Ελλαδική Εκκλησία και εθνικά ζητήματα

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση

Ποια θέση πρέπει να κρατάει η Ελλαδική Εκκλησία απέναντι στα εθνικά ζητήματα;

Να μην ασχολείται καθόλου αφού αυτό είναι αρμοδιότητα των πολιτικών
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Να λέει απλά την άποψή της με μετριοπάθεια
9
24%
Να στηρίζει τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Να αναμιγνύεται ενεργά υποστηρίζοντας σθεναρά κάθε εθνικό δίκαιο
26
70%
Δεν ξέρω - είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς έτσι απλά
2
5%
Κάτι άλλο (εξήγησέ μα κιόλας αν θες...)
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι

Σύνολο ψήφων: 37

aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Η στάση του Αρχιεπισκόπου είναι μυστηριώδης :
Τα θετικά στοιχεία είναι ότι :
1. θέλει να απομακρυνθεί από την πολυτέλεια (δεν δέχεται να μείνει στη βίλα του Ψυχικού, παρά σε ένα απλό διαμέρισμα στην Αθήνα, θέλει να πουλήσει το αυτοκίνητό του και να μοιράσει τα λεφτά σε ιδρύματα)
2. θέλει να μην υπάρχουν οι φωτογραφίες του στα γραφεία των υπαλλήλων της Αρχιεπισκοπής
3. θέλει να διοικεί όλη η Σύνοδος και όχι μόνον ο ίδιος

Από την άλλη, θεωρεί ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να παίρνει μέρος στα εθνικά ζητήματα, αλλά να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, κάτι που χωράει πολλή συζήτηση (εγώ πάντως δεν μπορώ να εκφράσω τόσο εύκολα γνώμη για την ορθότητα ή μη της απόφασής του).
Εκεί όμως που θα κριθούν κάποιες ενέργειές του είναι στα πνευματικά ζητήματα, τα οποία όμως δεν είναι σπάνια, αλλά καθημερινό φαινόμενο!
Χρυσή ευκαιρία, του παρουσιάζεται με το ιδιωτικό συμφωνητικό συμβίωσης!
Υπ' όψιν ότι στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Alter, την Κυριακή 2 Μαρτίου, κάποιος διαζευγμένος, που εκπροσωπούσε κάτι (δεν άκουσα καλά, όχι πάντως όλους τους διαζευγμένους) είπε ότι δεν είναι τυχαίο που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται ένα μήνα μετά τον θάνατο του τέως Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου (ευθεία βολή κατά του νυν) και ότι ο Καραμανλής φέρνει το νομοσχέδιο αυτό μετά από εκβιασμό, από κέντρα εξουσίας που τα ελέγχουν οι ομοφυλόφιλοι!!
Ο Θεός να μας φυλάει!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

aposal έγραψε: ότι ο Καραμανλής φέρνει το νομοσχέδιο αυτό μετά από εκβιασμό, από κέντρα εξουσίας που τα ελέγχουν οι ομοφυλόφιλοι!!
Ο Θεός να μας φυλάει!
Τι μου λες !!!!! κέντρα εξουσίας που τα ελέγχουν σιχαμεροί ομοφυλόφιλοι
μπλιαχ
Ο Θεός να μας φυλάει από τα τέρατα αυτά
απαπαπαπαπαπαπα

:roll:

Πάντως παρά είναι σιωπηλός ο νέος Αρχιεπίσκοπος
Καλή Σαρακοστή
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

lovethink έγραψε:Πάντως παρά είναι σιωπηλός ο νέος Αρχιεπίσκοπος
Ναι, αλλά όχι για πολύ! Κάποια στιγμή, μπροστά σ' αυτά τα σημαντικότατα που γίνονται γύρω μας, θα πάρει θέση!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

aposal έγραψε:
Ναι, αλλά όχι για πολύ! Κάποια στιγμή, μπροστά σ' αυτά τα σημαντικότατα που γίνονται γύρω μας, θα πάρει θέση!
Νομίζω ότι η Μακεδονία είναι πολύ πιο σημαντικό θέμα από αυτά που περιμένεις εσύ να πάρει θέση ....... ( και ξέρεις σε ποιό θέμα σε έπιασε τώρα άγχος να πάρει θέση ) ;)
Καλή Σαρακοστή
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

lovethink έγραψε:
aposal έγραψε:
Νομίζω ότι η Μακεδονία είναι πολύ πιο σημαντικό θέμα από αυτά που περιμένεις εσύ να πάρει θέση ....... ( και ξέρεις σε ποιό θέμα σε έπιασε τώρα άγχος να πάρει θέση ) ;)
Να ΄σαι καλά ρε Μάνο! Κι εγώ σ' αγαπώ! Και πιο πολύ απ' ό,τι εσύ εμένα!!!
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

aposal έγραψε:Να ΄σαι καλά ρε Μάνο! Κι εγώ σ' αγαπώ! Και πιο πολύ απ' ό,τι εσύ εμένα!!!
να και τα "αυθαίρετα" συμπεράσματα :roll: :)
Καλή Σαρακοστή
Άβαταρ μέλους
zafeiris
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από zafeiris »

Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήτα παράδειγμα προς μίμιση.
Αυτή τη στιγμή η στάση της εκκλησίας είναι υποτονική.
Δυναμικά για την ελληνικότατη Μακεδονία μας....
Αυριο θα ταξιδέψω απο τη Βόλο για να βρεθώ στο συλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

lovethink έγραψε:
aposal έγραψε:Να ΄σαι καλά ρε Μάνο! Κι εγώ σ' αγαπώ! Και πιο πολύ απ' ό,τι εσύ εμένα!!!
να και τα "αυθαίρετα" συμπεράσματα :roll: :)
Δεν το είπα με κακή έννοια, αλλά τελικά μπορεί να ερμηνευθεί και έτσι!
Αδελφέ μου, Μάνο, να με συγχωρέσεις! Όπως βλέπεις, ή περηφάνια μου δεν μ' αφήνει να εκφρασθώ σαν Χριστιανός και πάντα παρεκτρέπομαι!
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

zafeiris έγραψε:Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήτα παράδειγμα προς μίμιση.
Αυτή τη στιγμή η στάση της εκκλησίας είναι υποτονική.
Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε στο άλλο άκρο! Από την έντονη παρεμβατικότητα του μακαριστού Χριστοδούλου, στην σιωπή του νέου Αρχιεπισκόπου! Ο οποίος ήταν εναντίον και των συλλαλητηρίων για τις ταυτότητες!
Παρ' όλο που κατά την άποψή μου ο νέος Αρχιεπίσκοπος έχει μερικά συν, σχσχέση με τον τέως, θεωρώ ότι είναι μεγάλο πλην η μη παρουσία του!
Ο πιστός πρέπει να ενημερώνεται (γιατί δεν έχει θρησκευτική παιδεία) και να προειδοποιείται γι' αυτά που έρχονται!
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

filotas έγραψε:Τόσο καιρό προσπαθώ να μη μιλήσω για να μην πάω αντίθετα στο γενικότερο εθνικό συναίσθημα όμως νομίζω ότι έχουμε πια φτάσει στην υπερβολή.

Τον τελευταίο καιρό ανοίχτηκαν πάνω από δέκα θέματα με κύριο περιεχόμενο γύρω από το Μακεδονικό. Όμως αδέλφια εμείς οι Χριστιανοί "δεν έχουμε εδώ πατρίδα". Εμάς η πατρίδα μας είναι στον Ουρανό. Εμείς εδώ είμαστε προσωρινοί κι αύριο θα φύγουμε. Αν συνεχίσουμε να επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε θέματα του κόσμου τούτου, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε την άνω πατρίδα.

Αξίζει τον κόπο να υπερασπιζόμαστε αυτή την πατρίδα που ανέδειξε τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό, χωρίς όμως αυτό να γίνεται η μόνη σκέψη και η μόνη προτεραιότητα της ζωής μας.

Είμαστε στο Τριώδιο και σε λίγο μπαίνουμε στη Σαρακοστή. Η περίοδος αυτή είναι η κεντρική στον ετήσιο κύκλο της ζωής της Εκκλησίας. Αν δεν τη ζήσουμε αυτή την περίοδο όπως πρέπει έχουμε χάσει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρο το χρόνο. Έξω ο κόσμος που υποτίθεται ανησυχεί για την πατρίδα γλεντά μεταμφιεσμένος και μεθυσμένος μέχρι τα ξημερώματα. Ποιος απ΄αυτούς θα βγει να υπερασπιστεί την πατρίδα;

Νομίζω ότι ήρθε καιρός να τοποθετήσουμε το εθνικό θέμα στη θέση του, δηλαδή κάτω από τα πνευματικά ζητήματα και τα θέματα της ζωής της Εκκλησίας. Αν ενταχθεί εκεί θα βρει και τη σωστή του λύση. Όσο το διατηρούμε σαν το κεντρικό θέμα που μας απασχολεί, χάνουμε την ουσία και το στόχο.

Αυτά και με συγχωρείτε αν σας ενόχλησα.
Για τους παραπάνω λόγους είμαι απόλυτα σύμφωνος με τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Η Εκκλησία είναι χώρος θεραπείας ψυχών κι όχι χώρος άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Οι καλλιεργημένες ψυχές τοποθετούν τα εθνικά θέματα στη σωστή βάση, δεν τα κάνουν κεντρικό ζήτημα της ζωής τους.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”