Νηστεία

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Νηστεία

Δημοσίευση από smarti »

ειμαι καινουρια και συγχωρεστε με για τα λαθη μου.πρωτη φορα το κανω αυτο επειδη με ενδιαφερει παρα πολυ αυτη η .σηζητηση.ηθελα να ρωτησω και εγω κατι.πιστευετε οτι ενας απλος λαικος ανθρωπος στην αρχη της πνευματικης του δραστηριοτητας οτι εχει η μπορει να κανει την νηστεια του πασχα αλαδωτη εκτος σαββατου και κυριακης,βεβαιωσ με την ευλογια του πνευματικου του.[/b]
nikolaos-9

Δημοσίευση από nikolaos-9 »

Καλώς ήρθες και καλή Σαρακοστή.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν πως, σταδιακά ο άνθρωπος πρέπει να μπαίνει στον πνευματικό αγώνα.
Το ίδιο ισχύει και γιά τη νηστεία , που έίναι θεμελιώδης στην πνευματική ζωή: Στα πλαίσια του δυνατού και όχι αυστηρά από την αρχή, διότι εξασθενώντας το σώμα, εξασθενεί και η ψυχή -διδάσκουν οι Άγιοι- και φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η σωστή καθοδήγηση του πνευματικού, που γνωρίζει το στάδιο που βρίσκεσαι και τις ανάλογες αντοχές σου, θα σου δώσει τις κατευθύνσεις.
lazarr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lazarr »

Καλωσήλθες αδελφή στη συντροφιά μας και καλή Σαρακοστή.Συμφωνώ με το Νικόλαο, δεν ξεκινούμε έναν αγώνα χωρίς να σκεφτούμε τι μπορούμε.Ξεκινάμε λοιπόν από τα μικρά και δοκιμάζουμε τον εαυτό μας στα μεγαλύτερα, πάντα με τη συμβουλή του πνευματικού μας ,και αν υπάρχει πρόβλημα υγείας και του γιατρού.Δεν ξεχνάμε ότι η νηστεία είναι μέσον και όχι σκοπός, έχει το χαρακτήρα της εγκράτειας και ότι και να φάμε πρέπει να υπάρχει λιτότητα.Δεν υπάρχει ενιαίος κανόνας όσον αφορά την ποιότητα των τροφών γιατί υπάρχουν κατηγορίες πιστών (ασθενείς, γέροντες, παιδιάκλπ)που κατ' οικονομίαν όπως λέμε, εξαιρούνται για κάποια είδη τροφών. Όλοι όμως πρέπει να τρώμε λιγότερο.
Αυτό που μπορούμε. :)
Χριστός γαρ εγήγερται, ευφροσύνη αιώνιος...
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Πράγματι έτσι είναι όπως όπως τα λένε ο Νίκος και ο Λάζαρος. Στον αγώνα μπαίνουμε σταδιακά και πάντα με την ευλογία και την καθοδήγηση του πνευματικού μας.
Αλλά να μην ξεχνάμε πως η νηστεία προϋποθέτει εκτός από την διατροφική, την εγκράτεια ΟΛΩΝ των παθών μας! Είναι η περίοδος που ο Χριστιανός εμφανίζει το καλύτερό του πρόσωπο!
Δεν έχει νόημα να νηστεύουμε όταν οργιζόμαστε, βρίζουμε, ζηλεύουμε, μισούμε, λέμε ψέμματα, συνάπτουμε ερωτικές σχέσεις εκτός γάμου, συνεχίζουμε να καπνίζουμε, να πίνουμε, να παίρνουμε ναρκωτικά!
Όλα τα παραπάνω πρέπει να προσπαθήσουμε να τα περιορίσουμε!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

Aposal..
Η δική σου απάντηση ως προς τη νηστεία και όχι μόνο του φαγητού με βρίσκει κι εμένα απόλυτα σύμφωνη.
Θα ήθελα μόνο να προσθέσω, πως θα πρέπει αυτή τη συμπεριφορά που προσπαθούμε να έχουμε εν καιρώ νηστείας, θα πρέπει να την υιοθετήσουμε και τον υπόλοιπο χρόνο.
Ειδάλλως δεν έχει νόημα να δείξουμε "καλό πρόσωπο" μόνο αυτές τις ημέρες και μετά να κάνουμε πάλι τα ίδια.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Melpomeni »

Ο πατηρ Αλεξανδρος Σμεμαν αναφεροταν σε εναν "Σαρακοστιανο τροπο ζωης" που κραταει ολο το χρονο και για ολη τη ζωη μας.
Με αυτοελεγχο,με περιοδικη νηστεια απο φαγητο,με συνεχη νηστεια απο πειρασμους,και με συνεχη πνευματικη ασκηση.
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
Ierodiakonos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: νηστεια

Δημοσίευση από Ierodiakonos »

smarti έγραψε:ειμαι καινουρια και συγχωρεστε με για τα λαθη μου.πρωτη φορα το κανω αυτο επειδη με ενδιαφερει παρα πολυ αυτη η .σηζητηση.ηθελα να ρωτησω και εγω κατι.πιστευετε οτι ενας απλος λαικος ανθρωπος στην αρχη της πνευματικης του δραστηριοτητας οτι εχει η μπορει να κανει την νηστεια του πασχα αλαδωτη εκτος σαββατου και κυριακης,βεβαιωσ με την ευλογια του πνευματικου του.[/b]
Αδελφή μου προσπάθησε να νηστεύεις αλάδοτες την Τετάρτη και την Παρασκευή για αρχή και σιγά σιγά θα μπορεσείς και τις υπόλοιπες μέρες να τις κρατάς αλάδοτες πλύν Σαββάτου και Κυριακής! Πάντως μπράβο που σκέφτηκες να μοιραστείς μαζί μας την σκέψη σου. Καλόν Αγώνα
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Σημερα σηζητουσα με ενα συγγενικο μου προσωπο και καποια στιγμη ηρθαμε στο θεμα της νηστειας.
Ειναι αντιθετη σε αυτο το θεμα εως ενα βαθμο και μου λεει.Ενταξει καταλαβαινω ,να μην φας κρεας αλλα οχι και να μην φας και τυρι και γιαουρτι.....
Και της ειπα και εγω καποια πραγματα και μου κανε εντυπωση η απαντηση της.
Μου λεει,,Δηλαδη καλος χριστιανος εισαι μονο αν νηστευεις?
Την ρωτησα αν πηγαινες στον πνευματικο (δεν εχει παει ποτε)και σου ελεγε ,,ερχονται τα χριστουγεννα και καλα θα ηταν να νηστεψουμε λιγακι,,εσυ τι θα ελεγες.
και μου λεει.Θα απαντουσα.,,οχι,για πιο λογο να νηστεψω,,
Και μου λεει αυτη,,Εσενα αν σου ελεγε ο πνευματικος να πας να πνιχτεις ,θα πηγαινες?,,
Μιλαμε για ενα ατομο ,πανω απο τα 55.
Εσεις τι θα απαντουσατε?
[/b]
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Καλα πεσ'της: εσυ πηγαινε πνιξου, μονη σου χωρις Πνευματικο.

Smarti, ασε τον κοσμο παιδι μου, να πιστευει οτι θελει και δες εσυ τι θα κανεις. Το οτι μπαινουμε εκατο-διακοσια-πεντακοσια-χιλια προσωπα στο φορουμ και κανουμε την "τρελλα" μας που λεει ο λογος, δεν σημαινει οτι ολοι ασπαζονται τις αποψεις μας.

Δεν μπορεις να επιβαλλεις στον αλλον, το σωστο, ουτε και να απαντας σε καθε ερωτηση που σου βαζουν.

Ενταξει βρε αδελφη πεσ'της κανε οτι σε φωτισει ο Θεος, αλλα εαν μπορεις, βρες και εναν Πνευματικο να σε βοηθησει, και θα τον βρει τον δρομο της σιγα σιγα, και θα καταλαβει μονη της οτι ελεγε και πιστευε αηδιες τοσο καιρο.

Τωρα που της τα λες εσυ το μονο που εισπραττεις ειναι αντιδραση γιατι νιωθει να ταπεινωνεται και να κλονιζεται ο εγωισμος της.

Εαν δεν ερθει η Χαρις να την περιλαβει και να μιλαει για τον Χριστο οπου βρεθει και οπου σταθει, και να κανει ολα αυτα που λεει η Εκκλησια και να της φαινονται και "λιγα" απο τον ζηλο, τοτε τιποτα δεν θα καταφερεις.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Γεια σου ρε Σμαραγδή με τα ωραία σου!
Στους μοναχούς η υπακοή πρέπει να είναι τυφλή. Ο πρωτοπρεσβύτερος της ενορίας μου, που είναι πνευματικός, έλεγε πως η υπακοή των μοναχών πρέπει να είναι τέτοια, ώστε αν πει σε κάποιον ο γέροντάς του να μπει μέσα στο φούρνο, εκείνος να μπει!! Δεν πρόκειται βέβαια να γίνει αυτό ποτέ, εκτός και αν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος - πράγμα πολύ πολύ σπάνιο - αλλά είναι ενδεικτικό του βαθμού συνειδητής υπακοής.
Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πνευματικού και πιστού προδίδει - κατά την άποψή μου - την εμπιστοσύνη που έχει ο πιστός προς τον Θεό. Όσο πιο τυφλή η πρώτη, τόσο πιο μεγάλη η δεύτερη.
Σχετικά με τη νηστεία, αυτή είναι ένα από τα μέσα άσκησης. Γυμνάζει το σώμα να υπακούει στο πνεύμα. Δεν είναι το μοναδικό μέσο άσκησης, δεν σημαίνει πως όποιος νηστεύει είναι και καλός Χριστιανός, αλλά όποιος δεν νηστεύει δεν μπορεί να φτάσει σε υψηλά πνευματικά επίπεδα. Τα πάντα όμως εξαρτώνται από τις εντολές του πνευματικού προς τον πιστό.
Εμείς (οι περισσότεροι, όχι όλοι) δεν είμαστε καλοί Χριστιανοί, γιατί είτε δεν νηστεύουμε σωστά, είτε δεν προσευχόμαστε σωστά, είτε δεν κάνουμε τις απαραίτητες ελεημοσύνες, αγρυπνίες κλπ. Όλοι κάπου χάνουμε. Σε άλλους είναι πιο εύκολη η αγρυπνία από τη νηστεία, σε άλλους το αντίθετο.
Όποιος καταφέρνει στα περισσότερα να είναι πάνω από τον μέσο όρο αυτό είναι σε καλό σημείο. Όλα όμως ξεκινούν από την υπακοή στον πνευματικό. Όποιος δεν πηγαίνει σε πνευματικό, είναι σαν τον αθλητή που προπονείται μόνος του, χωρίς προπονητή!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”