Διαζύγιο με… τίποτα!
Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές
-
gkou
- Κορυφαίος Αποστολέας

Διαζύγιο με… τίποτα!
Για πολλά χρόνια προσπαθούσα ναν πείσω τη γυναίκα μου να γίνει χριστιανή, αλλά όλα ήσαν μάταια. Έπαψα να ασχολούμαι , όταν μου δήλωσε:
- Εγώ δεν πιστεύω στον Θεό.
Μετά απ’ αυτά, το 1977, αποφάσισα να αφήσω την οικογένειά μου . Πήγα στο μοναστήρι Πσκωφ- Πετσέρσκ να ζητήσω την ευλογία του Γέροντος Σάββα για διάλυση του γάμου μου. Εκείνος με άκουσε και μου είπε:
- Ζήσε με τη γυναίκα σου ακόμη ενάμισυ- δυό χρόνια και διάβαζε καθημερινά το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο τους στίχους 28-30 του 11ου κεφαλαίου.
Μόλις έφτασα στο σπίτι μου, άνοιξα το Ευαγγέλιο στους στίχους που μου υπέδειξε ο Γέροντας. Και εκεί ήταν γραμμένο: «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι , καγώ αναπαύσω υμάς, άρατε τον ζυγόν μου εφ’ υμάς και μάθετε απ’ εμού , ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία, και ευρήσετε ανάπαυσιν ταις ψυχαίς υμών ˙ ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστιν». Μετά απ’ αυτό μου έγινε σαφές ότι για διαζύγιο δεν μπορεί να γίνει λόγος.
- Σήμερα, 16 Απριλίου 1995 , Κυριακή των Βαΐων, εγώ, η γυναίκα μου με την οποία στεφανωθήκαμε το 1990, η κόρη μου και η εγγονή μου, όλοι προσευχηθήκαμε θερμά και κοινωνήσαμε το Σώμα και το Αίμα του Σωτήρος Χριστού. Τι θα γινόταν μ’ αυτούς και με μένα, αν τους άφηνα! Δόξα τω Θεώ για όλα!
Από το βιβλίο: «ΣΤΑΡΕΤΣ ΣΑΒΒΑΣ
Ο ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΗΣ»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ
- Εγώ δεν πιστεύω στον Θεό.
Μετά απ’ αυτά, το 1977, αποφάσισα να αφήσω την οικογένειά μου . Πήγα στο μοναστήρι Πσκωφ- Πετσέρσκ να ζητήσω την ευλογία του Γέροντος Σάββα για διάλυση του γάμου μου. Εκείνος με άκουσε και μου είπε:
- Ζήσε με τη γυναίκα σου ακόμη ενάμισυ- δυό χρόνια και διάβαζε καθημερινά το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο τους στίχους 28-30 του 11ου κεφαλαίου.
Μόλις έφτασα στο σπίτι μου, άνοιξα το Ευαγγέλιο στους στίχους που μου υπέδειξε ο Γέροντας. Και εκεί ήταν γραμμένο: «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι , καγώ αναπαύσω υμάς, άρατε τον ζυγόν μου εφ’ υμάς και μάθετε απ’ εμού , ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία, και ευρήσετε ανάπαυσιν ταις ψυχαίς υμών ˙ ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστιν». Μετά απ’ αυτό μου έγινε σαφές ότι για διαζύγιο δεν μπορεί να γίνει λόγος.
- Σήμερα, 16 Απριλίου 1995 , Κυριακή των Βαΐων, εγώ, η γυναίκα μου με την οποία στεφανωθήκαμε το 1990, η κόρη μου και η εγγονή μου, όλοι προσευχηθήκαμε θερμά και κοινωνήσαμε το Σώμα και το Αίμα του Σωτήρος Χριστού. Τι θα γινόταν μ’ αυτούς και με μένα, αν τους άφηνα! Δόξα τω Θεώ για όλα!
Από το βιβλίο: «ΣΤΑΡΕΤΣ ΣΑΒΒΑΣ
Ο ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΗΣ»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ
Re: Διαζύγιο με… τίποτα!
Διαβάζοντας αυτούς τους στίχους του Ευαγγελίου... τα λόγια του Κυρίου μας...συγκίνησης---> to the nth degree...
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Κάθε ζυγός περιέχει ωφέλεια (πνευματική).
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
"10 τοίς δε γεγαμηκόσι παραγγέλλω, ουκ εγώ, αλλ' ο Κύριος, γυναίκα από ανδρός μη χωρισθήναι· 11 εάν δε και χωρισθή, μενέτω άγαμος ή τώ ανδρί καταλλαγήτω· και άνδρα γυναίκα μη αφιέναι. 12 τοίς δε λοιποίς εγώ λέγω ουχ ο Κύριος· εί τις αδελφός γυναίκα έχει άπιστον, και αυτή συνευδοκεί οικείν μετ' αυτού, μη αφιέτω αυτήν· 13 και γυνή εί τις έχει άνδρα άπιστον, και αυτός συνευδοκεί οικείν μετ' αυτής, μη αφιέτω αυτόν. 14 ηγίασται γάρ ο ανήρ ο άπιστος εν τή γυναικί, και ηγίασται η γυνή η άπιστος εν τώ ανδρί· επεί άρα τα τέκνα υμών ακάθαρτά εστι, νύν δε άγιά εστιν. 15 ει δε ο άπιστος χωρίζεται, χωριζέσθω. ου δεδούλωται ο αδελφός ή η αδελφή εν τοίς τοιούτοις. εν δε ειρήνη κέκληκεν ημάς ο Θεός. 16 τι γάρ οίδας, γύναι, ει τον άνδρα σώσεις; ή τι οίδας, άνερ, ει την γυναίκα σώσεις; 17 ει μη εκάστω ως εμέρισεν ο Θεός, έκαστον ως κέκληκεν ο Κύριος, ούτως περιπατείτω. και ούτως εν ταίς εκκλησίαις πάσαις διατάσσομαι." (Κορινθ. Α' 7, 10-17)
Και σε μετάφραση: "10 Στους παντρεμένους, όμως, παραγγέλλω - όχι εγώ, αλλά ο Kύριος -, η γυναίκα να μη χωρίσει από τον άντρα της. 11 Αλλά κι αν χωρίσει, να μένει ανύπαντρη ή να συμφιλιωθεί με τον άντρα της. Kι ο άντρας, επίσης, να μην αφήνει τη γυναίκα του. 12 Στους υπόλοιπους έχω να πω, όχι ο Kύριος αλλά εγώ: Aν ένας αδελφός είναι παντρεμένος με γυναίκα που δεν πιστεύει κι αυτή συμφωνεί να ζει μαζί του, να μην τη χωρίσει. 13 Eπίσης, αν μια γυναίκα έχει άντρα που δεν πιστεύει κι αυτός συμφωνεί να ζει μαζί της, να μην τον χωρίσει. 14 Γιατί ο γάμος με τον άντρα αυτό, που δεν πιστεύει, αγιάζεται χάρη στη γυναίκα του. Tο ίδιο και ο γάμος με τη γυναίκα, που δεν πιστεύει, αγιάζεται χάρη στον άντρα της. Eπειδή, αλλιώς, τα παιδιά σας θα ήταν ακάθαρτα, αλλά τώρα έχουν κιόλας έχουν αγιαστεί. 15 Aν, όμως, αυτός που δεν πιστέυει, αποφασίσει να χωρίσει, ας χωρίσει. Τότε δεν έχει καμιά δέσμευση ο αδελφός ή η αδελφή. Επειδή ο Θεός μας έχει καλέσει να ζούμε ειρηνικά. 16 Γιατί, πού το ξέρεις γυναίκα, μπορεί και σώσεις τον άντρα σου; Ή, πού το ξέρεις άντρα, μπορεί και να σώσεις τη γυναίκα σου; 17 Όπως και νάναι, όμως, ο καθένας σύμφωνα με τη μερίδα που του έδωσε ο Θεός, ο καθένας σύμφωνα με τον τρόπο που τον έχει καλέσει ο Kύριος, έτσι ας ζει. Tα ίδια παραγγέλλω και σε όλες τις εκκλησίες."
Και σε μετάφραση: "10 Στους παντρεμένους, όμως, παραγγέλλω - όχι εγώ, αλλά ο Kύριος -, η γυναίκα να μη χωρίσει από τον άντρα της. 11 Αλλά κι αν χωρίσει, να μένει ανύπαντρη ή να συμφιλιωθεί με τον άντρα της. Kι ο άντρας, επίσης, να μην αφήνει τη γυναίκα του. 12 Στους υπόλοιπους έχω να πω, όχι ο Kύριος αλλά εγώ: Aν ένας αδελφός είναι παντρεμένος με γυναίκα που δεν πιστεύει κι αυτή συμφωνεί να ζει μαζί του, να μην τη χωρίσει. 13 Eπίσης, αν μια γυναίκα έχει άντρα που δεν πιστεύει κι αυτός συμφωνεί να ζει μαζί της, να μην τον χωρίσει. 14 Γιατί ο γάμος με τον άντρα αυτό, που δεν πιστεύει, αγιάζεται χάρη στη γυναίκα του. Tο ίδιο και ο γάμος με τη γυναίκα, που δεν πιστεύει, αγιάζεται χάρη στον άντρα της. Eπειδή, αλλιώς, τα παιδιά σας θα ήταν ακάθαρτα, αλλά τώρα έχουν κιόλας έχουν αγιαστεί. 15 Aν, όμως, αυτός που δεν πιστέυει, αποφασίσει να χωρίσει, ας χωρίσει. Τότε δεν έχει καμιά δέσμευση ο αδελφός ή η αδελφή. Επειδή ο Θεός μας έχει καλέσει να ζούμε ειρηνικά. 16 Γιατί, πού το ξέρεις γυναίκα, μπορεί και σώσεις τον άντρα σου; Ή, πού το ξέρεις άντρα, μπορεί και να σώσεις τη γυναίκα σου; 17 Όπως και νάναι, όμως, ο καθένας σύμφωνα με τη μερίδα που του έδωσε ο Θεός, ο καθένας σύμφωνα με τον τρόπο που τον έχει καλέσει ο Kύριος, έτσι ας ζει. Tα ίδια παραγγέλλω και σε όλες τις εκκλησίες."
άριστο το μηνυμα του φιλώτα ...
το να χωρίσεις ειναι ευκολο, αλλά δεν χρειαζεται (να το ζηταει ο χριστιανός). παιρνεις αποστάσεις.
αλλά πολλές αποστάσεις. σαν να εισαι χωρισμένος.
ξεκουραζεσαι καλά καλά, και μετά πολύ προσευχή.
θεωρώ οτι αν γίνει αρκετή προσευχή, 2 τινά θα γίνουν.
1. ειτε θα εφαρμοστει το Ευαγγέλιο , θα γινονται θαυματα,
δηλαδή ο ψυχρός θα αρχίσει να λεει "ρε συ αυτή ειναι θησαυρος",
ακόμη και τοσο πολύ που την εχθρευομαι, αλλά κάτι μου λέει και
δεν μου κάνει καρδιά να την σουτάρω κλπ...περιεργο, περιεργο...κλπ
2. θα πεθάνει ή θα φύγει μακριά ο ψυχρός ή γενικά κάτι θα πάθει!***
3. ολα αυτα με την καθοδήγηση - συμβουλες του πνευματικού.
***όσο δεν παθαίνει ο άλλος τίποτα σημαίνει ΙΣΩΣ ότι Ο Κύριος μακροθυμεί
και υπομένει την κατάσταση, γιατί Εκείνος ξέρει.
αλλιως θα Επενέβαινε (ατυχημα,ασθενεια,θαυμα κλπ).
αρα, με προσοχή βεβαια, μακροθυμούμε και ανεχόμαστε και εμεις...
αλλά...μιλάμε για αγώνα (αν σου τύχει αυτός ο καρπός)
βεβαια αφού η Εκκλησία επιτρεπει δευτερο γαμο, δεν θα κατσουμε να παραφρονήσουμε...
ψιλοζεις ανεξαρτητα για λιγο και τελειωνει το θεμα, ωστε να παρεις δυναμεις μεσω πνευματικού,ευχής κλπ.
το να χωρίσεις ειναι ευκολο, αλλά δεν χρειαζεται (να το ζηταει ο χριστιανός). παιρνεις αποστάσεις.
αλλά πολλές αποστάσεις. σαν να εισαι χωρισμένος.
ξεκουραζεσαι καλά καλά, και μετά πολύ προσευχή.
θεωρώ οτι αν γίνει αρκετή προσευχή, 2 τινά θα γίνουν.
1. ειτε θα εφαρμοστει το Ευαγγέλιο , θα γινονται θαυματα,
δηλαδή ο ψυχρός θα αρχίσει να λεει "ρε συ αυτή ειναι θησαυρος",
ακόμη και τοσο πολύ που την εχθρευομαι, αλλά κάτι μου λέει και
δεν μου κάνει καρδιά να την σουτάρω κλπ...περιεργο, περιεργο...κλπ
2. θα πεθάνει ή θα φύγει μακριά ο ψυχρός ή γενικά κάτι θα πάθει!***
3. ολα αυτα με την καθοδήγηση - συμβουλες του πνευματικού.
***όσο δεν παθαίνει ο άλλος τίποτα σημαίνει ΙΣΩΣ ότι Ο Κύριος μακροθυμεί
και υπομένει την κατάσταση, γιατί Εκείνος ξέρει.
αλλιως θα Επενέβαινε (ατυχημα,ασθενεια,θαυμα κλπ).
αρα, με προσοχή βεβαια, μακροθυμούμε και ανεχόμαστε και εμεις...
αλλά...μιλάμε για αγώνα (αν σου τύχει αυτός ο καρπός)
βεβαια αφού η Εκκλησία επιτρεπει δευτερο γαμο, δεν θα κατσουμε να παραφρονήσουμε...
ψιλοζεις ανεξαρτητα για λιγο και τελειωνει το θεμα, ωστε να παρεις δυναμεις μεσω πνευματικού,ευχής κλπ.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Κατά την ταπεινή μου γνώμη ο Γάμος τελειώνει, όταν πάψει να υπηρετεί το σκοπό του και για τους δύο συζύγους, δηλαδή όταν όχι μόνο δεν τους βοηθά στο δρόμο τους προς τη Βασιλεία των Ουρανών, αλλά θέτει σε κίνδυνο την σωτηρία τους. Τότε ίσως το διαζύγιο μπορεί να δώσει λύση για νέο ξεκίνημα με καλύτερες προϋποθέσεις.
Όπως λέει και η παροιμία "Live to fight another day".
- Captain Yiannis
- Κορυφαίος Αποστολέας

Δεν συμφωνώfilotas έγραψε:Κατά την ταπεινή μου γνώμη ο Γάμος τελειώνει, όταν πάψει να υπηρετεί το σκοπό του και για τους δύο συζύγους, δηλαδή όταν όχι μόνο δεν τους βοηθά στο δρόμο τους προς τη Βασιλεία των Ουρανών, αλλά θέτει σε κίνδυνο την σωτηρία τους. Τότε ίσως το διαζύγιο μπορεί να δώσει λύση για νέο ξεκίνημα με καλύτερες προϋποθέσεις.
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Εδώ θα πάρω το μέρος του Νίκου, αλλά το θέμα ειναι ποιος θα αποφασίσει ότι όντως το διαζύγιο θα φέρει βελτίωση στην πνευματική κατάσταση των παντρεμένων. Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει μάλλον το αντίθετο!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Υπάρχουν χίλια δυό προβλήματα σε κάθε οικογένεια .Δεν είναι όλα θέμα "εγωϊσμού.Κάποιες φορές είναι ζήτημα ζωής και θανάτου καθώς και ψυχικής υγείας του ζευγαριού.
Μια μάνα που βλέπει πχ τον άντρα της να σαπίζει στο ξύλο μεθυσμένος αυτήν και τα παιδιά τους πως θα πρέπει να το αντιμετωπίσει ;
Αν πρόκειται να καταστραφεί για πάντα η ψυχολογία ενός μικρού παιδιού που βλέπει έναν πατέρα να χτυπά τη μητέρα του εκεί τι γίνεται;
Θεωρώ πως ο τίτλος του θέματος αυτού "διαζύγιο με τίποτα" αφορά μια σχέση που περνά απλά μια κρίση και όχι τις απίστευτα τραγικές ιστορίες που μπορεί να βιώνουν κάποιοι άνθρωποι.
Μια μάνα που βλέπει πχ τον άντρα της να σαπίζει στο ξύλο μεθυσμένος αυτήν και τα παιδιά τους πως θα πρέπει να το αντιμετωπίσει ;
Αν πρόκειται να καταστραφεί για πάντα η ψυχολογία ενός μικρού παιδιού που βλέπει έναν πατέρα να χτυπά τη μητέρα του εκεί τι γίνεται;
Θεωρώ πως ο τίτλος του θέματος αυτού "διαζύγιο με τίποτα" αφορά μια σχέση που περνά απλά μια κρίση και όχι τις απίστευτα τραγικές ιστορίες που μπορεί να βιώνουν κάποιοι άνθρωποι.
Καλή Σαρακοστή
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Συμφωνώ απόλυτα με τον Μάνο ! Με πρόλαβε κιόλας..... τα ίδια θα έγραφα και εγώ !!!
Γνωρίζω περίπτωση γνωστής μου κοπέλας που από τον μεθυσμένο άνδρα της πέρασε τρεις μήνες στο νοσοκομείο με σπασμένο κόκυγα και πλευρά ! Τι να λέμε τώρα ;;;; Ποιός θα τολμούσε να πει σε αυτήν την κοπέλα να μην πάρει διαζύγιο όταν καθημερινά για 20 χρόνια υπέφερε το ξύλο και δεν χώριζε για χάρη των παιδιών της ;;;; Όταν κινδυνεύει η σωματική σου ακεραιότητα φεύγεις τρέχοντας !!!!!!!!!!!
Eίναι μεγάλο το θέμα που ανοίξαμε και χωράει πολύ συζήτηση....... κάθε περίπτωση είναι και διαφορετική !!!
Γνωρίζω περίπτωση γνωστής μου κοπέλας που από τον μεθυσμένο άνδρα της πέρασε τρεις μήνες στο νοσοκομείο με σπασμένο κόκυγα και πλευρά ! Τι να λέμε τώρα ;;;; Ποιός θα τολμούσε να πει σε αυτήν την κοπέλα να μην πάρει διαζύγιο όταν καθημερινά για 20 χρόνια υπέφερε το ξύλο και δεν χώριζε για χάρη των παιδιών της ;;;; Όταν κινδυνεύει η σωματική σου ακεραιότητα φεύγεις τρέχοντας !!!!!!!!!!!
Eίναι μεγάλο το θέμα που ανοίξαμε και χωράει πολύ συζήτηση....... κάθε περίπτωση είναι και διαφορετική !!!