χριστιανικές απορίες

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Αγαπήτη όταν βρείς 10 ευρώ διαθέσιμα αγόρασε το βιβλίο "Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητή" Εκδόσεις παπαδημητρίου(νομίζω)

Ευχαρηστω πολυ για τη συμβουλη.Ειναι πολυ ωραιο το εχω διαβασει.Μαλλον θα πρεπει να το ξαναδιαβασω. :oops:

Αποστολη ευχαρηστω παρα πολυ για τη συμβουλη σου.

Θα σας αναφερω ενα παραδειγμα αλλα με αγιασμο.Λοιπον 1 του μηνα μου εφερε μια φιλη μου αγιασμο,και μου λεει πιες.Εγω εκεινη τη στιμη ειμουν τοσο εκνευρισμενη με τα 4 μου παιδια που μπαινοβγαιναν μεσα εξω στο σπιτι,και εβραζα.Που να πιω αγιασμο η να πω την ευχη.Κανει;
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Αλλα ηθελα να βαλω μεσα στο ασπρο και μαλλον μπηκαν τα δικα μου λεγομενα .Πως γινετε μηπως μπορει να μου πει καποιος,οταν θελεις να κρατησησεις μονο μια παραγραφο, :scratch: Τι πρεπει να κανεις;
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Αν ο πονηρός διαπιστώσει πως μόλις πέφτουμε σε κάποιον πειρασμό (όπως η οργή) δεν μπορούμε να προσευχηθούμε, ή να κάνουμε κάτι άλλο ΧΡΗΣΙΜΟ, θα μας βάζει συνέχεια σε πειρασμό, ώστε να μην το κάνουμε ποτέ!
Να σφίγγουμε τα δόντια και να προσευχόμαστε! Στην αρχή θα είναι δύσκολο, αλλά αν επιμείνουμε θα αλλάξει η διάθεσή μας πολύ, όπως και η ποιότητα της προσευχής μας!
Μαζί με τον Κύριο είμαστε ΠΟΛΥ πιο δυνατοί απ' αυτόν!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Ευχαρηστω για τη συμβουλη σου.Εχεις απολυτα δικαιο.Δεν κανει να τον αφηνουμε καθολου περιθωρια τον :twisted: ,γιατι μαλλον ψαχνει για ευκαιριες.
geonutr
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από geonutr »

μια φορά μάλωσα πολύ άσχημα με την μητέρα μου και ,ενώ συνήθως κάθε βράδυ κάνω την προσευχή μου πριν κοιμηθώ, εκείνη τη νύχτα δεν με άφηνε..πολλοί λογισμοί μου έλεγαν :"τι, τώρα θα προσευχηθείς;ύστερα από όλα αυτά που είπες στην μητέρα σου;που είναι ο σεβασμός στους γονείς σου;και θες να κάνεις και προσευχή..με τι μουτρα θα την πεις;σα δεν ντρέπεσαι..".Εκείνο το βράδυ με νίκησε και δεν προσευχήθηκα, μα από τότε ότι και να γίνει δεν με σταματάει!Βέβαια, ο πόλεμος του συνεχίζεται τώρα αμέσως μετά που θα τελειώσω την προσευχή μου, από την μητέρα μου αυτή τη φορά..."πάλι την προσευχή σου έκανες;καλά, τι λές τόσες ώρες;και γιατί πας στην Εκκλησία, αφού προσεύχεσαι δεν χρειάζεται να πηγαίνεις!!!!κοίτα να μιλάς με άνθρωπο και όχι με τον Θεό (που δεν Τον βλέπεις!!!!!!!!)"χαρακτηριστικά λόγια του :twisted: μέσω της μητέρας μου...
Κάπου είχα διαβάσει πως όταν σε πειράζει ο :twisted: να χαίρεσαι γιατί σημαίνει πως έρχεσαι πιο κοντά στον Θεό..Αν πηγαίνουν όλα καλά στην ζωή σου ,χωρίς ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα, τότε να ανησυχείς... :roll:
Αν πεθανεις πριν πεθανεις, δε θα πεθανεις οταν πεθανεις...
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

neosathos έγραψε:γεια σας

ειμαι χριστιανος ορθοδοξος απο την βαφτιση μου αλλα δεν ειμαι και απο τους
πολυ καλους χριστιανους πιστευω εχω ομως καποιες αποριες

1. το ερευνατε τας γραφας (τι ακριβως σημαινει ) και μεχρι που η ερευνα

2. τι να κανω για να φευγουν οι κακες σκεψεις απο το μυαλο μου

3. πως να αντιδρω οταν με προκαλουν

4. καθε ποτε να εκκλησιαζομαι

5. προτεινετε μου καποιες βοηθητικες προσευχες για να μου φευγουν τα νευρα
και οι κακιες

ευχαριστω
Μια φίλε μου κι απευθύνθηκες σε μας κι όχι στον π. Αντώνιο, που είναι ο Πνευματικός σ' αυτό το χώρο, θα προσπαθήσω να σου πω δυο λόγια από τη μικρή εμπειρία μου.

Η πνευματική μελέτη, δηλαδή το διάβασμα πνευματικών βιβλίων μεταξύ των οποίων την πρώτη θέση έχει η Αγία Γραφή, είναι απαραίτητο συστατικό της πνευματικής ζωής. Όμως από μόνη της, αν δεν συνδυαστεί και με τη συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας, την προσευχή και την καθοδήγηση του Πνευματικού μας, μπορεί να οδηγήσει σε πλάνη. Η γνώση του Θεού και του θελήματός Του δεν είναι επιστημονική γνώση, αλλά εμπειρία. Στην πραγματικότητα αν δεν μας φωτίσει το Άγιο Πνεύμα δεν μπορούμε να γνωρίσουμε το Θεό, αλλά τριγυρνάμε στα σκοτάδια. Γι αυτό κι όσοι προσπάθησαν (διαφωτιστές) να γνωρίσουν το Θεό με το διάβασμα και τη λογική κατέληξαν σε πλάνη.

Πειρασμούς και κακές σκέψεις όλοι οι άνθρωποι έχουν ακόμη και οι Άγιοι. Λογισμούς τις λένε οι Πατέρες. Ο κακός λογισμός από μόνος του δεν είναι αμαρτία, αλλά η αποδοχή του. Ας πούμε, βλέπεις κάτι που σου αρέσει πολύ και δεν μπορείς να το αποκτήσεις, ο κακός λογισμός σου λέει να το κλέψεις. Μέχρι εκεί δεν έχεις κάνει καμιά αμαρτία. Αν τον απορρίψεις αμέσως, γιατί είναι αντίθετος με το θέλημα του Θεού, τότε έχει καλώς έχεις κερδίσει ακόμη μια μάχη με τους πειρασμούς. Αν αρχίσεις να το σκέφτεσαι, να το κλέψω, να μην το κλέψω, τότε άρχισες να μπαίνεις σ' επικίνδυνα μονοπάτια. Αν τον αποδεχτείς και πεις, θα το κλέψω, τότε ήδη έχεις αμαρτήσει ακόμη κι αν τελικά δεν καταφέρεις να πραγματοποιήσεις την κλοπή.

Η άμεση απόρριψη των κακών λογισμών είναι η πιο συνετή για μας τους αρχάριους κίνηση, όμως δεν είναι πάντα εύκολη, γιατί ο λογισμός μπορεί να προέρχεται από κάποιο πάθος που είναι ήδη εδραιωμένο μέσα μας. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη μας με όλες μας τις δυνάμεις και προπαντός επικαλούμενοι τη Δύναμη του Θεού (προσευχή), αφού από μόνοι μας είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε στις δύσκολες καταστάσεις.

Πειρασμούς δεν έχει, μόνο όποιος έχει φτάσει στον πάτο της ταπείνωσης, έχει αποφασίσει ότι μόνος του δεν μπορεί ν' αντιμετωπίσει κανένα πειρασμό κι έχει αφήσει την άμυνά του ολοκληρωτικά στο Θεό.

Για να μπορεί κάποιος να μας προκαλέσει πρέπει να βρει ένα απ' τα αδύνατα σημεία μας. Όσο πιο πολλά αδύνατα σημεία έχουμε τόσο πιο πολύ κινδυνεύουμε να δεχτούμε προκλήσεις. Τα περισσότερα αδύνατα σημεία μας έχουν σχέση με τον εγωισμό μας. Επομένως η άμυνά μας απέναντι στις προκλήσεις είναι η ταπείνωση. Προσπάθησε να μην επιμένεις στο θέλημά σου, όσο αυτό δεν αφορά πράγματα καθοριστικά για σένα και ειδικά θέματα πίστεως.

Η ερώτηση κάθε ποτέ να εκκλησιάζομαι είναι ίδια με την ερώτηση κάθε πότε να βλέπω τους γονείς μου. Τι απαντάς στη δεύτερη ερώτηση; Ο Θεός είναι Πατέρας μας. Μας αγαπάει και τον αγαπάμε. Πηγαίνουμε στο σπίτι Του για να μιλήσουμε μαζί Του, να τον ευχαριστήσουμε για όσα μας χαρίζει και να ενωθούμε μαζί Του κατά τη Θεία Ευχαριστία. Όσο πιο συχνά το κάνουμε τόσο πιο κοντά στο Θεό πλησιάζουμε και πλημμυρίζουμε από τις ευεργεσίες της Αγάπης Του. Επομένως ο εκκλησιασμός δεν είναι υποχρέωση, αλλά ανάγκη της ψυχής μας. Αν δεν το βλέπουμε έτσι είμαστε σε λάθος δρόμο.

Για τις προσευχές θα σου απαντήσει ο Πνευματικός σου. Έχεις Πνευματικό έτσι δεν είναι; Γιατί χωρίς Πνευματικό είναι σαν να βρίσκεσαι σε άγνωστη χώρα χωρίς οδηγό. Η ευχή είναι μια καλή λύση, όταν όμως λέγεται με συναίσθηση, από βάθους καρδίας κι όχι επιφανειακά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”