Ιστοχώρος "ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ"

Ερασιτεχνικό αφιέρωμα στο Περιβόλι της Παναγίας.

Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 217 επισκέπτες και κανένα μέλος

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΟΤΑΝ ΧΑΡΙΖΕΙ
1. Στους εχθρούς του: Συγχώρεση
2. Στους φίλους του: Την καρδιά του
3. Στα παιδιά του: Παράδειγμα
4. Στους αντιφρονούντες: Ανοχή
5. Στον πατέρα του: Υπακοή
6. Στη μητέρα του: Τρυφερότητα
7. Στον εαυτό του: Αυτοσεβασμό
8. Στους γείτονες του: Καλούς τρόπους
9. Στους παραπαίοντες: Κατανόηση
10. Σε όλους Αγάπη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ξεχωριστό, από κάθε άποψη, σεμινάριο ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε, από τις 18 μέχρι και τις 24 Ιουλίου, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του ξενώνα-κατασκήνωσης της Ιεράς Μονής Κύκκου, προσελκύοντας πολλά βλέμματα από την ευρύτερη περιοχή.

Την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, αλλά και να αποκομίσουν μουσικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου, είχαν όσοι παρευρέθηκαν στο πρώτο, επί κυπριακού εδάφους, σεμινάριο παραδοσιακής μουσικής, που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Μαΐστωρ και ο πολιτιστικός όμιλος Αποστόλου Μάρκου με την ευγενή στήριξη και φιλοξενία της Ιεράς Μονής Κύκκου και του φιλόμουσου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου.

 

Επιφανείς και καταξιωμένοι μουσικοί από την Ελλάδα και την Κύπρο δίδαξαν παραδοσιακά όργανα, βυζαντινή μουσική και παραδοσιακό τραγούδι.

Επικεφαλής του επιστημονικού μουσικού επιτελείου ήταν ο Μανώλης Καρπάθιος, ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες δεξιοτέχνες της παραδοσιακής μουσικής και ο οποίος δίδαξε κανονάκι.

Μαζί του οι εξ Ελλάδος μουσικοί Κώστας Μήτσιος, ο οποίος δίδαξε ούτι, λαούτο και μπουζούκι, Δημήτρης Ζαχαρίου, που δίδαξε βιολί, πολίτικη λύρα, θεωρία και πράξη βυζαντινής μουσικής. Παράλληλα, οι Μιχαήλ Χατζημιχαήλ και Χρήστος Γεωργιάδης δίδαξαν κυπριακό τραγούδι και Βυζαντινή σημειογραφία, αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, πραγματοποιήθηκαν τόσο θεωρητικές, όσο και πρακτικές παρουσιάσεις της πλούσιας παράδοσής μας, με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική παράδοση και τις «φωνές» της Κύπρου μας και σ’ αυτό συμμετείχαν 40 περίπου μουσικοί και μαθητές από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η μεθοδολογία η οποία αναπτύχθηκε στα σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής, στόχο είχε την ουσιαστική προσέγγιση της έννοιας και της φιλοσοφίας της ελληνικής παράδοσης, μέσα από τις πάμπολλες πτυχές και εκφράσεις της.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο έρευνας και προβολής της Εθνικής μουσικής Σίμων Καράς, μέλη του οποίου είναι οι διδάσκοντες.

 

ΠΗΓΗ: romfea.gr

Ακολουθήστε μας

Γίνε συνεργάτης μας Στείλε στο agiooros@gmail.com

  • Άρθρα
  • video
  • Φωτογραφίες

Στατιστικά

Χρήστες
1
Διαχείριση Άρθρων
1133
Εμφανίσεις Άρθρων
3095426

 

Ο ιστοχώρος λειτουργεί αφιλοκερδώς σε ερασιτεχνική βάση.
Αποσκοπεί στην πληροφόριση για θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία και το Άγιον Όρος
και στην δωρεάν διανομή ορθοδόξου πνευματικού υλικού (Φωτογραφίες, Ομιλίες, Ακολουθίες, Βιβλία κλπ)
Εάν, δίχως την πρόθεσή μας θίγουμε πνευματικά δικαιώματα, παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας.