Νηστεία Χριστουγέννων
Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές
Νηστεία Χριστουγέννων
π. Αντώνιε, ευλογείτε
Θα ήθελα μια υπεύθυνη απάντηση για τη νηστεία των Χριστουγέννων.
Ο ιερέας της ενορίας μου μας είπε ότι η νηστεία με κατάλυση στο λάδι και ψάρι (εκτός βεβαίως Τετάρτης και Παρασκευής) ισχύει μέχρι 17/12.
Μετά νηστεία σε όλα.
Κάποιος όμως άλλος ιερέας σε άλλη ενορία είπε πως η κατάλυση σε λάδι και ψάρι ισχύει μέχρι 12/12
Νομίζω πως καλό θα είναι να μας υπενθυμίσετε τα δέοντα.
Ευχαριστώ
Μέχρι την απάντηση του π. Αντωνίου δεν θα πείραζε νομίζω να απαντήσουν κι άλλοι.
Θα ήθελα μια υπεύθυνη απάντηση για τη νηστεία των Χριστουγέννων.
Ο ιερέας της ενορίας μου μας είπε ότι η νηστεία με κατάλυση στο λάδι και ψάρι (εκτός βεβαίως Τετάρτης και Παρασκευής) ισχύει μέχρι 17/12.
Μετά νηστεία σε όλα.
Κάποιος όμως άλλος ιερέας σε άλλη ενορία είπε πως η κατάλυση σε λάδι και ψάρι ισχύει μέχρι 12/12
Νομίζω πως καλό θα είναι να μας υπενθυμίσετε τα δέοντα.
Ευχαριστώ
Μέχρι την απάντηση του π. Αντωνίου δεν θα πείραζε νομίζω να απαντήσουν κι άλλοι.
-
HXOS
- Κορυφαίος Αποστολέας

1.ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΠΤΥΧΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΜέχρι την απάντηση του π. Αντωνίου δεν θα πείραζε νομίζω να απαντήσουν κι άλλοι.
15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΟΝ ΑΡΧΕΤΑΙ Η ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟΣ ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ... ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΜΕΧΡΙ 17ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ,ΑΠΟ 18-24 ΚΑΤΑΛΥΣΙΣ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΥ (ΡΑΛΛΗ-ΠΟΤΛΗ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ, ΤΟΜΟΣ Δ΄ΣΕΛ.488, ΠΡΒΛ. ΠΗΔΑΛΙΟΝ , ΑΘΗΝΑΙ 1841, ΥΠΟΣ.ΕΙΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΞΘ΄ΚΑΝΟΝΟΣ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
2.ΑΠΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Α.ΟΣΟΙ ΚΑΤΑΛΥΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΨΑΡΙ(ΕΚΤΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ) ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΜΕΧΡΙ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.
Β.ΟΣΟΙ ΚΑΤΑΛΥΟΥΝ ΨΑΡΙ ΜΟΝΟ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΜΕΧΡΙ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.

ΣΥΝ ΘΕΩ ΠΑΝΤΑΧΟΥ,ΦΟΒΟΣ ΟΥΔΑΜΟΥ.
- spetzouras
- Έμπειρος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
NIKOSZ έγραψε:Ευθαλια νομιζω τα εξης
ΝΗΣΤΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΟ 15/11 - 24/12
1.ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΡΕΑΣ,ΓΑΛΑΚΤΕΡΑ+ΨΑΡΙ
2.ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ
3.ΑΠΟ 21/11 ΕΩΣ 12/12 ΤΡΩΜΕ ΨΑΡΙ
από εκεί και πέρα...έκαστος κατά διάνοια έχει για το τι θα κάνει και πως θα το κάνει όσον αφορά τη νηστεία...
Και εμένα στην ενοροία μου ο ιερέας πρότεινε το παραπάνω...
Όλα επί των ημερών μας?! ;-)
-
HXOS
- Κορυφαίος Αποστολέας

1.ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΠΤΥΧΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΟΝ ΑΡΧΕΤΑΙ Η ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟΣ ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ... ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΜΕΧΡΙ 17ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ,ΑΠΟ 18-24 ΚΑΤΑΛΥΣΙΣ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΥ (ΡΑΛΛΗ-ΠΟΤΛΗ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ, ΤΟΜΟΣ Δ΄ΣΕΛ.488, ΠΡΒΛ. ΠΗΔΑΛΙΟΝ , ΑΘΗΝΑΙ 1841, ΥΠΟΣ.ΕΙΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΞΘ΄ΚΑΝΟΝΟΣ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
2.ΑΠΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Α.ΟΣΟΙ ΚΑΤΑΛΥΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΨΑΡΙ(ΕΚΤΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ) ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΜΕΧΡΙ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.
Β.ΟΣΟΙ ΚΑΤΑΛΥΟΥΝ ΨΑΡΙ ΜΟΝΟ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΜΕΧΡΙ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.
Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2Β ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΕΓΚΟΛΠΙΟ (ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ) ΤΟΥ 2006.
ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΗΝ 1η ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

ΣΥΝ ΘΕΩ ΠΑΝΤΑΧΟΥ,ΦΟΒΟΣ ΟΥΔΑΜΟΥ.
-
pAntonios
- Συντονιστής

- Επικοινωνία:
Σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό
Σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό η νηστεία των Χριστουγέννων έχει κατάλυση ψαρικών (και μετά τα Εισόδια της Θεοτόκου) μόνον Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα όμως με το Ήμερολόγιο της Εκκλησίας της Ελλάδος τρώγεται ψάρι και τις καθημερινές εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.
Ένας συγκερασμός των δύο απόψεων είναι να τρώει κανείς τις καθημερινές μαλάκια (εκτός Τετάρτης και Παρασκευής που κανονικά τηρούνται με άλαδο) και ψάρι μόνον Σάββατο και Κυριακή.
ούτως η άλλως
καλή συνέχεια στον αγώνα!
Σύμφωνα όμως με το Ήμερολόγιο της Εκκλησίας της Ελλάδος τρώγεται ψάρι και τις καθημερινές εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.
Ένας συγκερασμός των δύο απόψεων είναι να τρώει κανείς τις καθημερινές μαλάκια (εκτός Τετάρτης και Παρασκευής που κανονικά τηρούνται με άλαδο) και ψάρι μόνον Σάββατο και Κυριακή.
ούτως η άλλως
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
- Dimitris39
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό
Την ιδια απορια ειχα και εγω ευχαριστουμε Πατερ ΑντωνιεpAntonios έγραψε:Σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό η νηστεία των Χριστουγέννων έχει κατάλυση ψαρικών (και μετά τα Εισόδια της Θεοτόκου) μόνον Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.
ούτως η άλλως
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου
«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου
«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ