Γεια σας, σε πάρα πολλές ταινίες έχουν βρισιές, αλλά αυτό που με απασχολεί είναι μια συγκεκριμένη φράση: "God damn [it]/[you]/[κ.λ.π]". Η λέξη-προς-λέξη μετάφρασή της στα ελληνικά είναι "Ανάθεμα από Τον Θεό"/"[Αναθεματισμένο] από Τον Θεό"/["Ανάθεμα σε] από Τον Θεό/κ.λ.π..
Έψαξα στο Internet και αυτά που βρήκα είναι διφορούμενα. Από μερικούς θεωρείται ότι αποτελεί κοινότυπη καθομιλουμένη βρισιά, και όχι βρισιά για Τον Θεό. Άλλοι την θεωρούν σοβαρή βρισιά που εμπλέκει Τον Θεό.
Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής. Μόλις ακούμε τέτοια βρισιά σε ταινία (π.χ. αστυνομική), πρέπει να σταματάμε να την βλέπουμε επι τόπου επειδή αποτελεί βρισιά για Τον Θεό, ή να συνεχίζουμε να βλέπουμε την ταινία επειδή αποτελεί κοινότυπη βρισιά/φράση;
Βρισιές σε ταινίες
Συντονιστής: Συντονιστές
-
Nici-D
- Συστηματικός Αποστολέας

tis brisies gia ton Xristo kai tin Panagia pou akoume kathe mera apo tous orthodoxous i sta erga pou apo to mesimeri mas deixnoun erotikes prakseis pou oles kataligoun sto o my god, pou tis bazeis. exoume ksefugei oloi kai na guriseis kanali kati paromoio tha akouseis i tha to deis se praksis, ara kala einai na apofeugoume ta polla polla me to xazokouti kata tin gnomi mou
-
eortologio_gr
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
To "God Damn it" επικαλείται τον Θεό για να εξορκίσει το κακό.
Το "Oh My God" του Nici-D είναι καλή έκφραση στο πεδίο που αναφέρεται αφού δείχνει υπέρτατη "συμμετοχή"...
Γενικά κάθε αναφορά στον Θεό είναι αποδεκτή αφού αναγνωρίζουμε την ύπαρξή του και τον επικαλούμαστε. Εγώ το βλέπω θετικά.
Χρ.
Το "Oh My God" του Nici-D είναι καλή έκφραση στο πεδίο που αναφέρεται αφού δείχνει υπέρτατη "συμμετοχή"...
Γενικά κάθε αναφορά στον Θεό είναι αποδεκτή αφού αναγνωρίζουμε την ύπαρξή του και τον επικαλούμαστε. Εγώ το βλέπω θετικά.
Χρ.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...

Το God damn it ειναι κατι σαν βρισια απο οτι ξερω, μαλλον επικαλειτε το Θεο για κακο σκοπο. Ειναι πολυ κοινη φραση.
Ολες οι ξενες ταινιες ειναι τιγκα στην βρισια, m0th***ckεr, b!tch, kiss my a$$, f*ck!ng ταδε, κτλπ....αλλα και οι Ελληνικες δεν πανε πισω, αν και εχω να δω πολυ καιρο καποια.
Βεβαια το σημαντικοτερο δεν ειναι οτι πρεπει να μην τις βλεπουμε για τις βρισιες αλλα για τα ασχημα, για να μην πω κατι αλλο, νοηματα που υπουλα περνουν, αλλα τεσπα..
Οπως ειπε και ο/η nici-d σαν τις Ελληνικες βρισιες δεν υπαρχουν πουθενα, ειναι η κορυφη επιγειων και καταχθονιων.
Πως επικρατησαν δεν μπορω να καταλαβω, διαβολοσκεψη σιγουρα...
Ολες οι ξενες ταινιες ειναι τιγκα στην βρισια, m0th***ckεr, b!tch, kiss my a$$, f*ck!ng ταδε, κτλπ....αλλα και οι Ελληνικες δεν πανε πισω, αν και εχω να δω πολυ καιρο καποια.
Βεβαια το σημαντικοτερο δεν ειναι οτι πρεπει να μην τις βλεπουμε για τις βρισιες αλλα για τα ασχημα, για να μην πω κατι αλλο, νοηματα που υπουλα περνουν, αλλα τεσπα..
Οπως ειπε και ο/η nici-d σαν τις Ελληνικες βρισιες δεν υπαρχουν πουθενα, ειναι η κορυφη επιγειων και καταχθονιων.
Στο λεξικό: http://www.in.gr/dictionary/panos0 έγραψε:Το God damn it ειναι κατι σαν βρισια απο οτι ξερω, μαλλον επικαλειτε το Θεο για κακο σκοπο. Ειναι πολυ κοινη φραση.
μπορείτε να βάλετε την λέξη damn να δείτε τι σημαίνει.
Το θέμα είναι ότι έχει γίνει κοινή έκφραση το "God damn κάποιον ή κάτι". Εμείς πρέπει να σταματούμε να βλέπουμε μια ταινία μόλις ακούμε τιν φράση; Υποθέτω πως ναι.
Πες τα χρυσόστομε Nici-D[/b]Nici-D έγραψε:tis brisies gia ton Xristo kai tin Panagia pou akoume kathe mera apo tous orthodoxous i sta erga pou apo to mesimeri mas deixnoun erotikes prakseis pou oles kataligoun sto o my god, pou tis bazeis. exoume ksefugei oloi kai na guriseis kanali kati paromoio tha akouseis i tha to deis se praksis, ara kala einai na apofeugoume ta polla polla me to xazokouti kata tin gnomi mou
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας

Διαφωνώ κάθετα.eortologio_gr έγραψε:To "God Damn it" επικαλείται τον Θεό για να εξορκίσει το κακό.
Το God damn it αποκαλεί τον Θεό αναθεματισμένο.
Αλλά κι αν είναι έτσι όπως το παρουσιάζεις,
θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει ένα κόμμα για να κάνει τη διαφορά.
Δηλ. God, damn it.
Αλλά και πάλι αυτό, θα σήμαινε ότι ο Θεός αναθεματίζει κάτι.
Οπότε..
Άκυρο όπως κι αν ειπωθεί και βρισιά 100%.
Έπειτα τι πάει να πεί "κάθε αναφορά στο Θεό είναι αποδεκτή;"
Άλλο αναφορά και άλλο βρισιά.
Μη τα ισοπεδώνουμε όλα.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»