Τι είναι αμαρτία στα μάτια του Θεού;
Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Καλημερα σε ολους.
Αν μου επιτρεπετε, κατα την ταπεινη μου αποψη, ερμηνεια των Θεοπνευστων Γραφων δεν γινεται με δικες μας δυναμεις, παρα μονο με την συνδρομη των Αγιων και Θεοφορων Πατερων μας, οι οποιοι ανα τους αιωνες, διυλισαν τα πνευματικα νοηματα μεσα στους Θεοπτες Νοες τους και μας τα εδωσαν ευπεπτα και αμεσα πρακτικα εφαρμοσιμα στην καθημερινη μας τριβη.
Ενα παραδειγμα ειναι η ευχη του Κυριου ημων Ιησου Χριστου, που μπορει να λεγεται απο οποιονδηποτε, οπουδηποτε, και επισης πολλες συμβουλες για την κατα Θεον πορεια του βιου μας κλπ.
Ανατρεξτε λοιπον οσοι εχετε δυσκολιες στην ερμηνεια των Γραφων, στους Πατερες μας, για να μην εκτιθεστε κατα τις πνευματικες τροπον τινα συζητησεις, και να μην κακοχαρακτηριζεστε πιθανον αδικα.
Ενα τελευταιο που χτυπαει ασχημα σε εμας που προτιμουμε περισσοτερο να διαβαζουμε, παρα να συμμετεχουμε στο forum, ειναι η μερικες φορες παρορμητικη θελω να πιστευω ελλειψη σεβασμου στον πατερα Αντωνιο (τον οποιο ουτε καν γνωριζω).
Αν αγαπητοι μου αδελφοι δεν σεβομαστε τους Ιερεις αδελφους μας που ειναι διπλα μας, και ταπεινα διακονουν τον Κυριο και το λογικο ποιμνιο του, τοτε πως θα σεβαστουμε και θα ευλαβουμαστε αυτα που ειναι μη αισθητα απο τις χωματινες ασθησεις μας, και "φαινομενικα" μακρια μας στο υπερ-νοητο επιπεδο?
Θελω να πω οτι απο τα μικρα ξεκιναει ο σεβασμος και η αγαπη και φτανει προς τα μεγαλυτερα και τα πληρεστερα, και απο τα αισθητα αναβιβαζεται ο νους μας προς τα νοητα με αγαπη, υπομονη πιστη και ελπιδα.
Συγχωρεστε με για την πολυλογια μου, και τον σκοτισμενο νου μου.
π.Αντωνιε την ευχη σας. Καλη Σαρακοστη.
Αν μου επιτρεπετε, κατα την ταπεινη μου αποψη, ερμηνεια των Θεοπνευστων Γραφων δεν γινεται με δικες μας δυναμεις, παρα μονο με την συνδρομη των Αγιων και Θεοφορων Πατερων μας, οι οποιοι ανα τους αιωνες, διυλισαν τα πνευματικα νοηματα μεσα στους Θεοπτες Νοες τους και μας τα εδωσαν ευπεπτα και αμεσα πρακτικα εφαρμοσιμα στην καθημερινη μας τριβη.
Ενα παραδειγμα ειναι η ευχη του Κυριου ημων Ιησου Χριστου, που μπορει να λεγεται απο οποιονδηποτε, οπουδηποτε, και επισης πολλες συμβουλες για την κατα Θεον πορεια του βιου μας κλπ.
Ανατρεξτε λοιπον οσοι εχετε δυσκολιες στην ερμηνεια των Γραφων, στους Πατερες μας, για να μην εκτιθεστε κατα τις πνευματικες τροπον τινα συζητησεις, και να μην κακοχαρακτηριζεστε πιθανον αδικα.
Ενα τελευταιο που χτυπαει ασχημα σε εμας που προτιμουμε περισσοτερο να διαβαζουμε, παρα να συμμετεχουμε στο forum, ειναι η μερικες φορες παρορμητικη θελω να πιστευω ελλειψη σεβασμου στον πατερα Αντωνιο (τον οποιο ουτε καν γνωριζω).
Αν αγαπητοι μου αδελφοι δεν σεβομαστε τους Ιερεις αδελφους μας που ειναι διπλα μας, και ταπεινα διακονουν τον Κυριο και το λογικο ποιμνιο του, τοτε πως θα σεβαστουμε και θα ευλαβουμαστε αυτα που ειναι μη αισθητα απο τις χωματινες ασθησεις μας, και "φαινομενικα" μακρια μας στο υπερ-νοητο επιπεδο?
Θελω να πω οτι απο τα μικρα ξεκιναει ο σεβασμος και η αγαπη και φτανει προς τα μεγαλυτερα και τα πληρεστερα, και απο τα αισθητα αναβιβαζεται ο νους μας προς τα νοητα με αγαπη, υπομονη πιστη και ελπιδα.
Συγχωρεστε με για την πολυλογια μου, και τον σκοτισμενο νου μου.
π.Αντωνιε την ευχη σας. Καλη Σαρακοστη.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Πέραν του σεβασμού που πρέπει να δείχνουμε στο πρόσωπό του, ο πατήρ Αντώνιος δίνει πάντοτε και πολύ καλές απαντήσεις!
Αλλά αν κάποιος δεν έχει καλή διάθεση και τα βλέπει όλα φιλτραρισμένα με "περίεργα" φίλτρα, δεν υπάρχει περίπτωση να ωφεληθεί! Κρίμα!
Αλλά αν κάποιος δεν έχει καλή διάθεση και τα βλέπει όλα φιλτραρισμένα με "περίεργα" φίλτρα, δεν υπάρχει περίπτωση να ωφεληθεί! Κρίμα!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
-
gol
- Έμπειρος Αποστολέας

ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ,ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΙΧΕΙΑ,Η ΠΟΡΝΕΙΑ,Η ΗΘΙΚΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΙΑ,Η ΑΚΟΛΑΣΙΑ,(Η ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ) ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ, Η ΜΑΓΕΙΑ,ΟΙ ΕΧΘΡΕΣ,ΟΙ ΦΙΛΟΝΙΚΙΕΣ,ΟΙ ΖΗΛΟΤΥΠΙΕΣ,ΟΙ ΘΥΜΟΙ,ΟΙ ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,ΟΙ ΔΙΧΟΝΙΕΣ ,ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ,ΤΑ ΣΧΙΣΜΑΤΑ,ΟΙ ΦΘΟΝΟΙ .ΟΙ ΦΟΝΟΙ,ΤΑ ΜΕΘΥΣΙΑ,ΤΑ ΑΣΕΜΝΑ ΓΛΕΝΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΠΡΟΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΟΤΙ, ΟΣΟΙ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥByzantine_Spirit έγραψε:Ότι ειπώθηκε καλό είναι.
Όσο αφορά το θέμα όμως, μαλλον δε λύθηκε το τι είναι
αμαρτία στα μάτια του Θεού,
παρά μόνο το τι είναι αμαρτία
στα μάτια του Πνευματικού..
ΠΡΟΣ ΓΑΛΑΤΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ κεφ.Ε
Αυτα δεν είναι στα μάτια του πνευματικού αλλά στου Θεού
Αν όλοι οι άνθρωποι φυσικά αμαρτωλοί....εξομολογούνται και συγχωρεθούν απο τα κρίματά τους- αμαρτίες τους...τότε έχουν κερδίσει τον παράδεισο?????
Η όλη πορεία της ζωής τους παίζει ρόλο?????
Ιερευς που ειρωνεύεται τους "αδαεις" περι τα θεολογικά πιστους....διαπράττει αμάρτημα΄????
Ότι μας εξυπηρετεί είναι αμάρτημα????
Το θέμα αμαρτία-εξομολόγηση είναι προσωπικό του καθένα και του πνευματικού του....μαζί με το Θεό βέβαια.
Όλα τα υπόλοιπα δεν βοηθούν σε τίποτε.
Αλλιώς βλέπει ένας πνευματικός τα αμαρτήματα ανθρώπων που δεν εξομολογούνται συχνά και αλλιώς τα των υπολοίπων. Ακόμη και η διάκριση είναι γνώρισμα του πνευματικού. Δεν λέω καλού ή κακού γιατί νομίζω πως οι πνευματικοί είναι όλοι το ίδιο....αρκεί να μας αναπαύουν όχι κατα το δικό μας δοκούν, μα κατά το θέλημα της πίστης μας.
Η πίστη των πατέρων και των προγόνων μας έζησε χάρι στην απλοικότητα τους. Από τη στιγμή που "νοθεύουμε" την πίστη μας, με διάφορους ωφελιμιστικούς διαλόγους-τρόπους-τερτίπια...και φορουμίστικα ιδεοφιλολογήματα.(όπως και τα δικά μου) χάνουμε την αγνότητά μας.
Η μετάνοια είναι οδηγός για την κάθε μέρα της εδώ ζωής μας και μακάρι να βοηθήσει ο Θεός όλοι να την αποκτήσουμε.
Ιερευς που ειρωνεύεται τους "αδαεις" περι τα θεολογικά πιστους....διαπράττει αμάρτημα΄????
Το θέμα αμαρτία-εξομολόγηση είναι προσωπικό του καθένα και του πνευματικού του....μαζί με το Θεό βέβαια.
Αλλιώς βλέπει ένας πνευματικός τα αμαρτήματα ανθρώπων που δεν εξομολογούνται συχνά και αλλιώς τα των υπολοίπων. Ακόμη και η διάκριση είναι γνώρισμα του πνευματικού. Δεν λέω καλού ή κακού γιατί νομίζω πως οι πνευματικοί είναι όλοι το ίδιο....αρκεί να μας αναπαύουν όχι κατα το δικό μας δοκούν, μα κατά το θέλημα της πίστης μας.
Η πίστη των πατέρων και των προγόνων μας έζησε χάρι στην απλοικότητα τους. Από τη στιγμή που "νοθεύουμε" την πίστη μας, με διάφορους ωφελιμιστικούς διαλόγους-τρόπους-τερτίπια...και φορουμίστικα ιδεοφιλολογήματα.(όπως και τα δικά μου) χάνουμε την αγνότητά μας.
Η μετάνοια είναι οδηγός για την κάθε μέρα της εδώ ζωής μας και μακάρι να βοηθήσει ο Θεός όλοι να την αποκτήσουμε.
-
Ierodiakonos
- Κορυφαίος Αποστολέας

Είναι Μεγάλη Τεσσαρακοστή και δεν θέλω να σκανδαλισθώ άλλο με τα λεγόμενα κάποιων! Τα Άνω ζητείτε και ουχί τα κάτω! Τα κάτω δια το σώμα, την φθοράν, την αμαρτίαν, τα Άνω δια δόξαν Κυρίου, δια Σωτηρίαν! Θλίβομαι που κάποιοι ομιλούν μή σεβόμενοι... ιδίως αυτές τις μέρες που αγωνιζόμεθα!
"Κύριε των Δυνάμεων, μεθ' ημών γενού' άλλον γάρ εκτός Σου βοηθόν εν θλίψεσιν ούκ έχομεν. Κύριε των δυνάμεων, ελέησον ημάς. "
"Κύριε των Δυνάμεων, μεθ' ημών γενού' άλλον γάρ εκτός Σου βοηθόν εν θλίψεσιν ούκ έχομεν. Κύριε των δυνάμεων, ελέησον ημάς. "
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας

gol..gol έγραψε: ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ,ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΙΧΕΙΑ,Η ΠΟΡΝΕΙΑ,Η ΗΘΙΚΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΙΑ,Η ΑΚΟΛΑΣΙΑ,(Η ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ) ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ, Η ΜΑΓΕΙΑ,ΟΙ ΕΧΘΡΕΣ,ΟΙ ΦΙΛΟΝΙΚΙΕΣ,ΟΙ ΖΗΛΟΤΥΠΙΕΣ,ΟΙ ΘΥΜΟΙ,ΟΙ ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,ΟΙ ΔΙΧΟΝΙΕΣ ,ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ,ΤΑ ΣΧΙΣΜΑΤΑ,ΟΙ ΦΘΟΝΟΙ .ΟΙ ΦΟΝΟΙ,ΤΑ ΜΕΘΥΣΙΑ,ΤΑ ΑΣΕΜΝΑ ΓΛΕΝΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΠΡΟΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΟΤΙ, ΟΣΟΙ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΠΡΟΣ ΓΑΛΑΤΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ κεφ.Ε
Αυτα δεν είναι στα μάτια του πνευματικού αλλά στου Θεού
Συμφωνώ και επαυξάνω. Αλλά αυτές είναι οι εύκολα αναγνωρίσιμες αμαρτίες.
Αυτές που κάνουν "μπαμ" να το πω και πιο λαϊκά.
Αν είχες διαβάσει εξ'αρχής το θέμα και το τί έχω γράψει, θα κατάλαβαινες, ότι μιλώ για λεπτό ζήτημα.
Για αυτά που γράφεις, σαφώς και δεν τίθεται θέμα.
Δεν είναι όμως όλα τόσο απλά καμμιά φορά.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Αν έπαυαν μετά την εξομολόγηση να αμαρτάνουν τότε πράγματι θα είχαν κερδίσει τον Παράδεισο. Όμως ο άνθρωπος όσο ζει αμαρτάνει. Έτσι είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνει την εξομολόγηση τόσο συχνά, ώστε να μην φορτώνεται με μεγάλο βάρος αμαρτιών, που τον εμποδίζουν στην πνευματική του προσπάθεια.jimysn έγραψε:Αν όλοι οι άνθρωποι φυσικά αμαρτωλοί....εξομολογούνται και συγχωρεθούν απο τα κρίματά τους- αμαρτίες τους...τότε έχουν κερδίσει τον παράδεισο?????
Αυτό το σχόλιο είναι απαράδεκτο και δείχνει άνθρωπο που δεν έχει καν καταλάβει το νόημα της πνευματικής ζωής και το ρόλο του κλήρου στη ζωή της Εκκλησίας.jimysn έγραψε:Ιερευς που ειρωνεύεται τους "αδαεις" περι τα θεολογικά πιστους....διαπράττει αμάρτημα΄????
"Ο Κύριος στους υπερήφανους αντιτάσσεται και στους ταπεινούς δίνει τη Χάρη".
Εσύ jimysn σε ποια ομάδα προτιμάς να βρίσκεσαι στους υπερήφανους ή στους ταπεινούς;
Δε χρειάζεται ν΄απαντήσεις, απλά να το σκεφτείς και να συμπεριφερθείς ανάλογα.
-
pAntonios
- Συντονιστής

- Επικοινωνία:
Ας είναι δοξασμένο το Όνομά Του!
jimysn έγραψε:Αν όλοι οι άνθρωποι φυσικά αμαρτωλοί....εξομολογούνται και συγχωρεθούν απο τα κρίματά τους- αμαρτίες τους...τότε έχουν κερδίσει τον παράδεισο?????
...................................................................................
Δεν νομίζω ότι προσωπικά ειρωνεύτηκα κάποιον αλλά και λίγο χιούμορ δεν βλάπτει εκεί όπου τα επιχειρήματα περιττεύουν... Πάντως ζητώ συγνώμη αν ενόχλησε κάτι, δεν είχα τέτοια πρόθεση. Και πάλι συγνώμη...
Τώρα επί της ουσίας του ερωτήματος :
<<Αν όλοι οι άνθρωποι φυσικά αμαρτωλοί....εξομολογούνται και συγχωρεθούν απο τα κρίματά τους- αμαρτίες τους...τότε έχουν κερδίσει τον παράδεισο????? Η όλη πορεία της ζωής τους παίζει ρόλο?????>>
Και βέβαια έχουν κερδίσει τον Παράδεισο και αυτό είναι το μεγαλείο της ζωής που χαρίζει ο Χριστός. Ας μας πείσει γι αυτό ο ληστής που την τελευταία στιγμή της ζωής του, ανεξάρτητα με τα όσα κακά είχε πράξει, κέρδισε τον Παράδεισο. Η όλη πορεία της ζωής του ήταν αρνητική αλλά το ότι υπερασπίστηκε έναν Αθώο την τελευταία στιγμή και μετάνιωσε για ότι είχε κάνει του άνοιξε τον Παράδεισο. Σήμερον μετ' εμού έση εν τω Παραδείσω του είπε ο Χριστός!
Άλλωστε το τονίζει ο Απόστολος Παύλος "χάριτι εστέ σεσωσμένοι" Μην νομίσετε δηλαδή ότι σωθήκατε χάρη στα καλά σας έργα αλλά χάρη στη αγαθότητα και τη σταυρική θυσία του Χριστού.
Και τότε τα έργα μας τι ρόλο παίζουν; Απλώς δείχνουν την φιλοτιμία μας απέναντι στο Θεό, την καλή μας διάθεση. Αυτήν θέλει ο Θεός και τίποτε άλλο!!!
Μεγάλο θαύμα η σωτηρία μας, χάρη στην Ανάσταση του Χριστού (!) και όσο γρηγορότερα το καταλάβουμε τόσο ευκολότερα θα αποκτήσουμε τη λύτρωση της ψυχής μας.
Ας είναι δοξασμένο το Όνομά Του!
Ως προς τα υπόλοιπα να πω, ότι ο πνευματικός είναι υποχρεωμένος να βοηθήσει τους ανθρώπους να φτάσουν στη μετάνοια ενώπιον του Θεού (αυτή μας σώζει), όπως ο καλός γιατρός θέλει να πείσει τον ασθενή να πάρει το φάρμακο και έτσι να θεραπευτεί!
Αμήν!
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
1. Ανήκω ή πιστεύω πως ανήκω στην ομάδα των σκεπτόμενων ανθρώπων, που δεν καταπίνουν ότι φάρμακο κι αν τους προσφέρουν.
2. Ο ρόλος των ιερέων στην διάρκεια και πορεία της Εκκλησίας είναι μεγάλος-τεράστιος, γνωρίζω πολύ περισσότερα απ ότι νομίζεις και η σχέση μου με τον κλήρο είναι πολύ πολύ στενή.
3. Τι είναι ταπείνωση??? Βαθιά μέσα μου πιστεύω πως ταπείνωση είναι ο λόγος του Σταυρού. Η άκρα ταπείνωσις. Ομως εγώ σαν άνθρωπος υπόκειμαι στην φθορά δηλαδή την αμαρτία.....και δεν μπορώ να καταφέρω να φθάσω στην ταπείνωση. ...Προσπαθώ??? ούτε κι αυτό μπορώ να το κρίνω. Άλλοι μπορούν να κρίνουν και μάλιστα να κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους. Μπράβο τους λοιπόν που έχουν αυτό το "χάρισμα".
Πάτερ η απάντησή σου με ανάπαυσε....γιατί με άγγιξαν τα γραφόμενά σου αυτή τη στιγμή.
Έτσι θέλω και πιστέψτε με όχι μόνο εγώ τον ιερωμένο...άνθρωπο με καλή διάθεση προς τον οποιοδήποτε και για οτιδήποτε.
2. Ο ρόλος των ιερέων στην διάρκεια και πορεία της Εκκλησίας είναι μεγάλος-τεράστιος, γνωρίζω πολύ περισσότερα απ ότι νομίζεις και η σχέση μου με τον κλήρο είναι πολύ πολύ στενή.
3. Τι είναι ταπείνωση??? Βαθιά μέσα μου πιστεύω πως ταπείνωση είναι ο λόγος του Σταυρού. Η άκρα ταπείνωσις. Ομως εγώ σαν άνθρωπος υπόκειμαι στην φθορά δηλαδή την αμαρτία.....και δεν μπορώ να καταφέρω να φθάσω στην ταπείνωση. ...Προσπαθώ??? ούτε κι αυτό μπορώ να το κρίνω. Άλλοι μπορούν να κρίνουν και μάλιστα να κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους. Μπράβο τους λοιπόν που έχουν αυτό το "χάρισμα".
Πάτερ η απάντησή σου με ανάπαυσε....γιατί με άγγιξαν τα γραφόμενά σου αυτή τη στιγμή.
Έτσι θέλω και πιστέψτε με όχι μόνο εγώ τον ιερωμένο...άνθρωπο με καλή διάθεση προς τον οποιοδήποτε και για οτιδήποτε.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αδελφέ μου, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να καταπίνει κανείς μόνο τα φάρμακα που του δινει ο γιατρός του! Γιατί μόνον αυτός γνωρίζει το ιστορικό του και μπορεί να εκτιμήσει την καλύτερη μέθοδο θεραπείας.jimysn έγραψε:1. Ανήκω ή πιστεύω πως ανήκω στην ομάδα των σκεπτόμενων ανθρώπων, που δεν καταπίνουν ότι φάρμακο κι αν τους προσφέρουν.
3. Τι είναι ταπείνωση???
Όσο για την ταπείνωση, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα! Επίτρεψέ μου, τον ασήμαντο και ανάξιο να λέγομαι Χριστιανός, να κάνω μία σκέψη! Αν νιώθεις ότι είσαι χειρότερος από μένα είσαι σε καλό δρόμο! Όχι ακόμη ταπεινός, αλλά σε καλό δρόμο! Αν πιστεύεις ότι είσαι καλύτερός μου τότε έχεις λογική βάση, αλλά μάλλον απομακρύνεσαι από τον στόχο!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.