Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Το Φανάρι επισκέφθηκε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο. Ήταν η πρώτη φορά που επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισκεπτόταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο κ. Νταβούτογλου έφτασε στο Φανάρι στις 16:40 όπου τον υποδέχθηκαν στην είσοδο του Πατριαρχικού Οίκου ο μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, ο αρχιγραμματέας της Συνόδου Βαρθολομαίος και κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέμενε τον υπουργό στο Πατριαρχικό Γραφείο. Στη συνάντηση που ακολούθησε, παρέστησαν οι μητροπολίτες Νικαίας Κωνσταντίνος και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, ο Λάκης Βίγκας, εκπρόσωπος των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στη Γενική Διεύθυνση Κοινωφελών Ιδρυμάτων (Βακουφίων) και οι συνεργάτες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, που είχε διάρκεια μία ώρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή της στάσης της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στο Πατριαρχείο.

Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα ότι θα λυθούν τελικά όλα τα ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια.

Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε προς τον Πατριάρχη τη βούληση της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει στον δρόμο της αρμονικής συνύπαρξης όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.

Ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε ότι η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης για τις μειονότητες δεν συναρτάται με κάποια «αμοιβαιότητα», αλλά εκφράζει την ισονομία και την ισοπολιτεία, έτσι όπως τις αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση.

«Οι παραδόσεις και τα έθιμα των ρωμαίικων, χριστιανικών κοινοτήτων αποτελούν κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά» φέρεται να είπε ο Τούρκος υπουργός στη συνάντηση.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε οι αλλαγές που πραγματοποιούνται να συνεχιστούν και υπενθύμισε ότι το Πατριαρχείο βρίσκεται «ριζωμένο» στην Πόλη για περισσότερο από 17 αιώνες.

Μίλησε, επίσης, για την εμπειρία που έχει αποκτήσει το Πατριαρχείο από τους διαθρησκειακούς διαλόγους που οργανώνει τα τελευταία 25 χρόνια. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, την οποία συγκάλεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Φανάρι, για να ασχοληθεί με την κρίση στη Μέση Ανατολή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χριστιανικές κοινότητες.

Ο κ. Νταβούτογλου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα συμπεράσματα της Σύναξης και αναφέρθηκε στην ανάγκη να προστατευτούν όλες οι χριστιανικές μειονότητες, πολλές από τις οποίες ανησυχούν από τις αλλαγές που έχουν ξεκινήσει.

Ο υπουργός τόνισε ότι η δυναμική που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή θα εγγυηθεί τις ελευθερίες και την ασφάλεια όλων.

Εξάλλου, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στις εμπειρίες του με τους Κωνσταντινουπολίτες της Διασποράς, και τη «ρωμαίικη» παράδοση της Κωνσταντινούπολης και τόνισε την εκτίμηση που έχει στις επιτυχίες και την καταξίωση των Κωνσταντινουπολιτών διεθνώς, επαναλαμβάνοντας τη λύπη του για όσα συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Τούρκος υπουργός αντέταξε στη συμπεριφορά αυτή, την αυτοπεποίθηση που χαρακτηρίζει σήμερα την Τουρκία και την απομάκρυνση από τους «φόβους» και τις ανησυχίες που της προκαλούσε κάθε τι το διαφορετικό.

Τέλος, επανέλαβε στον Οικουμενικό Πατριάρχη την επιθυμία του να επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τη «σημαντική βιβλιοθήκη της», όπως χαρακτηριστικά είπε.

* Ευχές για την υγεία του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει υποβληθεί τους τελευταίους μήνες σε δύο εγχειρήσεις στο έντερο, μετέφερε ο κ. Βαρθολομαίος, μέσω του υπουργού Εξωτερικών.

«Προσευχόμαστε καθημερινά για την υγεία του», φέρεται να είπε στον κ. Νταβούτογλου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

«Η υγεία του πρωθυπουργού, είναι σημαντική, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για όλη την περιοχή και την παγκόσμια ειρήνη» φέρεται να είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ιστορική επίσκεψη

Η τελευταία ανάλογη επίσκεψη ανατρέχει στην εποχή των κυβερνήσεων του Δημοκρατικού Κόμματος υπό την ηγεσία του Αντνάν Μεντερές στη δεκαετία του 1950.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2011 το Φανάρι επισκέφθηκε για πρώτη φορά Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβερνήσεως, ο Μπουλέντ Αρίντς.