Μικτός γάμος
Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές
Μικτός γάμος
Ποιά θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση ενός πιθανού μικτού γάμου (με αλλοδαπό) παιδιών από τους γονείς τους?
Ειδικά όταν τα παιδιά έχουν αποκοπεί από την εκκλησία και την ορθόδοξη παράδοση αλλά παρουσιάζονται έτοιμα για βάπτιση του ετέρου ημίσεος και ορθόδοξο γάμο (ίσως για λόγους συναισθηματικούς ή γιατί κάτι μικρό έχει απομείνει μέσα τους από τα παιδικά τους χρόνια)?
Δεν σημαίνει επίσης μια τέτοια εξέλιξη απώλεια της Ελληνικότητας της μελλοντικής οικογένειας και αδυναμία Ελληνικής και Ορθόδοξης εκπαίδευσης των παιδιών που θα γεννηθούν και ανατραφούν από τους γονείς με διαφορετικές ρίζες, κουλτούρα, πολιτισμικά χαρακτηριστικά και διακοπή της ιστορικής συνέχειας και των ιστορικών ευθυνών της νέας γενιάς?
Ειδικά όταν τα παιδιά έχουν αποκοπεί από την εκκλησία και την ορθόδοξη παράδοση αλλά παρουσιάζονται έτοιμα για βάπτιση του ετέρου ημίσεος και ορθόδοξο γάμο (ίσως για λόγους συναισθηματικούς ή γιατί κάτι μικρό έχει απομείνει μέσα τους από τα παιδικά τους χρόνια)?
Δεν σημαίνει επίσης μια τέτοια εξέλιξη απώλεια της Ελληνικότητας της μελλοντικής οικογένειας και αδυναμία Ελληνικής και Ορθόδοξης εκπαίδευσης των παιδιών που θα γεννηθούν και ανατραφούν από τους γονείς με διαφορετικές ρίζες, κουλτούρα, πολιτισμικά χαρακτηριστικά και διακοπή της ιστορικής συνέχειας και των ιστορικών ευθυνών της νέας γενιάς?
Ρωμιός δεν είναι αυτός που φγεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά αυτός που δέχεται την ελληνική κουλτούρα, μιλάει την ελληνική γλώσσα και αποδέχεται την αγιοπατερική παράδοση. Δεν υπάρχει Ορθόδοξος, καλοπροαίρετος, που να μην αγαπάει τη χώρα που δάνεισε τη γλώσσα της για να γραφούν τα ευαγγέλια, τα πατερικά συγγράματα και οι όροι ή τα δόγματα της Εκκλησίας.
Ο ρωσικής καταγωγής γ. Σωφρόνιος ήταν περισσότερο "Ρωμιός" από πολλούς σημερινούς που μιλάνε ελληνικά και συμπεριφέρονται σαν Αμερικάνοι :D
Ο ρωσικής καταγωγής γ. Σωφρόνιος ήταν περισσότερο "Ρωμιός" από πολλούς σημερινούς που μιλάνε ελληνικά και συμπεριφέρονται σαν Αμερικάνοι :D
Η κάθε μία προσωπική περίπτωση δεν ταυτίζεται με μια ιδεατή ίσως κατάσταση που μπορεί να έχουμε εμείς στο μυαλό μας ή να γνωρίζουμε.parikos_ έγραψε:Ρωμιός δεν είναι αυτός που φγεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά αυτός που δέχεται την ελληνική κουλτούρα, μιλάει την ελληνική γλώσσα και αποδέχεται την αγιοπατερική παράδοση. Δεν υπάρχει Ορθόδοξος, καλοπροαίρετος, που να μην αγαπάει τη χώρα που δάνεισε τη γλώσσα της για να γραφούν τα ευαγγέλια, τα πατερικά συγγράματα και οι όροι ή τα δόγματα της Εκκλησίας.
Μπορεί να έχουμε καταστάσεις (π.χ. Ελλήνων μεταπτυχιακών στο εξωτερικό) όπου το Ελληνικό μέλος της σχέσης γάμου έχει αποκοπεί από την πατρίδα και τον Ελληνισμό, δεν έχει διάθεση επιστροφής, έχει αποκόψει τις ρίζες του και δεν έχει καμμία σχέση με την Εκκλησία για χρόνια, επικοινωνεί με το έτερον ήμιση του γάμου σε άλλη γλώσσα.
Φυσικά δεν μπορεί ένας τέτοιος γάμος να προσφέρει Ελληνική παιδεία και συνέχεια Ελληνικότητας ή Ορθόδοξη εμπειρία στην επόμενη γενιά - απογόνους.
Το ερώτημα αφορούσε στον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων πραγματικών και όχι ιδεατών καταστάσεων από τους γονείς των Ελλήνων-μελών των μικτών αυτών γάμων....
-
pAntonios
- Συντονιστής

- Επικοινωνία:
Το ζήτημα είναι τι περιθώρια επιλογής έχουμε...
Το ζήτημα είναι τι περιθώρια επιλογής έχουμε...
ΝΑ διακόψουμε οι γονείς τις σχέσεις με το παιδί μας; Μα έτσι το ρίχνουμε ακόμη περισσότερο στο στόμα του λύκου!
Θα κάνουμε υπομονή πατρικά και έχει ο Θεός.
Αργότερα μπορεί να συνέλθει, να βαπτιστεί και ο άλλος, να φροντίσει για τα παιδιά του κλπ κλπ.
Έπειτα θα μπορούν και οι παπούδες να επηρεάσουν θετικά τα εγγονάκια.
Να πούμε και το άλλο; Αν γινόταν ο πολιτικός γάμος στην Ελλάδα με δύο χριστιανούς ορθόδοξους που έχουν προ πολλού αποκοπεί από την Εκκλησία θα υπήρχε άραγε μεγάλη διαφορά; Αμφιβάλω!
Άρα θα έλεγα (γενικά μιλάω πάντως) "το κρασί είχε ξυνίσει" από νωρίτερα. Όταν αφήσαμε (για να μην πω παροτρύναμε) το παιδί μας να ξεκινήσει μεταπτυχιακά και ντοκτορά σε μια χώρα που σαν πνευματική έρημος ερήμωσε την ψυχή του, που δεν ήθελε και πολύ ίσως να ερημώσει, διότι φυτοζωούσε...
Ας μην ξεχνάμε ότι μια ψυχή αξίζει περισσότερο από ότι ο κόσμος όλος!
Ας μην ξεχνάμε και το μεγάλο όπλο που μας απομένει:
είναι η προσευχή μας που θα τους συνοδεύει.
ΝΑ διακόψουμε οι γονείς τις σχέσεις με το παιδί μας; Μα έτσι το ρίχνουμε ακόμη περισσότερο στο στόμα του λύκου!
Θα κάνουμε υπομονή πατρικά και έχει ο Θεός.
Αργότερα μπορεί να συνέλθει, να βαπτιστεί και ο άλλος, να φροντίσει για τα παιδιά του κλπ κλπ.
Έπειτα θα μπορούν και οι παπούδες να επηρεάσουν θετικά τα εγγονάκια.
Να πούμε και το άλλο; Αν γινόταν ο πολιτικός γάμος στην Ελλάδα με δύο χριστιανούς ορθόδοξους που έχουν προ πολλού αποκοπεί από την Εκκλησία θα υπήρχε άραγε μεγάλη διαφορά; Αμφιβάλω!
Άρα θα έλεγα (γενικά μιλάω πάντως) "το κρασί είχε ξυνίσει" από νωρίτερα. Όταν αφήσαμε (για να μην πω παροτρύναμε) το παιδί μας να ξεκινήσει μεταπτυχιακά και ντοκτορά σε μια χώρα που σαν πνευματική έρημος ερήμωσε την ψυχή του, που δεν ήθελε και πολύ ίσως να ερημώσει, διότι φυτοζωούσε...
Ας μην ξεχνάμε ότι μια ψυχή αξίζει περισσότερο από ότι ο κόσμος όλος!
Ας μην ξεχνάμε και το μεγάλο όπλο που μας απομένει:
είναι η προσευχή μας που θα τους συνοδεύει.
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
-
creative256
- Τακτικό Μέλος

δεν μπορείς (ή δεν πρέπει ) να πιέσεις έναν άνθρωπο.
Αν δεν νιώθει ορθόδοξος δεν θα γίνει ούτε για συναισθηματικούς ούτε για συζυγικούς λόγους παρα μόνο περιστασιακά ίσως.
Οπως και αν δεν νοιώθει Ελληνας δεν θα γίνει .
Επειδή το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπευειν ,
πρέπει να δωθεί έμφαση στην κατήχηση και την χριστιανική παιδεία.
Το παράδειγμα ενός γονέα και χριστιανού πρέπει να δέιχνει
την αγάπη που νιώθει
Αν δεν νιώθει ορθόδοξος δεν θα γίνει ούτε για συναισθηματικούς ούτε για συζυγικούς λόγους παρα μόνο περιστασιακά ίσως.
Οπως και αν δεν νοιώθει Ελληνας δεν θα γίνει .
Επειδή το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπευειν ,
πρέπει να δωθεί έμφαση στην κατήχηση και την χριστιανική παιδεία.
Το παράδειγμα ενός γονέα και χριστιανού πρέπει να δέιχνει
την αγάπη που νιώθει
Ο Ιερεας φιλε μου ερωταται οχι εσυ !
Και εγω που ερωτω ειμαι απο τα Χανια του Πατριαρχειου οπως και το Αγιο Ορος και θελω και δικαιουμε να ξαίρω ....
Πατηρ Αντονιε εν Ονοματι του Ιησου πες μας ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Θα Ιεροργουσατε εσεις σε ενα μικτο γάμο ?
Ποιες οι εντολες απο το Πατριαρχειο για την περίπτωση μικτου γάμου?
Θα Ιεροργουσατε εσεις σε αλλες μικτες τελετες ?
Πχ Ποιες οι εντολες απο το Πατριαρχειο για την περίπτωση βαπτισης με καθολικο η Αγλικανό νονό ?
Θα κοινονουσατε ενα καθολικο ?
Ποιες οι εντολες απο το Πατριαρχειο ?
Απλά και καθαρά ...
Διαβασατε ... " Πρόπερσι δεν ήταν που ο Πατριάρχης έδωσε την "ΕΥΛΟΓΊΑ" του να γίνει ανάδοχος σε βάπτιση ορθοδόξου μια Μουσουλμάνα;!!! "
Ειναι αληθεια Πατηρ Αντωνιε και ποια η σταση η δική σας και του Ορους ?
Και εγω που ερωτω ειμαι απο τα Χανια του Πατριαρχειου οπως και το Αγιο Ορος και θελω και δικαιουμε να ξαίρω ....
Πατηρ Αντονιε εν Ονοματι του Ιησου πες μας ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Θα Ιεροργουσατε εσεις σε ενα μικτο γάμο ?
Ποιες οι εντολες απο το Πατριαρχειο για την περίπτωση μικτου γάμου?
Θα Ιεροργουσατε εσεις σε αλλες μικτες τελετες ?
Πχ Ποιες οι εντολες απο το Πατριαρχειο για την περίπτωση βαπτισης με καθολικο η Αγλικανό νονό ?
Θα κοινονουσατε ενα καθολικο ?
Ποιες οι εντολες απο το Πατριαρχειο ?
Απλά και καθαρά ...
Διαβασατε ... " Πρόπερσι δεν ήταν που ο Πατριάρχης έδωσε την "ΕΥΛΟΓΊΑ" του να γίνει ανάδοχος σε βάπτιση ορθοδόξου μια Μουσουλμάνα;!!! "
Ειναι αληθεια Πατηρ Αντωνιε και ποια η σταση η δική σας και του Ορους ?
-
stratos
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Το ζήτημα είναι τι περιθώρια επιλογής έχουμε...
αφου θα απαντησει ο π ΑντωνιοςPATIENT έγραψε:
Υπάρχει βάπτισμα εκτός της Ορθοδόξου Εκκλησίας; OI αιρετικοί κατά τους κανόνες οφείλουν να βαπτίζονται προτού εισέλθουν στην Εκκλησία. Τι είναι η Εκκλησία ξέφραγο αμπέλι να έρχεται όποιος θέλει να του παρέχουμε μυστήρια;
Το ράντισμα των παπικών έχει καμία υπόνοια - υπόσταση βαπτίσματος;
Kαι ποιές είναι εκείνες οι ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ (με Ε κεφαλαίο σύμφωνα με την Ιερά σύνοδο ) οι οποίες θα δώσουν βεβαίωση εγκυρότητας βαπτίσματος;;
Mπορεί κανείς να απαντήσει;
θα ηθελα και εγω μια απαντηση .
Το μυρωμα ξανα στις παλαιοημερολογητικες εκκλησιες που το πατε?
δηλαδη ειμαι αβαπτιστος?
ειναι αναιρεση του πρωτου βαπτισματος οποιος ξαναμυρωθει?
απο τη στιγμη που δεν μας βλεπατε ΠΟΤΕ σαν εκκλησια γιατι μιλατε [και καλα,,]
η εκκλησια μας το πατριαρχειο μας κλπ
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΟΠΩΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ? [φρικτοι διαλογοι για την εκκλησια μας]
εσεις κοιταξτε την κατασταση σας [δεν ειστε εκκλησια] και αφηστε τις υποδειξεις.
πρωτα θα μπεις μεσα στην εκκλησια και απο εκει θα κανεις τον οποιο αγωνα σου
και μη μου πειτε αν συμφωνω με μικτους γαμους?
Ο Χ Ι βεβαια
αλλα οπως δεν μου αρεσει απο εναν πεντηκοστιανο να μου λεει οτι ειμαι λαθος αλλο τοσο δεν μου αρεσει απο εναν παλαιοημερολογητη

ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΓΟΧ ΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΑΖΕΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΙΑΝΟΥΣ.πρωτα θα μπεις μεσα στην εκκλησια και απο εκει θα κανεις τον οποιο αγωνα σου
και μη μου πειτε αν συμφωνω με μικτους γαμους?
Ο Χ Ι βεβαια
αλλα οπως δεν μου αρεσει απο εναν πεντηκοστιανο να μου λεει οτι ειμαι λαθος αλλο τοσο δεν μου αρεσει απο εναν παλαιοημερολογητη
ΧΩΡΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ....
ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΒΑΣΕΙ ΠΟΙΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΗΤΕΣ...
ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ....
ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΥΣ" ....
ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ....
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ....
ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΖΕΙ
ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
ΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΖΕΙ
ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
ΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
-
stratos
- Κορυφαίος Αποστολέας

εγω ναι.
ετσι σας θεωρω
και οχι μονο εγω.
το ιδιο και εσεις λετε για εμενα
με ποιον να κανεις συμπροσευχη τη στιγμη που δεν κανεις με της ιδιας παραταξεως σου ατομα
η μια παραταξη αναθεματιζει την αλλη
μεχρι και οι ΓΟΧ στα 2 ειναι ,δεν μιλαω για τις αλλες ομαδες.
που υπαρχουν ομαδες με επισκοπους ποιο πολους και απο τους πιστους τους.
[απο το ξαναμυρωμα δειχνουν οτι μας βλεπουν σαν αιρεση]
ετσι σας θεωρω
και οχι μονο εγω.
το ιδιο και εσεις λετε για εμενα
με ποιον να κανεις συμπροσευχη τη στιγμη που δεν κανεις με της ιδιας παραταξεως σου ατομα
η μια παραταξη αναθεματιζει την αλλη
μεχρι και οι ΓΟΧ στα 2 ειναι ,δεν μιλαω για τις αλλες ομαδες.
που υπαρχουν ομαδες με επισκοπους ποιο πολους και απο τους πιστους τους.
[απο το ξαναμυρωμα δειχνουν οτι μας βλεπουν σαν αιρεση]