panagiotis2008 έγραψε:Εγώ όταν προσπαθώ να διακρίνω από που προέρχονται κάποιος λογισμός η συμπεριφορά κάποιου ανθρώπου ή λόγια προσπαθώ να δω τι είναι το περιεχόμενο του λογισμού και ποιον εξυπηρετεί.
Έτσι πχ.όταν μου 'ρχεται όρεξη για Προσευχή καταλαβαίνω οτί είναι από τον Θεό ,γιατί η προσευχή εξυπηρετεί τον Θεό και εξοργίζει τον διάβολο.
Ενω π.χ. ένας πονηρός λογισμός που μου έρχεται ξαφνικά είναι από τον διάβολο για να ανάψη τα πάθη με αυτόν.
Όποια άγια σκέψη ή πράξη προέρχεται από τον Κύριο,και σε όποια ακάθαρτη διυσδύει ο Πειρσμός.
Πιστεύω όμως οτί δεν πρέπει να μας απασχολεί από που προέρχονται διάφορα πράγματα λογισμοί κτλ.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε όπως προειπώθηκε είναι να προσευχώμαστε καθημερινά ώστε να μας φωτίζει ο Θεός να κάνουμε το σωστό και να ζούμε άγια.
Αν κάνουμε ότι είναι το θέλημα Του καθημερινά και ζούμε άγια τότε δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουμε στην διαδικασία να κοσκινίζουμε από που προέρχεται το κάθε τι που μας μπαίνει στο μυαλό.
Όσο αγιαζόμαστε τόσο περισσότερο ευαρεστούμε τον Θεό και τόσο ο διάβολος μένει ανήμπορος να μας βλάψει και στο παραμικρό πράγμα.
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ 'ΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.
Παναγιώτη, επετρεψέ μου να διαφωνήσω (χρησιμοποιώ πληροφορίες από την ομιλία που προανέφερα). Ύστερα από αιώνες αγώνων κατά της ανθρωπότητας και αποτυχίας να νικήσει (δημιουργία εκατομμυρίων μαρτύρων) ο Διάβολος, σήμερα, προσβάλλει την πίστη κι όχι τους πιστούς. Χρησιμοποιεί κυρίως αρετές για να προσβάλλει τον άνθρωπο. Ο Διάβολος πολλέσ φορές βοηθάει να νηστέψεις, βοηθάει να κάνεις ελεημοσύνη, βοηθάει να κάνεις προσευχή με τις ώρες. Γιατί; Μα για να σε ρίξει σε έπαρση για τα κατορθώματά σου. Σε αυτό είναι ο πρώτος διδάξας και αξεπέραστος. Η ταπείνωση είναι ίσως ο χειρότερος εχθρός του Διαβόλου.
Θα επαναλάβω (τους λόγους του γέροντα Νίκωνα) ότι η διάκριση των λογισμών είναι υψίστη αρετή και καλό είναι να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι εμείς δεν έχουμε τρόπο να διακρίνουμε την πηγή των σκέψεών μας.
Προτείνω να ακούσετε την ομιλία αυτή που τιτλοφορείται, "Ο Διάβολος στο μυαλό".
Σπύρος.