nkope έγραψε:Santo στο ότι έχεις πιο πολλά κοινά μ΄ένα Ορθόδοξο παρα μ΄ένα καθολικό (παπικό εννοείς) που είναι το παράξενο, ώστε να το τονίζεις ιδιαίτερα. Το παράξενο θά ΄ταν νά είχες πιο πολλά κοινά μ΄ένα Τούρκο Μουσουλμάνο παρά μ΄ένα Έλληνα παπικό.
Θα σου πω όμως για κάποια νησιά, μερικά από τα οποία είναι κοντά σου, όπου οι Έλληνες Ορθόδοξοι και καθολικοί ζουν μαζί εδώ και πάρα πολλά χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα, στο μόνο που διαφέρουν, για όσους δεν είναι υποψιασμένοι, είναι ο ναός στον οποίο λειτουργούνται. Μάλιστα σε μερικές ακολουθίες κοινωνικού περιεχομένου, ξέρεις γάμους, βαφτίσια, κηδείες συναντιούνται και πηγαίνουν οι μεν στο ναό των δε και αντίστροφα.
Για τον απλό λαό οι διαφορές είναι δυσδιάκριτες, για μας τους υποψιασμένους είναι ευδιάκριτες, αλλά θα πρέπει άραγε να τις μάθουν κι εκείνοι; Οι μήπως καλά ζουν κι έτσι; Δεν ξέρω, ίσως δεν είναι δική μας δουλειά, αλλά του Θεού, το πότε και πως θα μάθουν οι μη Ορθόδοξοι ότι βρίσκονται σε πλάνη.
(Αυτό δεν είναι ένα οικουμενιστικό μήνυμα, απλά ένα προβληματισμός).
Ξέρω περίπτωση ελληνίδας καθολικής από Τήνο (νομίζω), που γνώρισε τον γέροντα Εφραίμ στον Καναδά και βαφτίστηκε συνειδητά Ορθόδοξη.
Να σου πω ακόμη φίλε, επειδή γνωρίζω συνειδητούς Ορθόδοξους από Τήνο, ότι γνωρίζουν τη διαφορά με τους Ρ/καθολικούς και πολύ καλά μάλιστα. Τώρα βέβαια, ο πολύς αδαής κόσμος, που νομίζει ότι τα Ευαγγέλια είναι Δώδεκα, ε φυσικά, δεν ξέρει τίποτα από διαφορές...Αλλά πρέπει να είναι αυτοί το κριτήριο;
Ειδικά αν πάρεις και διαβάσεις έντυπα των Ρ/καθολικών ενοριών της Τήνου και της Σύρου, τεράστια η διαφορά στο πνεύμα με εμάς. Τεράστια και το εννοώ, η μέρα με τη νύχτα. Δύο διαφορετικές αντιλήψεις του Χριστιανισμού.
Μήπως θα έπρεπε όμως εμείς οι Ορθόδοξοι να το τονίζουμε συχνότερα ότι η πληρότητα της Χάριτος υπάρχει μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτό δηλ. που λέει ο γέροντας Σωφρόνιος;
Τώρα, στο "εμάς" φυσικά μην βάλεις τον ουνιτίζοντα δημοσιοσχεσίτη Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, βάλε κανένα σοβαρό Ορθόδοξο. Εδώ ο άνθρωπος βγάζει κοινά μηνύματα και φιλά το χέρι του πάπα δημοσία, τι Ορθοδοξία να περιμένει κανείς ότι πιστεύει...Ας αφήσω τα άλλα και τις χειροτονίες που κάνει και τι παπάδες έχει μαζέψει στα νησιά μας...(θου Κύριε φυλακήν....

)
Από γειτονικά νησιά κατάγομαι, που υπάγονται (δυστυχώς) στην ίδια Μητρόπολη, από παιδάκι εκεί παραθερίζουμε, κάτι ξέρω και γω...