Σαββατισμός του νοός ;
Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές
- panosgreece
- Κορυφαίος Αποστολέας

Σαββατισμός του νοός ;
μου το ανεφερε ενας γεροντας ,,,,,,,και η αληθεια ειναι οτι δεν το καταλαβα εκεινη την στιγμη
μπορουμε αραγε εμεις [ κοσμικοι ] να φτασουμε σε σαββατισμο του νοος ;;
«Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»
- panosgreece
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: σαββατισμος του νοος ;
το καταπαυω εκ παντων ......ειναι εφικτο ;panosgreece έγραψε:μου το ανεφερε ενας γεροντας ,,,,,,,και η αληθεια ειναι οτι δεν το καταλαβα εκεινη την στιγμη
- panosgreece
- Κορυφαίος Αποστολέας

τα δαιμονια πανε και ερχονται
ετσι στους λογισμους τι κανουμε ;
ελεγε ο γερο-παισιος : αυτο το μικρο λιθαρακι [ κρυφος εγωισμος ] ζιγιζει τονους
αν αυτο το βγαλουμε τοτε ο λογισμος μενει ελευθερος
αλλα δυστηχως την ωρα της προσευχης δεν μας ακουν μονο αγιοι
ετσι στους λογισμους τι κανουμε ;
ελεγε ο γερο-παισιος : αυτο το μικρο λιθαρακι [ κρυφος εγωισμος ] ζιγιζει τονους
αν αυτο το βγαλουμε τοτε ο λογισμος μενει ελευθερος
αλλα δυστηχως την ωρα της προσευχης δεν μας ακουν μονο αγιοι
- preloude
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
σαββατισμος του νοος, χμ κατι μου θυμιζη αυτη η λεξη..panosgreece έγραψε:μου το ανεφερε ενας γεροντας ,,,,,,,και η αληθεια ειναι οτι δεν το καταλαβα εκεινη την στιγμη
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Σε, Κυριακη-αργια.. του νοος, μπορουμε να φτασουμε ευκολα εμεις οι κοσμικοι, panosgreece, αλλα για τον σαββατισμο του νοος, που αναφερουν οι Πατερες, ως πνευματικη-ασκητικη υψηλοτατη κατασταση, απο κιτρινο-χλωμο εως απιθανο το θεωρω.
Ειναι πολυ υψηλες και απροσιτες αυτες οι πνευματικες καταστασεις, και οσο ευκολα μπορει να εξηγουνται με την διανοια, θεωρητικα και με τον λογο, αλλο τοσο δυσκολα με ασκηση, με αυταπαρνηση, κατακτωνται απο ελαχιστους.
Πικρη αληθεια, αλλα περα για περα αληθεια. Ας κανουμε τα ελαχιστα που μπορουμε, μιας και αυτα με το ζορι τα κανουμε, και ας αφησουμε τα μεγιστα για ανθρωπους που το "λεει" η ψυχουλα τους, γιατι εμας μονο το στοματακι μας το "λεει" προς το παρον τουλαχιστον.
Ειναι πολυ υψηλες και απροσιτες αυτες οι πνευματικες καταστασεις, και οσο ευκολα μπορει να εξηγουνται με την διανοια, θεωρητικα και με τον λογο, αλλο τοσο δυσκολα με ασκηση, με αυταπαρνηση, κατακτωνται απο ελαχιστους.
Πικρη αληθεια, αλλα περα για περα αληθεια. Ας κανουμε τα ελαχιστα που μπορουμε, μιας και αυτα με το ζορι τα κανουμε, και ας αφησουμε τα μεγιστα για ανθρωπους που το "λεει" η ψυχουλα τους, γιατι εμας μονο το στοματακι μας το "λεει" προς το παρον τουλαχιστον.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
- vasilikirimp
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
panosgreece έγραψε:το καταπαυω εκ παντων ......ειναι εφικτο ;panosgreece έγραψε:μου το ανεφερε ενας γεροντας ,,,,,,,και η αληθεια ειναι οτι δεν το καταλαβα εκεινη την στιγμη
Πάνο αν μας πεις λίγες λεπτομέρειες παραπάνω για το τι σου είπε ο γέροντας να καταλάβουμε και εμείς; Μάλλον όχι να καταλάβουμε αλλά να εχουμε ενα στοιχειο προς τα που να παει η σκεψη μας.
Εγω ως νήπιο πρώτη φορα την ακουω αυτη την έκφραση - δε θέλω να ψάξω προς το παρον θέλω να εξελιχθει μια συζήτηση - ωστε μεσα απο σκεψεις και αποψεις να οδηγηθώ στην αναζητηση .
Αυτά είναι τα διαμαντια του φόρουμ ( να οδηγησε στη μαθηση μεσα απο ερωτησεις - αναζητησεις ) - ακριβως αυτο ειδα και αγαπησα σε αυτο το φορουμ
Ευχαριστώ όλους
- panosgreece
- Κορυφαίος Αποστολέας

ετσι ειναι το γνωριζω οτι ειναι δυσκολο εστω και να το ακουμπαμε
τελικα ποσο μικροι ειμαστε απεναντι στον θεο
το κουβαρι τελικα των λογισμων ,,ποσο δυσκολα ξετιλυγεται
τελικα ποσο μικροι ειμαστε απεναντι στον θεο
- vasilikirimp
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Συγνώμη βιαστηκα να βάλω απαντηση
- preloude
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
λογισμοι,και λογισμοι.
μου φενετε εχουμε και εδω ενα θεμα υψηλου επιπεδου το οποιον θα μας απασχοληση αρκετα.
και θελω να ρωτησω κατι,περι απαντησεων των λογισμων,εαν υφισταται?
λογισμοι,και λογισμοι.
μου φενετε εχουμε και εδω ενα θεμα υψηλου επιπεδου το οποιον θα μας απασχοληση αρκετα.
και θελω να ρωτησω κατι,περι απαντησεων των λογισμων,εαν υφισταται?
Η αλληγορία
Τα σάββατα οι Εβραίοι διέκοπταν καθε εργασία ..ακόμη και τον Κύριο επέπληξαν που... βιάσθηκε
να τραβήξει το πρόβατο απο τον λάκκο . Αρα μήπως και εμείς΄ ως αγαπητά παιδιά πρέπει να διακόψουμε έστω και για μια Σαρακοστή την πολυπλοκότητα του βίου σχέδια σουπα μουπες - μια προφύλαξη - ακόμη λέει και τα χασμουρητά να ...καταπνίγουμε ασκούμενοι στο διάγω συνετώς . Και ίσως να.. θυμίζει και το Μεγάλο Σάββατο Ο Κύριος επι του Σταυρού και έπειτα κρυμμένος στον τάφο όπως και εμείς πρέπει να θάψουμε τα πάθη και την ατίμωση του θανάτου να ξεπεράσουμε άρα να σαββατίζουμε προσδοκώντας την Ανάσταση. Ετσι το καταλαβαίνω .... και το κοινωνώ με χαρά και θα χαρώ να διαβάσω όσα δεν ξέρω.
Τα σάββατα οι Εβραίοι διέκοπταν καθε εργασία ..ακόμη και τον Κύριο επέπληξαν που... βιάσθηκε
να τραβήξει το πρόβατο απο τον λάκκο . Αρα μήπως και εμείς΄ ως αγαπητά παιδιά πρέπει να διακόψουμε έστω και για μια Σαρακοστή την πολυπλοκότητα του βίου σχέδια σουπα μουπες - μια προφύλαξη - ακόμη λέει και τα χασμουρητά να ...καταπνίγουμε ασκούμενοι στο διάγω συνετώς . Και ίσως να.. θυμίζει και το Μεγάλο Σάββατο Ο Κύριος επι του Σταυρού και έπειτα κρυμμένος στον τάφο όπως και εμείς πρέπει να θάψουμε τα πάθη και την ατίμωση του θανάτου να ξεπεράσουμε άρα να σαββατίζουμε προσδοκώντας την Ανάσταση. Ετσι το καταλαβαίνω .... και το κοινωνώ με χαρά και θα χαρώ να διαβάσω όσα δεν ξέρω.