Ο Μυλοπόταμος
Συντονιστής: Συντονιστές
-
Domna
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Ο Μυλοπόταμος
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Re: Ο Μυλοπόταμος
Επιτρέπεται ένας μοναχός να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και να έχει αντίστοιχο site στο Internet;
Ναι,αυτό μας πείραξε!
Εδώ κάνουν άλλα και άλλα,εκεί θα κολλήσουμε?
Συγγνώμη βρε filota,δεν το κάνω επίτηδες να σχολιάζω τα post σου, απλά έχεις κάτι απορίες.........
Συγγνώμη βρε filota,δεν το κάνω επίτηδες να σχολιάζω τα post σου, απλά έχεις κάτι απορίες.........
-
nikolaos-9
Ποιά είναι τα "άλλα και άλλα" που κάνουν αδελφέ μου, μπορείς να μας εξηγήσεις;fosterer έγραψε:Ναι,αυτό μας πείραξε!
-
theodosis79
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Συγχωρήστε με τώρα για την παρεμβολή αυτή αλλα δεν είναι όμως δική μου κουβέντα. Κάποιος γέροντας είπε κάποτε πως αν εμείς εδω έχουμε περισσότερα απο όσα έχει ένας κοσμικός έξω τότε ποιος ο λόγος να έρθουμε εδώ και να γίνουμε μοναχοί? Δεν ξέρω τώρα ,πως και τι ακριβώς εννοούσε ο γέροντας αλλά κάποιο λόγο θα είχε σίγουρα που το είπε.
Καταρχήν δεν μιλάω για όλους. Πουθενά,σε καμμία "οικογενεια" δεν είναι όλοι καλοί ή όλοι κακοί.
Όχι,δεν μπορώ να σου γράψω τι κάνουν μερικοί γιατί θα μας κόψει η λογοκρισία. Είμαι βέβαιος πάντως ότι όλοι γνωρίζουμε.
Όχι,δεν μπορώ να σου γράψω τι κάνουν μερικοί γιατί θα μας κόψει η λογοκρισία. Είμαι βέβαιος πάντως ότι όλοι γνωρίζουμε.
-
nikolaos-9
Φαντάζομαι πως δε θα είναι επιχειρηματική δραστηριότητα με την έννοια που δίνουμε εμείς στην έκφραση αυτή (γιατί κάθε τι μπορεί να ειπωθεί με πολλούς τρόπους), αλλά ένας τρόπος επιβίωσης, στις καθημερινές ανάγκες του συγκεκριμένου Ιερού καθίσματος.filotas έγραψε:Επιτρέπεται ένας μοναχός να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και να έχει αντίστοιχο site στο Internet;
Γράφει ο Άγ. Ισαάκ ο Σύρος:
Ο Αββάς Αγάθων, ήταν ο πιό έμπειρος στα πνευματικά από όλους τους μοναχούς του καιρού του και τιμούσε τη σιωπή και την ησυχία περισσότερο από όλους. Αυτός λοιπόν ο θαυμαστός άνθρωπος, όταν είχε πανυγήρι στην πόλη, πήγε να πουλήσει το εργόχειρό του. Εκεί βρήκε στην αγορά έναν ξένο άρρωστο και παραπεταμένο σε μίαν άκρη.
Τι έκανε τότε; Νοίκιασε ένα σπιτάκι και έμενε κοντά του, ασκώντας χειρονακτική εργασία. Ότι έβγαζε το ξόδευε γιά τον άρρωστο και τον υπηρετούσε συνέχεια έξι μήνες, μέχρι που ο άρρωστος έγινε καλά.
Ο μοναχισμός είχε πάντα τις καθημερινές βιοτικές του ανάγκες, από κάπου θα πρέπει να βγούν τα χρήματα, προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι βιοτικές ανάγκες.
Κι επειδή το κρασάκι το ...τιμώ δεόντως όποτε λάχει
-
kleanthis
- Κορυφαίος Αποστολέας

το εχω ξαναγραψει παλιοτερα αλλα θα το ξαναγραψω. επειδη κατεκρινα καποτε την συγκεκριμενη, διολου ευκαταφρονητη επιχειρηση του συγκεκριμενου μοναχου, ρωτησα εναν παλιο φιλο του αγιου ορους για το συγκεκριμενο θεμα.μου ειπε... αυτο αστο, πηγαμε απο την δουλεια μας (εφοριακος) να ελενξουμε τι γινετε, και 3 φορες γυρισαμε πισω λογω ανωτερας βιας!!! ξαφνικες φουρτουνες ανεμοστροβιλοι τυφωνες γκρεμισμενες γεφυρες, οτι μπορεις να φανταστεις...
τι να πεις μετα απο αυτο??
τι να πεις μετα απο αυτο??
-
eortologio_gr
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Σίγουρα το θέμα του "Μυλοπόταμου" είναι ευαίσθητο και σκανδαλίζει, διότι στην λειτουργία του προσομοιάζει καθαρά εμπορική επιχείρηση. Το ίδιο όμως θα έπρεπε να μας σκανδαλίζει και η έκδοση και πώληση βιβλίων/CD κλπ απο Σκήτες και Ι.Μονές του Α.Ο. αλλά και άλλων Ι.Μονών και Εκκλησιών.
Σε επαφή που είχα στο πρόσφατο παρελθόν με τον π.Επιφάνειο του Μυλοποτάμου, του έθεσα την ίδια ερώτηση περι εμπορικής επιχείρησης και σκανδαλισμού και μου είπε "μην κρίνεις πριν ζήσεις στο Α.Ο.".
Για μένα ήταν αρκούντως επαρκής απάντηση και σταμάτησα να βλέπω και να κρίνω. Αλλωστε ποια η χρησιμότητα αυτή της διαρκούς κριτικής ?
Η Ορθοδοξία με έχει βοηθήσει ακριβώς στο σημείο αυτό : Καλοπροαίρετη κριτική όταν χρειάζεται με βάση όμως το πνεύμα της Ορθοδοξίας και την πίστη στην ορθή λειτουργία της.
Δεν κρίνω, όχι για να μην κριθώ, αλλά γιατί δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να το κάνω εκτός απο την διάθεση κουτσομπολιού και μόνο που απεχθάνομαι ειδικά οταν εμπλέκει Ιερωμένους και την ίδια την Εκκλησία.
Χρ.
Σε επαφή που είχα στο πρόσφατο παρελθόν με τον π.Επιφάνειο του Μυλοποτάμου, του έθεσα την ίδια ερώτηση περι εμπορικής επιχείρησης και σκανδαλισμού και μου είπε "μην κρίνεις πριν ζήσεις στο Α.Ο.".
Για μένα ήταν αρκούντως επαρκής απάντηση και σταμάτησα να βλέπω και να κρίνω. Αλλωστε ποια η χρησιμότητα αυτή της διαρκούς κριτικής ?
Η Ορθοδοξία με έχει βοηθήσει ακριβώς στο σημείο αυτό : Καλοπροαίρετη κριτική όταν χρειάζεται με βάση όμως το πνεύμα της Ορθοδοξίας και την πίστη στην ορθή λειτουργία της.
Δεν κρίνω, όχι για να μην κριθώ, αλλά γιατί δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να το κάνω εκτός απο την διάθεση κουτσομπολιού και μόνο που απεχθάνομαι ειδικά οταν εμπλέκει Ιερωμένους και την ίδια την Εκκλησία.
Χρ.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...

Απορώ πως ΄΄σκανδαλιζόμαστε΄΄με το θέμα του Μυλοποτάμου - εγώ πρώτη φορά το βλέπω, και δεν είναι τόσο για σκανδαλισμό πιά- και δεν σκανδαλιζόμαστε με τόσα άλλα που είναι πολύ σοβαρότερα.....
Ο μόνος ενδιασμός που έχω στο να πώ τη γνώμη μου είναι ότι πολλές φορές μπορεί να πικραθούν οι ασθενέστεροι και να δοκιμαστεί σκληρά η πίστη τους απο την αποκάλυψη ή έστω την αναφορά σε γεγονότα και καταστάσεις δυσμενείς.
ΥΓ.1
Ακόμα ψάχνονται ορισμένοι νε εξηγήσουν γιατί ο γέρων Παίσιος κοιμήθηκε και ετάφη εκτός Αγίου Όρους....(όχι πως θα μπορούσα να προσθέσω τίποτα σοβαρό σ'αυτό το ψάξιμο, αλλά ο κάθε ένας όπως κρίνει τα πράγματα...)
ΥΓ.2
Πιστεύετε εσείς αυτό που πιπιλίζουν στα αυτιά ορισμένων - ορισμένοι - ότι δηλαδή αν απλώς κοιμηθεί κάποιος Αγιορίτης μέσα στο Αγιο Όρος αυτό αρκεί για να σωθεί;
ΥΓ.3
Ως γνωστόν στο Άγιο Όρος ( αλλά και σε πολλά άλλα μέρη) υπήρχαν, υπάρχουν, και αν θέλει ο Θεός θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν άγιοι άνθρωποι. Το πόσοι δεν έχει καμιά σημασία, ο καθένας μας ας κοιτάξει την ψυχή του, δεν θα δώσουμε λόγο για τις πράξεις των άλλων αλλά για τις δικές μας.
Ο μόνος ενδιασμός που έχω στο να πώ τη γνώμη μου είναι ότι πολλές φορές μπορεί να πικραθούν οι ασθενέστεροι και να δοκιμαστεί σκληρά η πίστη τους απο την αποκάλυψη ή έστω την αναφορά σε γεγονότα και καταστάσεις δυσμενείς.
ΥΓ.1
Ακόμα ψάχνονται ορισμένοι νε εξηγήσουν γιατί ο γέρων Παίσιος κοιμήθηκε και ετάφη εκτός Αγίου Όρους....(όχι πως θα μπορούσα να προσθέσω τίποτα σοβαρό σ'αυτό το ψάξιμο, αλλά ο κάθε ένας όπως κρίνει τα πράγματα...)
ΥΓ.2
Πιστεύετε εσείς αυτό που πιπιλίζουν στα αυτιά ορισμένων - ορισμένοι - ότι δηλαδή αν απλώς κοιμηθεί κάποιος Αγιορίτης μέσα στο Αγιο Όρος αυτό αρκεί για να σωθεί;
ΥΓ.3
Ως γνωστόν στο Άγιο Όρος ( αλλά και σε πολλά άλλα μέρη) υπήρχαν, υπάρχουν, και αν θέλει ο Θεός θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν άγιοι άνθρωποι. Το πόσοι δεν έχει καμιά σημασία, ο καθένας μας ας κοιτάξει την ψυχή του, δεν θα δώσουμε λόγο για τις πράξεις των άλλων αλλά για τις δικές μας.
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.