Ναι προτιμώ την Σιωπή και την απομόνωση με προσευχή,διαλογισμούς για τον Θεό και ανάγνωση της Γραφής και πνευματικών βιβλίων.
Βγαίνω λίγες φορές την εβδομάδα για να σπάει λίγο η μονοπλευρικότητα της ζωής.
Γενικά το να συζητάω πολύ με κοσμικούς με εκνευρίζει γιατί δεν μου λένε κάτι πνευματικό και ωφέλιμο.
Ακόμα και οι δικοί μου άνθρωποι αποφεύγουν τις πνευματικές συζητήσεις κι αυτό με ενοχλεί γι'αυτό από εδώ και πέρα όταν μου λένε πως δε θέλουν να λέω πνευματικά θα κλείνω το στόμα μου και δεν θα λέω τίποτα αποσυρόμενος από την συζήτηση.
Ίσως είναι καλύτερα έτσι.
Η αγάπη της μοναξιάς και της σιωπής
Συντονιστής: Συντονιστές
-
panagiotis2008
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
-
athanasiagr
- Απλό Μέλος

Η ΜΕΣΗ ΟΔΟΣ
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΛΕΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑΣ ΣΤΙΓΜΕΣ...
ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΙΩΠΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΚΝΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΓΩΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆΣ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ.ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΤΡΙΒΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΠΟΥ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΖΗΤΑ ΑΓΑΠΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ.
ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΙΩΠΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΚΝΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΓΩΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆΣ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ.ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΤΡΙΒΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΠΟΥ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΖΗΤΑ ΑΓΑΠΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Καλό πράγμα η ησυχία, αλλά, όσον αφορά εμένα, θεωρώ ότι η απομόνωση δεν με ωφελεί! Και την ησυχία την επιδιώκω μόνον όταν θέλω να διαβάσω κάτι, ή να συμμετάσχω στο forum!
Με βοηθάει όμως πάρα πολύ η συναναστροφή με άτομα που έχουν πνευματικό υπόβαθρο! Μπορώ έτσι να ανταλλάξω απόψεις σε θέματα που με προβληματίζουν, να ενημερωθώ για θέματα που εν γνωρίζω και, κυρίως, από την διαφορετικότητά μας, να συνειδητοποιήσω πόσα λάθη κάνω, κάτι που με βοηθάει στην επίπονη πορεία μου να γνωρίσω - επιτέλους - τον εαυτό μου.
Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το καταφέρω με την απομόνωσή μου!
Με βοηθάει όμως πάρα πολύ η συναναστροφή με άτομα που έχουν πνευματικό υπόβαθρο! Μπορώ έτσι να ανταλλάξω απόψεις σε θέματα που με προβληματίζουν, να ενημερωθώ για θέματα που εν γνωρίζω και, κυρίως, από την διαφορετικότητά μας, να συνειδητοποιήσω πόσα λάθη κάνω, κάτι που με βοηθάει στην επίπονη πορεία μου να γνωρίσω - επιτέλους - τον εαυτό μου.
Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το καταφέρω με την απομόνωσή μου!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Διέξοδοι στη μοναξιά
Διέξοδοι στη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου
Μωυσέως Μοναχού Αγιορείτου
http://rapidshare.com/files/141015448/d ... onaxia.ppt

Εγώ είμαι η ανάστασις και η ζωή· ο πιστεύων εις εμέ, και αν αποθάνη, θέλει ζήσει·
(’Ιωαννου 11, 25)
- heart
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: H AGAPI THS MONAKSIAS KAI THS SIOPHS.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.Chrisa έγραψε:"Na zitas eukairies gia eksetasi tou eautou sou kai sixna na ferneis
ston nou sou tis euergesies pou sou ekame o theos.
Apomakrine o,ti prokalei kai erethizei tin periergia kai deixne endiaferon se o,ti prokalei kataniksi kai parexei pneumatiki euxaristisi.
Apofeuge tis perittes sizitiseis kai tin filoperiergeia anisixia,kleinontas ta aftia sou sti mataii tirwi tou kosmou kai etsi tha diapistoseis oti exeis ar
keto kai katallilo kairo gia euseweis dialogismous.
Enas arxaios sofos eipe:"kathe fora pou sinanastrefomai anthropous,
girizw sto spiti mou ligotero anthropos apo o,ti imoun"
Apo to wiwlio:MIMHSH TOU XRHSTOU.
"Κάθε πρωΐ ο Θεός ευλογεί τον κόσμο με το ένα χέρι, άλλ' όταν ιδή κανέναν ταπεινό άνθρωπο, τον ευλογεί με τα δυο Του χέρια. εκείνος πού έχει μεγαλύτερη ταπείνωση, είναι ο μεγαλύτερος από όλους." παπά Τύχων
- theodora
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Re: Διέξοδοι στη μοναξιά
Αδελφέ nasos σε ευχαριστούμε για όλα όσα μας προσφέρεις.nasos έγραψε:Διέξοδοι στη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου
Δεν με συγκίνησε απλά η συγκεκριμένη παρουσίαση, με τάραξε ολόκληρη και με συγκλόνισε σαν να τα διάβαζα πρώτη φορά σαν να τα συνειδητοποιούσα κάποια πράγματα για πρώτη φορά.
Τελικά αυτό που με χαστούκισε είναι το αμέτρητο "εγώ" μου!
και αντιγράφω τις λίγες γραμμές αυτές για τους αδελφούς που ίσως δεν είχαν την ευκαιρία να το κατεβάσουν
"Η μοναξιά δεν εξοβελίζεται μ’ ευφυείς συνταγές ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, συγγραφέων και κηρύκων
Θέλει προσωπικό αγώνα, εσωτερική τακτοποίηση, μετωπική σύγκρουση με την υπαρξιακή άγνωστη ταυτότητά μας, ανδρεία ενδοσκαφή προς ανεύρεση του πρωτόκτιστου κάλλους, ταπεινή προσκύνηση του Θεού, προς μαθητεία και βοήθεια, ειλικρινή και τίμια έξοδο προς συνάντηση των άλλων, με πνεύμα θυσίας, με διάθεση κατανοήσεως και παραδοχής, αλληλοσυμπληρώσεως και αλληλοβοηθείας.
Μόνο ο εσωτερικά ισορροπημένος άνθρωπος και τακτοποιημένος μπορεί να έχει αγαθές σχέσεις με τους άλλους, σχέσεις που άρχισαν με τη βοήθεια του Θεού, και του έδωσαν τη δύναμη γι’ αυτή την κουβέντα με τον εαυτό του.
Νομίζουμε ότι θα μας ζητήσει ο Θεός πολλά. Θα ζητήσει μόνο αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε και δεν κάναμε. Δε θα ζητήσει καρπούς εκεί που δεν έσπειρε. Δεν θα πει στον τραυλό γιατί δεν έγινε ιεροκήρυκας και στον χωλό δρομέας. Θα δώσουμε λόγο γι’ αυτό ακριβώς που μπορούσαμε να κάνουμε και δεν κάναμε.
Μόνο με τους καθαρούς ενώνεται ο Θεός. Πρέπει πρώτα να καθαριστείς για να συνομιλήσεις με τον Θεό, λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Είναι αστείο να πιστεύει κανείς πως έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Θεό επειδή ζει μια τίμια ζωή και αποφεύγει τις αμαρτίες, ενώ στα βάθη της ψυχής του παραμένουν ανενόχλητα και βαθύρριζα τα πάθη
Λέγε τη γνώμη σου, δίχως να θες να την επιβάλλεις.Άκου και τον άλλο κι ας σου φαίνεται ανιαρός κι αστείος. Έχει τον πόνο του, την ιστορία του, έχυσε και γι’ αυτόν αίμα ο Χριστός.
Φτιάξτα με τον Θεό. Φτιάξτα με τον εαυτό σου. Φτιάξτα με τους άλλους και κανείς δεν μπορεί να σου κλέψει την ειρήνη από την καρδιά σου.
Αγώνας για την κατάκτηση του μέτρου, της ισορροπίας, της ειρήνης και της ταπεινώσεως
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.