Σελίδα 1 από 1

Ερώτηση

Δημοσιεύτηκε: Παρ Αύγ 22, 2008 11:15 am
από theodosis79
Θυμάμαι όταν ήμουνα μικρός οι δικοίμας είχανε μια ευλογημένη συνήθεια. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας κάθε Κυριακή μας κρατούσαν να μείνουμε έξω απο την Ωραία Πύλη και έβγαινε ο ιερέας, έβγαζε το φαιλόνιο του ,το απλωνε απο πάνω μας και μας διάβαζε μια ευχή. Συνήθως αυτό γινότανε μετα απο κάποια ασθένεια ή απλά έτσι για ευλογία! Ύπάρχει αυτή η συνήθεια στους νούς σήμερα? Και αν ναι, πια ευχή είναι αυτή που αναγιγνώσεται εκείνη τη στιγμή? Δυστυχώς η γιαγια μου δεν ζει για να μου απαντήση, γιατί εκείνη με έπαιρνε συνήθως εκεί.

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Αύγ 23, 2008 5:28 pm
από theodosis79
Παιδιά επαναλαμβάνω την ερώτηση μήπως μπορέσει κανείς να απαντήσει γιατί με τα πολλά θάφτηκε. Και αν δεν γνωρίζει κανείς ας απαντήσει ο π. Αντώνιος. Εγώ είχα την εντύπωση ότι διάβαζε την ευχή κατά της βασκανίας γιατί ήταν σύντομη αλλά για πιο λόγο έβγαζε το φαιλόνιο και το τοποθετούσε επάνω στους πιστού? Επίσης ήθελα να ήξερα αν αυτή η συνήθεια υπάρχει και σε άλλους ναούς.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 24, 2008 10:25 am
από filotas
Φίλε Θεοδόση δεν έχω ακούσει ποτέ για κάτι παρόμοιο και φαντάζομαι ούτε κανείς άλλος, γι αυτό δεν παίρνεις απάντηση στο ερώτημά σου.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 24, 2008 10:56 am
από strumfi
Εμένα μου έχει συμβεί στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος Πεντέλης. Όμως εκεί ο π. Ονούφριος (ηγούμενος) το έκανε πριν από τη θεία Κοινωνία και διάβαζε ομαδική ευχή.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 24, 2008 12:05 pm
από XRYSA
προσωπικά το έχω συναντήσει μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο
τον λόγο δεν τον ξέρω.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 24, 2008 2:39 pm
από alithis
ναι,γνωριζω αυτη την ευλογημενη συνηθεια πολλων ευσεβων χριστιανων μας!ο ιερευς,συνηθως,μετα το περας της θειας λειτουργιας και της διανομης του αντιδωρου απεκδυεται των ιερων αμφιων του!πολλοι ευλαβεις χιστιανοι που εχουν καποιο προβλημα υγειας ή καποιο αλλο προβλημα ζητουν απο τον ιερεα να "ξεντυθει επανω τους" ,"να βαλει τα αμφια του, μετα τη θ.λειτουργια,επανω τους"!ο ιερευς απεκδυεται ολων των ιερων αμφιων του ,τα οποια τοποθετει πανω σε αυτους που ειπαμε,και μενει μονο με το επιτραχηλιο!πολλες φορες παιρνει και τον σταυρο ευλογιας ανα χειρας(αν και δεν ειναι απαραιτητο!το χερι του ιερεως εχει την ιερωσυνη!)!και αρχεται να "διαβαζει" ευχες υπερ υγειας και κατα της βασκανιας ή αλλες ευχες σχετικες με το προβλημα των ανθρωπων!
γι'αυτο το θεμα εχω οικογενειακη εμπειρια,αλλα το εχω δει να το ζητουν πολλοι χριστιανοι,ιδιως μικρασιατικηςκαταγωγης,αλλα το ειδα πολυ και στη ρουμανια που πηγα!στη ρουμανια ,μαλιστα,κανενας χριστιανος εν εφευγε απο την εκκλησια μετα τη διανομη του αντιδωρου,αλλα ολοι περιμεναν τους λειτουργους ιερεις,να βγουν απο το ιερο και να αγγιξουν και να ασπαστουν το χερι τους και να αγγιξουν το ρασο τους!
ας θυμηθουμε την αιμορροουσα γυναικα"οτι καν του κρασπεδου του ιματιου αυτου αψομαι,σωθησομαι"!το θεμα ειναι ,τι γινεται να γινεται με το σωστο πνευμα!

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 24, 2008 3:03 pm
από theodosis79
Ευχαριστώ πολύ alithis για την απάντηση! Με διαφώτισες, σε ευχαριστώ!