Ερώτημα:
Η παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας από την τηλεόραση, ή και το ραδιόφωνο και άλλα ηλεκτρονικά μέσα, μπορεί να αντικαταστήσει την παρεύρεση στο Ναό;
Έχει κάποια Μυστηρική αξία για όποιον δεν μπορεί (τυχαία ή συστηματικα) να πάει στο Ναο;
Η Θεία Λειτουργία από τηλεοράσεως
Συντονιστής: Συντονιστές
Ακουγα μια φορα στο ραδιοφωνο τον μητροπολιτη Λαγκαδα Σπυριδων ο οποιος ελεγε απο του αμβωνος αυτο ακριβως οτι το ραδιοφωνο της μητροπολης του δηλ. περα απο τους λογους και κυρηγματα που εχει την ωρα της λειτουργιας εξυπηρετει αυτους που ειναι στο κρεβατι του πονου και για αυτους και μονο ειναι το ιδιο.Εγω πιστευω και για τους εν ωρα καθηκοντος (αστυνομικους στρατιωτικους)
- theodora
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Σε αυτή την ερώτηση μπορεί κυριολεκτικά να απαντήσει μόνο η ψυχή του κάθε πιστού.
Ο Κύριος και οι Άγιοι Του δεν έχουν ανάγκη από την παρουσία μας ούτε στο Ναό, ούτε στις Θείες Λειτουργίες ούτε πουθενά.
Ολόκληρη η ύπαρξη μας επιζητά να παραστεί (εάν και εφόσον μπορεί και σωματικά) στο Ναό Του για να ευχαριστήσει Αυτόν για τις ευεργεσίες Του, να Τον δοξολογήσει, να μετέχει στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, να ενωθεί με το Θεό αλλά και με τους ανθρώπους, να αναγεννηθεί!!!!!!
Είναι ανάγκη όπως ανάγκη είναι η καθημερινή μας τροφή, η επικοινωνία με τους ανθρώπους και χιλιάδες άλλες ανάγκες που έχει ο καθένας από εμάς.
Δεν ξέρω και πραγματικά πολλές φορές αναρωτιέμαι πως μπορεί ένας άνθρωπος να ζει, να κινείται, να εργάζεται, να ικανοποιεί, να ικανοποιείται, να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της ίδιας του της ύπαρξης κάθε μέρα και ολόκληρη την εβδομάδα, χωρίς να έχει πρώτα “φορτώσει” τις μπαταρίες του στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.
Πώς στο καλό «βγάζει» εβδομάδα?
Και πώς κατά το τέλος της εβδομάδας, δεν λαχταρά να ξημερώσει πάλι η Κυριακή ημέρα για να τρέξει πάλι στο Ναό να ξαναβρεί τη Βασιλεία του Θεού που πλησιάζει και που είναι κιόλας ανάμεσα και μέσα μας και να αναγεννηθεί ξανά και ξανά.
Πώς να αντικαταστήσει η τηλεόραση ή κάποιο άλλο μέσο, την ένωση μας-την κοινωνία μας με τον Θεό και τους ανθρώπους? Ακουστικά? Οπτικά? Όχι δεν είναι αυτό εφικτό και το γνωρίζει πολύ καλά αυτό η ψυχή που διψάει για την Αιώνια Αλήθεια.
Ας μην μείνουμε σε τύπους και θεολογίες.
Ο άνθρωπος που θα επιθυμήσει την αγιότητα και την αιωνιότητα θα βρει μέσα του όλες τις απαντήσεις που θα του χρειαστούν για την σωτηρία του.
Μέσα στην καρδούλα του.
Αρκεί η αγαθή διάθεση και η αγάπη.
«Κατοικήσαι τόν Χριστόν διά τής πίστεως έν ταις καρδίαις υμών» (Έφεσ. γ', 17).
«Ή αγάπη του Θεού έκκέχυται έν ταις καρδίαις ημών διά Πνεύματος Αγίου του δοθέντος ήμίν» (Ρωμ. ε', 5).
«Ή βασιλεία των ουρανών εντός ημών εστι»
«Οίτινες ενδείκνυνται τό έργον του νόμου γραπτόν εν ταις καρδίαις αυτών» (Ρωμ. β', 15).
«Κύριον τόν Θεόν αγιάσατε έν ταις καρδίαις υμών» (Α' Πέτρ. γ', 15).
«"Ος έλαμψεν έν ταϊς καρδίαις ημών προς φωτισμόν τής γνώσεως τής δόξης του Θεού έν προσώπω Ιησού Χριστού» (Β' Κορ. δ', 6).
Καλή και ευλογημένη μέρα να έχουμε όλοι μας.
Ο Κύριος και οι Άγιοι Του δεν έχουν ανάγκη από την παρουσία μας ούτε στο Ναό, ούτε στις Θείες Λειτουργίες ούτε πουθενά.
Ολόκληρη η ύπαρξη μας επιζητά να παραστεί (εάν και εφόσον μπορεί και σωματικά) στο Ναό Του για να ευχαριστήσει Αυτόν για τις ευεργεσίες Του, να Τον δοξολογήσει, να μετέχει στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, να ενωθεί με το Θεό αλλά και με τους ανθρώπους, να αναγεννηθεί!!!!!!
Είναι ανάγκη όπως ανάγκη είναι η καθημερινή μας τροφή, η επικοινωνία με τους ανθρώπους και χιλιάδες άλλες ανάγκες που έχει ο καθένας από εμάς.
Δεν ξέρω και πραγματικά πολλές φορές αναρωτιέμαι πως μπορεί ένας άνθρωπος να ζει, να κινείται, να εργάζεται, να ικανοποιεί, να ικανοποιείται, να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της ίδιας του της ύπαρξης κάθε μέρα και ολόκληρη την εβδομάδα, χωρίς να έχει πρώτα “φορτώσει” τις μπαταρίες του στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.
Πώς στο καλό «βγάζει» εβδομάδα?
Και πώς κατά το τέλος της εβδομάδας, δεν λαχταρά να ξημερώσει πάλι η Κυριακή ημέρα για να τρέξει πάλι στο Ναό να ξαναβρεί τη Βασιλεία του Θεού που πλησιάζει και που είναι κιόλας ανάμεσα και μέσα μας και να αναγεννηθεί ξανά και ξανά.
Πώς να αντικαταστήσει η τηλεόραση ή κάποιο άλλο μέσο, την ένωση μας-την κοινωνία μας με τον Θεό και τους ανθρώπους? Ακουστικά? Οπτικά? Όχι δεν είναι αυτό εφικτό και το γνωρίζει πολύ καλά αυτό η ψυχή που διψάει για την Αιώνια Αλήθεια.
Ας μην μείνουμε σε τύπους και θεολογίες.
Ο άνθρωπος που θα επιθυμήσει την αγιότητα και την αιωνιότητα θα βρει μέσα του όλες τις απαντήσεις που θα του χρειαστούν για την σωτηρία του.
Μέσα στην καρδούλα του.
Αρκεί η αγαθή διάθεση και η αγάπη.
«Κατοικήσαι τόν Χριστόν διά τής πίστεως έν ταις καρδίαις υμών» (Έφεσ. γ', 17).
«Ή αγάπη του Θεού έκκέχυται έν ταις καρδίαις ημών διά Πνεύματος Αγίου του δοθέντος ήμίν» (Ρωμ. ε', 5).
«Ή βασιλεία των ουρανών εντός ημών εστι»
«Οίτινες ενδείκνυνται τό έργον του νόμου γραπτόν εν ταις καρδίαις αυτών» (Ρωμ. β', 15).
«Κύριον τόν Θεόν αγιάσατε έν ταις καρδίαις υμών» (Α' Πέτρ. γ', 15).
«"Ος έλαμψεν έν ταϊς καρδίαις ημών προς φωτισμόν τής γνώσεως τής δόξης του Θεού έν προσώπω Ιησού Χριστού» (Β' Κορ. δ', 6).
Καλή και ευλογημένη μέρα να έχουμε όλοι μας.
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Re: Η Θεία Λειτουργία από τηλεοράσεως
[bΦίλε μου εδώ μπερδεύεις δύο διαφορετικά πράγματα . Το τυχαίο με το συστηματικό απέχουν πολύ. Δεν χρειάζεται να το αναλύσω.apelpis έγραψε:Ερώτημα:
Η παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας από την τηλεόραση, ή και το ραδιόφωνο και άλλα ηλεκτρονικά μέσα, μπορεί να αντικαταστήσει την παρεύρεση στο Ναό;
Έχει κάποια Μυστηριακή αξία για όποιον δεν μπορεί (τυχαία ή συστηματικά) να πάει στο Ναό;
Και λέει ο Κύριος στο Ματθαίου ΙΑ-13-και σε άλλα πολλά σημεία.
Είναι γραμμένο: Ο οίκος μου είναι οίκος προσευχής" σεις όμως τον κάνατε σπήλαιο ληστών.
Εάν δεν έχεις κόλλημα υγείας σοβαρό και δεν μπορείς να πας στην Εκκλησία, αλλά θα το παρακολουθήσεις από ηλεκτρονικό μέσον, επειδή η ψυχή σου θα ήθελε να βρίσκεσαι κι' εσύ στην Εκκλησία, η καρδιά σου πάλει και νοερός είσαι μέσα στην Εκκλησία.
Και πολλές φορές ενώ είσαι μέσα στην Εκκλησία σωματικός, πνευματικός είσαι έξω στα διάφορα. Και πολλές φορές είναι και για κλάματα, όταν από συνήθεια σε κάποια σημεία κάνουμε τον Σταυρό μας μηχανικά, την ίδια στιγμή δεν σταματάς την συζήτηση με τον δίπλα σου.
Η άλλη περίπτωση ούτε να το συζητάμε. Μερικές γειτόνισσες όταν σε βλέπουν το πρωί να πας στην Εκκλησία σε ρωτούν στην Εκκλησία πας; Καλέ να σου δώσω μιά δραχμή να ανάψεις και για εμένα ένα κεράκι.
¨Οχι μόνον δεν έχει καμία αξία, αλλά περιπαίζουμε και τον Θεό. Θα πω κάτι ως παράδειγμα για τον εαυτόν μου.
Πάντα υπάρχουν κάποια πράγματα και μερικές φορές απαραίτητα να γίνουν στο σπίτι που θα έπρεπε να μείνω να τα φτιάξω. Έκανα νόμο δικόν μου.
Επειδή πάντα υπάρχουν και ως δικαιολογία πολλές φορές σήμερα να μη πάμε στην Εκκλησία είπα τελικά. Πρώτα από όλλα η Εκκλησία και μετά όλλα τα άλλα. Μέσα σε -15- χρόνια που τα θυμάμαι καλύτερα δεν έχω λείψει από την Εκκλησία ούτε πέντε φορές, παρόλο ότι πράγματι υπήρχε σοβαρή αιτία να μην πάω. Με προωθούσε και η κόρη μου.
Εδώ δεν μπορείς να προσφέρεις τίποτα αν μείνεις. Αν πας στην Εκκλησία από εκεί θα μπορέσεις Πολύ στο εγώ το έριξα σήμερα, αλλά δεν το έκανα από υπερηφάνεια αλλά για να δώσω ως παράδειγμα το θέμα αν μπορούμε να πάμε στην Εκκλησία και βρίσκουμε διάφορες δικαιολογίες. Λές και μπορείς να ξεγελάσεις και τον Θεό
[/b]
-
xalkidon
- Τακτικό Μέλος

Ευτυχώς που υπάρχει η τηλεόραση και το ραδιόφωνο και για πολλούς από εμάς που στην εργασία μας δεν έχουμε σταθερό ωράριο ( πρωινα Κυριακης - βραδινά - ανήμερα Πασχά, Χριστούγεννα- Δεκαπενταύγουστο)
μας προσφέρει έστω και από μακριά τη Θεία λειτουργία, αλλά και συζητησεις πνευματικές, όπως ο ραδιοφωνικός σταθμος της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραικης Εκκλησίας.Οπότε ας μην κατηγορούμε αυτά τα μέσα.Σίγουρα είναι καλύτερα να παρευρισκόμαστε στους ιερούς ναούς κατά την ιερουργία.Αποτελεί όμως λυση για αυτόν που θέλει να ακούσει τη Θεία Λειτουργία και οι συνθηκες δεν το επιτρεπουν.
μας προσφέρει έστω και από μακριά τη Θεία λειτουργία, αλλά και συζητησεις πνευματικές, όπως ο ραδιοφωνικός σταθμος της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραικης Εκκλησίας.Οπότε ας μην κατηγορούμε αυτά τα μέσα.Σίγουρα είναι καλύτερα να παρευρισκόμαστε στους ιερούς ναούς κατά την ιερουργία.Αποτελεί όμως λυση για αυτόν που θέλει να ακούσει τη Θεία Λειτουργία και οι συνθηκες δεν το επιτρεπουν.