Πώς θα πρέπει να επιλέγουμε τους Αγίου που θα επικαλούμαστε

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Απάντηση
THANA
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Πώς θα πρέπει να επιλέγουμε τους Αγίου που θα επικαλούμαστε

Δημοσίευση από THANA »

Πάτερ ευλογείται.

Θα ήθελα να σας απευθύνω κάποιους προβληματισμούς που έχω.
Η προσευχή μας προσαρμόζεται ανάλογα με τον τρόπο που αναπαυεται η ψυχή του καθενός?

Δοξολοξώ και παρακαλώ πρώτα τον Κύριο να με ελεήσει και έπειτα την Παναγία μας. Προσωπικά όμως αισθάνομαι την ανάγκη όταν προσευχομαι, να ευχαριστώ και να μνημονεύω τα ονόματα πολλών Αγίων, εφόσον νιώθω ανάξια και δεν ξέρω κιόλας πώς να επιλέξω Έναν και μόνο δικό μου Προστάτη Άγιο.

Κατά την ίδια έννοια όταν αισθανθώ την ανάγκη της ευλογίας και της βοήθειας Τους , βάζω σε ένα βαμβάκι διάφορα λαδάκια που έχω πάρει από κάθε μου προσκύνημα ή πίνω λίγο από όλα τα Αγιάσματα που έχω.

Μετά από διάφορα προσκυνήματα και γνωρίζοντας περισσότερα για τον βίο και τα θαυματα τους ο αριθμός των Αγίων που επικαλούμαι αυξάνεται.
Ο πνευματικός μου με έχει παροτρύνει να έχω πάντα κατά νου κάποιον Άγιο, αλλά δεν ξέρω πως ο καθένας κλίνει συγκεκριμένα σε Εκείνον.
( Λόγω αποστάσεως πλέον,είναι δύσκολο να συναντώ τον πνευματικό μου και έτσι δεν μου δώθηκε μέχρι στιγμής η ευκαιρία να του θέσω τα παραπάνω ερωτήματα.)

Δεν ξέρω αν ακούγονται όλα αυτά άσκοποι λογισμοί, αλλά σας παρακαλώ να μου έχω την δική σας καθοδήγηση.
pAntonios
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Είναι σωστά όλα αυτά...

Δημοσίευση από pAntonios »

Είναι σωστά όλα αυτά...

Διάβαζα πρόσφατα στον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να προσευχόμαστε ώστε να μας φωτίζει ο Θεός να μην πλανηθούμε! Ακόμη και στο θέμα της προσευχής και της επίκλησης των Αγίων μας.
Είναι σημαντικό αυτό. Αρχή και τέλος ο Κύριος και μέση και συνέχεια και τα πάντα εν πάσι Χριστός!!!
Όποιος το καταλάβει πιστεύω, αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να πλανηθεί αλλά θα γευτεί τη χάρη του Παραδείσου από εδώ στη γή...
Να το καταλάβουμε όχι μόνον διανοητικά αλλά πνευματικά, καρδιακά...

Χριστός Ανέστη!
siner
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Δημοσίευση από siner »

Αν μου επιτρεπετε θα ηθελα να αναφερω κατι που ειχα διαβασει παλια σχετικα με αυτο το θεμα,επειδη κι εμενα κατα το παρελθον μου ειχε δημιουργηθει μια τετοια απορια αν κ καπως διαφορετικα,δηλαδη πολλες φορες ετυχε να ξεχασω καποιον αγιο κ μετα δεν ενιωθα ευχαριστα..
Διαβασα τοτε,οτι στην Θριαμβευουσα εκκλησια δεν υπαρχει διακρισις,υπαρχει πληρης ενοτητα κ οταν ''αγαπουμε''εναν αγιο,συγχαιρουν παντες οι αγιοι!
Επειδη ο Θεος ειναι Αγαπη κ η Αγαπη,συγ-χωρει τους παντες κ τα παντα!
Ολοι οι Αγιοι αναπαυονται στην Αγαπη κ την Ειρηνη του Θεου.Αγαπαμε το Χριστο?Αγαπαμε τους παντες!
Ευχαριστω κ συγχωρεστε με.
Ιωαννης.
efthumhs
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από efthumhs »

Θα ήθελα να πω πως το ίδιο προβλημα αντιμετωπιζω και εγω χρόνια τωρα.Αγαπάω πολλούς αγίους, θέλω να επικαλούμαι εναν άγιο, μετά θέλω να επικαλούμαι τον άλλον και όλα αυτά γίνονται κυκλος και ξανα απο την αρχη και αισθάνομαι μετα άσχημα για ολους τους υπόλοιπους που δεν επικαλούμαι..Μήπως τελικά αυτό ειναι πλάνη του Σατανά για να μην γινεται αποτελεσματικη η προσευχή μας στον Ουρανο;
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

Νομίζω ότι ο καθένας από μας πρέπει να διαλέξει κάποιον άγιο που τον εκτιμάει και τον σέβεται και να βασίζεται σε αυτόν. Όχι ότι οι άλλοι άγιοι δεν είναι άξιοι να μας βοηθήσουν -προς Θεού δηλ- αλλά συνήθως εμείς με τα κοντά μας μάτια προτιμάμε αυτούς που μας καταλαβαίνουν -κυρίως συναισθηματικά- και όχι αυτούς που έχουν στα αλήθεια την χάρη. Επειδή λοιπόν -εγώ προσωπικά τουλάχιστον- το βλέπω άδικο να "χοροπηδάω" από τον ένα άγιο στον άλλον (κυρίως όταν ξέρω ότι δεν είμαι και τόσο συνεπής στις υποχρεώσεις μου προς αυτούς) γι' αυτό και διάλεξα -ναι, ναι με τα δικά μου μάτια που είναι κοντόφθαλμα, αλλά τι να κάνουμε αυτά έχω- έναν άγιο και τέρμα! Δεν θα είμαι υποχείριο της ιδέας "α, δεν μου κάνει αυτός ο άγιος ας πάω αλλού" αφήνοντας τον πονηρό να μου τρώει τον χρόνο της ζωής μου ή λες και εγώ μπορώ να κρίνω έναν άγιο. Διάλεξα κάποιον που τον εκτιμώ και τον σέβομαι που είναι ανώτερος μου ώστε και να έχω ένα καλό πάραδειγμα για μένα αλλά και να μην ξεχνάω τον σεβασμό μου προς αυτόν.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

Αλλες φορές μας διαλέγουν
Αλλες τους διαλέγουμε

Ο Αγιος Σπυρίδωνας είναι πάντα στη σκέψη μου σαν Αγιος βοηθός και προστάτης όπως και ο Αγιος Νεκτάριος
Πολλές φορές όμως στη πορεία της ζωής μου εκτός από τον Αγιο που πάντα θεωρώ μεγάλη τύχη και ευλογία να είμαι Κερκυραίος , έχω σκεφθεί και προσευχηθεί λίγο ή πολύ και σε άλλους αγίους
Πχ μια περίοδο που έμενα σε μια γειτονιά που είχε εκκλησία Αγίου Δημητρίου είχα τον Αγιο Δημήτριο στο μυαλό μου
Ενα διάστημα τον Αγιο Νείλο τον Μυροβλήτη επειδή μου είχε κάνει εντύπωση ο αγώνας του
Ενα διάστημα είχα κατά νου τον Πατήρ Σεραφείμ Ρόουζ
Τώρα τελευταία έχω τη σκέψη μου συχνά και σκέφτομαι τον Πατέρα Πορφύριο κι ας μη τον είχα γνωρίσει εν ζωή αλλά επειδή ουδέν κακό αμιγές καλού η παρουσία μου εδώ με έφερε και πιο κοντά στο να σκεφτώ τον Πατήρ Πορφύριο (Για αυτό να μη διώχνετε κόσμο ;) γιατί ποτέ δε ξέρεις ποιός θα σκεφτεί ποιόν και σε ποιά στιγμή )
Γενικά πάντως δεν ξέρω αν υπάρχει επίσημη θέση της εκκλησίας αλλά εγώ θεωρώ ότι πρέπει να ερευνάμε τους βίους των αγίων και να αγκαλιάζουμε όποιον νιώθουμε ότι μπορεί να μας καταλάβει
Το θεωρώ πολύ λογικό πχ για μια γυναίκα που δεν μπορεί να κάνει παιδιά να προσευχηθεί στην Παναγία και σε γυναίκα Αγία και όχι σε άντρα
Το θεωρώ πολύ λογικό να προσευχηθεί αυτός που πέφτει σε σαρκικά αμαρτήματα στον Οσιο Νείλο τον μυροβλήτη που έκανε τόσο αγώνα με τα κάρβουνα και να ζητήσει τη βοήθειά του παρά σε κάποιον πχ που μπορεί να είχε γυναίκα και να άγιασε στη πορεία της ζωής του
Δηλαδή νομίζω με το φτωχό μου το μυαλό πως επιλέγουμε εκείνο Τον Αγιο που νιώθουμε ότι μπορεί να μας καταλάβει επειδή έχει περάσει περίπου τα ίδια με εμάς στους πειρασμούς και στις θλίψεις
Καλή Σαρακοστή
Voliotis
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Voliotis »

Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω ένα σημαντικό πρόβλημα και προσεύχομαι σε όσο το δυνατό περισσότερους Αγίους μπορώ να θυμηθώ, έτσι ώστε να μεσιτεύσουν στον Κύριο για κάτι που ζητώ. Θεωρείτε την πρακτική αυτή λανθασμένη;
Εικόνα
Dimitris1
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από Dimitris1 »

Πάτερ ευλογείτε,
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Και εγώ έχω την ίδια απορία.
Οταν προσεύχομαι (3 φορές την ημέρα Πρωϊ- Μεσημέρι-βράδυ). Ξεκινώ προσευχόμενος πρώτα στον Κύριο και Θεό μας, τον Ιησού Χριστό μας και το Αγιο Πνέυμα. Μετά προσεύχομαι στην Γλυκιά Μάνα των Ουρανών την Παναγιά μας και κατόπιν στους Προστάτες Αγγέλους μας.
Κατόπιν στον Αγιο προστάτη της οικογενείας μου τον Αγιο Ευφραίμ τον Θαυματουργό, στόν προσωπικό μου Αγιο Δημήτριο, την Αγία ΠΑρασκευή, τον Αγ. Ιωάννη Ρώσο και Πρόδρομο, τον Αγιο Αθανάσιο, τον Αγιο Φανούριο, Αγιο Νεκτάριο και Αγιο Σπυρίδωνα. Ολοι αυτοί οι Αγιοι έχουν σταθεί δίπλα στην οικογένεια μου και μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ.
Πέρα από τον Χριστό μας και την Παναγιά μας στον πρώτο Αγιο που προσευχήθηκα ήταν ο Αγιος Ευφραίμ ο οποίος μας βοήθησε να σώσουμε την οικογένειά μας πριν 2 χρόνια. Μετά σιγά-σιγά άρχισα να προσεύχομαι και στους υπόλοιπους.
Πιστεύω ότι όλοι οι Αγιοι χαίρονται πρώτα από όλα όταν πορευόμαστε στη ζωή τηρώντας τις εντολές του Θεού και μετά αν τους μνημονεύουμε όλους.
Εκφράζοντας την ταπεινή μου γνώμη πιστεύω ότι η αδυναμία μας να καταλάβουμε το τι συμβαίνει στους Ουρανούς με την θριαμβέβουσα Εκκλησία μας φέρνει τους λογισμούς που περιέγραψαν οι αδελφοί μας.
pAntonios
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Αρκεί πιστεύω να μην υπάρχει εγωισμός και ιδιοτέλεια

Δημοσίευση από pAntonios »

efthumhs έγραψε:Θα ήθελα να πω πως το ίδιο προβλημα αντιμετωπιζω και εγω χρόνια τωρα.Αγαπάω πολλούς αγίους, θέλω να επικαλούμαι εναν άγιο, μετά θέλω να επικαλούμαι τον άλλον και όλα αυτά γίνονται κυκλος και ξανα απο την αρχη και αισθάνομαι μετα άσχημα για ολους τους υπόλοιπους που δεν επικαλούμαι..Μήπως τελικά αυτό ειναι πλάνη του Σατανά για να μην γινεται αποτελεσματικη η προσευχή μας στον Ουρανο;
Όλα αυτά που αναφέρθηκαν μου φαίνονται σωστά.
Όταν έχεις έναν γνωστό σε ένα Υπουργείο με άλλον αέρα θα πας να δεις τον Υπουργό, όταν χρειαστείς κάτι.
Άλλωστε ο Θεός δεν μας παρεξηγεί, ούτε οι Άγιοί Του...
Αρκεί πιστεύω να μην υπάρχει εγωισμός και ιδιοτέλεια στην προσευχή μας.

Δηλαδή να προσευχόμαστε πρώτα για πνευματικά θέματα, για τη σωτηρία μας και μετά στο τέλος για όλα τα άλλα, χωρίς να εκβιάζουμε καταστάσεις και χωρίς να περιμένουμε να γίνει υποχρεωτικά το θέλημά μας.
Επίσης να προσευχόμαστε με ταπείνωση σαν να είμαστε οι τελευταίοι που αξίζουμε κάποια βοήθεια από το Θεό!
Έτσι θα μας χαίρονται οι Άγιοι και ο Κύριος και η Παναγία Μητέρα Του.

Να ευχαριστήσουμε τον Κύριο που μας έδωσε τους Αγίους Του. Ανθρώπους σαν κι εμάς αρχικά, αλλά που τους έδωσε τη χάρη και τον αγιασμό να έχουν δύναμη και παρησία στο θυσιαστήριο του Θεού και να μεσιτεύουν για μας.

lovethink οι φατσούλες κάτω από το κείμενό σου είναι χαριτωμένες αλλά αν το καλοσκεφτείς δεν τιμούνε κανέναν μας εδώ μέσα και ούτε και εσένα...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”