευχη ,να χρισιμοποιεις το κομποσχοινι.Ειναι και τα δυο εξισου ωφελιμα;
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Καλημερα, μεχρι να απαντησει ο π.Αντωνιος, να σου πω και εγω την ταπεινη γνωμη μου για να σε βοηθησω. (που δεν ειναι και δικη μου δηλαδη, απο τα βιβλια τα ξερουμε ολα)

Αρχικα ξεκινας και λες την ευχη εκφωνως με το στομα, σε χαμηλο τονο, Κυριε Ιησου Χριστε Ελεησον με (μπορεις να πεις ολες τις παραλλαγες δεν εχει τοση σημασια, οπως μπορεις να πεις και Υπεραγια Θεοτοκε Σωσον ημας)

Θα πρεπει ομως να μην αλλαζεις την φρασουλα αυτη συχνα, η καλυτερα καθολου για να το συνηθιζει ο νους σου.

Μετα απο ενα αρκετα μεγαλο διαστημα συνηθιζεις να λες την ευχη και απο μεσα σου, δηλαδη με τον ενδιαθετο λογο.

Αυτο ειναι ανωτερο γιατι δεν μπορει να σε διακοπτει κανεις και τιποτα.

Αν και εφοσον το συνηθισει ο νους σου και ερθει και η Θεια Χαρις βλεποντας την αγαθη και αγνη προαιρεση σου, θα γινεται αυτοματα η ευχη χωρις να το καταλαβαινεις.

Αυτο δεν εχει χρονο, μπορει να γινει σε ενα μηνα, μπορει και σε 70 χρονια.

Υπομονη και επιμονη χρειαζεται.

Το κομποσκοινι βοηθα να συγκεντρωνομαστε, σε καθε κομπο, μια ευχη,
και κανουμε π.χ. 3 κομποσκοινια (100αρια) καθε βραδυ μια ορισμενη ωρα για αρχη.

Ειναι πολυ σημαντικο να βαλουμε μια ωρα καθε βραδυ, σταθερη να λεμε την ευχη, στην αρχη 15 λεπτα, επειτα 30 λεπτα, και παει μονο του.

Αυτο κανει την καλη συνηθεια ισχυρη, και μας γλυκαινει, για να αυξανουμε σταθερα την Θεαρεστη αυτη ενεργεια.

Οπωσδηποτε χρειαζεται αυτη ολη η διαδικασια να γινεται υπο την επιβλεψη και καθοδηγηση Πνευματικου, με συνεχεις αναφορες σε αυτον για τυχον προοδο η προβληματα.

Επισης δεν φανταζομαστε απολυτως τιποτα, τιποτα, την ωρα της ευχης, οσο καλο και εαν ειναι αυτο, (ουτε τον Κυριο), δεν δεχομαστε εικονες, φωτα κλπ, αλλα προσηλωνουμε τον νου μας στα λογια της ευχης, σαν να εχεις ενα προβολεα μεσα στο σκοταδι και σου προβαλει τα λογια σε εναν τοιχο.

Παρακολουθεις, μονο τα λογια και οχι τυχον εικονες, φαντασιες κλπ.

Καλη δυναμη.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Ευχαρηστω παρα πολυ για την απαντηση,ειναι ολα πολυ ωφελιμα αυτα που μου γραψατε.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Τον Κυριο να ευχαριστεις γιατι Αυτος μας Εχει Δωσει ολα τα καλα.

Μονο τα κακα και τα ασχημα ειναι δικα μας.

Αρχισες να λες την ευχη;
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Εχω αρχισει εδω και καιρο να λεω την ευχη ,αλλα πρεπει και θελω να μαθω να προσευχομαι αδιαλυπτως .Με πιανει ομως μεγαλη αμελια και τεμπελια και τις περισσοτερες φορες πιανω το εαυτο μου να προσευχετε μονο στις δυσκολες στιγμες και οταν ερχονται κακοι λογισμοι.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Ενταξει, ολοι στο ιδιο επιπεδο ειμαστε (οι αρχαριοι), η αδιαλλειπτη προσευχη ειναι ο στοχος μας, ο οποιος δεν ειναι καθολου ευκολο να επιτευχθει με μονες τις δυναμεις μας, μονο η Θεια Χαρις θα μας βοηθησει εαν και εφοσον εχουμε υπομονη, επιμονη, αγαθη προαιρεση,
(να μην επιζητουμε "κατι" ουτε να δουμε, ουτε να παρουμε).

Μπορει να μην το πετυχουμε και ποτε το αδιαλλειπτο, αλλα σημασια εχει να προσπαθησουμε, εστω καποιες στιγμες - ωρες την ημερα, και την νυχτα φυσικα να την λεμε την ευχη.

Για την Αγαπη του Χριστου, και την καθαρση της ψυχης μας το κανουμε αυτο το εργο.

Η ευχη ενεργοποιει την κλειδωμενη απο τα παθη μας, Θεια Χαρη που εχουμε μεσα μας, απο το Αγιον Βαπτισμα, και σε συνεργασια με την χρηση της καλης μας προαιρεσης της δινει την δυνατοτητα να μας οικοδομησει σιγα σιγα. Γιατι χωρις την καλη χρηση του αυτεξουσιου μας, δεν ενεργει.

ο Θεος δεν ζοριζει κανεναν.

Θα ανοιξουμε εμεις την πορτα της ψυχης μας, και ο Κυριος που μας περιμενει μονιμα απ'εξω, θα αρχισει το εργο Του.

Το τριπτυχο της Σωτηριας συμφωνα με τους Αγιους Πατερες μας ειναι Καθαρση - Φωτισμος - Θεωση, ας προσπαθησουμε το πρωτο με την ευχουλα, και για τα υπολοιπα εχει ο Θεος.

Βεβαια και ο "αντιθετος" δεν θα κατσει να μας κοιταει, αλλα εφοσον "Ο Θεος μεθ' ημων" προχωραμε δυναμικα και αφοβα.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Απο τοτε που αρχισα να λεω την ευχη,και ποιο συχνα τον τελευταιο καιρο εχουν γινει και οι επιθεσεις του πονηρου ποιο εντατικες το βραδυ την ωρα που κοιμαμε.Το εξομολογηθηκα στο πνευματικο μου και μου ειπε να μην φοβαμαι .Καποιες φορες ομως θελω να κανω το σταυρο μου την ωρα που δεχομαι επιθεσεις και δεν με αφηνει ο αλλος και τοτε μονο βοηθαει η ευχη.Το καλυτερο ιατρικο για ολες τις ασθενειες ,τα προβληματα,τους κακκους λογισμους κτλ........Ο θεος ειναι πραγματικα πολυ μεγαλος .
WHEEL
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από WHEEL »

smarti έγραψε:Απο τοτε που αρχισα να λεω την ευχη,και ποιο συχνα τον τελευταιο καιρο εχουν γινει και οι επιθεσεις του πονηρου ποιο εντατικες το βραδυ την ωρα που κοιμαμε.Το εξομολογηθηκα στο πνευματικο μου και μου ειπε να μην φοβαμαι .Καποιες φορες ομως θελω να κανω το σταυρο μου την ωρα που δεχομαι επιθεσεις και δεν με αφηνει ο αλλος και τοτε μονο βοηθαει η ευχη.Το καλυτερο ιατρικο για ολες τις ασθενειες ,τα προβληματα,τους κακκους λογισμους κτλ........Ο θεος ειναι πραγματικα πολυ μεγαλος .
Σχετικά με τις επιθέσεις του πονηρού την ώρα του ύπνου, μου συμβαίνει και εμένα αρκετά συχνά, ιδίως μετά την ανάγνωση πατερικών κειμένων ή διάφορων βιβλίων πνευματικού περιεχομένου, σε σημείο που στην αρχή φοβόμουν αλλά τώρα πλέον προσπαθώ να μην δίνω, όσο γίνεται , σημασία!
Πάντως, τα μέσα εκφοβισμού που χρησιμοποιεί ο πονηρός" είναι άκρως επιθετικά.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Εχεις δικαιο.Το φοβο που νιοθω οταν γινετε αυτο δεν λεγετε.Και οταν βλεπει ο αλλος οτι αρχιζεις και δεν τον φοβασε αλλο ,τοτε προσπαθει και αλλα τεχνασματα.Ο θεος να μας βοηθαει.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Αδελφια ο πολεμος δεν σταματαει, μαθαινουμε να ζουμε με αυτον!

Αλλωστε ο Πολυευσπλαχνος και Φιλανθρωπος μα συναμα Παντοδυναμος Κυριος, δεν επιτρεπει να μας πολεμησει o αντιθετος, παραπανω απο οτι σηκωνουμε.

Αισθητα σε αρχαριο δεν επιτρεπει, σχεδον ποτε, για ευνοητους λογους, μπορει αορατως με κανενα θορυβο, ταραχη στην ψυχη, αποσπαση της προσοχης, αισχρους λογισμους, και αλλα τεχνασματα για τα οποια ενημερωνομαστε επαρκεστατα απο την Πατερικη Ορθοδοξη ασκητικη γραμματεια.

Η Φιλοκαλια, ο Ευεργετινος, το Μεγα Γεροντικο, και αλλα εργα μπορουν να μας βοηθησουν να αποκτησουμε Πατερικη Συνειδηση και καποια μικρη πειρα εναντιον αυτων των θεματων.

Ομως το Α και το Ω ειναι η καθοδηγηση του Πνευματικου μας.

Με Πιστη, Υπακοη και ανεπιφυλακτη εμπιστοσυνη σε αυτον θα καθοδηγουμαστε, μεσω αυτου, απο τον Θεον για την επιτευξη του στοχου μας.

Παντως και συμφωνα με αποψεις Πατερων που εχω υπ'οψιν μου, το καλυτερο οπλο ειναι η αδιαφορια, στις επιθεσεις του εχθρου, η μη συνομιλια με τον λογισμο που προσβαλει τον Νου μας, και η συνεχιση της ευχης κατω απο καθε περισταση.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”