Επιτίμια επέβαλε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας σε 6 ιερωμένους

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής

Re: Επιτίμια επέβαλε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας σε 6 ιερωμένους

Δημοσίευση από angieholi »

Λίγες μέρες πριν τις τελευταίες κομματικές εκλογές, έτυχε να βρεθώ σε ένα μοναστήρι και ρώτησα μια από τις μοναχές, αν θα πάνε να ψηφίσουν.

"Α! Όχι... Οι μοναχοί δεν ψηφίζουν.... Εμείς παιδί μου, αγαπάμε όλους τους ανθρώπους, όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές. 'Ολοι τους θέλουμε να κερδίσουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις....."

Μάλλον όμως, ισχυεί μόνο για τους μοναχούς!!!...... :65 :65 :65 :65 :65 :65
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Οι μοναχοί έχουν απαρνηθεί τα κοσμικά και είναι δεδομένο ότι δεν θα ψηφίζουν.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Dimitris39 »

Εγω ειδα Αρχιμανδριτη και δεν μου κακοφανηκε καθολου και ξερεται γιατι δεν με πειραξε?
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου

«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ
Andreasmas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Andreasmas »

filotas έγραψε:Παναγιώτη και Απόστολε δεν έχετε δίκιο η ψήφος, όπως λέει κι ο Αντώνης, είναι καθήκον απέναντι στην κοινωνία. Μην ξεχνάτε ότι η ψηφοφορία για την εκλογή αρχηγού μεγάλου κόμματος, είναι κατ' ουσίαν συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής του εν δυνάμει μελλοντικού πρωθυπουργού της χώρας, δεν είναι αυτό που μπορεί να περιγράψει κάποιος ¨κομματική εκδήλωση". Η προσπάθεια του Μητροπολίτη να εμποδίσει τους κληρικούς της Μητρόπολής του να ψηφίσουν, είναι στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Δεν ξέρω αν η Ιερά Σύνοδος συμφωνεί με την πράξη αυτή;
Είναι καλύτερα να χάσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα οι ιερείς ,αφού δημιουργούν αλγεινές εικόνες στον λαό με την κίνησή τους αυτή και που σκανδαλίζουν ένεκα της θέσεώς των
Λογίζομαι γάρ ότι ουκ άξια τά παθήματα του νυν καιρού πρός τήν μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από plagiaskepsi »

ΑΔΕΡΦΟΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ...
ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΑ
ΧΡΗΣΕΙΜΟΠΟΙΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΟΣ ΕΙΔΑΝΙΚΟΥ ΨΗΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΗΘΙΚΑ.....ΖΗΤΗΜΑΤΑ
ΚΑΙ
Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΧΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗ ΣΥΝΧΡΟΝΟΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΙΜΟΡΟΣ-ΤΙΜΟΡΟΥΜΕΝΟΙ-ΛΑΟΣ

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΟΥ ΤΡΟΠΟΠΗΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΠΑ 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΘΕΣΗ
ΩΦΕΛΕΙΜΗ ΘΕΣΗ
ΑΡΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗς ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ

((ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΑ))
ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΚΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΙΝΙΣΗΣ
Άβαταρ μέλους
constantinosa.gr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από constantinosa.gr »

Εγώ θα συμπληρώσω στην συζήτησή σας οτι υπάρχει και σχετικός κανόνας ο οποίος κανονίζει - ευθυγραμίζει τους κληρικούς να μην κομματοποιούνται. Υπάρχει μια λεπτή διάκριση μεταξυ πολιτικοποίησης και κομματοποίησης. Αν ήταν εθνικές εκλογές, τοτε ένας ιερέας απο την στιγμή που είναι πολίτης του κράτους μπορεί να ψηφίσει. Πρέπει να έχει λογό, όχι κομματικό αλλά πολιτικό. Τα κρητήρια του πρέπει να είναι Ορθόδοξα φυσικά. Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για εσωκομματικές εκλογές. Εκεί αρχίζουν και περιπλέκονται τα πράγματα.
Φωτογραφία γάμου http://www.imaginestudio.gr
Επιλεγμένα Ορθόδοξα κείμενα http://www.ambelosalithini.gr
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Andreasmas έγραψε:Είναι καλύτερα να χάσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα οι ιερείς ,αφού δημιουργούν αλγεινές εικόνες στον λαό με την κίνησή τους αυτή και που σκανδαλίζουν ένεκα της θέσεώς των
Πολύ βαριά κουβέντα Ανδρέα. Πολύ φοβάμαι ότι με τέτοιους περιορισμούς στο τέλος δεν θα βρίσκουμε κληρικούς.

Ο σκανδαλισμός προέρχεται κυρίως από το μυαλό του σκανδαλιζόμενου κι όχι από την ίδια την πράξη.

Εμείς προσδιορίζουμε τι είναι σκανδαλιστικό και τι όχι. Αν ο Μητροπολίτης Λαμίας δεν έθετε τέτοιο θέμα κάνένα δε θα σκανδάλιζε, όπως συνέβη σ' όλες τις άλλες Μητροπόλεις.

Τέλος πάντων τα επιτίμια διευκρινίστηκε ότι ήταν απλή επίπληξη. Πολύς θόρυβος για το τίποτε. Όμως η κίνηση του Μητροπολίτη να εμποδίσει τη συμμετοχή στην ψηφοφορία κατά την γνώμη μου ήταν άστοχη.
Άβαταρ μέλους
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ΣΤΕΦΑΝΟΣ »

όσο η πολιτική στην Ελλάδα θα είναι προέκταση το ρουσφετιού και όχημα πλουτισμού και κοινωνικης ανύψωσης τέτοια φαινόμενα θα είναι συνηθισμένα...
έχουμε πήξει από ομιλίες και ευχαριστήρια παπάδων που όταν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας βλέπουν ένα βουλευτή στον ναό είναι ικανοί ακόμη και να διακόψουν τη λειτουργία για να καλως ορίσουν τον εξέχοντα κ. βουλευτή....ας κοιτάξουν να διορθώσουν αυτά τα τραγικά σφάλματα για να έρθουν επι τέλους κοντά στο λαό ... στο ποίμνιο...

θεωρώ υποκρισία την τοποθέτηση του μητροπολίτη , όχι για το πρόσωπό του(δε τον γνωρίζω για να τον κρίνω) αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του ΚΟΣΜΙΚΟΥ κλήρου ο οποίος δυστυχώς τείνει να εξαφανίσει τον πνευματικό κλήρο .
ο Χριστός σώζει....
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Είναι δικαίωμά τους να είναι πολιτικά όντα αλλά διακριτικά. Δεν είμαι σίγουρος αν είχε δικαίωμα να τους επιτιμήσει ο επίσκοπος. Ωστόσο την απάντηση την δίνει ο Απόστολος Παύλος που ενώ αναγνωρίζει το δικαίωμα της κρεοφαγίας απο ειδωλόθυτα, εφόσον όμως ελλοχεύει προοπτική σκανδαλισμού, βεβαίας εν προκειμένω με φανερή άσκηση και συμμετοχή όχι απλά σε διαδικασία αλλά σε δεδομένη διαδικασία υπερ ενός κόμματος, όφειλαν οι ιερείς να μην συμμετέχουν στον αιώνα.
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Βέβαια για τα φαιδρά του Ανθίμου με την Θεοδώρα δεν είδα να βγαίνει κανείς επίσκοπος στα κανάλια. Ούτε διαφημιστική εταιρία να είχε πάρει ανάθεση το όλο έργο.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”