Περί υπερηφάνειας

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Απάντηση
cloaca
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Περί υπερηφάνειας

Δημοσίευση από cloaca »

Πατέρα Αντώνιε ευλογείτε

Έχω ένα μεγάλο και βαρύ πάθος την υπερηφάνεια και τον εγωισμό.Μπορείτε να μου πείτε πάτερ πως μπορώ να αντιμετωπίσω το εξής πρόβλημα μου?Έχω ένα κακό,όταν αρχίζω μια συζήτηση πάνω σε κάποιο θέμα ιδίως σε σχέση με τον Χριστό και την Θρησκεία μας με άτομα που μπορεί να έχουν άλλη γνώμη με εμένα ,εκεί που κάνω μεγάλη προσπάθεια να ελέγξω τον εαυτό μου ,χάνω κάπου-κάπου (σχεδόν κάθε φορά) τον έλεγχό μου και παθιάζομαι και νομίζω ότι έχω εγώ δίκιο και προσπαθώ να πείσω τον άλλο για το δίκιο μου και παραφέρομαι και μπορεί να πω κάπιοα πράγματα ωμά και βαριά για τον άλλον και να εκνευρίζομαι και να μην καταλήγει ήρεμη συζήτηση.Κάποιες φορές έφτασα να περιφανευτώ για μένα ότι είμαι ο σωστός και αυτός που έχει δίκιο και κάποιες στιγμές να βρω πάτημα και να θίξω την συνείδηση κάποιου για κάποιες γνωστές του αμαρτίες του και να τον κρίνω πληγώνοντας τον.Μετά το τέλος της συζήτησης καταλαβαίνω τι έκανα και αισθάνομαι σαν το πιο βρομερό πλάσμα στην γή ,πιο βρομερός και από τον πονηρό.Αισθάνομαι σαν να περιπαίζομαι και να με κοροιδεύει ο πονηρός που έπεσα στην παγίδα του.Πλέον προσπαθώ όταν γίνεται τέτοια συζήτηση να μην μιλάω για να μην πάθω τα ίδια.Από την άλλη σκέφτομαι πάνω στην συζήτηση να πω κάτι που ίσως βοηθήσει κάποιους αλλά σκέφτομαι ότι μπορεί να την ξαναπάθω και δεν το λέω.Και προσπαθώ να αποφεύγω τέτοιες συζητήσεις με άτομα που μιλάνε και αυτοί εγωιστικά μεν αλλά που μπορεί να ψάχνουν να βρουν μια άκρη και σκέφτομαι ότι δεν τους βοηθάω.Πως μπορώ να πράττω σε τέτοιες καταστάσεις?
Συγνώμη αν σας κούρασα με την πολυλογία μου ,θα σας ήμουν πολύ ευγνώμων αν με βοηθούσατε.Ευχαριστώ πολύ ,Γιάννης
ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΝ
pAntonios
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

να μιλήσω η όχι;

Δημοσίευση από pAntonios »

Ευχαριστώ για την πολύ συγκεκριμένη και προσωπική ερώτηση αγαπητέ Γιάννη.

Νομίζω ότι η προσπάθεια που κάνεις να μην μιλάς καθόλου είναι σωστή, από τη στιγνμή που δεν μπορείς να κρατηθείς και παρεκτρέπεσαι. Διότι τότε το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό, ακόμη κι αν έχεις δίκιο.
Εκείνο επίσης που θα σε βοηθήσει πιστεύω είναι το να μιλάς όχι προσωπικά αλλά αναφέροντας απλά απόψεις άλλων (ας πούμε γερόντων) σαν μια άλλη άποψη χωρίς να φαίνεται ότι εσύ τάσσεσαι με το μέρος της άποψης αυτής υποχρεωτικά. Άλλωστε αυτός είναι και ο ορθός τρόπος φιλοσοφικής συζήτησης.

Φυσικά η πνευματική συζήτηση δεν είναι φιλοσοφία, διότι δεν στηρίζεται σε επιχειρήματα και συλλογισμούς μόνον αλλά σε καθαρότητα καρδιάς, τόσον εκείνου που μιλάει όσο και εκείνων που ακούνε.
Γι αυτό είναι ανάγκη να προσπαθήσουμε περισσότερο να αποκτησουμε αυτή την καθαρότητα και να προσευχόμαστε να την αποκτήσουν και οι συνομιλητές μας, ώστε να αντιλαμβάνονται το λόγο του Θεού και να τον εφαρμόζουν.
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
aanast
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

ερώτηση

Δημοσίευση από aanast »

Βλέπω με χαρά να απαντάτε σε ερώτημα ενός αδερφού και παίρνω το θάρρος να υποβάλω κι ένα δικό μου :διάβασα στο Ευαγγέλιο του Απ.Μάρκου αλλά και στου Ματθαίου ότι όποιος βλασφημήσει το Αγ. Πνεύμα θα είναι ασυγχώρητος και σε αυτή τη ζωή και στην άλλη.Ένας φίλος παγιδεύτηκε σε κύκλωμα παραθρησκευτικό και τον έβαλαν να βλασφημήσει τα ιερά πρόσωπα ,Χριστό ,Παναγία,Άγ. Πνεύμα ,κ.λπ.
Αν εξομολογηθεί ,γίνεται κάτι ή παραμένει αξιοκατάκριτος κι ασυγχώρητος.[Αυτός δεν είχε ιδέα για το τι λένε τα Ευαγγέλια κ.λπ.]

Ευχαριστώ
pAntonios
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

βλασφημία του Αγίου Πνεύματος

Άλλο πράγμα εννοείται με το "βλασφημία του Αγίου Πνεύματος" στα Ευαγγέλια. Πρόκειται για την πώρωση της ψυχής που βλέπει τις ενέργειες του Αγίου Πνεύματος και τις ερμηνεύει σαν δαιμονικές ενέργειες όπως κάναν οι Φαρισαίοι.
Έχουμε αναφερθεί σε άλλη απάντηση, μπορείτε να την βρείτε...
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
aanast
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

ερώτηση

Δημοσίευση από aanast »

ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ. ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΛΕΕΙ ΜΕ ΑΛΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ .ΟΧΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΒΛΑΣΤΗΜΙΑ.
cloaca
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από cloaca »

Σε ευχαριστώ πάτερ με καλύψατε πλήρως.Δόξα σοι ο Θεός.Και για το άλλο ερώτημα που σας έκανα σχετικά με το κάπνισμα της γυναίκας μου ,την λύση μου την έδωσε ο δοξασμένος Θεός μας ,έμεινε έγκυος η γυναίκα μου και το έκοψε από μόνη της.Πάλι σε ευχαριστώ πάτερ.Δόξα σοι ο Θεός
ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΝ
pAntonios
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Να σας ζήσει...

Μα αυτό είναι υπέροχο!
Να σας ζήσει...

Βλέπετε ότι ο Θεός ακούει τις προσευχές μας, ακαριαία!!!
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”