Το όνομα του ρόδου
Συντονιστής: Συντονιστές
-
theodosis79
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Το όνομα του ρόδου
Αδελφοί καλημέρα και καλό τριώδιο. Σας παρακαλώ πέστε μου, γνωρίζετε κάτι για το βιβλίο 'Το όνομα του ρόδου'; Μου το χάρισε στα γενέθλια ένα πολύ αγαπημένο μου πρώσοπο αλλά διάβασα λίγο και δεν μου άρεσε καθόλου. Φοβάμαι όμως να δείξω σε αυτό το πρώσοπο ότι δεν έχω διαβάσει το βιβλίο που μου χαρισε και όταν με ρωτάει συνέχεια αν μου άρεσε δεν ξέρω τι να πω. Μου φάνηκε κάπως αθειστικό το περιεχόμενο του αν και έχει να κάνει βέβαια με καθολικόυς μοναχούς. Δεν ξέρω αλλα δεν αντεξα να διαβάσω περισσότερο. Σας παρακάλω αδελφοί μου τι να κανω? Π.Αντώνιε θα ήθελα πολύ και τη γνώμη σας!
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
"Το όνομα του Ρόδου" είναι κλασσικό μυθιστόρημα, δείγμα της αμφισβήτησης της ορθότητας των παπικών απόψεων μετά την Αναγέννηση, Δυστυχώς οι περισσότεροι αμφισβητίες δεν έψαξαν πίσω από την παπική πλάνη να βρουν στην Ορθοδοξία την Αλήθεια του Ευαγγελίου, αλλά αρκέστηκαν στη στείρα κριτική, πολλές φορές με διάθεση κουτσομπολιού.
Όμως φίλε Θεοδόση δεν είσαι υποχρεωμένος να διαβάσεις κάτι που δεν σου αρέσει και προπαντός κάτι που δεν σου αρέσει, επειδή θεωρείς ότι είναι αντίθετο με την Ορθόδοξη πίστη. Στο φίλο σου που σου το έδωσε να πεις ακριβώς αυτό που πιστεύεις, με ευγένεια βέβαια, αλλά με σταθερότητα. Αυτό είναι ομολογία Χριστού. Σ΄ αυτό αναφέρεται ο Κύριος όταν ζητά να τον ομολογήσουμε μπροστά στους ανθρώπους.
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σου στερήσει την ελευθερία, που σέβεται απόλυτα ο ίδιος ο Θεός. Προπαντός σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας η παλληκαριά είναι να πεις στον άλλο, που προσπαθεί να σου επιβάλει αυτό που πιστεύει, ότι οι ιδέες του είναι αντίθετες με τις εντολές του Θεού κι ότι εσύ "προτιμάς να πειθαρχείς στο Θεό μάλλον παρά στους ανθρώπους". Σ΄αυτή την ομολογία, εφόσον την κάνεις ειλικρινά, ευγενικά και χωρίς διάθεση έπαρσης, να είσαι βέβαιος ότι θα έχεις και τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, που θα βάλει τα λόγια που πρέπει να πεις στο στόμα σου, όπως μας υποσχέθηκε ο ίδιος ο Κύριος.
Όμως φίλε Θεοδόση δεν είσαι υποχρεωμένος να διαβάσεις κάτι που δεν σου αρέσει και προπαντός κάτι που δεν σου αρέσει, επειδή θεωρείς ότι είναι αντίθετο με την Ορθόδοξη πίστη. Στο φίλο σου που σου το έδωσε να πεις ακριβώς αυτό που πιστεύεις, με ευγένεια βέβαια, αλλά με σταθερότητα. Αυτό είναι ομολογία Χριστού. Σ΄ αυτό αναφέρεται ο Κύριος όταν ζητά να τον ομολογήσουμε μπροστά στους ανθρώπους.
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σου στερήσει την ελευθερία, που σέβεται απόλυτα ο ίδιος ο Θεός. Προπαντός σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας η παλληκαριά είναι να πεις στον άλλο, που προσπαθεί να σου επιβάλει αυτό που πιστεύει, ότι οι ιδέες του είναι αντίθετες με τις εντολές του Θεού κι ότι εσύ "προτιμάς να πειθαρχείς στο Θεό μάλλον παρά στους ανθρώπους". Σ΄αυτή την ομολογία, εφόσον την κάνεις ειλικρινά, ευγενικά και χωρίς διάθεση έπαρσης, να είσαι βέβαιος ότι θα έχεις και τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, που θα βάλει τα λόγια που πρέπει να πεις στο στόμα σου, όπως μας υποσχέθηκε ο ίδιος ο Κύριος.
-
IOANNISBATATZHS
- Βασικός Αποστολέας

Re: Το όνομα του ρόδου
δεν μου άρεσε καθόλου. Φοβάμαι όμως να δείξω σε αυτό το πρώσοπο ότι δεν έχω διαβάσει το βιβλίο που μου χαρισε και όταν με ρωτάει συνέχεια αν μου άρεσε δεν ξέρω τι να πω.
ΘΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙΣ. ΠΡΟΣ ΤΙ Ο ΦΟΒΟΣ ;
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΘΑ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΣΟΥ.
ΑΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΕΙ ΠΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΠΙΕΙ ΛΙΓΟ ΞΥΔΙ, ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ.
ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΡΙΣΟΥΝ ΚΑΤΙ, ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΑΥΤΟ.
ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ Ή ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ;
ΘΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙΣ. ΠΡΟΣ ΤΙ Ο ΦΟΒΟΣ ;
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΘΑ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΣΟΥ.
ΑΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΕΙ ΠΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΠΙΕΙ ΛΙΓΟ ΞΥΔΙ, ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ.
ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΡΙΣΟΥΝ ΚΑΤΙ, ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΑΥΤΟ.
ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ Ή ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ;
-
theodosis79
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Ευχαριστώ πολύ αδελφοί. Ιωάννη Βατατζη, ίσα ίσα επειδή γνωρίζει ότι με απασχολούν τα πνευματικά θέματα, θεώρισε ότι θα με ενδιέφερε το εν λόγω βιβλίο.
Πάντως έχετε απόλυτο δίκιο. Δεν θα ήταν ντροπή να του δείξω ότι το εν λόγω βιβλίο δεν με ικάνοποίησε. Ξέρω ότι ίσως να δυσαρεστηθεί αλλά όταν χαρίζεις κάπου βιβλίο πρεπει να είσαι σίγουρος για το άτομο στο οποίο άπευθύνεται. Και πάλι αδελφοί σας ευχαριστώ πολύ!
Πάντως έχετε απόλυτο δίκιο. Δεν θα ήταν ντροπή να του δείξω ότι το εν λόγω βιβλίο δεν με ικάνοποίησε. Ξέρω ότι ίσως να δυσαρεστηθεί αλλά όταν χαρίζεις κάπου βιβλίο πρεπει να είσαι σίγουρος για το άτομο στο οποίο άπευθύνεται. Και πάλι αδελφοί σας ευχαριστώ πολύ!
-
PerlMaster
- Έμπειρος Αποστολέας

Το έχω διαβάσει το βιβλίο και σου προτείνω αντί αυτού να διαβάσεις διηγήματα του Παπαδιαμάντη που είναι πανέμορφα .
Το βιβλίο με μια χαλαρή πλοκή αναφέρεται στην γνωστή , και υποτιθέμενη ιστορία του εσωτερισμού , αποκρυφισμού , μασωνισμού από το μεσαίωνα και ως τις μέρες μας . Τι πιστεύουν , πώς είναι οργανωμένοι κλπ κλπ .
Σε πολλά σημεία εξωραίζει τα πράγματα , και δε λέει όλη την αλήθει . Α Ουμπέρτο Έκο είναι και ο ίδιος μασώνος .
Το βιβλίο με μια χαλαρή πλοκή αναφέρεται στην γνωστή , και υποτιθέμενη ιστορία του εσωτερισμού , αποκρυφισμού , μασωνισμού από το μεσαίωνα και ως τις μέρες μας . Τι πιστεύουν , πώς είναι οργανωμένοι κλπ κλπ .
Σε πολλά σημεία εξωραίζει τα πράγματα , και δε λέει όλη την αλήθει . Α Ουμπέρτο Έκο είναι και ο ίδιος μασώνος .