thomas25 έγραψε:αγαπινισμός, αδελφοί ελευθέρου Πνεύματος, αντβεντισταί της εβδόμης ημέρας, Βοημοί αδελφοί, εκκλησία του Θεού της Πεντηκοστής, Καθαροί, Κουάκεροι, Μορμόνοι, Χριστάδελφοι, τά Παιδιά του Μω, αποστολική εκκλησία της Πεντηκοστής, αντιτριαδικές Πεντηκοστιανές ομάδες (Κοινωνία των Μαθητών του Χριστού, ανανεωμένοι Χριστιανοί κ.λπ.), Υπερκοινοτικές Πεντηκοστιανές Κινήσεις (Ευαγγελική αδελφότης η Πεντηκοστή, Πανελλήνιος Χριστιανική αδελφότης) αγγλικανοί αποσχισθέντες από τήν επίσημη αγγλικανική εκκλησία, κ.λπ.
σημερα -εστω και κατ'ακραν οικονομιαν-γαμος μεταξυ ορθοδοξου και ρωμαιοκαθολικου(ανδρος και γυναικος φυσικα)ΓΙΝΕΤΑΙ!τωρα,εαν καποιος ρωμαιοκαθολικος επιθυμει να γινει Ορθοδοξος,κατ'αρχας θα απευθυνθει στον ιερεα της ενοριας που διαμενει ή τελοσπαντων σε καποιον ιερεα της ευρυτερης περιοχης του.δια του ιερεως αιτειται στον οικειο Μητροπολιτη οτι επιθυμει να γινει Ορθοδοξος!εφοσον ειναι ενηλικας,ο επισκοπος οριζει καποιον-κληρικο ή λαικο-να κατηχησει εκεινον που προκειται να γινει ορθοδοξος!επειτα απο ευλογο χρονικο διαστημα κατηχησεως ,και αφου κριθει οτι πληρει τις προυποθεσεις ,γινεται ορθοδοξος με εναν απο τους εξης τροπους
α.γινεται εξ υπαρχης το βαπτισμα και το χρισμα,ωσαν να μην ειχαν γινει ποτε τιποτα
ή β.συμφωνα με εγκυκλιο του Οικουμενικου Πατριαρχειου-που απεδεχθη η Εκκλησια της Ελλαδος-υπογραφεται λιβελλος που λεει οτι αποδεχεται τις αποφασεις των 7 οικουμ.συνοδων και τα υπο των αγ.πατερων θεσπισμενα και την Ιερα Παραδοση της ΜΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ και εν συνεχεια γινεται μονον το ΧΡΙΣΜΑ-εν ωρα θ.λειτουργιας ή εκτος!
το ΧΡΙΣΜΑ χρησιμοποιειται επισης σε ορισμενες περιπτωσεις-αναλογως πως το κρινει ο οικειος επισκοπος- ανθρωπων που ησαν ορθοδοξοι,για καποια περιοδο βρεθηκαν σε καποια "βαρεια"αιρεση και τωρα ζητουν να επιστρεψουν στη Εκκλησια!εκει το ΧΡΙΣΜΑ δεν γινεται με την εννοια που εγινε οταν βαπτιστηκε ο εν λογω.εξαλλου το ΧΡΙΣΜΑ ειναι ενα απο τα ΜΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!αλλα γινεται με την εννοια της επισημου επανεισδοχης του πρωην πεπλανημενου εις την Εκκλησιαν(βλ Θρησκευτικη και ηθικη εγκυκλοπαιδεια λημμα χρισμα).
filotas έγραψε:Για το μεν Βάπτισμα το ξαναλέω ότι η ουσία του είναι η απόρριψη του διαβόλου και η αποδοχή του Θεού, η κάθαρση δια του βαπτισμού εις το όνομα της Αγίας Τριάδος και η δι΄αυτών είσοδος στην Εκκλησία. Τα χαρίσματα όμως του Αγίου Πνεύματος μεταδίδονται δια του Χρίσματος. Επομένως το Χρίσμα πρέπει οπωσδήποτε να επαναλαμβάνεται για οποιονδήποτε επιθυμεί να εισέλθει στην Ορθόδοξη Εκκλησία από προερχόμενος από άλλα Χριστιανικά δόγματα. Είναι βέβαιο ότι δεν αρκεί μια απλή δήλωση.
Διευκρινίζω ότι αυτό αποτελεί προσωπική μου άποψη και έχει σχέση με το υπόλοιπο σκεπτικό της παραπάνω δημοσίευσης μου.
Πιασε το αυγο και και στην κορφη κανελα! Τοσο μπαχαλο τα εχουν κανει!! Σημερα πολυ αγαπη εχουν! Ενω οι Αγιοι ειχαν μισος!!! Που δεν ήθελαν ενώσεις.....
Ας το κλεισουμε το θεμα.... η δικια μου σταση ειναι αρνητική προς καθε προσέγγιση άλλου δόγματος λυκοποιμενες δεν ακολουθαω... αυτοι την ψυχη τους και εγω την δικια μου....
filotas έγραψε:Για το μεν Βάπτισμα το ξαναλέω ότι η ουσία του είναι η απόρριψη του διαβόλου και η αποδοχή του Θεού, η κάθαρση δια του βαπτισμού εις το όνομα της Αγίας Τριάδος και η δι΄αυτών είσοδος στην Εκκλησία. Τα χαρίσματα όμως του Αγίου Πνεύματος μεταδίδονται δια του Χρίσματος. Επομένως το Χρίσμα πρέπει οπωσδήποτε να επαναλαμβάνεται για οποιονδήποτε επιθυμεί να εισέλθει στην Ορθόδοξη Εκκλησία από προερχόμενος από άλλα Χριστιανικά δόγματα. Είναι βέβαιο ότι δεν αρκεί μια απλή δήλωση.
.
τι σημαινει ,φιλοτα, οτι το χρισμα"επαναλαμβανεται"?ποτε θεωρεις οτι εγινε για πρωτη φορα,ουτως ωστε να επαναληφθει?το χρισμα δεν ειναι εκ των μη επαναλαβανομενων μυστηριων?