Περί υποκρισίας και υποκριτών

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

ROMFAIA
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Περί υποκρισίας και υποκριτών

Δημοσίευση από ROMFAIA »

Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που φορούν κάθε μέρα μια μάσκα και έτσι εμφανίζονται στην κοινωνία. Λέγονται υποκριτές.
Αντί προσώπου φορούν προσωπείο. Άλλα σκέφτονται και άλλα λένε. Παρουσιάζονται ως φίλοι και είναι εχθροί. Μπροστά σου σε επαινούν και πίσω σου σε θάβουν. Αν πιστέψεις τα λόγια τους θα καταλήξεις ότι είναι θαυμαστές σου. Συχνά λιβανίζουν τους ισχυρούς. Κολακεύουν και υποκλίνονται με αρκετή αναξιοπρέπεια εμπρός στους δυνατούς γιατί κάτι περιμένουν από αυτούς.

Οι ίδιοι όταν εκπληρωθούν οι επιθυμίες τους και ικανοποιηθούν τα συμφέροντά τους, αλλάζουν ρότα και μπορεί να περάσουν στο αντίθετο στρατόπεδο. Δεν τοʼ χουν σε τίποτα εκεί που υμνούσαν, τώρα να φτύνουν, και εκεί που έφτυναν, τώρα να γλύφουν. Καιροσκόποι. Πηγαίνουν πάντα όπου φυσάει ο άνεμος. Δεν έχουν αρχές ούτε φιλίες.
Σαν τους χαμαιλέοντες εγκλιματίζονται με το περιβάλλον και δύσκολα τους ανακαλύπτεις. Κρύβουν με επιμέλεια τις αληθινές τους προθέσεις και τα αληθινά τους αισθήματα.

Παντού υπάρχουν και κινούνται. Ιδίως όμως στα περιβάλλοντα των μεγάλων και ισχυρών. Και πάντοτε με γνώμονα το δικό τους συμφέρον και μόνο.

Απεχθείς προσωπικότητες οι, υποκριτές. Τους στηλίτευσε ο Κύριος με τα γνωστά εκείνα «ουαί», αποδεικνύοντας πως η υποκρισία είναι αμαρτία που δύσκολα θεραπεύεται. Και η κοινή συνείδηση τους απαξιώνει κάθε μέρα, καθώς οι ίδιοι είναι χαμερπείς και γελοίοι με όσα λένε και πράττουν.

Και δεν φαίνεται ότι το είδος τους θα λείψει ποτέ.
Θα υπάρχουν πάντοτε για να απομυζούν τους αγαθούς, να εκμεταλλεύονται τους ισχυρούς, να ντροπιάζουν την ανθρώπινη αξία, μέχρις ότου αποκαλυφτούν και εκτεθούν. Γιατί τότε κανένας δεν τους σώζει από την γενική περιφρόνηση.

Το διάβασα και σας το μεταφέρω μιας και με καλύπτει απόλυτα η άποψη του συγγραφέα...
ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΖΕΙ
ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
ΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Dirfys
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: Φίδια κολοβά

Δημοσίευση από Dirfys »

Το διάβασα και σας το μεταφέρω μιας και με καλύπτει απόλυτα η άποψη του συγγραφέα...
αυτους μονο γνωρισες romfaia στην ζωη σου??
για να λες οτι σε καλυπτει απολυτα σημαινει οτι τετοια ατομα γνωρισες? τετοιοι ηταν οσοι ηταν κοντα σου??
εγω θα πω τοτε οτι ειμαι ΠΟΛΥ ΤΥΧΕΡΗ
michail
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από michail »

Ο χρόνος κυλά υπέρ αυτών πού παραμένουν Ανθρωποι κάνοντας υπερήφανο τόν Δημιουργό μάς διά τό έργο Τού.
ROMFAIA
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: Φίδια κολοβά

Δημοσίευση από ROMFAIA »

Dirfys έγραψε:
αυτους μονο γνωρισες romfaia στην ζωη σου??
για να λες οτι σε καλυπτει απολυτα σημαινει οτι τετοια ατομα γνωρισες? τετοιοι ηταν οσοι ηταν κοντα σου??
εγω θα πω τοτε οτι ειμαι ΠΟΛΥ ΤΥΧΕΡΗ
Είχα την τύχη να γνωρίσω και τέτοιους....Και το θεωρώ τύχη, γιατί σιγά σιγά πια μαθαίνω να τους ξεχωρίζω....
ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΖΕΙ
ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
ΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
eortologio_gr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από eortologio_gr »

Για κολοβό φίδι μιλάμε φίλε μου ΝικοΖ !!! Για δες παρακάτω ..

Εικόνα
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
ntinoula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ntinoula »

Αισθάνομαι άσχημα με τον τίτλο και μόνο του θέματος. Δεν πιστεύω ότι είναι ωραίο να χρησιμοποιούμε τέτοιες εκφράσεις για τους συνανθρώπους μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Όλοι σφάλουμε σε πολλά. Άλλος υποκρίνεται άλλος ψεύδεται άλλος κατακρίνει άλλος φέρεται άσχημα στους άλλους, ο καθένας από μας έχει κάποιο "σφάλμα". Το να ανοίγουμε τέτοια θέματα και να στηλιτεύουμε ανθρώπους, δεν πιστεύω ότι μας βοηθάει :roll:
ICXC_NIKA
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Δημοσίευση από ICXC_NIKA »

συμφωνώ με το post.Ιδίως στο χώρο εργασίας συναντάς πολλά τέτοια κολοβά φίδια. Αυτά στηλίτευσε και ο Χριστός !
Άμα δεν υπήρχαν δε θα είχε νόημα ο Χριστιανισμός και η βελτίωση μας !
Από ότι έχω καταλάβει εδώ στην Ελλάδα είμαστε όλοι ζούγκλοι και με αυτούς τα βγάζεις πέρα μόνο άμα πέσεις στο επίπεδο τους και τους αντιμετωπίσεις αποφασιστικά χωρίς ευγένειες.
silver
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από silver »

H ROMFAIA έγραψε:
η υποκρισία είναι αμαρτία που δύσκολα θεραπεύεται.

Αδελφή ROMFAIA, ο άνθρωπος είναι τραγική σύνθεση μεγαλείου
και αθλιότητος. Μιλάς για υποκρισία, και διερωτήθηκα : Αν υπήρξε και εκεί
υποκρισία, πόσο άραγε θα υπάρχει σε εμάς...

Ότε δε ήλθε Πέτρος εις Αντιόχειαν, κατά πρόσωπον αυτώ αντέστην, ότι κατεγνωσμένος ην. προ του γαρ ελθείν τινας από Ιακώβου μετά των εθνών συνήσθιεν. ότε δε ήλθον, υπέστελλε και αφώριζεν εαυτόν, φοβούμενος τους εκ περιτομής. και συνυπεκρίθησαν αυτώ και οι λοιποί Ιουδαίοι,ώστε και Βαρνάβας συναπήχθη αυτών τη υποκρίσει.......
(Γαλ. Β:11).

========================
Ο πόλεμος είναι πια ο καθημερινός μας σύντροφος. Όχι, όμως, με την παλιά του έννοια. Είναι ο πόλεμος για την απόκτηση χρήματος, δύναμης, δημοσιότητας. Οι νέες αυτές μορφές πολέμου διεξάγονται στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, στα γραφεία των ουρανοξυστών, πολλές φορές και μέσα στα σπίτια, κυρίως στις κοινωνίες της Ευρώπης και της Αμερικής. Το μοντέλο ζωής του δυτικού ανθρώπου έχει αντικαταστήσει τους στρατούς και τα όπλα. Η εισβολή δεν είναι πλέον μόνο στρατιωτική. Το μοντέλο αυτό της ζωής έχει αποφασίσει να εισβάλει σε όλες τις παραδοσιακές κοινωνίες. Προσοχή! Δεν έχει μόνο αρνητικά. Έχει και πολλά θετικά. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι μοντέλο που έρχεται να ανοίξει ένα διάλογο, αλλά έρχεται να επιβληθεί και μάλιστα, πολλές φορές, με μια εωσφορική αλαζονεία, που διαλύει ό,τι και όποιον τολμήσει να αντισταθεί. Είναι ένα μοντέλο που αναγνωρίζει ως επιτυχημένο μόνο τον πλούσιο και τον ισχυρό. Ο φτωχός, ο αδύναμος, πρέπει να καταχωνιαστεί σε μιαν άκρη, δεν πρέπει να είναι ορατός. Υπάρχει από λάθος. Κάποια, όμως, στιγμή η αδικία αυτή εξοργίζει τον αδύναμο και η εκδίκησή του δεν γνωρίζει ούτε μέτρο, ούτε έλεος. Η εκδίκηση αυτή είναι αιτία πολλών και διαφορετικής μορφής πολέμων με βόμβες και θύματα. Με την πιο απάνθρωπη και άδικη μορφή, εκείνη της τρομοκρατίας. Πολέμων πιο ολοκληρωτικών, πιο ύπουλων. Διότι τα πεδία της μάχης είναι πια οι δρόμοι των πόλεων, δυτικών και ανατολικών.
creative256
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από creative256 »

Ρομφαία θα μου επιτρέψεις να χαρακτηρισω το ποστ σου αντιδημοκρατικο.

γραφεις:
" Άλλα σκέφτονται και άλλα λένε."

Δηλαδή εσύ όταν έχεις αρνητική γνώμη για κάποιον ,του την λές κατάμουτρα;

γραφεις

"Συχνά λιβανίζουν τους ισχυρούς."
Στην Ελλάδα κανείς δεν το κάνει αυτο...Μια χώρα με 98-99%ορθοδόξους...

γραφεις
"Οι ίδιοι όταν εκπληρωθούν οι επιθυμίες τους και ικανοποιηθούν τα συμφέροντά τους, αλλάζουν ρότα και μπορεί να περάσουν στο αντίθετο στρατόπεδο"

Δηλαδή ο Αγ.Αντώνιος που άλλαξε στρατόπεδο και απο μάγος έγινε χριστιανος ? Πρέπει να τον μεμφόμαστε ?
Δέν έχει ο καθένας το δικαίωμα να αλλάξει γνώμη? Δεν υπηρξαν αλλόθρησκοι πού έγιναν χριστιανοί ? Πρέπει να περάσουν και αυτοί απο την κριτική μας?

γραφεις
Πηγαίνουν πάντα όπου φυσάει ο άνεμος.

Ο "άνεμος" είναι θέμα εκτίμησης . Στην εποχή μου άνεμος είναι τα ποτάκια τα ξενύχτια και η χυδαιότητα. κατα τη δική μου γνώμη . κατα την άποψη ενός φίλου μου της μόδας σήμερα είναι το αυτοκίνητο και τα χρήματα . Τί είναι "άνεμος" και πως το προσδιορίζουμε?

γραφεις
Σαν τους χαμαιλέοντες εγκλιματίζονται με το περιβάλλον και δύσκολα τους ανακαλύπτεις.

όλοι (ή σχεδόν όλοι) έχουμε εγκληματιστει με το περιβάλλον .
Είναι κακο φαινόμενο η προσαρμοστικότητα? Η γιαγιά μου φορά μαντήλι ακόμα. Να απαιτησω να το φορέσει και η κόρη μου?

γράφεις
Κρύβουν με επιμέλεια τις αληθινές τους προθέσεις και τα αληθινά τους αισθήματα

Στην εργασία εσύ μιλάς ξεκάθαρα στο αφεντικό οτι δεν τον εκτιμάς γιατι π.χ είναι εγωιστης ? Μήπως κάνεις και εσυ το παπί ?

γράφεις
Ιδίως όμως στα περιβάλλοντα των μεγάλων και ισχυρών. Και πάντοτε με γνώμονα το δικό τους συμφέρον και μόνο.

ενώ οι υπόλοιποι για το συμφέρον της κοινωνίας ζούν και αναπνέουν ...

αντί να κάνεις κριτική δεν σε έχει ανησυχήσει γιατί αυτοί οι κακοι υποκριτές κάνουν ότι θέλουν ?

Μήπως γιατί δεν δώσαμε και οι ιδιοι το παράδειγμα?
Μήπως γιατι εφαρμόζονται κανόνες και νομοι "κατ`οικονομία"
και αυτη η οικονομία , οικονομία ούκ έχει ?
Μήπως γιατί εμείς δεν απαιτούμε την σωστή συμπεριφορά από δήθεν ανθρωπισμό?
Μήπως είμαστε αδιάφοροι και η ορθοδοξία μετατράπη σε κενό γράμμα
από τις πράξεις και τη συμπεριφορά μας ? Δεν αναφέρομαι τόσο προσωπικά σε εσενα , όσο στο σύνολο του 98%των Ελλήνων που δηλώνουν Χρ.Ορθ/ξοι.
ICXC_NIKA
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Δημοσίευση από ICXC_NIKA »

δεν είναι κάποιο σύγχρονο πρόβλημα φίλε.
αυτό υπήρξε πάντοτε και θα υπάρχει πάντοτε μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία.
Είναι ότι ο διάβολος έχει μπεί στον άνθρωπο μέσα και τον έχει αλλοτριώσει.
Ο Χριστιανός πολεμάει αυτό ακριβώς το πράγμα και επειδή δεν του αρέσει αυτή η κατάσταση της ζούγκλας , ρουφιανιάς κ.λ.π. θέλει να αλλάξει την κατάσταση.
Για αυτό και ο Χριστός είναι ο μεγαλύτερος επαναστάτης.
Βέβαια πρώτα αρχίζουμε από τον εαυτό μας , γιατί αποκλείεται να καταφέρουμε τίποτα με τους άλλους , άρα είναι άδικος κόπος.
Εξάλλου μόνο ο Χριστός και το Άγιο Πνεύμα μπορεί να σώσει και να αλλάξει έναν άνθρωπο εμείς στην υπόλοιπη ζωή , όση μας μένει , μπορούμε απλώς να
το αντέχουμε στωϊκά και να ελπίζουμε σε μία καλύτερη ζωή στον παράδεισο.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”