Υπακοή στον πνευματικό
Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ
Κάτι που έχει γράψει ο Γέροντας Παίσιος για το ΠΗΔΑΛΙΟ, που είναι γεμάτο απο κανόνες:
"Αν λοιπόν οι κανόνες χρησιμοποιούνται σαν κανόνια, και όχι με διάκριση ανάλογα με τον άνθρωπο, αντί να θεραπεύει ψυχές θα εγκληματεί. "
Κατά ανάλογο ισχύει και στην περίπτωση του θέματος της υπακοής.
"Αν λοιπόν οι κανόνες χρησιμοποιούνται σαν κανόνια, και όχι με διάκριση ανάλογα με τον άνθρωπο, αντί να θεραπεύει ψυχές θα εγκληματεί. "
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Η διαφορά είναι ότι το πηδάλιο θα το εφαρμόσει με διάκριση κάποιος πνευματικός σε κάποιον πιστό, ενώ την υπακοή ο πιστός στον πνευματικό.Byzantine_Spirit έγραψε:Κάτι που έχει γράψει ο Γέροντας Παίσιος για το ΠΗΔΑΛΙΟ, που είναι γεμάτο απο κανόνες:
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας

πω..πω..τελειωμό δεν έχουμε με το θέμα
Παραθέτω ολόκληρο aposal αυτό που λέει ο Γ. Παίσιος για το ΠΗΔΑΛΙΟ:
Ειδάλλως, αν ο πνευματικός δεν είναι καταλληλος, θα εγκληματίσει επάνω μας ή θα μας τσακίσει στα βράχια όπως λέει ο Γέροντας.
Έτσι λοιπόν, εγω τουλάχιστον, εμμένω στην άποψη πως πρέπει να επιλέγουμε πνευματικό.
Και θα σου φέρω και ένα ακραίο παράδειγμα: Πες ότι πάω σε έναν πνευματικό, ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και είναι σχιζοφρενής.
Πως θα υπακούσω τυφλά έναν άνθρωπο ο οποίος πρωτίστως έχει ο ίδιος πρόβλημα;
Παραθέτω ολόκληρο aposal αυτό που λέει ο Γ. Παίσιος για το ΠΗΔΑΛΙΟ:
Για να εφαρμόσει ένας πνευματικός, σωστά τους όποιους κανόνες και να έχει τα χαρίσματα αυτά που λέει ο Γέροντας, όπως λ.χ. να μπορεί να διακρίνει την περίπτωση κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, αυτό σημαίνει ότι αυτόματα υποδεικνύει σωστό πνευματικό. Ότι ο πνευματικός δηλ. πρέπει να είναι σωστός.Το Πηδάλιο, λέγεται πηδάλιο, γιατί οδηγεί προς τη σωτηρία τον άνθρωπο, πότε με τον έναν τρόπο και πότε με τον άλλο, όπως ο καραβοκύρης πάει το πηδάλιο πότε αριστερά και πότε δεξιά, για να βγάλει το καράβι στην ακτή.
Αν το πάει ολόϊσια, χωρίς να στρίψει όπου χρειάζεται, θα ρίξει το καράβι πάνω στα βράχια, θα το βουλιάξει και τότε θα πνιγούν οι άνθρωποι.
Αν λοιπόν οι κανόνες χρησιμοποιούνται σαν κανόνια, και όχι με διάκριση ανάλογα με τον άνθρωπο, αντί να θεραπεύει ψυχές θα εγκληματεί.
Ειδάλλως, αν ο πνευματικός δεν είναι καταλληλος, θα εγκληματίσει επάνω μας ή θα μας τσακίσει στα βράχια όπως λέει ο Γέροντας.
Έτσι λοιπόν, εγω τουλάχιστον, εμμένω στην άποψη πως πρέπει να επιλέγουμε πνευματικό.
Και θα σου φέρω και ένα ακραίο παράδειγμα: Πες ότι πάω σε έναν πνευματικό, ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και είναι σχιζοφρενής.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
- panosgreece
- Κορυφαίος Αποστολέας

Byzantine_Spirit έγραψε:πω..πω..τελειωμό δεν έχουμε με το θέμα![]()
Παραθέτω ολόκληρο aposal αυτό που λέει ο Γ. Παίσιος για το ΠΗΔΑΛΙΟ:Για να εφαρμόσει ένας πνευματικός, σωστά τους όποιους κανόνες και να έχει τα χαρίσματα αυτά που λέει ο Γέροντας, όπως λ.χ. να μπορεί να διακρίνει την περίπτωση κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, αυτό σημαίνει ότι αυτόματα υποδεικνύει σωστό πνευματικό. Ότι ο πνευματικός δηλ. πρέπει να είναι σωστός.Το Πηδάλιο, λέγεται πηδάλιο, γιατί οδηγεί προς τη σωτηρία τον άνθρωπο, πότε με τον έναν τρόπο και πότε με τον άλλο, όπως ο καραβοκύρης πάει το πηδάλιο πότε αριστερά και πότε δεξιά, για να βγάλει το καράβι στην ακτή.
Αν το πάει ολόϊσια, χωρίς να στρίψει όπου χρειάζεται, θα ρίξει το καράβι πάνω στα βράχια, θα το βουλιάξει και τότε θα πνιγούν οι άνθρωποι.
Αν λοιπόν οι κανόνες χρησιμοποιούνται σαν κανόνια, και όχι με διάκριση ανάλογα με τον άνθρωπο, αντί να θεραπεύει ψυχές θα εγκληματεί.
Πως θα υπακούσω τυφλά έναν άνθρωπο ο οποίος πρωτίστως έχει ο ίδιος πρόβλημα;[/quote]
κυριε νικο [ agiooros]
apolayson
«Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Byzantine_Spirit, εχεις υπ'οψιν σου πολλες περιπτωσεις που η Εκκλησια μας μεσω του κατα τοπους, Επισκοπου της, ο οποιος ειναι ο μονος αρμοδιος να δωσει ευχη και ευλογια σε καποιον να γινει Πνευματικος, να εχει βαλει "σχιζοφρενεις" ανθρωπους να κανουν τον Πνευματικο, και δεν θα ειχε ξεσηκωθει ολη η ενορια στο ποδι;
Eτσι τους αφηνουν τους Πνευματικους οι Επισκοποι, νομιζεις, ανεξελεγκτους να κανουν οτι θελουν; Δεν τους ελεγχουν, δεν τους βλεπουν κατα καιρους, δεν μαζευουν γνωμες και πληροφοριες, ετσι αιντε αιντε καναμε εναν Πνευματικο, τους φορτωσαμε 100-500-1000 ψυχες και τους αφησαμε στον αυτοματο πιλοτο; Οχι δεν ειναι ετσι. Μην φοβαστε τοσο μηπως "πλανηθητε" απο Πνευματικο, απο αλλους να φοβαστε και ιδιως απο τον λογισμο σας.
Τι συζηταμε τωρα με το αν και με το ισως, φαγητο δεν γινεται..
Και παλι, εαν ειναι σχιζοφρενης ο Πνευματικος η εχει αλλο προσωπικο-ψυχικο-ψυχολογικο προβλημα, ειμαστε εμεις οι "εμπειροι" σε θεση να το "διαγνωσουμε" και να την κανουμε με ελαφρα πηδηματακια;
Μα εαν εχουμε φτασει σε τετοια μετρα να κανουμε "ακτινογραφια" στους Πνευματικους, ποιος μας εμποδιζει πλεον απο το να κανουμε δικη μας συνοδεια, και να παρουμε και 5-6 υποτακτικους να σωσουμε και καμμια ψυχη;
Δηλαδη μην τρελλαθουμε κιολας, εμπιστοσυνη στον Θεο δεν εχουμε, και θα μας στειλει ο Θεος σε "τρελλο" Πνευματικο, εφοσον μαλιστα το εχουμε ζητησει με προσευχη. Ελεος δηλαδη, αυτο ειναι απιστια και ασεβεια προς την Προνοια του Θεου.
Μην το παρεις αυστηρα προσωπικα, δεν θελω να παρεξηγηθεις, αλλα πολλοι εχουμε αυτη την λανθασμενη νοοτροπια. Ας αφησουμε λιγο τον λογισμο μας, να ακουσουμε και την φωνη του Θεου, κακο δεν θα παθουμε.
Ποιος καταστραφηκε απο Πνευματικο, πιο πολυ απο οτι καταστρεφομαστε με τις βλακειες επιλογες που κανουμε στην ζωη του ο καθενας με την "αλανθαστη" και "υγιεστατη" λογικη μας;
Eτσι τους αφηνουν τους Πνευματικους οι Επισκοποι, νομιζεις, ανεξελεγκτους να κανουν οτι θελουν; Δεν τους ελεγχουν, δεν τους βλεπουν κατα καιρους, δεν μαζευουν γνωμες και πληροφοριες, ετσι αιντε αιντε καναμε εναν Πνευματικο, τους φορτωσαμε 100-500-1000 ψυχες και τους αφησαμε στον αυτοματο πιλοτο; Οχι δεν ειναι ετσι. Μην φοβαστε τοσο μηπως "πλανηθητε" απο Πνευματικο, απο αλλους να φοβαστε και ιδιως απο τον λογισμο σας.
Τι συζηταμε τωρα με το αν και με το ισως, φαγητο δεν γινεται..
Και παλι, εαν ειναι σχιζοφρενης ο Πνευματικος η εχει αλλο προσωπικο-ψυχικο-ψυχολογικο προβλημα, ειμαστε εμεις οι "εμπειροι" σε θεση να το "διαγνωσουμε" και να την κανουμε με ελαφρα πηδηματακια;
Μα εαν εχουμε φτασει σε τετοια μετρα να κανουμε "ακτινογραφια" στους Πνευματικους, ποιος μας εμποδιζει πλεον απο το να κανουμε δικη μας συνοδεια, και να παρουμε και 5-6 υποτακτικους να σωσουμε και καμμια ψυχη;
Δηλαδη μην τρελλαθουμε κιολας, εμπιστοσυνη στον Θεο δεν εχουμε, και θα μας στειλει ο Θεος σε "τρελλο" Πνευματικο, εφοσον μαλιστα το εχουμε ζητησει με προσευχη. Ελεος δηλαδη, αυτο ειναι απιστια και ασεβεια προς την Προνοια του Θεου.
Μην το παρεις αυστηρα προσωπικα, δεν θελω να παρεξηγηθεις, αλλα πολλοι εχουμε αυτη την λανθασμενη νοοτροπια. Ας αφησουμε λιγο τον λογισμο μας, να ακουσουμε και την φωνη του Θεου, κακο δεν θα παθουμε.
Ποιος καταστραφηκε απο Πνευματικο, πιο πολυ απο οτι καταστρεφομαστε με τις βλακειες επιλογες που κανουμε στην ζωη του ο καθενας με την "αλανθαστη" και "υγιεστατη" λογικη μας;
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας

Σε όλα όσα είπες προηγουμένως συμφωνώ.dionysisgr έγραψε:Και παλι, εαν ειναι σχιζοφρενης ο Πνευματικος η εχει αλλο προσωπικο-ψυχικο-ψυχολογικο προβλημα, ειμαστε εμεις οι "εμπειροι" σε θεση να το "διαγνωσουμε" και να την κανουμε με ελαφρα πηδηματακια;
Και στο θέμα ελέγχου των πνευματικών απο ανωτέρους
και στο θέμα της πλήρους εμπιστοσύνης μας στον Θεό.
Κρατάω όμως την παράγραφο που συμφωνούμε (κατά κάποιο τρόπο)
για να συνεχίσω την άποψή μου, την οποία πολύ ευχαρίστως να την αλλάξω
αν κάνω λάθος.
Μπορεί ένας πνευματικός να είναι ψυχή και σώμα υγιής αλλά να αρρωστήσει στην πορεία.
Και αν αρρωστήσει ψυχικά, εμείς μπορεί να είμαστε οι "τυχεροί" που θα επισκεφθούμε για πρώτη φορά έναν πνευματικό, ο οποίος δε θα είναι σε θέση να μας νουθετήσει σωστά.
Έπειτα να διευκρινίσω και κάτι ακόμα:
Όταν λέω να επιλέγουμε πνευματικό δεν εννοώ να το κάνουμε με τον αέρα του κριτή, εγωϊστικά, ούτε συχνά πυκνά.
Ακόμα και το θέμα της επιλογής, θα πρέπει να γίνεται με σύνεση και σεβασμό εκ μέρους του πιστού.
Και τέλος θα σου πω το δικό μου παράδειγμα, όπου ήταν επιλογή όχι εγωϊστική όπως θέλω να πιστεύω.
Την πρώη φορά που εξομολογήθηκα γύρω στα 13, με πήγε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου στον δικό της πνευματικό, ο οποίος ήταν νεοδιορισμένος τότε. Μιλάμε δηλ. για έναν ιερέα περίπου 30-33 ετών.
Όταν εξομολογήθηκα, δεν έμεινα ικανοποιημένη.
Μάλιστα, μόλις έφυγα απο εκεί, είπα μέσα μου πως δεν θα ξαναεξομολογηθώ γιατί δεν ένοιωσα καμμία γαλήνη φέυγοντας απο εκεί.
Απο τότε πέρασαν δύο χρόνια περίπου και αποφάσισα να πάω σε κάποιον άλλον, τον οποίον δεν τον ήξερα τον άνθρωπο, πέρα απο ένα "καλημέρα σας". Ούτε μου τον είχε συστήσει κανείς επίσης.
Πήγα.
Κι απο τότε, μέχρι σήμερα, είμαι στον ίδιο άνθρωπο.
Ο οποίος, παμπολλές φορές με έχει νουθετήσει για τα στραβά μου, αλλά το κάνει με τέτοιο τρόπο, που φεύγω απο εκεί πλήρης, γαλήνια και ευγνώμων. Δεν υπήρξε ούτε μία φορά που να μου δημιουργήσει ταραχή και ανησυχία.
Λοιπόν, αυτό ήταν μια επιλογή εκ μέρους μου.
Είδες όμως με τι τρόπο έγινε.
Δεν έγινε ούτε επιπόλαια, ούτε έβαλα τους ιερείς σε μία σειρά λες και θα αγόραζα σακί με πατάτες, εξευτελίζοντας κι εκείνους και τον εαυτό μου και την θρησκεία μου.
Αυτά.
Ελπίζω να εγινα κατανοητή επιτέλους.
Ανέβασα το παραπάνω απόσπασμα από το Γεροντικό για να δείξω ότι η Υπακοή στον Πνευματικό μας Γέροντα είναι ευλογημένη, συνειγορεί δε και ο Κύριος με τέτοια θαυμάσια. Όσο σκληρό, δύσκολο και ακατόρθωτο κι αν μας φαίνεται αυτό που μας λέει ο πνευματικός μας, πρέπει να το κάνουμε. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει την άποψη μου ότι ακόμη και ο πνευματικός μας αν μας πει να κάνουμε αμαρτία, τότε θα τον παρακούσουμε γιατί πάνω από κάθε υπακοή είναι το Θέλημα του Θεού. Δεν θα εισαγάγουμε δικά μας στο Λόγο του Θεού...Υπάρχει μια γενική αρχή μέσα στην Αγία Γραφή και στη συμφώνηση των Αγίων Πατέρων, κατά την οποία καθένας έχει την ευθύνη των πράξεων του ακόμη και στην κληρονομικότητα (των συνεπειών των αμαρτιών) αλλά και στα σκάνδαλα οπότε φέρει και ο σκανδαλοποιός ευθύνη αλλά δεν απαλάσσεται ο αμαρτάνων εξ' αιτίας του σκανδάλου.
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
- panosgreece
- Κορυφαίος Αποστολέας

Και δίκαιο να έχη κανείς, όταν πάη να δικαιώση τον εαυτό του, πάλι ανάπαυση δεν
έχει, πόσο μάλλον να μην έχη δίκαιο και να δικαιολογεί την πτώση του με αναιδέστατο
τρόπο. Γι' αυτό, όσο μπορούμε, να προσέχουμε την αναίδεια και την περιφρόνηση όχι
μόνον προς τα θεία αλλά και προς τον πλησίον μας, διότι είναι εικόνα Θεού. Οι
αναιδείς άνθρωποι βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της βλασφημίας κατάτου Αγίου
Πνεύματος. Εκείνοι που περιφρονούν τα θεία βρίσκονται στο δεύτερο, και στο τρίτο
βρίσκεται ο διάβολος.
έχει, πόσο μάλλον να μην έχη δίκαιο και να δικαιολογεί την πτώση του με αναιδέστατο
τρόπο. Γι' αυτό, όσο μπορούμε, να προσέχουμε την αναίδεια και την περιφρόνηση όχι
μόνον προς τα θεία αλλά και προς τον πλησίον μας, διότι είναι εικόνα Θεού. Οι
αναιδείς άνθρωποι βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της βλασφημίας κατάτου Αγίου
Πνεύματος. Εκείνοι που περιφρονούν τα θεία βρίσκονται στο δεύτερο, και στο τρίτο
βρίσκεται ο διάβολος.
«Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας

dionysisgr..
Θα ήθελα να γράψεις τη γνώμη σου
για την προήγουμενη απάντησή μου.
Όταν ρωτάς κάτι, αποζητάς διάλογο.
Έτσι λοιπόν, μην εξαφανίζεσαι όταν ο άλλος απαντά,
διότι στο τέλος θα δώσεις εσφλαμένες (πολύ πιθανόν) εντυπώσεις,
με το να αγνοείς τη γνώμη του άλλου.
Ευχαριστώ.
Θα ήθελα να γράψεις τη γνώμη σου
για την προήγουμενη απάντησή μου.
Όταν ρωτάς κάτι, αποζητάς διάλογο.
Έτσι λοιπόν, μην εξαφανίζεσαι όταν ο άλλος απαντά,
διότι στο τέλος θα δώσεις εσφλαμένες (πολύ πιθανόν) εντυπώσεις,
με το να αγνοείς τη γνώμη του άλλου.
Ευχαριστώ.
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Byzantine_Spirit, σεβασου και το αυτεξουσιο λιγο, εδω το σεβεται μεχρι τελους, ο Ιδιος ο Θεος..
Μπορει να φαινεται οτι ειμαι μεσα, και να εχω ξεχασει να αποσυνδεθω, η να ασχολουμαι με κατι αλλο, γιαυτο δεν απανταω αμεσως, αλλα και οταν απανταω αμεσως βγαινουν καποιοι καλοθελητες και λενε οτι ο Διονυσης εχει γλωσσα τετοια που δεν μπορει να την μαζεψει και το χειροτερο ειναι οτι αυτο αληθευει.
Λοιπον, στα καθ'ημας..
Μιας και το διευκρινισες, με το παραδειγμα που εφερες, θα σου ελεγα οτι σε τιμα ιδιαιτερα και μονο το γεγονος, οτι δεν απογοητευθηκες, και δεν τα παρατησες, αλλα επεμεινες, και πηγες σε αλλον Πνευματικο, και αναπαυθηκες. Εχει και αυτο μεγιστη αξια, δηλαδη το να μην τα παραταμε. Ειναι και αυτο Υπακοη, στον Θεο, στην κληση Του, για την σωτηρια μας.
Αρα πρακτικα δεν εμεινες εξω απο την αγια υπακοη, αλλα αλλαξες τροφο και διδασκαλο για την ψυχη σου. Εφοσον πηρες ευλογια και δεν εμεινε καποια σκια με τον προηγουμενο, και σε δεχτηκε με επισης χαρα και ευλογια ο νυν Πνευματικος σου, εγω τι να προσθεσω παραπανω;
Το κεντρικο μας θεμα ειναι να μενουμε εκει που ειμαστε, οταν δεν γινονται φυσικα σημεια και τερατα με την κακη εννοια, και να παλευουμε χωρις λογισμους δυσπιστιας και απαξιωσεως του Πνευματικου-Γεροντος μας, που πολλες φορες δημιουργουνται απο κενοδοξια η απο τον ιδιο τον διαβολο, που φθονει καθε πνευματικη σχεση που προοδευει και πασχιζει να την καταστρεψει.
Και το εχουμε νομιζω καλυψει αρκετα εκτενως ηδη με πολλες και ωφελιμες αποψεις ολων των αδελφων μας.
Μεινε εκει που εισαι, και ανεβαινε την κλιμακα των αρετων και της πνευματικης προοδου. Και εφοσον ειναι καλος, να τον προτεινεις σε οσους μπορεις, για να παρεις μισθο και απο αυτην την θεαρεστη πραξη και προτροπη.
Λιγο πνευμα αντιλογον εισαι, αλλα κατα τα αλλα φαινεσαι να εχεις πολυ και ωφελιμο και βαθυ ψυχικο περιεχομενο. Ετσι εξηγειται και η συνεχης αντιλογια σου, ως κινηση και σφριγος ακμαζουσας ψυχης.
Εαν σε ειχα εγω πνευματικοπαιδι θα σου ειχα αλλαξει τα φωτα στην μετανοια και στον βαρυ κανονα, μεχρι να στρωσεις..
Μπορει να φαινεται οτι ειμαι μεσα, και να εχω ξεχασει να αποσυνδεθω, η να ασχολουμαι με κατι αλλο, γιαυτο δεν απανταω αμεσως, αλλα και οταν απανταω αμεσως βγαινουν καποιοι καλοθελητες και λενε οτι ο Διονυσης εχει γλωσσα τετοια που δεν μπορει να την μαζεψει και το χειροτερο ειναι οτι αυτο αληθευει.
Λοιπον, στα καθ'ημας..
Μιας και το διευκρινισες, με το παραδειγμα που εφερες, θα σου ελεγα οτι σε τιμα ιδιαιτερα και μονο το γεγονος, οτι δεν απογοητευθηκες, και δεν τα παρατησες, αλλα επεμεινες, και πηγες σε αλλον Πνευματικο, και αναπαυθηκες. Εχει και αυτο μεγιστη αξια, δηλαδη το να μην τα παραταμε. Ειναι και αυτο Υπακοη, στον Θεο, στην κληση Του, για την σωτηρια μας.
Αρα πρακτικα δεν εμεινες εξω απο την αγια υπακοη, αλλα αλλαξες τροφο και διδασκαλο για την ψυχη σου. Εφοσον πηρες ευλογια και δεν εμεινε καποια σκια με τον προηγουμενο, και σε δεχτηκε με επισης χαρα και ευλογια ο νυν Πνευματικος σου, εγω τι να προσθεσω παραπανω;
Το κεντρικο μας θεμα ειναι να μενουμε εκει που ειμαστε, οταν δεν γινονται φυσικα σημεια και τερατα με την κακη εννοια, και να παλευουμε χωρις λογισμους δυσπιστιας και απαξιωσεως του Πνευματικου-Γεροντος μας, που πολλες φορες δημιουργουνται απο κενοδοξια η απο τον ιδιο τον διαβολο, που φθονει καθε πνευματικη σχεση που προοδευει και πασχιζει να την καταστρεψει.
Και το εχουμε νομιζω καλυψει αρκετα εκτενως ηδη με πολλες και ωφελιμες αποψεις ολων των αδελφων μας.
Μεινε εκει που εισαι, και ανεβαινε την κλιμακα των αρετων και της πνευματικης προοδου. Και εφοσον ειναι καλος, να τον προτεινεις σε οσους μπορεις, για να παρεις μισθο και απο αυτην την θεαρεστη πραξη και προτροπη.
Λιγο πνευμα αντιλογον εισαι, αλλα κατα τα αλλα φαινεσαι να εχεις πολυ και ωφελιμο και βαθυ ψυχικο περιεχομενο. Ετσι εξηγειται και η συνεχης αντιλογια σου, ως κινηση και σφριγος ακμαζουσας ψυχης.
Εαν σε ειχα εγω πνευματικοπαιδι θα σου ειχα αλλαξει τα φωτα στην μετανοια και στον βαρυ κανονα, μεχρι να στρωσεις..
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."