Θα ήθελα από κάποιον που έχει αρκετές εμπειρίες από το Ορος να μου πει ποια μοναστήρια ή σκήτες θα μπορούσα να επισκεφτώ και να υπάρχει η συνήθεια και η θέληση από τους εκεί μοναχούς για πνευματικές συζητήσεις με τους επισκέπτες-προσκυνητές.
Δε ζητώ απαραίτητα κάπου που να υπάρχει κάποιος διορατικός Γέροντας (καταλαβαίνετε πιστεύω τι εννοώ, όχι δηλ. σαν το Γ. Παϊσιο) αλλά γενικά άνθρωποι κάποιου πνευματικού επίπεδου που να έχω τη δυνατότητα να συζητήσω μαζί τους αρκετά, να ζητήσω συμβουλές, να λύσω κάποιες απορίες κτλ.
Το ρωτάω αυτό γιατί έχω ακούσει ότι σε κάποιες σκήτες/μοναστήρια αυτό συνηθίζεται (και μάλιστα συγκεκριμένη ώρα της ημέρας) ενώ σε κάποια άλλα δεν υπάρχει και τόση διάθεση από τους μοναχούς (είναι λίγο πιο απρόσιτοι στον κόσμο που πάει).
Επίσης σε κάποιο από όσα προτείνετε, αν θα έπρεπε να επιδιώξω να μιλήσω με κάποιον συγκεκριμένο Γέροντα.
Νομίζω ότι είναι κάτι που θα ενδιέφερε και άλλους που δεν έχουν ξαναπάει ή έχουν πάει λίγες φορές στο Αγ. Ορος.
Εγώ σκέφτομαι να πάω κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο Θεού Θέλοντος και καιρού επιτρέποντος :)
Ευχαριστώ για τις όποιες απαντήσεις σας
Ερώτηση για το 'Αγιον Όρος
Συντονιστής: Συντονιστές
-
HXOS
- Κορυφαίος Αποστολέας

ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΟ Α. Ο ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΟΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ι Μ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ.ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΛΥΝΕΙ ΑΠΟΡΙΕΣ.Συνήθως μετά το δείπνο, η ώρα που απομένει μέχρι την δύση του ηλίου, οι Μοναχοί πλησιάζουν τους επισκέπτες για συζήτηση. Τουλάχιστον στην Ι.Μ. Φιλοθέου που επισκέπτομαι συχνά, γίνεται αυτό. Και σίγουρα είναι μία από τις καλύτερες στιγμές στο Όρος.

ΣΥΝ ΘΕΩ ΠΑΝΤΑΧΟΥ,ΦΟΒΟΣ ΟΥΔΑΜΟΥ.