koskas έγραψε:αμα δεν αισθανεσε και πολυ ελληνας αστα να πανε , κριμα που ακουω ελληνες να λενε ετσι κριμα
Δεν είπε ότι δεν αισθάνεται πολύ Έλληνας, αλλά μέτριος έως κακός Έλληνας, όπως και Χριστιανός.
Είναι αλήθεια ότι ΟΛΕΣ οι χώρες έχουν ελείμματα, αφού έχουν καταφέρει, οι μετέχοντες στα κέντρα των αποφάσεων, να διοχετεύσουν - συνειδητά - την οικονομική ισχύ σε ιδιώτες. Μάλιστα το μεγαλύτερο έλειμμα όλων το έχουν οι Η.Π.Α. ενώ πολύ μεγάλο έλειμμα έχει και η Μεγάλη Βρετανία.
Τα συντονισμένα πυρά εναντίον της Ελλάδας δεν μου προξενούν καμία εντύπωση. Όπως έλεγε και ο μακαριστός Γέροντας Παΐσιος:
Αποσπάσματα από το βιβλίο «Σκεύος εκλογής» του ιερομονάχου Χριστόδουλου Αγιορείτου
Θα πρέπει να γνωρίζετε, είπε ο Γέροντας, ότι κανείς από τους άλλους λαούς δεν μας αγαπά ως έθνος. Όλοι μας επιβουλεύονται. Να ξέρετε ακόμη πως όποιοι λένε, ή θέλουν να δείχνουν ότι μας αγαπάνε λίγο, αυτοί θέλουν και επιδιώκουν να μας τσαλακώσουν πολύ. Οι άλλοι, πάλι, που δεν μας αγαπούν, θέλουν να μας εξαφανίσουν σαν έθνος.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Κατ αρχή είναι πράγματι προσβλητικο το εξώφυλλο.
Δεν μου είναι εύκολο να γενικεύσω και να υπερβάλλω σε ότι έχει σχέση με το γερμανικό λαό, γιατί σκέφτομαι πως αν έπρεπε η Ελλάδα να βοηθήσει π.χ. τη Βουλγαρία σε αντίστοιχη φάση, μάλλον ως λαός θα είχαμε μεγαλύτερες ακρότητες και ειδικά αν μας έσπρωχναν τα ΜΜΕ.
Και τα γκάλοπ που ακούστηκαν λογικά μου φαίνονται.
Θεωρώ δεδομένο πως και εμείς αν μας ρωτούσαν αν θα πρέπει να μείνει στην ΟΝΕ ένα κράτος που καταρρέει και πιθανον να πρέπει να φτωχύνουμε, θα απαντούσαμε να φύγει τουλάχιστον κατά 52%, όπως και οι Γερμανοί.
Βέβαια όλα αυτά βρωμάνε γιατί από πότε οι πολιτικές των μεγάλων κρατών ορίζονται με γκάλοπ;;;;;
Πάντως δεν με ενοχλούν οι ειρωνίες στους πολιτικούς μας (όχι στο λαό, προς θεού!).
Συγχωρέστε μου την έκφραση αλλά είναι ΟΛΟΙ ρεζίλια. Έχουν πουλήσει την ψυχή τους στο διάβολο.
Υποχρεωτικά πρέπει να στηρίξουμε το Γ. Παπανδρέου γιατί δεν έχουμε άλλη λύση σ αυτή τη φάση.
Όμως και αυτός μία από τα ίδια είναι.
Για να πάρει την εξουσία είπε ένα τσουβάλι ψέμματα.
Μία από τα ίδια.
Οι ευθύνες τους είναι 99% για τα χάλια της Ελλάδας μας.
1% έχουν οι πολίτες.
Με τις ευλογίες των πάντων (και της αριστεράς εννοείται) κακόμαθαν ένα ολόκληρο κράτος, το οδήγησαν στο γκρεμό και τώρα καλούνται οι ίδιοι να το σώσουν.
Γέμισαν τη χώρα με τεμπέληδες και αντί τουλάχιστον να τους εντοπίσουν, κόβουν από όλους τους μισθούς!!!
Έχω γνωστό δημόσιο υπάλληλο που λόγω δεδηλωμένης τεμπελιάς (και δικαιώματος ψήφου) έχει προσληφθεί σε υπηρεσία καθαριότητας και φτιάχνει καφέδες για 2 ώρες και μετά φεύγει. Λόγω παλαιότητας έχει γίνει προιστάμενος και παίρνει και το επίδομα προισταμένου, περίπου 2000 ευρώ συνολικά.
Αντί κάποιος να του τραβήξει το αυτί, επιλέγεται η μέθοδος να κόψει από όλους κάτι!
Αυτό είναι το ελληνικό κράτος! Καμαρώστε το!
Ν.Δ. δεν είμαι.
Όμως πάνε να τα φορτώσουνε όλα στη Ν.Δ. γιατί το σύστημα πρέπει να συντηρηθεί, οπότε πρέπει να βρεθούν ένοχοι, χωρίς βέβαια να τιμωρηθούν και αυτοί.
Την απογραφή τη θυμόσαστε;
Τάξη πήγε να βάλει ο Αλογοσκούφης τότε.
Τα ΜΜΕ και σύσσωμη η αντιπολίτευση μίλησαν για έγκλημα.
Το ίδιο και η ΄΄βαθιά΄΄ Ν.Δ.
Και ξανά προς τη δόξα τραβά.
Έτσι ξεκίνησε και το τελευταίο πλιάτσικο και την αποτέλειωσαν τη χώρα.
Και έρχεται τώρα ο Παπουτσής (κάποτε δεξί χέρι του Κουτσόγιωργα, μην ξεχνιόμαστε...) που ΄΄έκλαιγε΄΄ πως τα λεφτά που έδωσε η ΝΔ πέρσι στους αγρότες ήταν ψίχουλα, να μιλήσει για τα χάλια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, που οδήγησαν στο γκρεμό;
Τώρα μαζεύουν τα λεφτά από το κοσμάκη.
Μπορούν αυτοί να τα διαχειρισθούν;
Μπορεί ο Παπουτσής να διαχειρισθεί τα χρήματα του ελληνικού λαού;
Εκεί λοιπόν μας έφτασαν. Να παρακαλάμε τους εταίρους να μας σώσουν από τα χέρια των Παπουτσήδων...
Παίρνουν τα μέτρα που τους λένε γιατί λένε αν δεν τα πάρουν, θα τα πάρουν οι εταίροι...
Δηλαδή τζάμπα τους πληρώνουμε.
Έφτασαν τη χώρα να την κυβερνούν κατ΄ ουσίαν άλλοι.
Δεν είναι ικανοί να κόψουν ούτε τον 16 μισθό των παρατρεχάμενων τους στη βουλή.
Μάλλον θα περιμένουν και γι αυτό να διατάξουν οι Γερμανοί....
Κλείνω...
Έχετε δίκιο που στεναχωριόσαστε για τις σφαλιάρες των Γερμανών και βάλε.
Ο ελληνικός λαός είναι περήφανος και δεν του αρμόζουν τέτοια.
Όμως δεν φταίνε οι Γερμανοί.
Τα ρεζίλια φταίνε.
Συγχωρέστε μου τα λόγια μου, εν μέσω σαρακοστής, αλλά δεν μπορώ, θα σκάσω όταν με εκπροσωπεί δια επιστολής ο κ. Πετσάλνικος, που ετοιμάζει το ραδιόφωνο της Βουλής για να βολέψει πόσους άραγε ακόμα;;;;
Ο Θεός ας με συγχωρέσει.
100% των πολιτών είναι οι ευθύνες για μένα. Καθόλου των πολιτικών. Και είναι η ίδια η διαφθορά η δική μας που επιτρέπει και σε αυτούς να διαφθείρονται. Ποιος τους ψηφίζει (και καλά κάνει). Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει ίσως είναι πως από την μέρα που κάνουμε αυτή την ιερή πράξη (ποιος άραγε την περνάει για τέτοια;) τους δίνουμε το δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν για λογαριασμό μας. Εμείς τους το δίνουμε.
Από τότε που ήμουν μικρό παιδί (τώρα είμαι 43 χρόνων), θυμάμαι συνεχή προγράμματα λιτότητας, περικοπές, σταθεροποιητικές κινήσεις, αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης, κάθε χρόνο αλλαγές των κριτηρίων φορολόγησης, μέτρα, μέτρα, μέτρα.....
Αποτέλεσμα όλων αυτών των αέναων θυσιών του λαού, αντί για την βελτίωση επιτέλους της ποιότητας ζωής και αντί για καλύτερη οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, φαίνεται πως είναι η κατάρρευση των πάντων.....
Τα ταμεία να μην έχουν να δώσουν συντάξεις.....
Η σύνταξη να πηγαίνει από τα 60 στα 70.....
Το 8άωρο να καλπάζει στο 10άωρο και 12άωρο.....
Πώς είναι δυνατόν η απίστευτη λιτότητα ολόκληρων δεκαετιών, να αποφέρει αντί βελτίωσης, κατάρρευση?
Κάποιο λάκκο έχει η φάβα.....
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Θα διαφωνήσω 100% sverkalo.
Ατομικά αν θέλεις για τον εαυτό μου τη δέχομαι την ευθύνη της ψήφου μου.
Έφαγα τη μισή μου ζωή στις σπουδές και αντί να ξυπνήσω τελικά οργανώθηκα στο ΠΑΣΟΚ. Την αυτοκριτική μου λοιπον τη κάνω και μάλιστα σκληρά.
Όμως μην πέφτεις σε παρακαλώ στη φάκα της ευθύνης των λαών γενικώς.
Είναι δεδομένο πως στο κλασικό ερώτημα στην περίπτωση αυτή η κότα κάνει το αυγό.
Αν μελετήσεις χωρίς παρωπίδες την ιστορία οι λαοί συνήθως σύρρονται.
Για τους πολεμους ποιοι ευθύνονται;
Για τον εμφύλιο πόλεμο ποιοι ευθύνονται;
Για τις πολιτικές ανωμαλίες ποιοι ευθύνονται;
Για τη χούντα ποιοι ευθύνονται;
Για τα χάλια της μεταπολίτευσης ποιοι ευθύνονται;
Σου θυμίζω ένα μόνο.
Ο μικρός Γιωργάκης που έπεφτε με το ποδήλατο πέρασε σε λίγα χρόνια στον εγκέφαλό σου ως ο μόνος σωτήρας αυτης της χώρας.
Ο Ανδρέας στη διαθήκη του στο Γιώργο άφησε μόνο το όνομά του.
Αυτό αλήθεια σου λέει κάτι;
Ας μην αδικούμε γενικεύοντας έτσι εύκολα για την ευθύνη των ψηφοφόρων.
Μας παιρνάνε αυτό που πρέπει, όπως πρέπει.
Εδώ, ο παππούς Μητσοτάκης κατηγορήθηκε για απάτες, ο πατέρας για αρχαιοκαπηλεία, αποστασία, μίζες (Αλαφούζος κλπ) κλπ κλπ κλπ και τελικά παρολίγον να έχουμε και την κόρη του ηγέτιδα.
Δηλαδή δεν ζητάμε και τίποτα.
Ζητάμε από τον άνεργο να μην απευθυνθεί στον πολιτικό που διαρκώς τον καλεί για να τον ΄΄βοηθήσει΄΄, ζητάμε από το γονιό να εκπαιδεύσει μόνος του τα παιδιά του γιατί η παιδεία είναι για τα πανηγύρια, ζητάμε από τον ασθενή να μη λαδώσει το γιατρό και να πεθάνει στο ράτζο, ζητάμε από τον δημόσιο υπάλληλο να δείξει ζήλο από μόνος του, ζητάμε..... ζητάμε.....
Μην αδικείς σε παρακαλώ τον πολίτη.
Ας κάνει ο καθένας ατομικά την αυτοκριτική του, αλλά ας μην αθωώσουμε αυτούς που κυβερνούν.
Όχι κύριοι, δεν κάνει το αυγό τη κότα.
Ο πολίτης σχεδόν πάντα με την βοήθεια των ΜΜΕ καλείται να διαλέξει:
Κιθαρίστας ή ντράμερ;
Δεν βγάζω από την κριτική μου και την μη κυβερνώσα αριστερά, που είναι εκτός τόπου και χρόνου διαρκώς...
εμεις εχουμε την ψηφο, αλλα δε διαλεγουμε εμεις το ποιοι θα ειναι υποψηφιοι. Αλλοι αποφασιζουν για αυτο και οχι ο λαος, για αυτο λεω οτι δεν εχουμε πραγματι δημοκρατια.
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Η ιστορία συνήθως γράφεται μετά από απο πολλά χρόνια.
Και αυτό γιατί μόνο τότε η ματιά γίνεται αντικειμενική.
Ας πούμε για τον εμφύλιο πόλεμο εδώ και δέκα περίπου χρόνια ακούγονται οι πραγματικές αλήθειες. Πιο παλιά τα πάθη και τα μίση ήταν πρόσφατα. Το αίμα ήταν ακόμα ζεστό και στην ουσία κανέναν δεν ενδιέφερε η αλήθεια. Αν σου είχαν σκοτώσει το πατέρα, το μίσος για το δολοφόνο ήταν το κυρίαρχο και όχι φυσικά η αλήθεια.
Τελευταία λοιπόν οι ιστορικοί καταλήγουν πως δύο ήταν οι λόγοι του εμφυλίου. 1) Δεν ήθελε κανείς την Ελλάδα ως ισότιμο νικήτη, 2) Δεν μπορούσαν οι ευρωπαίοι να δεχτούν μια Ελλάδα με τόσους αριστερούς.
Οι πολιτικοί λοιπόν οδηγήθηκαν στον εμφύλιο.
Και όμως για χρόνια μετά τον πόλεμο ακούγοντας κραυγές για ευθύνες του λαού (δεξιών και αριστερών).
Ο λαός σαφώς σύρθηκε...
Τα αρχεία των Αμερικάνων και περισσότερο των Άγγλων που σχετικά πρόσφατα βγήκαν στη δημοσιότητα δείχνουν σαφώς το πως και γιατί ήρθε η Χούντα.
Για να μη κουράσω.
Οι πολιτικοί μας συνήθως σύρονται γιατί έχουν ένα μόνο στόχο.
Την πολιτική τους επιβίωση και τον πλουτισμό τους.
Τώρα ότι μαζί με αυτούς τρώνε και κάποιοι μικροί, είναι κλασική μέθοδο αυτή. Δεν υπάρχει άλλωστε και άλλοι. Για να είναι σίγουρο πως δεν θα καρφώσεις τον κατα συρροή δολοφόνο η ασφαλέστερη μέθοδο είναι να δολοφονήσει και εσύ.
Δεν υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια Κολοκοτρωναίοι.
Και αν κάποιοι ξεκινούν έτσι το σύστημα του περιποιείται καταλλήλως και τους μεταλλάσει...
Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΝΥΚΑ
Eδημοσιεύθη εις την εφημερίδα "ΑΙΩΝ" εις τας 13 Νοεμβρίου 1838 με το ακόλουθον χρονικόν:
"Κατά την 7 'Οκτωβρίου ο στρατηγός Θ. Κολοκοτρώνης, σύμβουλος εν ενεργεία, επισκεφθείς το Ελληνικόν Γυμνάσιον της καθέδρας ηκροάσθη μίαν και ημίσειαν ώραν τον πεπαιδευμένον γυμνασιάρχην κ. Γεννάδιον παραδίδοντα. Ενθουσιασθείς και από την παράδοσιν και από την θέαν τοσούτων μαθητών είπε προς τον Γεννάδιον, την οποίαν συνέλαβεν επιθυμίαν του να ομιλήση, ει δυνατόν, και ο ίδιος προς τους νέους μαθητάς. Την πρότασίν του αυτήν απεδέχθη ο κ. Γυμνασιάρχης με την μεγαλυτέραν ευχαρίστησαν και προσδιόρισε την 10ην ώραν της επιούσης ως ημέρας εορτασίμου. Αλλά το πλήθος των μαθητών και ή στενότης του Γυμνασίου παρεκίνησε τους διδασκάλους να εξέλθωσιν εις την Πνύκα, ως μέρος ευρύχωρον και μεμακρυσμένον οπωσούν. Την επαύριον, δυο απεσταλμένοι μαθηταί επροσκάλεσαν από της οικίας του τον στρατηγόν Κολοκοτρώνην εις την Πνύκα. Οι κάτοικοι των Αθηνών ηγνόουν μέχρις εκείνης της στιγμής την περίστασιν ταύτην. Άμα ή φήμη διεδόθη, συνέρρευσε πλήθος διαφόρων επαγγελμάτων και τάξεων άνθρωποι. Ο δε στρατηγός Κολοκοτρώνης, περιτριγυρισμένος και από τους μαθητάς και από τούτους επί του βήματος της Πνυκός ομίλησε τον ακόλουθον λόγον, του οποίου εγγυώμεθα το ακριβές, καθ' όσον δυνάμεθα να ενθυμηθώμεν".
Παιδιά μου!
Εις τον τόπο τούτο, οπού εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί, και άνδρες με τους όποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των. Εγώ επιθυμούσα να σας ιδώ, παιδιά μου, εις την μεγάλη δόξα των προπατόρων μας, και έρχομαι να σας ειπώ, όσα εις τον καιρό του αγώνος μας και προ αυτού και ύστερα απ' αυτόν ο ίδιος επαρατήρησα, και απ' αυτά να κάμομε συμπερασμούς και διά την μέλλουσαν ευτυχίαν σας, μολονότι ο Θεός μόνος ηξεύρει τα μέλλοντα. Και διά τους παλαιούς Έλληνας, όποίας γνώσεις είχαν και ποία δόξα και τιμήν έχαιραν κοντά εις τα άλλα έθνη του καιρού των, όποίους ήρωας, στρατηγούς, πολιτικούς είχαν, διά ταύτα σας λέγουν καθ' ημέραν οι διδάσκαλοί σας και οι πεπαιδευμένοι μας. Εγώ δεν είμαι αρκετός. Σας λέγω μόνον πως ήταν σοφοί, και από εδώ επήραν και εδανείσθησαν τα άλλα έθνη την σοφίαν των.
Εις τον τόπον, τον οποίον κατοικούμε, εκατοικούσαν οι παλαιοί Έλληνες, από τους όποίους και ημείς καταγόμεθα και ελάβαμε το όνομα τούτο. Αυτοί διέφεραν από ημάς εις την θρησκείαν, διότι επροσκυνούσαν τες πέτρες και τα ξύλα. Αφ' ου ύστερα ήλθε στον κόσμο ο Χριστός, οι λαοί όλοι επίστευσαν εις το Ευαγγέλιο του, και έπαυσαν να λατρεύουν τα είδωλα. Δεν επήρε μαζί του ούτε σοφούς ούτε προκομμένους αλλ' απλούς ανθρώπους, χωρικούς και ψαράδες, και με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος έμαθαν όλες τες γλώσσες του κόσμου, οι οποίοι, μολονότι όπου και αν έβρισκαν εναντιότητας και οι βασιλείς και οι τύραννοι τους κατέτρεχαν, δεν ημπόρεσε κανένας να τους κάμει τίποτα. Αυτοί εστερέωσαν την πίστιν.
Οι παλαιοί Έλληνες, οι πρόγονοί μας, έπεσαν εις την διχόνοιαν και ετρώγονταν μεταξύ τους, και έτσι έλαβαν καιρό πρώτα οι Ρωμαίοι, έπειτα άλλοι βάρβαροι και τους υπόταξαν. Ύστερα ήλθαν οι Μουσουλμάνοι και έκαμαν ό,τι ημπορούσαν, διά να αλλάξει ο λαός την πίστιν του. Έκοψαν γλώσσες εις πολλούς ανθρώπους, αλλ' εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν. Τον έναν έκοπταν, ο άλλος το σταυρό του έκαμε. Σαν είδε τούτο ο σουλτάνος, διόρισε ένα βιτσερέ (αντιβασιλέα), έναν πατριάρχη, και του έδωσε την εξουσία της εκκλησίας. Αυτός και ο λοιπός κλήρος έκαμαν ό,τι τους έλεγε ο σουλτάνος. Ύστερον έγιναν οι κοτζαμπάσηδες (προεστοί) εις όλα τα μέρη. Η τρίτη τάξις, οι έμποροι και οι προκομμένοι, το καλύτερο μέρος των πολιτών, μην υποφέροντες τον ζυγό έφευγαν, και οι γραμματισμένοι επήραν και έφευγαν από την Ελλάδα, την πατρίδα των, και έτσι ο λαός, όστις στερημένος από τα μέσα της προκοπής, εκατήντησεν εις αθλίαν κατάσταση, και αυτή αύξαινε κάθε ήμέρα χειρότερα, διότι, αν ευρίσκετο μεταξύ του λαού κανείς με ολίγην μάθηση, τον ελάμβανε ο κλήρος, όστις έχαιρε προνόμια, ή εσύρετο από τον έμπορο της Ευρώπης ως βοηθός του ή εγίνετο γραμματικός του προεστού. Και μερικοί μην υποφέροντες την τυραννίαν του Τούρκου και βλέποντας τες δόξες και τες ηδονές όπού ανελάμβαναν αυτοί, άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο Μουσουλμάνοι. Και τοιουτοτρόπως κάθε ήμέρα ο λαός ελίγνευε και επτώχαινε.
Εις αυτήν την δυστυχισμένη κατάσταση μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους εμετέφραζαν και έστελναν εις την Ελλάδα βιβλία και εις αυτούς πρέπει να χρωστούμε ευγνωμοσύνη, διότι ευθύς όπού κανένας άνθρωπος από το λαό εμάνθανε τα κοινά γράμματα, εδιάβαζεν αυτά τα βιβλία και έβλεπε ποιους είχαμε προγόνους, τι έκαμεν ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης και άλλοι πολλοί παλαιοί μας, και εβλέπαμε και εις ποιαν κατάσταση ευρισκόμεθα τότε. Όθεν μας ήλθεν εις το νου να τους μιμηθούμε και να γίνουμε ευτυχέστεροι. Και έτσι έγινε και επροόδευσεν ή Εταιρεία.
Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πώς δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: "πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;", άλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας ή επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι, εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.
Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, ή γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή ή ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν αρμάδα. Άλλά δεν εβάσταξε!.
Ήλθαν μερικοί και ηθέλησαν να γένουν μπαρμπέρηδες εις του κασίδη το κεφάλι. Μας πονούσε το μπαρμπέρισμά τους. Μα τι να κάμομε; Είχαμε και αυτουνών την ανάγκη. Από τότε ήρχισεν η διχόνοια και εχάθη η πρώτη προθυμία και ομόνοια. Και όταν έλεγες τον Κώστα να δώσει χρήματα διά τας ανάγκας του έθνους ή να υπάγει εις τον πόλεμο, τούτος επρόβαλλε τον Γιάννη. Και μ' αυτόν τον τρόπο κανείς δεν ήθελε ούτε να συνδράμει ούτε να πολεμήσει. Και τούτο εγίνετο, επειδή δεν είχαμε ένα αρχηγό και μίαν κεφαλή. Άλλά ένας έμπαινε πρόεδρος έξι μήνες, εσηκώνετο ο άλλος και τον έριχνε και εκάθετο αυτός άλλους τόσους, και έτσι ο ένας ήθελε τούτο και ο άλλος το άλλο. Ίσως όλοι ηθέλαμε το καλό, πλην καθένας κατά την γνώμη του. Όταν προστάζουνε πολλοί, ποτέ το σπίτι δεν χτίζεται ούτε τελειώνει. Ο ένας λέγει ότι η πόρτα πρέπει να βλέπει εις το ανατολικό μέρος, ο άλλος εις το αντικρινό και ο άλλος εις τον Βορέα, σαν να ήτον το σπίτι εις τον αραμπά και να γυρίζει, καθώς λέγει ο καθένας. Με τούτο τον τρόπο δεν κτίζεται ποτέ το σπίτι, αλλά πρέπει να είναι ένας αρχιτέκτων, οπού να προστάζει πως θα γενεί. Παρομοίως και ημείς εχρειαζόμεθα έναν αρχηγό και έναν αρχιτέκτονα, όστις να προστάζει και οι άλλοι να υπακούουν και να ακολουθούν. Αλλ' επειδή είμεθα εις τέτοια κατάσταση, εξ αιτίας της διχόνοιας, μας έπεσε η Τουρκιά επάνω μας και κοντέψαμε να χαθούμε, και εις τους στερνούς επτά χρόνους δεν κατορθώσαμε μεγάλα πράγματα.
Εις αυτή την κατάσταση έρχεται ο βασιλεύς, τα πράγματα ησυχάζουν και το εμπόριο και ή γεωργία και οι τέχνες αρχίζουν να προοδεύουν και μάλιστα ή παιδεία. Αυτή η μάθησις θα μας αυξήσει και θα μας ευτυχήσει. Αλλά διά να αυξήσομεν, χρειάζεται και η στερέωσις της πολιτείας μας, η όποία γίνεται με την καλλιέργεια και με την υποστήριξη του Θρόνου. Ο βασιλεύς μας είναι νέος και συμμορφώνεται με τον τόπο μας, δεν είναι προσωρινός, αλλ' η βασιλεία του είναι διαδοχική και θα περάσει εις τα παιδιά των παιδιών του, και με αυτόν κι εσείς και τα παιδιά σας θα ζήσετε. Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος. Όλα τα έθνη του κόσμου έχουν και φυλάττουν μια Θρησκεία. Και αυτοί, οι Εβραίοι, οι όποίοι κατατρέχοντο και μισούντο και από όλα τα έθνη, μένουν σταθεροί εις την πίστη τους.
Να μην έχετε πολυτέλεια, να μην πηγαίνετε εις τους καφενέδες και τα μπιλιάρδα. Να δοθείτε εις τας σπουδάς σας και καλύτερα να κοπιάσετε ολίγον, δύο και τρεις χρόνους και να ζήσετε ελεύθεροι εις το επίλοιπο της ζωής σας, παρά να περάσετε τέσσαρους - πέντε χρόνους τη νεότητά σας, και να μείνετε αγράμματοι. Να σκλαβωθείτε εις τα γράμματα σας. Να ακούετε τας συμβουλάς των διδασκάλων και γεροντοτέρων, και κατά την παροιμία, "μύρια ήξευρε και χίλια μάθαινε". Η προκοπή σας και ή μάθησή σας να μην γίνει σκεπάρνι μόνο διά το άτομό σας, αλλά να κοιτάζει το καλό της κοινότητος, και μέσα εις το καλό αυτό ευρίσκεται και το δικό σας [καλό].
Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος, και διά τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοί σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, διά να ωφεληθείτε από τα περασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχόνοιας, την οποίαν να αποστρέφεστε, και να έχετε ομόνοια.
Εμάς μη μας τηράτε, πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε. Και αι ημέραι της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετ' ολίγον περάσει. Την ημέρα της ζωής μας θέλει διαδεχθεί η νύκτα και η αυριανή ήμέρα. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε και διά να γίνει τούτο πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία, την καλλιέργεια του θρόνου και την φρόνιμον ελευθερία!
Τελειώνω το λόγο μου.
Ζήτω ο βασιλεύς μας Όθων!
Ζήτω οι σοφοί διδάσκαλοι!
Ζήτω ή ελληνική νεολαία!
Το ότι διαφωνούμε είναι ένδειξη της δύναμης της κάθε μια προσωπικότητας ξεχωριστά. Το πρόβλημα είναι ότι συμφωνούμε σαν σύνολα ΠΡΙΝ συμφωνήσουμε σαν άτομα. Δεν σκεφτόμαστε όσο θα έπρεπε και αμέσως ξεπερνάμε την ατομική ευθύνη. Τα κόμματα υπάρχουν γιατί εμείς τα δημιουργήσαμε. Μπορεί κάποιος να πει ότι το έκαναν για εμάς οι σκοτεινές δυνάμεις, οι σοφοί της Σιών, ή ότι άλλο. Γιατί δεν βγάζουμε ένα μικρό κόμμα ή έναν συνασπισμό κομμάτων να δούμε αν θα αλλάξει κάτι. Τα 2 κόμματα παίρνουν το 80% των ψήφων.Αυτό συμβαίνει μάλλον γιατί τα πάντα είναι κολλημένα στα ίδια πράγματα. Η σκέψη απουσιάζει και στο τέλος φταίνε οι άλλοι. Δυστυχώς αυτοί οι άλλοι ήμαστε εμείς. Εδώ ολόκληρη διδασκαλία του Χριστού κατέληξε να γίνει μέρος του συστήματος και να μην έχει καμιά δύναμη πλέον. Οι ιερείς έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι και δεν φτάνει το να πούμε ότι υπάρχουν καλοί ιερείς, γιατί και καλοί δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν. Η φιλοσοφία του ίδιου του Θεού σε έναν λαό που ανακάλυψε την φιλοσοφία έχει εξασθενήσει. Και αυτό που κάνουμε εμείς εδώ δεν αλλάζει τίποτε. Πίστευα στην δύναμη του κινηματογράφου να αλλάζει, να εμπνέει τους ανθρώπους αλλά και αυτός έγινε μέρος του συστήματος, βλέπω ότι δεν με ενοχλεί και συνεχίζω να ζω σαν να μην είδα τίποτε. Σαν να μην άκουσα. Είμαι καλός χριστιανός καλός Έλληνας καλός πολίτης και για όλα φταίνε οι άλλοι. Εγώ λέω πως δεν είμαι καλός σε τίποτε και για ότι μου συμβαίνει φταίω εγώ και κανένας άλλος. Και δεν είναι επίδειξη μετριοφροσύνης αλλά η αλήθεια μου.