Aπλούστευση της εμφάνισης των κληρικών
Συντονιστής: Συντονιστές
- spetzouras
- Έμπειρος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Aπλούστευση της εμφάνισης των κληρικών
Απαντά ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Χρυσόστομος σε συνέντευξή του σε διαδικτυακό πρακτορίο ειδήσεων.
Η απλούστευση της εμφάνισης των κληρικών θα μπορούσε να εξετασθεί από την επίσημη Εκκλησία;
Η απλούστευση της εμφάνισης των κληρικών είναι ένα θέμα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα, για παράδειγμα, οδηγούν όλοι ενώ παλιά αυτό ενοχλούσε. Το ζήτημα δεν είναι η Εκκλησία αλλά το γεγονός ότι οι πιστοί στην Ελλάδα είναι συντηρητικοί. Για παράδειγμα, η Καθολική Εκκλησία δεν αποδέχεται το διαζύγιο, όπως εμείς, ή δεν επιτρέπει στον ιερέα να παντρεύεται, σε αντίθεση με τους ορθοδόξους. Δηλαδή, έχουμε μια συντηρητική Καθολική Εκκλησία και προοδευτικούς πιστούς, ενώ εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Η Εκκλησία είναι προοδευτική και οι πιστοί συντηρητικοί.
Η απλούστευση της εμφάνισης των κληρικών θα μπορούσε να εξετασθεί από την επίσημη Εκκλησία;
Η απλούστευση της εμφάνισης των κληρικών είναι ένα θέμα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα, για παράδειγμα, οδηγούν όλοι ενώ παλιά αυτό ενοχλούσε. Το ζήτημα δεν είναι η Εκκλησία αλλά το γεγονός ότι οι πιστοί στην Ελλάδα είναι συντηρητικοί. Για παράδειγμα, η Καθολική Εκκλησία δεν αποδέχεται το διαζύγιο, όπως εμείς, ή δεν επιτρέπει στον ιερέα να παντρεύεται, σε αντίθεση με τους ορθοδόξους. Δηλαδή, έχουμε μια συντηρητική Καθολική Εκκλησία και προοδευτικούς πιστούς, ενώ εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Η Εκκλησία είναι προοδευτική και οι πιστοί συντηρητικοί.
Όλα επί των ημερών μας?! ;-)
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει με τον όρο απλούστευση ο σεβασμιότατος!
Μήπως είναι κανένα νέο πυροτέχνημα όπως η προ πολλών ετών δήλωσή του υπέρ των προγαμιαίων σχέσεων;
Για μένα το ράσο είναι μια χαρά ένδυμα, αρκούντως απλό και ταπεινό, και μόνο αν η Ιερά Σύνοδος κρίνει διαφορετικά, μπορούμε να εκφράσουμε άποψη.
Τις απόψεις περί προοδευτικών καθολικών καλύτερα να μην τις σχολιάσω!
Μήπως είναι κανένα νέο πυροτέχνημα όπως η προ πολλών ετών δήλωσή του υπέρ των προγαμιαίων σχέσεων;
Για μένα το ράσο είναι μια χαρά ένδυμα, αρκούντως απλό και ταπεινό, και μόνο αν η Ιερά Σύνοδος κρίνει διαφορετικά, μπορούμε να εκφράσουμε άποψη.
Τις απόψεις περί προοδευτικών καθολικών καλύτερα να μην τις σχολιάσω!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Με το θέμα έχουν ασχοληθεί πάρα πολλοί θεολόγοι και Κληρικοί. Υπάρχουν τεκμηριωμένες απόψεις και για τη διατήρηση του ράσου ως έχει και για την απλοποίηση του.
Είχε ασχοληθεί με το θέμα αυτό και ο μακαριστός Χριστόδουλος. Νομίζω κάποια φορά που τον είχα ακούσει να μιλάει γι αυτό, είχε πει ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη ν' αποδεχθεί την αλλαγή του ράσου, και είχε απόλυτο δίκιο.
Αν γίνει δημοσκόπηση μεταξύ των ενεργών Χριστιανών για την αλλαγή του ράσου, η πλειοψηφία θ' απαντήσει αρνητικά. Το ίδιο θ' απαντήσει και η πλειοψηφία του κλήρου.
Νομίζω ότι δεν είναι κατάλληλος καιρός για να γίνουν τέτοιες σκέψεις. Καλύτερα ν' αναζητήσουμε πρώτα την επιστροφή της Εκκλησίας στην Παράδοση και την πνευματικότητα και μετά βλέπουμε.
Είχε ασχοληθεί με το θέμα αυτό και ο μακαριστός Χριστόδουλος. Νομίζω κάποια φορά που τον είχα ακούσει να μιλάει γι αυτό, είχε πει ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη ν' αποδεχθεί την αλλαγή του ράσου, και είχε απόλυτο δίκιο.
Αν γίνει δημοσκόπηση μεταξύ των ενεργών Χριστιανών για την αλλαγή του ράσου, η πλειοψηφία θ' απαντήσει αρνητικά. Το ίδιο θ' απαντήσει και η πλειοψηφία του κλήρου.
Νομίζω ότι δεν είναι κατάλληλος καιρός για να γίνουν τέτοιες σκέψεις. Καλύτερα ν' αναζητήσουμε πρώτα την επιστροφή της Εκκλησίας στην Παράδοση και την πνευματικότητα και μετά βλέπουμε.
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ε, βεβαια, τα λυσαμε ολα τα αλλα προβληματα, καιρος να ασχοληθουμε με το ρασο.
Να βαλουμε κοστουμακι, και γραβατουλα, και επιγραφες νεον στις Εκκλησιες, και οι Παπαδες να γινουν μεταπωλητες της σωτηριας με χαμηλο επιτοκιο και bonus επι των πωλησεων.
Εγω λεω να μας παρει ο διαολος να ησυχασουμε και εμας και οσους πλανεμενους ανακινουν τετοια θεματα!
Αυτο ειναι δικο μου παραπονο δεν αναφερομαι στους προλαλησαντες.
Να βαλουμε κοστουμακι, και γραβατουλα, και επιγραφες νεον στις Εκκλησιες, και οι Παπαδες να γινουν μεταπωλητες της σωτηριας με χαμηλο επιτοκιο και bonus επι των πωλησεων.
Εγω λεω να μας παρει ο διαολος να ησυχασουμε και εμας και οσους πλανεμενους ανακινουν τετοια θεματα!
Αυτο ειναι δικο μου παραπονο δεν αναφερομαι στους προλαλησαντες.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
dionysisgr έγραψε:
Α
Αυτό αγαπητέ μου μην το αναφέρεις ούτε γι αστείο!!!!!!!!!!!!!!
Σαφώς και συμφωνώ με όσα είπες παραπάνω.... τόσα θέματα έχουμε να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις στο ράσο θα κολλήσουμε;;;;;;;
..... άλλωστε το ράσο δεν κάνει το παπά!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Παιδια οκ, το παρακανα λιγο, αλλα σκεφτειτε οτι αυτο ειναι το δενδρο, και στο βαθος ειναι και το δασος, θα αρχισουν απο αυτο και μετα θα ερθουν αλλες πιο προχωρημενες αλλαγες, σε λειτουργικα θεματα, δογματικα, χριστολογικα κλπ κλπ.
Να εναρμονιστουμε με την νεα παγκοσμια εκκλησια που ετοιμαζεται βρε αδερφε, να μην μεινουμε πισω στο "λαμπρο μεν παρελθον μας, που δεν ανταποκρινεται στις συγχρονες αναγκες του πιστου ομως"
Γιαυτο λεμε οτι διαμορφωνουν αποψη, καποιοι θεολογοι του καναπε, δυτικολατρες, τους οποιους τους χαλαει η Ασκητικη Ορθοδοξια μας.
Τους ποναει ρε παιδι μου ο Χριστος, θελουν κατι πιο light, με λιγοτερα λιπαρα, να μην ζηταει το απολυτο, να τα εχουμε ολα να την περναμε ζαχαρη, και στο τελος να υπογραψουμε και καμμια δηλωση σωτηριας επι πληρωμη, να παρουμε εκεινο το οικοπεδακι στον παραδεισο (να ειναι και οικοδομησιμη εκταση).
Γιαυτο σου λεω, θα μας παρει αμπαριζα ολους εαν δεν συμμαζευτουμε.
Να εναρμονιστουμε με την νεα παγκοσμια εκκλησια που ετοιμαζεται βρε αδερφε, να μην μεινουμε πισω στο "λαμπρο μεν παρελθον μας, που δεν ανταποκρινεται στις συγχρονες αναγκες του πιστου ομως"
Γιαυτο λεμε οτι διαμορφωνουν αποψη, καποιοι θεολογοι του καναπε, δυτικολατρες, τους οποιους τους χαλαει η Ασκητικη Ορθοδοξια μας.
Τους ποναει ρε παιδι μου ο Χριστος, θελουν κατι πιο light, με λιγοτερα λιπαρα, να μην ζηταει το απολυτο, να τα εχουμε ολα να την περναμε ζαχαρη, και στο τελος να υπογραψουμε και καμμια δηλωση σωτηριας επι πληρωμη, να παρουμε εκεινο το οικοπεδακι στον παραδεισο (να ειναι και οικοδομησιμη εκταση).
Γιαυτο σου λεω, θα μας παρει αμπαριζα ολους εαν δεν συμμαζευτουμε.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας

Δεν συμφωνώ καθόλου με την υποτιθεμένη απλούστευση.
Απεναντίας, με αυτή την απλούστευση, ο νους τους, θα προσκολλάται
πιο πολύ σε "γεώδη φρονήματα".
θα έχουν έννοια κάθε πότε θα ξυρίζονται,
τι πουκάμισο θα βάλουν,
με τι παντελόνι να το ταιριάξουν και λοιπά ωραία!
)
Η εμφάνισή τους και το ράσο τους, συμβολίζει το Χριστό μας.
Να απλουστέυσουμε τον Χριστό δηλ.;;
Μάλλον για υποτίμηση της θρησκείας μας και της αίγλης που φέρει
μου κάνει το όλο πράγμα.
θα συμφωνήσω κατά πολύ με τον dionysisgr
Απεναντίας, με αυτή την απλούστευση, ο νους τους, θα προσκολλάται
πιο πολύ σε "γεώδη φρονήματα".
θα έχουν έννοια κάθε πότε θα ξυρίζονται,
τι πουκάμισο θα βάλουν,
με τι παντελόνι να το ταιριάξουν και λοιπά ωραία!
Η εμφάνισή τους και το ράσο τους, συμβολίζει το Χριστό μας.
Να απλουστέυσουμε τον Χριστό δηλ.;;
Μάλλον για υποτίμηση της θρησκείας μας και της αίγλης που φέρει
μου κάνει το όλο πράγμα.
θα συμφωνήσω κατά πολύ με τον dionysisgr
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»