Ο Όσιος Μωυσής ο Αιθίοπας μεγάλος άγιος του τετάρτου αιώνα ήταν πριν μετανοήση μεγάλος ληστής και εγκληματίας της εποχής.Μιά φορά δολοφόνησε μιά έγγυο για να δει πως είναι μέσα το παιδί.
Και όμως κάποτε μετανόησε και ο Θεός τον δέχτηκε μάλιστα εκανε και δημόσια εξομολόγηση στο μοναστήρι που πήγε κατά το τυπικό της εποχής.Ο μεγάλος αυτός εγκληματίας έφτασε σε ύψη αρετών ιδίως της ταπείνωσης.Επειδή ήταν μαύρος μπαίνοντας μιά φορά στο ιερό οι άλλοι μοναχοί γιά να τον δοκιμάσουν του είπαν:τι κάνεις εδώ μαύρε σκύλε ,και εκείνος αντί να αντιδράσει κατηγορούσε τον εαυτό του λέγοντας πράγματι εσύ φταις.Σε ένα πράγμα αντιδρούσε όταν τον έλεγαν αιρετικό γιατί αυτό έλεγε είναι χωρισμός από τον θεό.
Έχω μια απορία...και θέλω τα φώτα σας... (συγχώρεση)
Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές
Re: εχω μια απορια...και θελω τα φωτα σας...
Το θέμα δεν είναι σημερινό. Απασχολεί τους χριστιανούς από τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού. Ο ι. Χρυσόστομος παρουσιάζει το θέμα ως εξής:
Ένα κάρβουνο αναμμένο εάν πέσει μέσα σε ένα κουβά με νερό θα σβήσει οπωσδήποτε. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις αμαρτίες του ανθρώπου. Όσες και αν είναι, όποιες και αν είναι, ας πούμε ότι είναι ένα ολόκληρο βουνό. Εάν αυτό σαν κάρβουνο αναμμένο, πέσει μέσα στον ωκεανό της αγάπης του Θεού θα σβήσει οπωσδήποτε. Ο άνθρωπος θα συγχωρηθεί. Αυτό βεβαίως με την προϋπόθεση ότι ο άνθρωπος μετανοεί ειλικρινά και βέβαια είναι με ταπεινό φρόνημα κοντά στον πνευματικό του.
Ένα κάρβουνο αναμμένο εάν πέσει μέσα σε ένα κουβά με νερό θα σβήσει οπωσδήποτε. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις αμαρτίες του ανθρώπου. Όσες και αν είναι, όποιες και αν είναι, ας πούμε ότι είναι ένα ολόκληρο βουνό. Εάν αυτό σαν κάρβουνο αναμμένο, πέσει μέσα στον ωκεανό της αγάπης του Θεού θα σβήσει οπωσδήποτε. Ο άνθρωπος θα συγχωρηθεί. Αυτό βεβαίως με την προϋπόθεση ότι ο άνθρωπος μετανοεί ειλικρινά και βέβαια είναι με ταπεινό φρόνημα κοντά στον πνευματικό του.
Τι άλλο να προσθέσεις στα παραπάνω??? Είναι η πάσα Αλήθεια...gavriil έγραψε:Το θέμα δεν είναι σημερινό. Απασχολεί τους χριστιανούς από τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού. Ο ι. Χρυσόστομος παρουσιάζει το θέμα ως εξής:
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
Ετσι φιλε μου... μεγαλοι μαγκες οι Πατερες, οτι και να διαβασεις απο αυτα που λενε ειναι διαμαντι.Ionas έγραψε:Τι άλλο να προσθέσεις στα παραπάνω??? Είναι η πάσα Αλήθεια...gavriil έγραψε:Το θέμα δεν είναι σημερινό. Απασχολεί τους χριστιανούς από τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού. Ο ι. Χρυσόστομος παρουσιάζει το θέμα ως εξής:
Δεν νομιζω να υπαρχει αμφιβολια οτι ο Θεος δεν συγχωρει η "συγχωρει μεχρι ενος σημειου" η να πει ναι μετανοησες αλλα αυτα που εκανες ηταν καπως.... αυτο ειναι απαραδεκτο.
Το διαβολο θα τον συγχωρουσε εαν ηθελε? ΝΑΙ θα τον εβαζε παλι στην πρωην θεση ΝΑΙ? Θα του ελεγε α οχι φιλε μου εσυ εκανες αποστασια ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΕ.
Τον ανθρωπο θα τον βαλει στην παλια θεση η μηπως θα του πει ε ενταξει τωρα τελειωσε θα σε δεχθω αλλα αφου εφυγες "εσπασε το γυαλι".
Ετσι λοιπον δεν πρεπει να λεμε τα αμαρτηματα μας καμια 50αρια φορες δειχνουμε απιστια το εχω κανει εγω δεν το λεω για εσας.
Ο μεγας των εθνων Αποστολος ο Αγιος Κυπριανος τοσοι αγιοι...
Ου δε επλεονασεν η αμαρτια, υπερ περισσευσεν η χαρις.
Λεγει κυριος και εαν ωσιν αι αμαρτιαι υμων ως φοινικουν ως χιονα λευκανω εαν δε ωσιν ως κοκκινον ως εριον λευκανω Ησ.1-18
Η ουσια ειναι ποσο απαλλαχτηκες εσυ απο την αμαρτια ωστε να δεχθεις μεσα σου τον Χριστο, εαν εγινες μεσα σου πραγματικα αλλος ανθρωπος τιποτα δεν σε κρατα αποτο να γινεις γ. Παΐσιος, γυμνος ασκητης ή Μεγας Αγιος.
Ο Θεος ξεχνα τις αμαρτιες του μετανοημενου εντελως, τον επαναφερει, του δινει την στολη την πρωτη, σφαζει τον μοσχο τον σιτευτο, δυστυχως ο σωστος μετανοημενος δεν το κανει ποτε, Οτι την ανομίαν μου εγώ γινώσκω, και η αμαρτία μου ενώπιον μου εστί διά παντός ο σωστος χριστιανος αυτα που εκανε δεν τα ξεχνα τα εχει στο μυαλο του, οχι απο απελπισια η απο λυπη αλλα απο ταπεινωση η δεν ξερω και εγω γιατι αφου αυτα ειναι υ-ψηλα πραγματα.
Ενας γεροντας διαβασα ειχε λεει ενα κουτακι που ειχε κλεψει μικρος το φυλαγε και το εβλεπε.
Οτι την ανομίαν μου εγώ γινώσκω, και η αμαρτία μου ενώπιον μου εστί διά παντός. Αυτο ειναι.
Δημοσ.: 590
Δημοσ.: 591 " Έρχομαι και εγώ...."
I'll take lives and show all no mercy that night
Attack those not knowing my force
Δημοσ.: 591 " Έρχομαι και εγώ...."
I'll take lives and show all no mercy that night
Attack those not knowing my force
Επειδή πολλοί αδελφοί μιλάνε για μετάνοια του Σατανά. Οι Άγιοι Πατέρες λένε ότι ο Διάβολος και οι υπόλοιποι δαίμονες έχουν παγιωθεί στο κακό. Αντίστοιχα οι Άγιοι άγγελοι έχουν παγιωθεί στο Αγαθό. Οπότε δεν μπαίνει θέμα μετανοίας των διαβόλων ή πτωσης των Αγγέλων. Η μετάνοια έχει σημασία για την ανθρώπινη αδυναμία και πρέπει να είναι ειλικρινής...γιατί ο Θεός ου μυκτηρίζεται... Οι νηπτικοί Πατέρες επεδίωκαν την απάθεια, η οποία ισοδυναμεί με παγίωση στο αγαθό...βέβαια κατά τα ανθρώπινα μέτρα γιατί ο άνθρωπος δεν παύει να είναι τρεπτός μέχρι το θάνατο του.
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Έτσι είναι, πράγματι.Ionas έγραψε:Επειδή πολλοί αδελφοί μιλάνε για μετάνοια του Σατανά. Οι Άγιοι Πατέρες λένε ότι ο Διάβολος και οι υπόλοιποι δαίμονες έχουν παγιωθεί στο κακό. Αντίστοιχα οι Άγιοι άγγελοι έχουν παγιωθεί στο Αγαθό. Οπότε δεν μπαίνει θέμα μετανοίας των διαβόλων ή πτωσης των Αγγέλων. Η μετάνοια έχει σημασία για την ανθρώπινη αδυναμία και πρέπει να είναι ειλικρινής...γιατί ο Θεός ου μυκτηρίζεται... Οι νηπτικοί Πατέρες επεδίωκαν την απάθεια, η οποία ισοδυναμεί με παγίωση στο αγαθό...βέβαια κατά τα ανθρώπινα μέτρα γιατί ο άνθρωπος δεν παύει να είναι τρεπτός μέχρι το θάνατο του.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.