Ειλικρίνεια!!!!!
Συντονιστής: Συντονιστές
-
aggelikiglafki
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ειλικρίνεια!!!!!
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΒΟΥΡΚΟ ΑΚΟΛΑΣΙΑΣ,ΨΕΥΔΟΥΣ,ΜΙΣΟΥΣ,ΦΑΝΑΤΙΣΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΛΩΝ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΑΚΙ ΦΑΝΕΡΟΝΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ.
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας

Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για τις πολύ ωφέλιμες απαντήσεις σας......!
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
-
arxontopoulo
- Συστηματικός Αποστολέας

Η πνευματική ειλικρίνεια χαρακτηρίζεται από την αγάπη
Ο κόσμος πάει άσχημα σήμερα, γιατί όλοι λένε μεγάλες «αλήθειες», που δεν ανταποκρίνονται όμως στην πραγματικότητα. Τα γλυκά λόγια και οι μεγάλες αλήθειες έχουν αξία, όταν βγαίνουν από αληθινά στόματα, και πιάνουν τόπο μόνο στους καλοπροαίρετους ανθρώπους και σε εκείνους που έχουν καθαρό νου.
- Γέροντα, υπάρχει ειλικρίνεια κοσμική και ειλικρίνεια πνευματική;
- Ναι βέβαια. Η κοσμική ειλικρίνεια έχει αδιακρισία.
- Μιλάει δηλαδή κανείς ευκαίρως - ακαίρως.
- Εκτός από αυτό. Η αλήθεια είναι αλήθεια. Αλλά, αν πης καμμιά φορά την αλήθεια χωρίς διάκριση ,αυτό δεν είναι αλήθεια. Π.χ. είναι αλήθεια ότι ο τάδε είναι βλαμμένος. Αν πας όμως να το πης αυτό, δεν ωφελείς. Ή άλλος λέει: «Για να είμαι ειλικρινής, θα πάω να αμαρτήσω στην πλατεία». Αυτό δεν είναι ειλικρίνεια. Όποιος έχει πολλή διάκριση, έχει αρχοντική αγάπη, θυσία και ταπείνωση, και την πικρή ακόμη αλήθεια την λέει με πολλή απλότητα και την γλυκαίνει με την καλωσύνη του, με αποτέλεσμα να ωφελή πιο θετικά από τα γλυκά λόγια, όπως τα πικρά φάρμακα ωφελούν περισσότερο από τα γλυκά σιρόπια.
Η αλήθεια, όταν χρησιμοποιήται χωρίς διάκριση, μπορεί να κάνει έγκλημα. Μερικοί ενεργούν εν ονόματι της αλήθειας και εγκληματούν.
Όταν κανείς έχη ειλικρίνεια χωρίς διάκριση, μπορεί να κάνη διπλό κακό. Πρώτα στον εαυτό του και ύστερα στους άλλους, γιατί αυτή η ειλικρίνεια δεν έχει σπλάχνα.
Όποιος θέλει να είναι πράγματι ειλικρινής, ας ξεκινήση να είναι ειλικρινής πρώτα με τον εαυτό του, γιατί από εκεί ξεκινάει η πνευματική ειλικρίνεια. Όταν κανείς δεν είναι ειλικρινής με τον εαυτό του, κοροϊδεύει και αδικεί τουλάχιστον μόνον τον εαυτό του.
Όταν όμως συμπεριφέρεται χωρίς ειλικρίνεια προς τους άλλους, αμαρτάνει θανάσιμα, γιατί κοροϊδεύει τους άλλους.
- Μπορεί , Γέροντα, να κινήται κανείς έτσι από απλότητα;
- Τι απλότητα! Που την βρήκες σε ένα τέτοιο άνθρωπο την απλότητα! Αν είναι παιδάκι, θα έχη απλότητα. Αν είναι Άγιος ,θα έχη απλότητα. Αν είναι μεγάλος και δεν είναι καθυστερημένος στο μυαλό και κινήται έτσι, θα είναι διάβολος.
- Και πώς αισθάνεται αυτός;
- Κόλαση σωστή. Ο ένας πειρασμός διαδέχεται τον άλλο. Συνέχεια πειρασμοί.
- Γέροντα, δεν πρέπει όμως να φέρεται κανείς με ευθύτητα;
- Η ευθύτητα, έτσι όπως την χρησιμοποιούν πολλοί, έχει ένα νομικό πνεύμα. « Είμαι ευθύς, λένε, "κηρύττω επί των δωμάτων" » και κάνουν τον άλλον ρεζίλι, αλλά τελικά γίνονται οι ίδιοι ρεζίλι.
Από το βιβλίο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ»
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΛΟΓΟΙ Β'
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο κόσμος πάει άσχημα σήμερα, γιατί όλοι λένε μεγάλες «αλήθειες», που δεν ανταποκρίνονται όμως στην πραγματικότητα. Τα γλυκά λόγια και οι μεγάλες αλήθειες έχουν αξία, όταν βγαίνουν από αληθινά στόματα, και πιάνουν τόπο μόνο στους καλοπροαίρετους ανθρώπους και σε εκείνους που έχουν καθαρό νου.
- Γέροντα, υπάρχει ειλικρίνεια κοσμική και ειλικρίνεια πνευματική;
- Ναι βέβαια. Η κοσμική ειλικρίνεια έχει αδιακρισία.
- Μιλάει δηλαδή κανείς ευκαίρως - ακαίρως.
- Εκτός από αυτό. Η αλήθεια είναι αλήθεια. Αλλά, αν πης καμμιά φορά την αλήθεια χωρίς διάκριση ,αυτό δεν είναι αλήθεια. Π.χ. είναι αλήθεια ότι ο τάδε είναι βλαμμένος. Αν πας όμως να το πης αυτό, δεν ωφελείς. Ή άλλος λέει: «Για να είμαι ειλικρινής, θα πάω να αμαρτήσω στην πλατεία». Αυτό δεν είναι ειλικρίνεια. Όποιος έχει πολλή διάκριση, έχει αρχοντική αγάπη, θυσία και ταπείνωση, και την πικρή ακόμη αλήθεια την λέει με πολλή απλότητα και την γλυκαίνει με την καλωσύνη του, με αποτέλεσμα να ωφελή πιο θετικά από τα γλυκά λόγια, όπως τα πικρά φάρμακα ωφελούν περισσότερο από τα γλυκά σιρόπια.
Η αλήθεια, όταν χρησιμοποιήται χωρίς διάκριση, μπορεί να κάνει έγκλημα. Μερικοί ενεργούν εν ονόματι της αλήθειας και εγκληματούν.
Όταν κανείς έχη ειλικρίνεια χωρίς διάκριση, μπορεί να κάνη διπλό κακό. Πρώτα στον εαυτό του και ύστερα στους άλλους, γιατί αυτή η ειλικρίνεια δεν έχει σπλάχνα.
Όποιος θέλει να είναι πράγματι ειλικρινής, ας ξεκινήση να είναι ειλικρινής πρώτα με τον εαυτό του, γιατί από εκεί ξεκινάει η πνευματική ειλικρίνεια. Όταν κανείς δεν είναι ειλικρινής με τον εαυτό του, κοροϊδεύει και αδικεί τουλάχιστον μόνον τον εαυτό του.
Όταν όμως συμπεριφέρεται χωρίς ειλικρίνεια προς τους άλλους, αμαρτάνει θανάσιμα, γιατί κοροϊδεύει τους άλλους.
- Μπορεί , Γέροντα, να κινήται κανείς έτσι από απλότητα;
- Τι απλότητα! Που την βρήκες σε ένα τέτοιο άνθρωπο την απλότητα! Αν είναι παιδάκι, θα έχη απλότητα. Αν είναι Άγιος ,θα έχη απλότητα. Αν είναι μεγάλος και δεν είναι καθυστερημένος στο μυαλό και κινήται έτσι, θα είναι διάβολος.
- Και πώς αισθάνεται αυτός;
- Κόλαση σωστή. Ο ένας πειρασμός διαδέχεται τον άλλο. Συνέχεια πειρασμοί.
- Γέροντα, δεν πρέπει όμως να φέρεται κανείς με ευθύτητα;
- Η ευθύτητα, έτσι όπως την χρησιμοποιούν πολλοί, έχει ένα νομικό πνεύμα. « Είμαι ευθύς, λένε, "κηρύττω επί των δωμάτων" » και κάνουν τον άλλον ρεζίλι, αλλά τελικά γίνονται οι ίδιοι ρεζίλι.
Από το βιβλίο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ»
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΛΟΓΟΙ Β'
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Όπως αγαπάς!
- theodora
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Να με συγχωρείτε αλλά δεν αισθάνομαι να ζω σε έναν βούρκο, σαν σε παράδεισο αισθάνομαι. Δεν έχω για ποιό και γιατί να πρωτοδοξολογήσω για όλα τα όμορφα που ζω, και έχω ζήσει έως σήμερα.aggelikiglafki έγραψε:ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΒΟΥΡΚΟ ΑΚΟΛΑΣΙΑΣ,ΨΕΥΔΟΥΣ,ΜΙΣΟΥΣ,ΦΑΝΑΤΙΣΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΛΩΝ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΑΚΙ ΦΑΝΕΡΟΝΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ.
Σε αυτόν τον παράδεισο μπορεί να είμαι εγώ η παραφωνία σίγουρα, αλλά μπροστά στην ομορφιά, την τελειότητα, την ισορροπία και την αγάπη που μου εκπέμπει αυτός ο κόσμος και οι περισότεροι άνθρωποι που με περιτριγυρίζουν, εγώ είμαι απειροελάχιστη για να το μετατρέψω σε βούρκο (ακολασίας? ψεύδους? μίσους? φανατισμού? ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ σήμερα με όσα διαβάζω)
Πιστεύετε πως είμαστε οι άνθρωποι έτσι κακοί και βρωμεροί? !!!! Για ποιούς μιλάμε?
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
- Teri
- Κορυφαίος Αποστολέας

Μάλλον γι αυτούς που φαίνονται! Αν παρομοιάσουμε την κοινωνία με μια βαθιά γαλάζια θάλασσα που κάποιος την παρατηρεί τι θα δει: την ομορφιά του βυθού με τα πολύχρωμα ψαράκια και τα κοράλια κλπ ή τα κύματα και όποιο φελλό επιπλέει;;theodora έγραψε: Πιστεύετε πως είμαστε οι άνθρωποι έτσι κακοί και βρωμεροί? !!!! Για ποιούς μιλάμε?
Αν είπα κοτσάνα συγχωρέστε με.
- theodora
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Να με συγχωρέσετε κι εμένα αλλά μερικές φορές κολλάει το κεφάλι μου και πελαγοδρομώ.
Η αγαπημένη μας Σμαρω έκανε μία απλή κατά τ΄αλλα ερώτηση για τις σχέσεις μας τις οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές κτλ, εάν πιστεύουμε ότι βασίζονται στην ειλικρίνεια.
Τώρα εάν η κοινωνία είναι βρώμικη και σιχαμερή και....... και......... δεν το γνωρίζω με σιγουριά αυτό.
Νόμιζα ότι η ερώτηση ήταν για την δική μας κλειστή κοινωνία που ζούμε, με τους δικούς μας ανθρώπους την καθημερινότητα μας, το δικό μας ανθρώπινο περιβάλλον. Αυτό αντελήφθην.
Η αγαπημένη μας Σμαρω έκανε μία απλή κατά τ΄αλλα ερώτηση για τις σχέσεις μας τις οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές κτλ, εάν πιστεύουμε ότι βασίζονται στην ειλικρίνεια.
Τώρα εάν η κοινωνία είναι βρώμικη και σιχαμερή και....... και......... δεν το γνωρίζω με σιγουριά αυτό.
Νόμιζα ότι η ερώτηση ήταν για την δική μας κλειστή κοινωνία που ζούμε, με τους δικούς μας ανθρώπους την καθημερινότητα μας, το δικό μας ανθρώπινο περιβάλλον. Αυτό αντελήφθην.
smarti έγραψε:Μια ωραία καλημέρα σε όλους.....εχθές το βράδυ μάλλον τα ξημερώματα σκεφτόμουνα πάρα πολύ..τι σκεφτόμουν?
Πιστεύετε οτι οι ανθρώπινες σχέσεις στη σημερινή κοινωνία είναι βασισμένες στην ειλικρίνεια?
Μέσα στην οικογένεια..μέσα στη φιλία μέσα στο χώρο εργασίας....πιστεύετε υπάρχει ειλικρινια....μπορούμε να έχουμε σαν τα μικρά παιδιά απονήρευτα εμπιστοσύνη?
Πόσο ειλικρινείς είναι τελικά οι ανθρώπινες σχέσεις?
Θα χαρώ να πάρω κάποια απάντηση σας.....![]()
Η ειλικρίναι πιστεύω πολλές φορές αντικατοπτρίζει την προσωπικοτητά μας και την ψυχή μας. Πως μπορούμε να ονομαζώμαστε Χριστιανοί απο την στιγμή που δεν είμαστε ειλικρινής? Πολλές φορές βέβαια σκέφτομαι πως πεύτουμε στην παγίδα του ψέματος για να ισορροπήσουμε τις καταστάσεις και τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους χωρίς όμως να γωρίζουμε το κόστος και την βλάβη που φέρει αυτό στις ψυχές μας. Είναι μεγάλο χάρισμα να μιλάς με ειλικρίνια και να μη φοβάσαι έτσι κερδίζεις τον σεβασμό, κοιμάσαι άνετα κα τα χεις καλλά με τον εαυτό σου. Δέν ξέρω αν στην σημερινή κοινωνία οι άνθρωποι κινούνται με ειλικρινή και σεβαστά συναισθήματα ξέρω όμως πως άν δεν υπάρχει ειλικρίνια σε μία σχέση δεν υπάρχει και σεβασμός νομίζω πως είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ειλικρινής και άνθρωποι που δεν είναι τι να κάνουμε? Δε νομίζω πως μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό εύκολα.
Γνωρισόν μοι Κύριε, οδόν εν η πορεύσομαι, ότι προς σέ ήρα την ψυχήν μου..
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Θεοδώρα αν βλέπεις όλους τους ανθρώπους ως αγίους, συγχαρητήρια! Έγώ δυστυχώς απέχω μακράν! Και βλεπω με τα αμαρτωλά μου μάτια και άλλους (πλην εμού) άνθρωπους που τείνουν προς στη σήψη. Είναι κι αυτό σημάδι της αμαρτωλότητάς μου.theodora έγραψε: Να με συγχωρείτε αλλά δεν αισθάνομαι να ζω σε έναν βούρκο, σαν σε παράδεισο αισθάνομαι. Δεν έχω για ποιό και γιατί να πρωτοδοξολογήσω για όλα τα όμορφα που ζω, και έχω ζήσει έως σήμερα.
Σε αυτόν τον παράδεισο μπορεί να είμαι εγώ η παραφωνία σίγουρα, αλλά μπροστά στην ομορφιά, την τελειότητα, την ισορροπία και την αγάπη που μου εκπέμπει αυτός ο κόσμος και οι περισότεροι άνθρωποι που με περιτριγυρίζουν, εγώ είμαι απειροελάχιστη για να το μετατρέψω σε βούρκο (ακολασίας? ψεύδους? μίσους? φανατισμού? ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ σήμερα με όσα διαβάζω)
Πιστεύετε πως είμαστε οι άνθρωποι έτσι κακοί και βρωμεροί? !!!! Για ποιούς μιλάμε?
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
"γινέσθω δε ο Θεός αληθής, πάς δε άνθρωπος ψεύστης, καθώς γέγραπται" (Ρωμαίους 3, 4)theodora έγραψε:Έχω σοκαριστεί από όσα διαβάζω! Θέλετε να πείτε πως είμαστε ΨΕΥΤΕΣ?
....
Όμως γιατί λέτε πως δεν είμαστε ειλικρινείς στις (προσωπικές) σχέσεις μας?
Η δική μου άποψη είναι πως στο μεγαλύτερο ποσοστό είμαστε ειλικρινείς οι άνθρωποι.
Θεοδώρα δυστυχώς σε διαψεύδει ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος. Βλέπεις από την εποχή του ακόμη υπήρχε πρόβλημα ειλικρίνειας στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Η χειρότερη δε μορφή ανειλικρίνειας είναι όταν λέμε ψέμματα στην ίδια μας τη συνείδηση και το Θεό, προσπαθώντας να δικαιολογήσουμε τα χάλια μας.
- theodora
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
"γινέσθω δε ο Θεός αληθής, πάς δε άνθρωπος ψεύστης, καθώς γέγραπται" (Ρωμαίους 3, 4)
Αγαπητέ μου αδελφέ filotas, αλλίμονο εάν θα διαφωνήσω με τον Απόστολο Παύλο ή με τον ίδιο τον Κύριο, που μας είπε πως Αυτός είναι η μόνη Αλήθεια και η Αγάπη!
Όλοι οι άνθρωποι είμαστε λιγότερο ή περισότερο ψεύτες και ανειλικρινείς, ακριβώς γιατί είμαστε άνθρωποι.
Αυτό δεν συνεπάγεται πως μπορώ να ζήσω χωρίς να έχω εμπιστοσύνη στους άλλους ανθρώπους, χωρίς να πιστεύω πως είναι όσο το δυνατόν ειλικρινείς τους επιτρέπει η ανθρώπινη φύση τους!!!!
Δεν θα μπορούσα να αναπνεύσω ούτε πνευματικά, ούτε ψυχικά, ούτε σωματικά (θα αρρώσταινα), εάν υποψιαζόμουν πως οι άνθρωποι που συναντώ γύρω μου είναι ψεύτες, βρώμικοι, υποκριτές κτλ κτλ.!!!!!
Φυσικά ο ασθενής δεν μπορεί να μάθει για την ασθένεια του εάν συναναστρέφεται με άλλους αρρώστους γιατί ακριβώς είναι όμοιοι .
Ισχύει να είμαι πολύ υποκρίτρια, τόσο ώστε να μην με ενοχλεί πιά η γύρω μου υποκρισία και η γενικευμένη σήψη.
Τα πάντα πιθανά είναι και σίγουρα δεν το αποκλείω καθόλου αυτό το γεγονός.
Αγαπητέ μου αδελφέ filotas, αλλίμονο εάν θα διαφωνήσω με τον Απόστολο Παύλο ή με τον ίδιο τον Κύριο, που μας είπε πως Αυτός είναι η μόνη Αλήθεια και η Αγάπη!
Όλοι οι άνθρωποι είμαστε λιγότερο ή περισότερο ψεύτες και ανειλικρινείς, ακριβώς γιατί είμαστε άνθρωποι.
Αυτό δεν συνεπάγεται πως μπορώ να ζήσω χωρίς να έχω εμπιστοσύνη στους άλλους ανθρώπους, χωρίς να πιστεύω πως είναι όσο το δυνατόν ειλικρινείς τους επιτρέπει η ανθρώπινη φύση τους!!!!
Δεν θα μπορούσα να αναπνεύσω ούτε πνευματικά, ούτε ψυχικά, ούτε σωματικά (θα αρρώσταινα), εάν υποψιαζόμουν πως οι άνθρωποι που συναντώ γύρω μου είναι ψεύτες, βρώμικοι, υποκριτές κτλ κτλ.!!!!!
Φυσικά ο ασθενής δεν μπορεί να μάθει για την ασθένεια του εάν συναναστρέφεται με άλλους αρρώστους γιατί ακριβώς είναι όμοιοι .
Ισχύει να είμαι πολύ υποκρίτρια, τόσο ώστε να μην με ενοχλεί πιά η γύρω μου υποκρισία και η γενικευμένη σήψη.
Τα πάντα πιθανά είναι και σίγουρα δεν το αποκλείω καθόλου αυτό το γεγονός.