Καλημέρα σας.Παρατηρώ ότι το σύγχρονο marketing είναι άκρως αποτελεσματικό,αφού αρκετοί από εμάς(μέλη και επισκέπτες του athos) θα σπεύσουμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την παράσταση και κάποιοι τελικά θα την δούμε είτε "ζωντανά" είτε σε DVD.
Ένα μεγάλο ζήτημα τέθηκε,περί του τι είναι τέχνη.Καλύτερα να μην το αναλύσουμε καθώς είναι περισσότερο από βέβαιο,ότι οι απόψεις του καθενός θα διαφέρουν.
Μακάριοι όσοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Δημιουργό,διότι έχοντας νικήσει την φθορά και τον θάνατο,δεν έχουν ανάγκη από "υποκατάστατα",ευγενέστερο των οποίων είναι η επαφή με την Τέχνη(είτε ως δημιουργός είτε ως θεατής).
Σχετικά με την παράσταση που αναφέρατε,η αλήθεια είναι ότι αρκεί μια προσεκτική ακρόαση του soundtrack(το οποίο κατ' ουσίαν είναι και το σενάριο της παράστασης) και θα διαπιστώσει ο καθένας,ότι ο δημιουργός δεν έδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό στο πρόσωπο του Ιησού,είτε λόγω έλλειψης λογοτεχνικής ικανότητας είτε εσκεμμένα.Προσωπικά,πιστεύω ότι η προχειρότητα των στίχων της παράστασης εξυπηρετεί την προσβασιμότητα του στο ευρύ κοινό,που επιδερμικά γνωρίζει την ιστορία του Ιησού και αντιλαμβάνεται το πρόσωπο του Θεού Λόγου,με ανθρωποκεντρικά κριτήρια.Για του λόγου το αληθές παραθέτω αποσπάσματα:
Could Mohammed move a mountain, or was that just PR?
Did you mean to die like that? Was that a mistake, or
Did you know your messy death would be a record breaker?
Μεταφρ:Μπορούσε ο Μωάμεθ να μετακινήσει ένα βουνό,ή αυτό απλά ειπώθηκε για λόγους δημοσιότητα(από το κόμμα και μετά η μετάφραση δεν είναι ακριβής όποιος γνωρίζει αγγλικά θα μπορέσει να "πίασει" καλύτερα το νόημα)
Σκόπευες να πεθάνεις έτσι?Έγινε κατά λάθος,ή γνώριζες ότι ο "θορυβώδης"
θάνατος σου θα "έσπαζε ταμεία"?(το messy δεν το απέδωσα ακριβώς καθώς μου διαφεύγει η κατάλληλη λέξη,αλλά νομίζω ότι το θορυβώδης διατηρεί το νόημα).
Prove to me that you're no fool; walk across my swimming pool.
If you do that for me, then I'll let you go free.
Hey! Aren't you scared of me Christ? Mr. Wonderful Christ?
You're a joke. You're not the Lord. You're nothing but a fraud.
Get out you King of the Jews!
Get out of my life! Yah!
Απόδειξε μου ότι δεν είσαι ηλίθιος,περπάτησε στη πισίνα μου.
Αν το κάνεις αυτό για εμένα,τότε θα σε αφήσω ελεύθερο.
Ει!Δεν με φοβάσαι Χριστέ?Κύριε Υπέροχε Χριστέ(ειρωνικά)?
Είσαι ένα ανέκδοτο.Δεν είσαι ο Κύριος.Δεν είσαι τίποτε παρά μια απάτη.
Εξαφανίσου Βασιλέα Των Ιουδαίων!
Εξαφανίσου από την ζωή μου!
Σαφέστατα υπάρχουν και στίχοι σε ορισμένα κομμάτια που είναι σύμφωνοι με την διδασκαλία του Ιησού.
There is not one of you
Who can not win the kingdom.
The slow, the suffering,
The quick, the dead.
Δεν υπάρχει κανείς από εσάς
που να μην μπορεί να "κερδίσει" την βασιλεία.
Οι "αργοί",οι "υποφέροντες",
οι "γρήγοροι",οι "νεκροί".
Το προσωπικό μου συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για μια ροκ-όπερα,εντέχνως φτιαγμένη "πρόχειρα",ώστε να μπορέσει να έχει ευρεία απήχηση.Κρατάει "έξυπνα" αποστάσεις από το αν ο Ιησούς ήτανε Θεός ή ένας απλός επαναστάτης.
Όποιος γνωρίσει το Χριστό από αυτή την παράσταση,σίγουρα θα γνωρίσει έναν "ψεύτικο" Χριστό.Αφορμή για νέους Χριστιανούς σίγουρα η ταινία δεν πρόκειται να αποτελέσει.Αν αυτό συμβεί θα οφείλεται αποκλειστικά στη δύναμη του Θεού και όχι στο περιεχόμενο της ροκ-όπερας.
Όσο για το θέμα του τατουάζ.το οποίπο πληροφορήθηκα από εδώ,σίγουρα είναι θλιβερό.Φίλε Lovethink,το τι πράττει ένας δεσπότης,ένας ιερέας ή ένας λαικός δεν μπορεί να συγκριθεί με το πρόσωπο και τις πράξεις του Θεού λόγου.Είναι προσβλητικό,όπως είναι προσβλητική κάθε προσπάθεια απόδοσης ανθρωπίνων παθών σε οποιοδήποτε πρόσωπο που λατρεύεται ως θεός από τους συνανθρώπους μας(Μωαμεθ,Βουδας).Η προβληματική σε αυτό το σημείο είναι το γιατί αν κάποιος δεν πιστεύει σε κάτι ασχολείται με αυτό,ή αν πιστεύει γιατί δείχνει τόση ελαφρότητα.Ποιός ο λόγος της ύπαρξης σατυρικών σκίτσων του Μωάμεθ?Ρητορική η ερώτηση,ο σκοπός είναι η δημοσιότητα και το κέρδος.Τι εξυπηρετεί λοιπό το τατουάζ στο χέρι ενός Θεανθρώπου?Τίποτε πέρα από την εκκοσμίκευση του προσώπου του,που προσωπικά πιστεύω ότι συμβαίνει μονάχα για λόγους κέρδους.
Σίγουρα ένας Θεός με ανθρώπινες συνήθειες και αδυναμίες είναι πιο αποδεκτός.Φανταστείτε πόσο κόσμος θα πήγαινε στην Εκκλησιά μας,εάν σε αυτή ηχούσαν τα χιτ της εποχής(με την αιτιολογία ότι η μουσική είναι ένα δώρο του Θεού και οι παθογενείς καταστάσεις,που συνήθως,αυτή περιγράφει είναι μέρος της ζωής),η διακόσμηση ήτανε σύμφωνη με τις τάσεις τις εποχής και σερβίροταν του κόσμου τα εδέσματα(μιας και η τροφή δόθηκε από τον Θεό και το να τρως πατέ σολωμό δεν είναι αμαρτία,άλλα πράξη υμνολογίας) και στο τέλος έλεγε και κάποιος 5 λογάκια για το πόσο σημαντικό είναι να είσαι καλός και δίκαιος.
Για να μην παρεξηγηθώ,να ξεκαθαρίσω ότι (δυστυχώς) δεν είμαι υπόδειγμα πιστού.Δεν εκκλησιάζομαι συχνά,δεν ακούω ύμνους σχεδόν ποτέ,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έρθει η εκκλησία στα δικά μου μέτρα.Εγώ οφείλω να αγωνιστώ για να φτάσω(κατά Χάριν Θεού) στα δικά της "μέτρα".
Καλό απόγευμα.
Φιλική Συμβουλή:Για να μην "κλαίτε" τα λεφτά σας,δείτε πρώτα το DVD,ή ακούστε το soundtrack.Αν δεν θέλετε να τα αγοράσετε υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι