Λογισμοί.

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Λογισμοί.

Δημοσίευση από smarti »

Ήθελα να ρωτήσω τα μέλη του φόρουμ και αν έχει κάποιος τη καλή διάθεση να μου απαντήσει....
Είναι κάπως παράξενη η ερώτηση... :? :? μην μου βάλετε τις φωνές , εντάξει??
Ερώτηση:
Εσείς, υπάρχουν στιγμές που φοβόσαστε τους λογισμούς σας? Με την ευχούλα φεύγουν σε σας οι λογισμοί αμέσως? Όταν λέω λογισμούς μην πάει το μυαλό σας σε κάτι πονηρό :roll: :roll: :roll: ..γενικά μιλάω για λογισμούς....
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Λογισμοί.

Δημοσίευση από aposal »

Αν υπάρχει κάποιο πνευματικό υπόβαθρο μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει ποιοί λογισμοί είναι βλαπτικοί και ποιοί όχι. Οι πρώτοι χρειάζονται αγώνα για να μην αναπτυχθούν και οδηγήσουν σε πράξεις.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

smarti έγραψε:Εσείς, υπάρχουν στιγμές που φοβόσαστε τους λογισμούς σας?
Υπάρχουν στιγμές που με στεναχωρούν οι λογισμοί μου. Όσο για τον φόβο δεν νομίζω να έχω συνειδητοποιήσει το βάρος και το βάθος των συνεπειών τους. Άλλες φορές τους φοβάμαι, άλλες όχι. Ανάλογα με την πνευματική εμπειρία (του καθενός μας) αντιλαμβάνεσαι/όμαστε τους λογισμούς. Όπως λέει και ο Αποστόλης "αν έχεις πνευματικό υπόβαθρο μπορείς να ξεχωρίσεις ποιοί λογισμοί είναι βλαπτικοί και ποιοί όχι".
Με την ευχούλα φεύγουν σε σας οι λογισμοί αμέσως?
Ξεκινώντας την ευχή αντιλαμβάνομαι να καθαρίζει η σκέψη μου. Το όνομα του Χριστού είναι θαυματουργό! Η επιμονή όμως και του άλλου σκάει γαϊδαρο. Δεν περνάει δευτερόλεπτο και άντε πάλι από την αρχή!
pan
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από pan »

Ολοι οι λογισμοι οι κακοι ειναι φοβεροι.
aposal έγραψε:Αν υπάρχει κάποιο πνευματικό υπόβαθρο μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει ποιοί λογισμοί είναι βλαπτικοί και ποιοί όχι. Οι πρώτοι χρειάζονται αγώνα για να μην αναπτυχθούν και οδηγήσουν σε πράξεις.

Συμφωνω με τον Απόστολο, και να προσθέσω ότι όλοι οι λογισμοι πρέπει να τους καταθέτουμε στον πνευματικο μας
Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

Πέρα από τα παραπάνω , με την ευχή όχι μόνο καθαρίζουν οι λογισμοί
αλλά και απομακρύνεται και το κακό , ο πονηρός.

Δόξα τω Θεώ.
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Άβαταρ μέλους
Μ.Δ.Κ.
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Μ.Δ.Κ. »

Υπάρχει σε πολλούς χριστιανούς η γνώμη και η πεποίθηση ότι κάθε κακιά σκέψη ή επιθυμία, έχει μια και μοναδική πηγή, τον εχθρό της ψυχής του κάθε ανθρώπου.
Δεν είναι τα πράγματα πάντα ακριβώς έτσι, ούτε ισχύει αυτό σε κάθε περίπτωση. Διότι από την ψυχή και το νου του κάθε ανθρώπου, αναβλύζουν και εκπορεύονται κυρίως οι πονηρές σκέψεις και επιθυμίες. Αυτές αυξάνοται ή μειώνονται ανάλογα με την καρδιακή καθαρότητα.
Ο ρόλος του καταραμένου εδώ, είναι ότι ορισμένες φορές - όχι όλες - ανάλογα το πως εκτιμά την κατάσταση σε σχέση με τον κάθε άνθρωπο, του ''ψιθυρίζει'' αυτά που είναι για κακό της ψυχής του - και όχι μόνο- και περιμένει έπειτα την αντίδραση, αν δηλαδή ο άνθρωπος θα φάει το δόλωμα ή όχι. Πράγματι συμβαίνει αυτό, πολύ περισσότερο συμβαίνει, ανάλογα με την καθαρότητα της ψυχής του, ο κάθε άνθρωπος '' να γεννά ο ίδιος'' σκέψεις πονηρές, ακάθαρτους λογισμούς, από το χωράφι της ψυχής του, που ενδεχομένως περιέχει λύματα από βόθρους, αγκάθια και τριβόλια.
Οι περισσότερο έμπειροι στον πνευματικό αυτό αγώνα διακρίνουν το πότε η σκέψη είναι δική τους - και ανησυχούν- και πότε όχι, οπότε απλά αδιαφορούν - είναι το φάρμακο-, εκτός φυσικά από ειδικές περιπτώσεις.
Σημαντικό είναι ότι η συχνότητα των πονηρών σκέψεων αποτελεί, ενδεικτικό τρόπο να εκτιμήσουμε την καθαρότητα της ψυχής μας. Και επίσης σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι πονηρές σκέψεις δεν προέρχονται πάντα και όλες από τον Καταραμένο αλλά από εμάς τους ίδιους.
Ο φόβος των πονηρών σκέψεων είναι από τον Καταραμένο, δεν πρέπει να φοβόμαστε τις πονηρές σκέψεις, τις πονηρές πράξεις πρέπει να φοβόμαστε, διότι κανείς δεν καταδικάστηκε ποτέ ( νομίζω) για τις σκέψεις, παρά μόνο για τις πράξεις που έκανε. Αν δεν έχουμε τέτοιου είδους φόβο των πονηρών σκέψεών μας – αφού δεν υπάρχει λόγος-, τότε πιο άνετα τις πολεμούμε και τις εξαλείφουμε με την προσευχή και την εγρήγορση, και αν το κατορθώσουμε επιτυγχάνουμε καθαρότητα καρδιάς, πρώτο και σημαντικό βήμα για τον πνευματικό αγώνα μας. Αυτός είναι και ό λόγος που ο Πονηρός, μας εμφυτεύει είτε το φόβο είτε ακόμα και την απελπισία ή την απογοήτευση, επειδή κάναμε ή κάνουμε πονηρές ή βλάσφημες σκέψεις, δηλαδή επιδιώκει να μας αφοπλίσει εξ' αρχής να μην αγωνιστούμε, με την προσευχή για την καθαρότητα του νου και της καρδιάς μας.
Μην φοβόμαστε τις οποιεσδήποτε πονηρές σκέψεις δικές μας ή όχι, να φοβόμαστε αν δεν αγωνιζόμαστε να τις διώξουμε με την προσευχή και τα άλλα όπλα της αγίας πίστεώς μας, και καταντήσουν τελικώς πονηρές πράξεις.
Αληθές είναι το πραγματικό, και Αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Gewrgiosgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Gewrgiosgr »

ρώτησα εναν Γέρωντα:οι λογισμοι που μου έρχονται οταν λέω την ευχή είναι καλοί η κακοί και μου είπε οτι τότε έρχονται οι κακοί .γιαυτο πρέπει να προσευχόμαστε και να προσέχουμε στις λέξεις της ευχής και να εξομολογούμαστε τους λογισμούς σε έμπειρο γέρωντα .
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον.Τριάς Αγία Δόξα Σοι!
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Για να απομακρυνθούν οι "βλαπτικοί λογισμοί" χρειάζεται πολύς αγώνας, ανάλογα και με τα δικαιώματα που έχουμε δώσει στον πονηρό. Θεωρώ ότι οι λογισμοί αυτοί δεν φεύγουν τόσο εύκολα λέγοντας την ευχή, γιατί ο πονηρός, αντιλαμβανόμενος την πνευματική μας ατέλεια, επιμένει και αρκετές φορές υπερισχύει έναντι της προσευχής μας.
Πιθανόν ο Κύριος περιμένει απο εμάς περισσότερο αγώνα και γι' αυτό επιτρέπει στον αντίθετο να μας πειράζει.
Όπως είπε και ο Κυριάκος:
Μ.Δ.Κ. έγραψε:Ο φόβος των πονηρών σκέψεων είναι από τον Καταραμένο, δεν πρέπει να φοβόμαστε τις πονηρές σκέψεις...τότε πιο άνετα τις πολεμούμε και τις εξαλείφουμε με την προσευχή και την εγρήγορση, και αν το κατορθώσουμε επιτυγχάνουμε καθαρότητα καρδιάς, πρώτο και σημαντικό βήμα για τον πνευματικό αγώνα μας. Αυτός είναι και ό λόγος που ο Πονηρός, μας εμφυτεύει είτε το φόβο είτε ακόμα και την απελπισία ή την απογοήτευση, επειδή κάναμε ή κάνουμε πονηρές ή βλάσφημες σκέψεις, δηλαδή επιδιώκει να μας αφοπλίσει εξ' αρχής να μην αγωνιστούμε, με την προσευχή για την καθαρότητα του νου και της καρδιάς μας.
Η προσευχή ΕΙΝΑΙ το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει ο άνθρωπος στον αγώνα που δίνει, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ποιότητα (θέρμη) της προσευχής είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να ανιχνευθεί σε κάποιον "πρωτάρη" στον πνευματικό αγώνα. Όσο περισσότερο αγώνα δίνουμε, τόσο περισσότερο προσεγγίζουμε τον Κύριό μας και τόσο πιο θερμή γίνεται η προσευχή. Κι εκώ αρχικά το "οπλο" μας ήταν ένα απλό τυφέκιο (Μ1) στην πορεία μετατρέπεται σε πολυβόλο και εν συνεχεία σε bazooka.
Εάν δεν γνωρίζουμε την πνευματική μας κατάσταση χρειαζόμαστε μια πιο ειλικρινή σχέση με τον πνευματικό μας.
Μία ένδειξη βέβαια είναι αυτή που είπε ο Κυριάκος:
Μ.Δ.Κ. έγραψε:Σημαντικό είναι ότι η συχνότητα των πονηρών σκέψεων αποτελεί, ενδεικτικό τρόπο να εκτιμήσουμε την καθαρότητα της ψυχής μας.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Παιδιά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ωφέλιμες απαντήσεις που μου γράψατε!! :8 :8 :8 :8
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Gewrgiosgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Gewrgiosgr »

Υποπίαζε το σώμα σου και προσέυχου συνεχώς και θα βρείς ειρήνη λογισμών.

Βάδιζε την στεννη και τεθλιμένη οδό και θα σωθείς .

Πατέρες
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον.Τριάς Αγία Δόξα Σοι!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”