Ελλαδική Εκκλησία και εθνικά ζητήματα

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση

Ποια θέση πρέπει να κρατάει η Ελλαδική Εκκλησία απέναντι στα εθνικά ζητήματα;

Να μην ασχολείται καθόλου αφού αυτό είναι αρμοδιότητα των πολιτικών
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Να λέει απλά την άποψή της με μετριοπάθεια
9
24%
Να στηρίζει τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Να αναμιγνύεται ενεργά υποστηρίζοντας σθεναρά κάθε εθνικό δίκαιο
26
70%
Δεν ξέρω - είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς έτσι απλά
2
5%
Κάτι άλλο (εξήγησέ μα κιόλας αν θες...)
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι

Σύνολο ψήφων: 37

filtor
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Ελλαδική Εκκλησία και εθνικά ζητήματα

Δημοσίευση από filtor »

Ποια στάση θεωρείται ότι πρέπει να πάρει η Ελλαδική Εκκλησία απέναντι στο εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και στα εθνικά θέματα γενικότερα;
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ στηρίζει το συλλαλητήριο

Η αποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» απηύθυνε έκκληση η αποψινή συγκέντρωση «για την υπεράσπιση της συνταγματικής ονομασίας» να είναι ειρηνική, ενώ σημείωσε ότι υποστηρίζει κάθε δημοκρατική κίνηση για την «έκφραση της μακεδονικής εθνικής και πνευματικής ταυτότητας».

«Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους μετέχοντες στην αποψινή συγκέντρωση να επιβεβαιώσουν τα μακεδονικά μας χαρακτηριστικά: Τη φιλειρηνικότητα, τη φιλανθρωπία και τα θρησκευτικά τους αισθήματα και να μην επιτρέψουν με κανένα τρόπο να εμπλακούν σε ανεπιθύμητα επεισόδια»,αναφέρεται ακόμη σε ανακοίνωση από το γραφείο του Προκαθήμενου της ορθόδοξης εκκλησίας της ΠΓΔΜ.

Η εκκλησία της ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι ο λαός έχει το δικαίωμα με ειρηνικό και αξιοπρεπή τρόπο να εκφράσει τη θέση του στην υπεράσπιση της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, στο πνεύμα των υφισταμένων δημοκρατικών αρχών.

«Η εθνική, πολιτισμική και πνευματική ταυτότητα είναι εξαιρετικά σημαντικές,όπως για τη διαφύλαξη του παρελθόντος και του παρόντος, έτσι και για την οικοδόμηση του μέλλοντος της Μακεδονίας»,προστίθεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

Χθες το βράδυ το συγκυβερνών κόμμα «VMRO-DPMNE» του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την αποψινή συγκέντρωση η οποία είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 19:00 τοπική ώρα (20 :00 ώρα Ελλάδας).

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σε τοποθεσία κοντά στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ», διοργανωτές της συγκέντρωσης είναι η μη κυβερνητική οργάνωση «Οι Νέοι Γνωρίζουν» και «ομάδα διανοούμενων». Η εν λόγω μη κυβερνητική οργάνωση είχε οργανώσει την πριν οχτώ ημέρες παρόμοια συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Οι εκεί συγκεντρωμένοι είχαν κατευθυνθεί μπροστά στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, όπου σημειώθηκαν επεισόδια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 008_223647
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Νομίζω ότι θέση πρέπει να πάρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και όχι η Ελλαδική Εκκλησία!
Ο Γέροντας Παΐσιος είχε πει σε σχετική ερώτηση (για τους Σέρβους) :

Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ – Γέροντας ΠΑΪΣΙΟΣ ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ 1924-1994» του Νικόλαου Ζουρνατζόγλου, Επισμηναγού ε.α.
Μαρτυρία Χαραλαμπίδη Χαράλαμπου, ιατρού, Καβάλα (σελ. 401-402)
Στη συνέχεια τον ρώτησα : «Γέροντα να βοηθάμε τους Σέρβους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση»; Εκείνος αμέσως ανασηκώθηκε, με κοίταξε αυστηρά και είπε : «Τι να τους βοηθάμε»; Κάπως διστακτικά του λέω : «Να τους στέλνουμε οικονομική βοήθεια»; «Αν θέλετε», μου απάντησε, «στείλτε τους μερικές κονσέρβες, αλλά να μην τους εμπιστεύεστε. Αυτοί θέλανε να μας πάρουν τη Μακεδονία μας και, πριν δέκα περίπου χρόνια, κάποιοι επίσκοποί τους που ήλθαν εδώ, μου έκαναν υπαινιγμούς πως η Μακεδονία είναι δικιά τους και ότι πρέπει να την πάρουνε. Εγώ τότε τους κοίταξα άγρια και τους είπα πως αυτό δεν είναι σωστό και ότι είναι άδικο. Εκεί (στη Βοσνία) εφαρμόζονται τώρα οι πνευματικοί νόμοι.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
henrikleonidas
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από henrikleonidas »

Καλησπέρα.Θεωρείτε σωστή την στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σχετικά με τα συλλαλητήρια;
filtor
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filtor »

"Ανακοινωθέν ΔΙΣ για την ονομασία των Σκοπίων"

http://www.romfea.gr/index.php?option=c ... 3&Itemid=2
Dimokratis
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Dimokratis »

Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος με την δυναμικότητα του μητροπολίτου μου Άνθιμου.Ο άνθρωπος είναι πατριώτης αγαπάει αληθινά την Ελλάδα και δεν το κρύβει,ούτε φοβάται να συγκρουστεί με τον οιονδήποτε.Θέλω την Εκκλησία στα εθνικά θέματα να αγρυπνεί να προσεύχετε και να αφυπνίζει το ποίμνιο της ειδικά όταν οι πολιτικοί προσπαθούν να το μπερδέψουν.
filtor
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filtor »

"Παίζει" και το σενάριο ότι ο Άνθιμος σε συνεννόηση με την κυβέρνηση ξεσηκώνει τον κόσμο για να επικαλείται η κυβέρνηση ότι "δεχόμαστε πίεση από τον λαό και δεν μπορούμε να οπισθοχωρήσουμε"...
Dimokratis
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Dimokratis »

filtor έγραψε:"Παίζει" και το σενάριο ότι ο Άνθιμος σε συνεννόηση με την κυβέρνηση ξεσηκώνει τον κόσμο για να επικαλείται η κυβέρνηση ότι "δεχόμαστε πίεση από τον λαό και δεν μπορούμε να οπισθοχωρήσουμε"...

Πολύ καλό αυτό.Μακάρι να είναι έτσι,γιατί όχι.
Πάντως στο Παλαί ντε Σπορ εγώ θα πάω την ερχόμενη Τετάρτη.Να τονωθεί λίγο το Εθνικό συναίσθημα βρε παιδιά,μας έχουν αγανακτήσει με την οσφυοκαμψία τους όλα αυτά τα χρόνια.Ε ρε Κολοκοτρώνη που είσαι...
pappous
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Δημοσίευση από pappous »

Συγχωρήστε με αδελφοί μου, αν με τα παρακάτω λόγια μου σκανδαλίσω κάποιον από εσάς.

Ο σκοπός της Εκκλησίας είναι η σωτηρία του ανθρώπου και η επίγνωση της αληθείας.
Ο παραπάνω σκοπός δεν συνεπάγεται ότι η Εκκλησία αγνοεί και δεν ενδιαφέρεται για την επί της γης ζωή, είναι πάρα πολλές και γνωστές σε όλους μας, οι ιστορικές αποδείξεις γι’ αυτό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι για να ομιλούμε σήμερα την ελληνική γλώσσα και για να κάνουμε λόγο για ελληνικό κράτος κάποιοι έδωσαν αγώνα να τα διατηρήσουν σε καιρούς δουλείας και θυσιάστηκαν γι’ αυτό και στο τέλος τα κατάφεραν …
Σήμερα λοιπόν που δεν είμαστε σε τόσο «δύσκολη θέση» την εκκλησία την αφήνουμε απ’ έξω;
Ο Χριστιανισμός αδελφοί μου, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, είναι τρόπος ζωής, δεν θρησκεύουμε σε κάποια τακτά χρονικά διαστήματα της ζωής μας και μετά γυρνάμε στην …«κοινωνία».

Κοντολογίς, η Εκκλησία δικαιούται να έχει γνώμη και να την εκφράζει όπως Εκείνη κρίνει.

Αδελφοί μου, να με συγχωράτε για μια ακόμα φορά.
Υπομονή ...
ester
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ester »

Σοβαρή καταγγελία του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για περιβαλλοντολογικό θέμα:

http://www.blog.anti.gr/?p=1204
relis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από relis »

Να προσθέσω και την δική μου γνώμη, ο ελάχιστος.
Θεωρώ ότι η Εκκλησία πρέπει να πρωτοστατεί
στα Εθνικά Θέματα.
Μέχρι στιγμής είμαι απογοητευμένος
από την στάση του Αρχιεπισκόπου
και εύχομαι η "μαχαίρα" που "τροχάει" ο Προφήτης Ηλίας,
να μην τον αφορά.
Δεν είναι καιρός γαλήνης,
είναι καιρός πολέμου.

ΔΟΞΑ ΤΗ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΟΥΣΙΩ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΩ ΤΡΙΑΔΙ !!!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”