Υπακοή στον πνευματικό

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

dionysisgr..

Δε το έχω ακουστά αυτό που μου έγραψες και σε ευχαριστώ που το έμαθα.
Επειδή έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους πατέρες μας, δεν αντιτίθεμαι,
ούτε στον μεν, ούτε στον δε.
Ίσως επειδή εγω προσωπικά πλέον είμαι υπέρ της απλότητας, κλίνω λίγο προς τον Γέροντα Παίσιο.
(απλότητα δεν εννοώ απλούστευση, ούτε απουσία αυστηρότητας, η οποία πρέπει να υπάρχει κάποιες φορές).
Μεταξύ των δύο απόψεων, ένας πιστός που είναι σε αναζήτηση καλού πνευματικού, θα προχωρήσει αργά και μεθοδικά ή βλέποντας και κάνοντας που λέμε, έχοντας ως γνώμονα τη συνείδησή του.
Τουλάχιστον, αυτό θα έκανα εγώ.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Κύριε Ελέησον..

Δημοσίευση από smarti »

theodora έγραψε:Άνθρωποι ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ, που μετέχουν μυστηριακά στο σώμα της Εκκλησίας του Χριστού, που γίνονται μέλη σε ένα φόρουμ αφιερωμένο στο Άγιον Όρος, ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ να έχουν «απορίες» και «προβληματισμούς» και να ανοίγουν θέματα με πηχαίους τίτλους ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΝΕ μεταξύ τους για το «εάν οφείλουμε υπακοή στον πνευματικό?», «γιατί ο Θεός επιτρέπει το τάδε ή το δείνα?», «πώς θα σωθούμε με την τόση την αμαρτωλότητα μας?», «γιατί δεν απαντάτε στις απορίες μου με διάλογο?», «επιτρέπεται η αποφυγή της τεκνογονίας?», «ΕΧΩ ΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ?», «που να βρω τον καλύτερο πνευματικό?», και να μην συνεχίσω γιατί ντρέπομαι.................

Δηλαδή η μάνα, η αδελφή μου, ο συνάδελφος μου, ο γνωστός μου, ο γείτονας, που ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΟΡΘΟΔΟΞΑ, ή ΟΛΟΙ οι άλλοι οι αδελφοί μας που είναι μακράν ακόμα (και πολύ εύχομαι να μας προλάβουν και εμείς εδώ ακόμα να είμαστε στο Α), τί απορίες, τί προβληματισμούς θα έπρεπε να έχουν? !!!!!!

Είμαστε εμείς εδώ τώρα ορθόδοξοι? ή τρομαγμένα κατσικάκια που κουντράμε ο ένας στον άλλον από την ταραχή, τις φοβίες, την ΑΠΙΣΤΙΑ, την θολούρα του νου, της ψυχής και ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, και ενώ γνωρίζουμε την πνευματική μας αυτή κατάσταση άθελα μας κουτουλάμε και ελαχίστους που είναι δίπλα μας και προσπαθούν να μας απαντήσουν και να μας ορμηνεύσουν?

Σκεφτόμαστε, προσευχόμαστε πριν γράψουμε 1 πρόταση που θα την διαβάσουν και άλλοι 50 αδελφοί που δεν συμμετέχουν? Αναφέρομαι κυρίως σε μένα και σε μερικούς που ανοίγουμε ξεχωριστά θέματα καινούρια λες και αυτό που θα γράψουμε είναι ΤΟ φοβερό και ΤΟ ψυχοφελές για να συμμετάσχουν όλοι!

Υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε φόρουμ ινδουϊστών, μουσουλμάνων, καθολικών και να συζητάνε τέτοια πράγματα? Να έχουν τέτοιους προβληματισμούς, αμφιβολίες, αντιρρήσεις, φοβίες για τα σωστικά μέσα των θρησκειών τους και να κοσκινάνε ότι τους έρθει στο κεφάλι γιατί δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν?

Πού είναι Η ΑΓΑΠΗ, Η ΠΙΣΤΗ, Η ΧΑΡΑ ΜΑΣ?

Η Θεία ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ, Η ΑΓΝΗ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΡΔΙΑ, Ο ΨΥΧΟΦΕΛΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ, σφυράνε από μακριά.......... αλλά πού είναι εδώ μέσα?

Ανοίγει κάποιος την σελίδα κατά τις 11 το πρωΐ και ψάχνει με το λυχνάρι να βρει πνευματική δροσιά να ξεδιψάσει! 10-15 πρώτα θέματα και τα περισσότερα «τί κάνεις Γιάννη? κουκιά σπέρνω!»
Πού είναι οι ιεροί προβληματισμοί και οι σεβαστές κουβέντες?

Πόσοι ορθόδοξοι από εμάς χθες, σήμερα, αύριο, έφτιαξαν τα κόλλυβά τους για να μνημονεύσουν το βράδυ και αύριο τους κεκοιμημένους τους? Το πρόσφορο μας?

Μην βιαστείτε να απαντήσετε στο δικό μου αυτό post, ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ, διαπιστώσεις κάνω και σας παρακαλώ ΘΕΡΜΑ λόγω των ημερών να παρακινεί ο ένας τον άλλον σε μελέτη, σε προσευχή, ΣΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ, σε ΔΟΞΑΣΙΕΣ, σε ΚΑΤΑΝΟΙΞΗ.

Ας κάνουμε μία νέα αρχή ΑΠΟ ΤΩΡΑ θεώρησης της αξίας του φόρουμ μας.

Ας το ανεβάσουμε πνευματικά, με τον τρόπο του ο καθένας! Ας κάνουμε προπαντώς ΑΓΑΠΗ σε όσους βρίσκονται στους απέναντι υπολογιστές και διαβάζουν ότι μας έρχεται στο κεφάλι.

ΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΜΕΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ....... για όσους σκανδαλίσαμε άθελα μας, με την ολιγοπιστία, την επιπολαιότητα, τον αυθορμητισμό μας, ΤΗΝ ΑΔΙΑΚΡΙΣΙΑ ΜΑΣ. Γιατί δεν είναι όλα όσα έχουμε στο κεφάλι μας για δημοσίευση και ψιλή κουβεντούλα σε αυτό εδώ το φόρουμ! Να ανοίξουμε ένα άλλο εάν το επιθυμείτε και να το ονομάσουμε «το καφενείο των αμαρτωλών»........

Με αγάπη Χριστού
Θεοδώρα
θεοδωρα, το κειμενο σου αυτο με λυπησε πραγματικα και ενοιωσα πολυ ασχημα!!
Αυτα τα τρομαγμενα κατσικακια που γραφεις , ειμαστε εμεις οι ανθρωποι, τα ανθρωπακια που εχουμε πνευματικες αποριες και ανησυχίες και βρηκαμε μια ζεστη γωνιτσα για να κουλουριασουμε σαν τα φοβισμενα γατακια....νοιωσαμε αυτη τη ζεστασια που εχει αυτο το φορουμ και για αυτο ανοιξαμε τις καρδιες μας...και πηραμε κουραγιο για να ρωτησουμε καποια πραγματα...γιατι οπουδηποτε αλλου εκτος τον πνευματικο μας αν καναμε τετοια συζητηση δεν νομιζω να βρισκαμε κατανοηση απο καπου και συμπαρασταση η συμβουλη.Οπως τα παιδια νοιωθουν τη ζεστασια στο σπιτι τους και εκφραζονται ελευθερα ετσι και εμεις την νοιωσαμε εδω και εκφραστηκαμε η ρωτησαμε αυτα που ειχαμε να ρωτησουμε........δεν ηξερα οτι υπαρχουν και απαγορευμενες ερωτησεις..και γι αυτο ισως ρωτησα οτι εχω ρωτησει εως τωρα...που κατα τη αποψη σου βλεπω οτι ηταν μεγαλο λαθος.. Πραγματικα δεν ξερεις ποσο λυπηθηκα με αυτο το κειμενο που διαβασα...υπαρχουν πολλοι τροποι να πεις τον αλλον τι και πιο δεν ειναι σωστο...ακομα και σε αυτο θα πρεπει ομως να εχουμε διακριση , για να μην πληγωνουμε τους συνανθρωπους μας...οι οποιοι ισως απο αγνοια και απο πνευματικη ανωριμοτητα ρωτανε ολα αυτα που τους απασχολουν. Ειναι κριμα να στεναχωρουμε τους ανθρωπους και να τους κριτικαρουμε με αυτον τον τροπο. Ολα αυτα τα εγραψα απο αγαπη , γιατι εχω αγαπησει αυτο το φορουμ...δεν κανω επιθεση σε αυτα που εγραψες...ενοιωσα απλα αρκετα χαλια και ................και ηθελα να σου πω και εγω τη γνωμη μου , οπως πήρες και εσυ την ελευθερια να μας γραψεις ολα αυτα που ειχες να πεις.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Καλό Ψυχοσάββατο αγωνιστές και αγωνίστριες! Και ας μην παρερμηνεύουμε τα αδέλφια μας από ένα μήνυμα πραβλέποντας τα υπόλοιπα 1000 που έχουν γράψει!
Ας μην δίνουμε χώρο στον πονηρό!
Μόνο την καρδιά μας στον γλυκυτατο Ιησού!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

Διονύση

Με εξέπληξες ευχάριστα! Από κάποιον που ανεβάζει τους τόνους ξαφνικά χωρίς ουσιαστικό λόγο περίμενα πολύ οξεία αντίδραση σ' αυτά που έγραψα...Αργότερα θα αναπτύξω τα επιχειρήματα και θα συνοψίσω αυτά που λέω. Φυσικά και δεν διεκδικώ το αλάθητο. Είμαι πρόθυμος να αναγνωρίσω τα λάθη μου, αν υπάρξει τεκμηριωμένη απάντηση ότι κάνω λάθος, σε οποιοδήποτε ζήτημα.
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
Άβαταρ μέλους
theodora
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodora »

Κι εγώ που πίστεψα πως θα ΧΑΡΕΙΤΕ με ένα τέτοιο μήνυμα ειλικρινούς ΑΓΑΠΗΣ και ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ.............
Στην theodora κυρίως απευθυνόμουνα Σμαρώ μου, μέρες τώρα αυτά σκεφτόμουν και σήμερα είπα να μοιραστώ ΜΑΖΙ ΣΑΣ αυτές τις σκέψεις μου.

Πίστεψα πως θα συμφωνούσατε και θα χαιρόσασταν.
Βεβαίως δεν ήθελα να βάλω ένα τεράστιο «συγνώμη» για να μην φανεί σαν ταπεινολογία, αλλά και πάλι προφανώς δεν εξέφρασα ΣΩΣΤΑ όλα αυτά που είχα μέσα μου.

Σου ζητάω ΣΥΓΝΩΜΗ Σμαρώ μου εάν όλο εκείνο το κατεβατό ΑΓΑΠΗΣ και παρότρυνσης ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ και προσπάθειας αναζωπύρωσης της ΠΙΣΤΗΣ μας, το πήρες σαν προσωπική κριτική ! (Κύριε Ελέησον! ) !!!!!!!!!!!!
Και βεβαίως ΣΥΓΝΩΜΗ σε όλα τα μέλη και αδέλφια μου εάν το εξέλαβαν ως τέτοιο.......

:(
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από eleimon »

Εισαι χειμαρρος αγαπημενη μου Θεοδωρα ωρες ωρες,δε σου κρυβω οτι κι εγω στεναχωρεθηκα προς στιγμην σε σημειο που ειπα οτι δε ξαναρωταω τιποτα για να μη σκανδαλιζω κανεναν,ομως κατοπιν ωριμου σκεψεως ειπα οτι εχεις απολυτο δικιο....και ξερεις γιατι? πρεπει να μη μας συνεπαιρνει ο αυθορμητισμος μας και να ειμαστε πιο συγκροτημενοι στον αγωνα μας....και μιλαω για τον εαυτο μου φυσικα!!!

Ξερεις οτι σ εκτιμω βαθυτατα και σαγαπαω...φιλια Ελπιδα
«Το θάνατο δεν τον φοβά­μαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

theodora έγραψε:Κι εγώ που πίστεψα πως θα ΧΑΡΕΙΤΕ με ένα τέτοιο μήνυμα ειλικρινούς ΑΓΑΠΗΣ και ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ.............
Στην theodora κυρίως απευθυνόμουνα Σμαρώ μου, μέρες τώρα αυτά σκεφτόμουν και σήμερα είπα να μοιραστώ ΜΑΖΙ ΣΑΣ αυτές τις σκέψεις μου.

Πίστεψα πως θα συμφωνούσατε και θα χαιρόσασταν.
Βεβαίως δεν ήθελα να βάλω ένα τεράστιο «συγνώμη» για να μην φανεί σαν ταπεινολογία, αλλά και πάλι προφανώς δεν εξέφρασα ΣΩΣΤΑ όλα αυτά που είχα μέσα μου.

Σου ζητάω ΣΥΓΝΩΜΗ Σμαρώ μου εάν όλο εκείνο το κατεβατό ΑΓΑΠΗΣ και παρότρυνσης ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ και προσπάθειας αναζωπύρωσης της ΠΙΣΤΗΣ μας, το πήρες σαν προσωπική κριτική ! (Κύριε Ελέησον! ) !!!!!!!!!!!!
Και βεβαίως ΣΥΓΝΩΜΗ σε όλα τα μέλη και αδέλφια μου εάν το εξέλαβαν ως τέτοιο.......

:(
Εγω σου ζηταω συγνωμη, που καταλαβα λαθος το κειμενο σου Θεοδωρα!!! Καλο αγωνα λοιπον σε ολους μας!!!
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

Θέλω να απαντήσω στο Διονύση πάλι, σ' αυτά που με κατηγόρησε αλλά και για τα επιχειρήματα (αν έχω όπως είπε) σ' αυτά που υποστηρίζω...
Με κατηγόρησε ότι φέρνω από την Αγία Γραφή χωρία και αγνοώ την Ιερή Παράδοση που είναι ισόκυρη. Προχθές ο ίδιος με είχε κατηγορήσει ότι πετάω κάθε φορά ένα κείμενο από τους Πατέρες και καθάρισα. Το κείμενο αυτό δεν είναι από την Ιερή Παράδοση? Πιστεύω ότι όταν υποστηρίζουμε σ' ένα τέτοιο σοβαρό θέμα μια θέση πρέπει να την τεκμηριώνουμε με τη θεοπνευστία των κειμένων της Αγίας Γραφής και των Αγίων Πατέρων (εδώ είναι η Ιερή Παράδοση).
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Byzantine_Spirit, αφου σου αρεσει το απλο, θα σου ελεγα οτι εαν θελουμε να ειμαστε και να λεγομαστε Ορθοδοξοι, και του της ποιμνης του Χριστου, τα προβατα, πρεπει να βαδιζουμε δια Πιστεως.

Οχι δια των επιλογων μας, γιατι εαν ακουμε τις επιλογες μας, η απωλεια ειναι δεδομενη.

Οπως ελεγε και ο Γερων Ιωσηφ ο Ησυχαστης, ο οποιος στο Αγιον Ορος θεωρειται ο μεγαλυτερος νηπτικος-ασκητικος πατερας που περασε τους τελευταιους 2 αιωνες, εαν δεν κανεις απολυτη υπακοη στον Γεροντα σου, θα κανεις υπακοη σε πολλους.. "γερονταδες" ταυτοχρονα, υπονοοντας τα παθη μας, και τον εγωϊσμο μας, και το θελημα μας, κα ιτις επιλογες μας, και την παντοτε κακη χρηση του αυτεξουσιου που κανουμε, και τελικα τον ιδιο τον διαβολο που μας κανει παιχνιδακι στα χερια του, οταν παραμεριζουμε λιγο την Πιστη, και βαζουμε πιο πανω, τον λογισμο μας.

Και ο Παϊσιος, τα ίδια φρονουσε. Λοιπον, πρωτα δια Πιστεως, και μετα οι επιλογες μας.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

dionysisgr...
Είπα απλώς τη γνώμη μου σε αυτό που με ρώτησες, με όλη την καλή διάθεση.
Δεν νουθετώ κανέναν.
Πως θα μπορούσα άλλωστε;
Δεν υποφέρω απο το " σύνδρομο του ξερόλα " δόξα τω θεώ.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”