Η ψυχή μετά τον θάνατο
(απόσπασμα από έκδοση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου)
Η ψυχή, αμέσως μετά τον θάνατο : Υπάρχει η λαϊκή γνώμη ότι η ψυχή μετά τον χωρισμό από το σώμα δεν πηγαίνει στον Χριστό για να απολογηθεί, αλλά για σαράντα ημέρες κυκλοφορεί και επισκέπτεται τους τόπους που έζησε στη γη. Αυτή η δοξασία είναι λαϊκή και δεν την δέχεται η χορεία των πατέρων, ούτε είναι διδασκαλία της επισήμου Εκκλησίας. Πιθανώς κάποιος από τους αγίους να εξέφρασε μια τέτοια άποψη, αλλά περισσότερο βαραίνουν οι γνώμες των πολλών, τις οποίες αποδέχεται η Εκκλησία. Η ψυχή, αμέσως μετά τον θάνατο, φέρεται υπό αγγέλων αγαθών, αν ήταν πιστή και ζούσε μυστηριακή ζωή και μάλιστα αν είχε κοινωνήσει την ημέρα του θανάτου, μπροστά στο Χριστό. Αν δεν ήταν ετοιμασμένη και ζούσε αμαρτωλά, φέρεται υπό σκοτεινών αγγέλων. Απολογείται, κρίνεται μερικώς και τοποθετείται δεξιά του Δικαιοκρίτου Χριστού, στον παράδεισο, ή απορρίπτεται στη χώρα της βασάνου, όπου προγεύονται, οι μεν αγαθές ψυχές τα του παραδείσου, και τη θεία μακαριότητα, οι δε αμετανόητες και άπιστες στην κόλαση. Ο ιερός Χρυσόστομος λέγει, στην 2η ομιλία του στον Λάζαρο : «Οι ψυχές όταν βγουν από το σώμα δεν μένουν πια εδώ, αλλά αμέσως μεταφέρονται, όχι μόνο των δικαίων, αλλά και των αδίκων». Ούτε ισχύει η γνώμη ότι οι ψυχές από την Ανάσταση έως την Ανάληψη κυκλοφορούν στη γη ελεύθερες. Δεν υπάρχει επίσημη διδασκαλία γι’ αυτό. Είναι απλές λαϊκές δοξασίες. Μάλιστα στην Αιτωλοακαρνανία παρασκευάζουν πρόσφορα για τον επανεγκλεισμό των ψυχών, που τα ονομάζουν ψυχολείτουργα. Οι ψυχές μετά θάνατο, δεν βρίσκονται σε αφασία και λήθαργο, αλλά έχουν αυτοσυνειδησία. Αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο. Ο Άγιος Γρηγόριος λέγει για τον αδελφό του τον Καισάριο, ότι όταν και αυτός κάποτε πεθάνει, θα τον αναγνωρίσει, και θα τον δει ένδοξο και χαρούμενο. Και ο Μέγας Βασίλειος και ο ιερός Χρυσόστομος λένε ότι οι ψυχές πέραν του τάφου έχουν διορατικό χάρισμα με το οποίο αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον, έστω και αν ποτέ δεν είχαν συναντηθεί σ’ αυτήν εδώ τη ζωή και απείχαν χιλιάδες χρόνια μεταξύ τους. Ο καθένας θα αναγνωρίζει τον Αδάμ, την Εύα, τον Αβραάμ, τον Παύλο, τον Ιωάννη, τον Βασίλειο, τον Νικόδημο κλπ.
Οι ψυχές στην κόλαση θα ζουν σε ψηλαφητό σκότος και δεν θα βλέπονται ούτε θα αναγνωρίζονται (κατ’ αποκάλυψη του Αγίου Μακαρίου, Γεροντικό).
η πορεία της ψυχής μετά την κοίμηση έως 40ημέρου
Συντονιστής: Συντονιστές
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας

αγαπητε μοι αδελφε,
κατ'αρχην ΔΕΝ υπαρχει(?!)αποκρυφιστικη θελολογια...!!!!!!εικαζω οτι ο γερων Εφραιμ θα τα εχει διαβασει στους πατερες της Εκκλησιας μας!ειναι αληθεια οτι καποια αυτια ισως να μην ειναι ετοιμα να ακουσουν πολλα για το φλεγον θεμα που διαπραγματευεται ο Γερων στο αποσπασμα που ηκουσαμε!γενικως παντως οταν αναφερομαστε με πολλες λεπτομερειες σε ενα θεμα,καποιος καπου θα διαφωνησει στις λεπτομερειες...κ καπου το θεμα ...θα κολλησει!!!ετσι κ εδω..πολλοι ισως και να διαφωνησουν ακομη με τον π.Εφραιμ!κ εγω ισως καπου παραξενευομαι απο τις τοσες πολλες και διεξοδικοτατες λεπτομερειες που αναφερει!οταν παμε ομως κ εμεις εκει,με το καλο,θα δουμε αν ειναι ετσι ακριβως...! :) :) :) :) :)[/quote]
alithis...
Προσωπικά δε διαφωνώ μα και ούτε αμφισβητώ τα λεγόμενα του γέροντα.
Απλώς απορώ.
Σίγουρα θα μάθουμε όλοι κάποτε τι συμβαίνει μετά... Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.
Μιας και έχουμε όμως την τύχη να γνωρίζουμε τόσα πολλά τώρα που ζούμε, εύλογα μας δημιουργούνται απορίες.
Γιατί να μην τις λύσουμε ισχυροποιόντας ακόμα περισσότερο την πίστη μας;
Άνθρωποι είμαστε και είναι στη φύση μας να ταλανιζόμαστε που και που έστω και άθελά μας.
(όσο για την αποκρυφιστική θεολογία, υπόθεση έκανα. Γι' αυτό είμαι εδώ μαζί σας. Να μοιραστώ αυτά που ξέρω, να μάθω περισσότερα και να διορθώσω οτιδήποτε στραβό έχω μάθει.)
κατ'αρχην ΔΕΝ υπαρχει(?!)αποκρυφιστικη θελολογια...!!!!!!εικαζω οτι ο γερων Εφραιμ θα τα εχει διαβασει στους πατερες της Εκκλησιας μας!ειναι αληθεια οτι καποια αυτια ισως να μην ειναι ετοιμα να ακουσουν πολλα για το φλεγον θεμα που διαπραγματευεται ο Γερων στο αποσπασμα που ηκουσαμε!γενικως παντως οταν αναφερομαστε με πολλες λεπτομερειες σε ενα θεμα,καποιος καπου θα διαφωνησει στις λεπτομερειες...κ καπου το θεμα ...θα κολλησει!!!ετσι κ εδω..πολλοι ισως και να διαφωνησουν ακομη με τον π.Εφραιμ!κ εγω ισως καπου παραξενευομαι απο τις τοσες πολλες και διεξοδικοτατες λεπτομερειες που αναφερει!οταν παμε ομως κ εμεις εκει,με το καλο,θα δουμε αν ειναι ετσι ακριβως...! :) :) :) :) :)[/quote]
alithis...
Προσωπικά δε διαφωνώ μα και ούτε αμφισβητώ τα λεγόμενα του γέροντα.
Απλώς απορώ.
Σίγουρα θα μάθουμε όλοι κάποτε τι συμβαίνει μετά... Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.
Μιας και έχουμε όμως την τύχη να γνωρίζουμε τόσα πολλά τώρα που ζούμε, εύλογα μας δημιουργούνται απορίες.
Γιατί να μην τις λύσουμε ισχυροποιόντας ακόμα περισσότερο την πίστη μας;
Άνθρωποι είμαστε και είναι στη φύση μας να ταλανιζόμαστε που και που έστω και άθελά μας.
(όσο για την αποκρυφιστική θεολογία, υπόθεση έκανα. Γι' αυτό είμαι εδώ μαζί σας. Να μοιραστώ αυτά που ξέρω, να μάθω περισσότερα και να διορθώσω οτιδήποτε στραβό έχω μάθει.)
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
-
XPHSTOS_IKL
- Τακτικό Μέλος

Πάνω σε αυτό το θέμα υπάρχει η οπτασία του μοναχού
Γρηγορίου που ήταν μαθητής του Αγ. Βασιλείου του Νέου που είναι αρκετά
αναλυτική και κατατοπιστική.Το έχω σε αρχείο pdf και πολύ θα ήθελα προς
ωφέλεια όλων σας να το διαβάσετε.Δεν ξέρω όμως πως να το επισυνάψω εδώ.Αν μπορεί κανείς να με βοηθήσει ας μου στείλει μήνυμα να με κατατοπίσει πως μπορώ να το ανεβάσω εδώ.
Γρηγορίου που ήταν μαθητής του Αγ. Βασιλείου του Νέου που είναι αρκετά
αναλυτική και κατατοπιστική.Το έχω σε αρχείο pdf και πολύ θα ήθελα προς
ωφέλεια όλων σας να το διαβάσετε.Δεν ξέρω όμως πως να το επισυνάψω εδώ.Αν μπορεί κανείς να με βοηθήσει ας μου στείλει μήνυμα να με κατατοπίσει πως μπορώ να το ανεβάσω εδώ.
-
konstantinoupolitis
- Κορυφαίος Αποστολέας