Ο Πατριάρχης σε Εβραϊκή Συναγωγή ! Το Άγιο Όρος γιατί σιωπά;

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: Ο Πατριάρχης σε Εβραϊκή Συναγωγή ! Το Άγιο Όρος γιατί σιωπά;

Δημοσίευση από filotas »

Ο avvas έχει απόλυτο δίκιο. Όχι μόνο δεν απαγορεύεται η επαφή του "τίμης ένεκεν" προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας με ετερόδοξους και αλλόδοξους, αλλά επιβάλλεται από το "πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη... "(Ματθ. 29, 19). Σημασία έχει πιο είναι το περιεχόμενο του διαθρησκειακού διαλόγου και όχι το γεγονός ότι υφίσταται διάλογος.

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω οι ανησυχούντες, πως εννοούν την Χριστιανική αγάπη και την Υποχρέωση Ιεραποστολής. Είναι η Εκκλησία μια κλειστή κάστα ανθρώπων; Μα αυτή ακριβώς ήταν και η νοοτροπία των Ιουδαίων της εποχής του Χριστού. Αυτούς θα μιμηθούμε ή το Χριστό και τους Αποστόλους;

Έχετε υπόψη σας αδελφοί, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα επίθεση του παλιού ημερολογίου κατά της Εκκλησίας μέσω του Διαδικτύου. Φοβάμαι ότι και το παρόν θέμα εντάσσεται σ' αυτή την τακτική.

Το καλύτερο απ' όλα είναι ν' απαντήσουμε εφαρμόζοντας το: "9 μωράς δε ζητήσεις και γενεαλογίας και έρεις και μάχας νομικάς περιίστασο· εισί γάρ ανωφελείς και μάταιοι. 10 αιρετικόν άνθρωπον μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού, 11 ειδώς ότι εξέστραπται ο τοιούτος και αμαρτάνει ών αυτοκατάκριτος." (Τίτον 3, 9-11). Δηλαδή, να μην απαντάμε σε απρόκλητες και παντελώς αστήρικτες επιθέσεις κατά της Εκκλησίας, γιατί το μόνο που κάνουμε είναι να δίνουμε βήμα και αξία σε ανθρώπους, που μόνο οπαδοί του διαλόγου δεν είναι.

Σπάρτακε τέτοια απρόκλητη και αστήρικτη επίθεση κατά του Αγίου Όρους δεν περίμενα από σένα. Έχεις κανένα στοιχείο γι αυτό που λες ή απλά επαναλαμβάνεις τη μόνιμη επωδό των εχθρών του Ορθόδοξου μοναχισμού; Η Ιερά Σύναξη του Αγίου Όρους, αλλά και μεμονωμένοι Πατέρες έχουν εκφράσει τις απόψεις τους γι αυτά τα θέματα, επομένως που το βλέπεται ότι το Άγιο Όρος σιωπά;
Άβαταρ μέλους
pepiixthis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από pepiixthis »

Dimitris39 έγραψε:Με το να ασχολεισε με το θεμα αμαρτανεις και τιποτα αλλο
ας τον κρινουνε αλλοι,,,,,,,,,,,
:wink:
avva ηθελα να σου πω σε αυτο που εγραψες: Με την ίδια λογική κάθε ορθόδοξος χριστιανός που μπαίνει σε μια καθολική ή προτεσταντική εκκλησία - έτσι για να δεί πως είναι η αρχιτεκτονική της δλδ ή πεί καλημέρα με καθολικό - είναι καθολικός ή προτεστάντης ή τέλος πάντως «κάτι ύποπτο τρέχει με αυτόν» και δεν είναι «σόι» Ορθόδοξος.
εχω ακουσει απο Πατερα της εκκλησιας μας οτι ειναι σαν να απαρνησε την Πιστη σου αν μπεις σε οποιοδηποτε αλλο κτησμα καποιας αλλης ''εκλησσια'',{δεν σημαινει οτι γινεσαι παπικος ή προτεσταντης ή οτιδηποτε αλλο} και πρεπει να το εξομολογηθεις οπως και δηποτε, καλα τωρα στο λεω και με δικα μου λογια
«στενή η πύλη και τεθλιμμένη οδός η απάγουσα στην ζωήν»
Άβαταρ μέλους
Σπάρτακος
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Σπάρτακος »

Αγαπητέ Νίκο, δεν έχω καμιά σχέση με Παλιό και Παλαιοημερολογίτες, ούτε επιτίθεμαι κατα του Ορθόδοξου μοναχισμού, επιτίθεμαι αν θέλεις σε επιλογές.
Και σε Ρωτάω: Μια απλή ηγουμένη ορθόδοξου μοναστηριού, γνωστού μοναστηριού, προτίμησε τη στέρηση και τη φτώχεια, απο τις επιδοτήσεις και τις ΄΄βοήθειες΄΄ της Ευρωπαϊκής ένωσης, είναι η ΠΑΝΑΓΊΑ Η ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ, σε αντάλαγμα γνώρισε τον πόλεμο που δεν φαντάζεσαι, όχι απο εξουσιαστές των Αθηνών, αλλά απο τοπικούς ΄΄άρχοντες΄΄ Στο Όρος δεν είχαν τη Φώτιση να καταλάβουν ότι ο ποταμός των ευρώ για συντήρηση χώρων κ.λ.π. αλλού αποσκοπεί; Ως πότε θα κρυβόμαστε πίσω απο τιο δάχτυλό μας;
( Παρακαλώ στη συζήτηση να μην μετέχουν οι του ''παλιού΄΄, διότι έθεσαν εαυτούς σε άλλο αμπέλι.)
Τα περί ιεραποστολής που γράφεις είναι υποκριτικά, να πάει ο Κωνσταντινουπόλεως, και όχι ο Ιστανπμούλ , να κηρύξει στους Πομάκους της Θράκης, που τους κυνηγάνε οι Τούρκοι και θελουν να τους κάνουν δικούς τους ενώ είναι έλληνες Μουσουλμάνοι, και οχι στη Εβραϊκή Συναγωγή της Νέας Υόρκης.
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Άβαταρ μέλους
pepiixthis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Thomas15n έγραψε:
Dimitris39 έγραψε:Με το να ασχολεισε με το θεμα αμαρτανεις και τιποτα αλλο
ας τον κρινουνε αλλοι,,,,,,,,,,,
Γιατί δεν το κρίνεις εσύ αφού ως φαίνεται γνωρίζεις πότε αμαρτάνουν οι άλλοι;
Δεν κρίνω κανέναν προσωπικά γιά προσωπικά θέματα, απλά ανέφερα ότι υπάρχουν σχετικοί Ιεροί Κανόνες που το απαγορεύουν, δικό σου πρόβλημα αν δεν σου αρέσει αυτό.
Τα παράπονά σου στους Πατέρες της Εκκλησίας που συνέταξαν τους Κανόνες.
o adelfos Δημήτρης ηθελε να γραψει... αλλα με προλαβες Θωμα :o και θυμωσες και εσυ ->δικό σου πρόβλημα αν δεν σου αρέσει αυτό.
'' Με το να ασχολουμαστε με το θέμα αμαρτάνουμε και τιποτα αλλο, ας Το κρινει Αλλος ''
αυτο ηθελε να πει ο Δημητρης
εε Δημήτρη ??? :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Dimitris39 »

Ακριβος ετσι Πεπη Ευχαριστω
Ναι δεν μιλησα προσωπικα σε εναν αλλα σε οποιον το διαβασε
Κοιταω τον εαυτο μου πρωτα τη κανει που παει και μετα αν εχω καθαρη συνηδειση κοιταζω και τον Πατριαρχη αν αμαρτανη
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου

«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilisalt »

Συμφωνώ με Avvas, filotas.
Όμως θεωρώ πως θετικό είναι να κατατίθενται όλες οι απόψεις.
Και αυτοί που διαφωνούν κρατούν σε εγρήγορση τους πάντες.
Όμως νομίζω πως δεν χρειάζονται φανατισμοί και τα τοιαυτα.
Ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.
Άβαταρ μέλους
pepiixthis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

εεε ναι μην τρελενομαστε κιολας :mrgreen: ο καθενας προς το ζην, ποιοι ειμαστε εμεις(εγω)που θα τα Βαλει με το ρασο,θεος φυλαξει μακρια απο εμας και αλοιμονο σε οποιον το κανει.
Εμεις οτι και να λεμε και να κανουμε εμας θα ακουσει ο Πατριαρχης η καθε Πατριαρχης, εμεις θα σωσουμε την ψυχη του,αυτοι ξερουν τι κανουν και μη ξεχναμε εμεις εχουμε μονο τον ευατο μας αυτοι εχουν ολοκληρο ποιμνιο
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Σπάρτακος έγραψε:Αγαπητέ Νίκο, δεν έχω καμιά σχέση με Παλιό και Παλαιοημερολογίτες, ούτε επιτίθεμαι κατα του Ορθόδοξου μοναχισμού, επιτίθεμαι αν θέλεις σε επιλογές.
Και σε Ρωτάω: Μια απλή ηγουμένη ορθόδοξου μοναστηριού, γνωστού μοναστηριού, προτίμησε τη στέρηση και τη φτώχεια, απο τις επιδοτήσεις και τις ΄΄βοήθειες΄΄ της Ευρωπαϊκής ένωσης, είναι η ΠΑΝΑΓΊΑ Η ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ, σε αντάλαγμα γνώρισε τον πόλεμο που δεν φαντάζεσαι, όχι απο εξουσιαστές των Αθηνών, αλλά απο τοπικούς ΄΄άρχοντες΄΄ Στο Όρος δεν είχαν τη Φώτιση να καταλάβουν ότι ο ποταμός των ευρώ για συντήρηση χώρων κ.λ.π. αλλού αποσκοπεί; Ως πότε θα κρυβόμαστε πίσω απο τιο δάχτυλό μας;
( Παρακαλώ στη συζήτηση να μην μετέχουν οι του ''παλιού΄΄, διότι έθεσαν εαυτούς σε άλλο αμπέλι.)
Τα περί ιεραποστολής που γράφεις είναι υποκριτικά, να πάει ο Κωνσταντινουπόλεως, και όχι ο Ιστανπμούλ , να κηρύξει στους Πομάκους της Θράκης, που τους κυνηγάνε οι Τούρκοι και θελουν να τους κάνουν δικούς τους ενώ είναι έλληνες Μουσουλμάνοι, και οχι στη Εβραϊκή Συναγωγή της Νέας Υόρκης.
Δεν σε κατηγορώ ότι υποστηρίζεις το παλιό ημερολόγιο, ούτε καν υπαινίσσομαι κάτι τέτοιο. Λέω όμως ευθέως, ότι έχεις παρασυρθεί από τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα και γενικολογείς κατηγορώντας θεσμούς πολύτιμους για την Ορθοδοξία, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι γνωστό ότι τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δόθηκαν στα πλαίσια ενός προγράμματος για την συντήρηση και αναστήλωση της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των Ευρωπαϊκών χωρών κι όχι μόνο του Αγίου Όρους, κι ότι τη διαχείρισή τους την έχει το Υπουργείο Πολιτισμού κι όχι τα Μοναστήρια.

Επίσης τον τρόπο, που χειρίζεται ο Πατριάρχης το θέμα του διαθρησκειακού διαλόγου, μπορεί κανείς να τον κρίνει κυρίως εκ του αποτελέσματος, αλλά είναι τουλάχιστον μη Χριστιανικό να κρίνουμε τις προθέσεις του. Δηλαδή τι πιστεύετε εσείς, ότι ο Πατριάρχης προσπαθεί εκ προθέσεως να παραδώσει τα ιερά και τα όσια της πίστεώς μας στους ετερόδοξους και τους αλλόδοξους; Η πραγματικότητα είναι, ότι οι ενέργειες του Πατριάρχη μέχρι σήμερα έχουν αναβαθμίσει το ρόλο και τη δυνατότητα παρέμβασης του Πατριαρχείου σε μια σειρά θέματα και παγκόσμια φόρα, όπως επίσης κι ότι από κάποιες απ' τις ενέργειές του προκαλείται σκανδαλισμός ενός μέρους του πληρώματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μήπως όμως ο σκανδαλισμός αυτός δεν είναι πάντοτε από γνήσιο ενδιαφέρον για την Εκκλησία και πολλές φορές πίσω απ' αυτόν υποκρύπτονται προσωπικές αδυναμίες ή και σκοπιμότητες;

Δεν είναι κακό να ενδιαφερόμαστε για τα τεκταινόμενα στην Εκκλησία και για τις επιπτώσεις τους στο μέλλον της, αλλά οι υπερβολές από λάθος ή εσκεμμένα μόνο την Εκκλησία δεν βοηθούν.
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, πως πρέπει ο Πατριάρχης να συνδιαλλέγεται με τα άλλα δόγματα. Στο κάτω - κάτω ποιός θα συνομιλήσει αν όχι αυτός. Μιλώντας βέβαια για συνεννόηση με τα άλλα δόγματα και όχι για παραχωρήσεις και δογματικές εκπτώσεις.

Ομως ο Σπάρτακος έχει δίκιο, σε αυτό που είπε, για την τεράστια εισροή χρήματος στο Αγιον Ορος.
Από όλα τα κοινοτικά πακέτα στήριξης, ένας από τους ελάχιστους φορείς που η απορροφητικότητα των διαθέσιμων κονδυλίων που προορίζονταν για αυτόν, προσέγγισε σχεδόν το 100%, είναι το Αγιο Ορος.
Ακόμα και οι μάντρες του Ορους, φτιάχνονται από αρμολογημένη σκαλιστή πέτρα, φτάνοντας στο μάξιμουμ της αξίας κατασκευής τους. Μιλάμε ακόμα και για διακοσμητικές παρεμβάσεις, σε καιρό οικονομικής κρίσης και κοινωνικής πενίας.
Δεν λέω ότι το Ορος έπρεπε να πει "δεν θέλω δεκάρα".
Επρεπε να τηρηθεί όμως κάποιο μέτρο, κατά τη γνώμη μου.
Το Αγιο Ορος, εδώ και πολλά χρόνια, είναι ένα απέραντο εργοτάξιο.
Και πέρα από την αναστήλωση των υπαρχόντων κατασκευών, χτίζεται εκ βάθρων πληθώρα νέων.
Πήγα πέρυσι στο Κουτλουμούσι, είχα χρόνια να πάω και αντίκρισα ολόκληρη καινούρια "πολιτεία" έξωθεν της πύλης και πέριξ του αυλογύρου της μονής.
Και μετά την σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών στα μοναστήρια, σειρά έχουν πάρει τα πάντα.
Σκήτες, καλύβια, μάντρες, καλντερίμια, βρύσες, πεζούλες, ακόμα και ερείπια.
Και για να υπάρξει πρόσβαση σε όλα αυτά και εύκολη μεταφορά και εκφόρτωση των υλικών, αποψιλώνονται για "ψύλλου πήδημα" ολόκληρα στρέμματα δάσους.
Και ένα σωρό Ι.Χ. αυτοκίνητα και πολυτελή τζιπάκια 4Χ4, (με πολιτικές πινακίδες και όχι πινακίδες με την ένδειξη Α.Ο.), οργώνουν τους Αγιορείτικους χωματόδρομους.

Δεν κρίνω τους Αγιορείτες μοναχούς, προς Θεού. Οι ταπεινοί καλόγεροι του Αθωνα, πολλές φορές διαπιστώνω ότι δεν έχουν ιδέα για όλον αυτό τον οικοδομικό οργασμό. Και εξακολουθούν το θεάρεστο έργο τους, όπως ακριβώς κάνουν εδώ και αιώνες, με ταπείνωση και αγάπη. Κάποιοι μάλιστα δεν είναι και σύμφωνοι ίσως σε όλα αυτά, αλλά δεν είναι η δουλειά τους αυτή, άλλα είναι που τους απασχολούν.
Απλά εκφράζω απορία, περί της σκοπιμότητας όλων αυτών των εργασιών, κάποιες από τις οποίες πολλές φορές δεν έχουν καμμία χρηστικότητα.

Θα είναι κρίμα, να διακινδυνεύονται, αιτήματα περί ανταλλαγμάτων και μάλιστα για χρήματα που επενδύονται σε επουσιώδεις σκοπούς.
Βέβαια μπορεί να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας, τι να πω.
Πιθανότατα κάτι παραπάνω από μας θα ξέρουν, οι ιθύνοντες. Δεν ξέρω.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Άβαταρ μέλους
Σπάρτακος
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Σπάρτακος »

Μακάρι και εύχομαι να είναι αγαπητε Νίκο όπως τα λές, και εγώ την ίδια θέση στηρίζω, αλλά ας κάνουν κατι προς την ίδια κατεύθυνση και αυτοί που πρέπει....... Η Εβραϊκή Συναγωγή δεν είναι ΄΄φόρα διεθνή΄΄ όπως γράφεις. Σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που κοιτούν να εκμεταλευτούν δυσκολίες και προβλήματα όπως αναφέρεις, για να ωφεληθούν οι ίδιοι, αλλά αν κατεδαφιστούμε μόνοι μας αυτοί θα φταίνε;
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”