Αριθμός ΑΜΚΑ

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Christos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: Αριθμός ΑΜΚΑ

Δημοσίευση από Christos »

AMKA - Τί εναι ΑΜΚΑ

Ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) είναι ουσιαστικά η ταυτότητα εργασίας και ασφάλισης κάθε εργαζόμενου, συνταξιούχου και προστατευόμενου μέλους της οικογένειάς τους στη χώρα μας. Με τον ΑΜΚΑ θα εξυπηρετήστε πιο εύκολα και γρήγορα σε όλες σας τις συναλλαγές που αφορούν την εργασία και την ασφάλιση όπως: να προχωρήσετε σε έναρξη απασχόλησης και ασφάλισης, να καταβάλετε τις ασφαλιστικές σας εισφορές, να εκδώσετε ή να ανανεώσετε το βιβλιάριο ασθένειας, να πάρετε τη σύνταξή σας ή τις οποιεσδήποτε παροχές, επιδόματα και βοηθήματα και όλα αυτά με πολύ λιγότερες καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο ΑΜΚΑ αντικαθιστά τον Αριθμό Μητρώου (ΑΜ) που μέχρι σήμερα χορηγούν οι Ασφαλιστικοί Φορείς στους ασφαλιζόμενους και στους συνταξιούχους, κάνοντας τη ζωή σας ακόμα πιο εύκολη.

Θα είναι απαραίτητος από τον Ιούλιο του 2009. Η απόδοσή του γίνεται σε όλα τα ΚΕΠ και τα γραφεία ΑΜΚΑ που λειτουργούν σε Ασφαλιστικά Ταμεία.

Γιατί είναι απαραίτητος ο ΑΜΚΑ;

Με τον ΑΜΚΑ και τους 13 νέους φορείς κοινωνικής ασφάλισης μπαίνουν οι βάσεις μιας νέας, λειτουργικής δομής του ασφαλιστικού συστήματος, προωθώντας και ισχυροποιώντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Έτσι:

* Μπαίνουν τα θεμέλια για σύγχρονες, απλοποιημένες παροχές σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας του πολίτη, όπως:
o Στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δρώντας άμεσα ενάντια στην κατασπατάληση των πόρων των Ταμείων, ώστε να μπορούν να βελτιώνονται οι παροχές.
o Στον τομέα της εργασίας και της ασφάλισης του εργαζόμενου, αφού εξασφαλίζονται τα δικαιώματά του, καταπολεμώντας την εισφοροδιαφυγή.
o Στον συνταξιοδοτικό τομέα, μειώνοντας αισθητά το χρόνο έκδοσης και απονομής της σύνταξης
* Εκσυγχρονίζονται οι αρμόδιοι φορείς και βελτιώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες, διευκολύνοντας τις συναλλαγές όλων μας
* Μειώνεται ο χρόνος απονομής της σύνταξης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης
* Τέλος, υποστηρίζοντας τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκολύνεται η ασφάλιση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η συνταξιοδότηση των πολιτών που εργάζονται σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: http://www.amka.gr/tieinai.html

Συχνές ερωτήσεις περί του ΑΜΚΑ

1. Τι είναι ο ΑΜΚΑ;
* Είναι ένας ενιαίος αριθμός μητρώου για την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. Είναι ουσιαστικά η ασφαλιστική ταυτότητα όλων των πολιτών και είναι υποχρεωτική από το Νόμο για όλους από τον Ιούλιο του 2009.
2. Ποιοι πρέπει να πάρουν ΑΜΚΑ;
* Όλοι όσοι ασφαλίζονται (άμεσα ή έμμεσα), εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν και όσοι λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα ανεργίας
3. Πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ και τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας-έμμεσα ασφαλισμένοι (παιδιά, σύζυγοι, γονείς, κλπ.);
* Ναι, είναι υποχρεωτικός για όλα τα έμμεσα μέλη.
4. Σε τι θα μου χρησιμεύσει ο ΑΜΚΑ;
* Ο ΑΜΚΑ θα αντικαταστήσει σταδιακά τους παλιούς αριθμούς μητρώου όλων των ασφαλιστικών ταμείων και θα βοηθήσει στο να γίνονται οι συναλλαγές με τα ασφαλιστικά ταμεία πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
5. Πώς μπορώ να δω αν έχω ΑΜΚΑ;
* Μπορείτε να τον δείτε στην ιστοσελίδα http://www.amka.gr
6. Πού και από πότε μπορώ να πάρω ΑΜΚΑ;
* Μπορείτε να λάβετε τον προσωπικό σας αριθμό σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή στα 125 γραφεία ΑΜΚΑ ασφαλιστικών ταμείων.
7. Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για την έκδοση του ΑΜΚΑ;
* Για Έλληνες υπηκόους
o Απαιτείται Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Δελτίο Ελληνικής Στρατιωτικής Ταυτότητας.
o Για ανήλικα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το γονέα ή το νόμιμο εκπρόσωπό του.
* Για ξένους υπηκόους
o Απαιτείται το Δελτίο Ταυτότητας ομογενούς ή
o Δελτίο Ταυτότητας (αντίστοιχο της ελληνικής αστυνομικής) ή
o πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά, όταν δεν υπάρχει δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο
o Για ανήλικα άτομα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα αρκεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης.
8. Μπορώ να αλλάξω τα προσωπικά μου στοιχεία αν είναι λάθος;
* Ναι, μπορείτε, όπως: την ημερομηνία γέννησής σας, τον αριθμό ταυτότητας, το επώνυμο, το όνομα, το ασφαλιστικό ταμείο, κλπ., αλλά δεν αλλάζει από 01.06.2009 ο ΑΜΚΑ όταν υπάρχει διόρθωση στην ημερομηνία γέννησης.
9. Τι είναι η Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης;
* Είναι ένα παραστατικό του προσωπικού σας ΑΜΚΑ και θα αποσταλεί από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
10. Πρέπει να έχω μαζί μου την Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης;
* Δεν είναι υποχρεωτικό να την έχετε μαζί σας, αρκεί να γνωρίζετε τον αριθμό σας.
11. Αντικαθιστά η κάρτα το βιβλιάριο ασθενείας;
* Όχι, θα πρέπει όμως να αναγράφεται ο ΑΜΚΑ στο βιβλιάριο ασθενείας, προκειμένου αυτό να ισχύει.
12. Πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών;
* Ναι, γιατί ο ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτικός για όλους από τον Ιούλιο του 2009.

Πηγή: http://www.amka.gr/faq.html
Παραθέτω παραπάνω την επίσημη ενημέρωση περί του ΑΜΚΑ απο την ιστοσελίδα του http://www.amka.gr
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

calendula έγραψε:Δεν εχει σημασια τι θα πει ο πνευματικος μας ,αρκει να κανουμε υπακοη :shock: :shock: :shock: ????
Τι λετε φιλτατε :shock: ???
Θυμαμαι οταν ειχα πρωτοερθει στην Αθηνα που εψαχνα γεροντα, εξομολογηθηκα σε εναν παππουλη ο οποιος στο τελος ,μου ειπε ΄΄μπορεις να κοινωνησεις την Κυριακη,η περιοδος της γυναικας ειναι φυσικο πραγμα δεν πειραζει΄΄
Λεω what??? και ηταν και η τελευταια φορα που πηγα σε αυτον τον παππουλη..
Ο Θεος μας χαρισε νου και οφειλουμε να τον τιμαμε.
Η αδιακριτη υπακοη μπορει να αποβει μοιραια.
Αλλωστε μεγαλυτερη αρετη συμφωνα με τους γεροντες ειναι η διακριση.
Χαιρετε.
Αδελφή μου, έχω την άποψη πως από την στιγμή που θα επιλέξεις πνευματικό, πρέπει να κάνεις υπακοή σ' αυτόν. Αν κάθε φορά κρίνεις τον πνευματικό σου και υπακούς μόνο σε όσα εσύ θεωρείς σωστά, τότε δεν κάνεις υπακοή στον πνευματικό, αλλά στην κρίση σου και επομένως η ωφέλεια που αποκομίζεις θα είναι από μικρή έως και μηδαμινή.
Υπάρχει πνευματικός που ανάγκασε πνευματικό του παιδί να φάει κρέας την Μ. Παρασκευή. Αν το έβλεπες τι θα έλεγες;
Θεωρώ πως δεν υπάρχουν οι απόλυτα σωστές αποφάσεις. Ο πνευματικός έχει διάκριση και μπορεί να δώσει διαφορετική "αγωγή" στον κάθε πιστό, ακόμη και αν μερικοί έχουν διαπράξει την ίδια αμαρτία. Και εφόσον εμείς είμαστε κατώτεροι του πνευματικού μας καλά θα κα΄νουμε να τον υπακούσουμε. Νομίζω πως αυτό θέλει από εμάς ο Θεός.
Η διάκριση, κατά την άποψή μου, δεν είναι η μεγαλύτερη αρετή. Η ταπείνωση είναι η μεγαλύτερη αρετή. Η διάκριση είναι χάρισμα που το δίνει ο Θεός στους πραγαματικά ταπεινούς.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από plagiaskepsi »

aristos opos panta o apostolos....

plin omos
an pi o xristos
antonie teknon den ipa sto evagelio mou pos
na kitas ta simadia ston ourano ke na vgazis simperasmata......
teknon mou sou ipa tha sinexisi o xristos
na pis se alon na ta erminefsi?????
an elega outos den se kalousa esena atomika ipokriti
ala ton pnefmatiko sou.......

den mporis ke na min exis pnefmatiko omos........
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

protino na stiloume to thema stin vouli giati afora ton kesara
:lol: :lol: :lol:
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

aderfe apostole ime poli provlimatismenos........
den mporis na fantastis.
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

ine anaksio na thimizo se elines tin istoria tous.... omos.........katalava kati apo tin istoria....

o persis vasilias antimetopizontas ton leonida katalave ena pragma....
oti ixe ametritous anthropous ston strato tou metrimenous omos Antres.

iparxoun simera Antres?????????
ine mia erotisi pou afora tis feministries???????
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Δηλαδη φιλτατη calendula, συμφωνα με τα λεγομενα σου οτι:

"..Η αδιακριτη υπακοη μπορει να αποβει μοιραια.
Αλλωστε μεγαλυτερη αρετη συμφωνα με τους γεροντες ειναι η διακριση.
Χαιρετε.."

Εσυ που την απεκτησες αυτην την μεγιστη αρετη, πριν καλα καλα ακομα πας σε Πνευματικο;

Την ειχες απο κληρονομικο κεκτημενο;

H μηπως στην εδωσε εκ προοιμιου χωρις αγωνα ο Θεος, ωστε να την χρησιμοποιεις για να κρινεις τους.. Πνευματικους;

Και οι ταλαιπωροι Πατερες και Γεροντες ανα τους αιωνες εφτυναν αιμα μεχρι να την αποκτησουν; Τοσο κοροϊδα πιαστηκαν αυτοι πια; Mηπως εκαναν λαθος, στην ασκηση τους, και μηπως εχεις την καλωσυνη να μας πεις το μυστικο να μην παιδευομαστε και εμεις χωρις λογο;

Και φυσικα με αυτα τα μυαλα, εννοειται οτι ΔΕΝ παμε πουθενα, οταν αποθεωνουμε τον "αλαθητο" νου μας..

Ο πιο σιγουρος τροπος για να μην πας μπροστα ποτε μα ποτε στην Πνευματικη ζωη, ειναι να ακους τον νου και το μυαλο σου. Σας το λεω αφενος εκ πειρας, και ξερω επισης οτι θα συμφωνουν οι περισσοτεροι, οπως αλλωστε μας διδασκουν και οι Αγιοι μας Πατερες, ομοφωνως και καθολικως.

Ας προσεχουμε τι γραφουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ, γιατι καμμια φορα βγαζουμε και το ματι των αλλων, και το δικο μας ενιοτε..
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

Το θέμα για τους Πνευματικούς έχει συζητηθεί εκτενώς σε άλλο θέμα - το οποίο δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή και μόνο ένας συντονιστής μπορεί να επέμβει και να μας το υπενθυμίσει.
Απο εκει και πέρα αυτό που παρατηρώ, είναι πως παρόλο που το θέμα έχει συζητηθεί και έχει βρεθεί η χρυσή τομή, ο καθένας εμμένει στις προηγούμενες απόψεις του, σαν να μην έχει συζητηθεί το θέμα αυτό ποτέ!
Κάτι σημαίνει αυτό νομίζω. Έτσι; :33
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Ενταξει, εγω ζητω ειλικρινα συγνώμη, αδελφια μου, δεν θα μιλησω αλλο για αυτο το θεμα, η μαλλον θα προσπαθησω να μην μιλησω αλλο. Ειμαι επιμονος το ξερω. Αλλα εμεις, αλλα ξεραμε τοσα χρονια..

Αιντε οποιος/α θελει να κανει αρετη.. διδασκοντας στους Πνευματικους την διακριση που δεν.. εχουν.

Τωρα εγω ειμαι τρελλος, η ολα γυριζουν γυρω μου σαν τρελλα, δε ξερω να σας πω.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Teri »

Η εφαρμογή του ΑΜΚΑ πήρε παράταση για τον Οκτώβριο.

Και το θέμα της Υπακοής στον πνευματικό βρίσκεται εδώ.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”