Σελίδα 1 από 1

Νηστίσιμα

Δημοσιεύτηκε: Δευ Αύγ 11, 2008 11:54 am
από strumfi
ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ
15 μέτρια καλαμαράκια
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κούπα ρύζι καρολίνα
2 κουταλιές κέτσαπ ή 1 κουταλιά κέτσαπ και 1 κουταλιά πελτέ
8 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Κόκκινο πιπέρι
8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Αλάτι
3/4 της κούπας κρασί άσπρο
Πιπέρι
1 κούπα λάδι (όχι γεμάτη)
Δύο λεμόνια
3 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες (προαιρετικά)


Πλένουμε καλά το ρύζι.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια.
• Τα κεφάλια, τα πλοκάμια και τα πτερύγια τα αφαιρούμε και τα ψιλοκόβουμε.
• Βάζουμε την κατσαρόλα με το λάδι σε δυνατή φωτιά και όταν κάψει το λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
• Στην συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κεφάλια, τα πτερύγια και τα πλοκάμια, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε μέχρι να φύγει το νερό.
• Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι, την πιπεριά, το κόκκινο πιπέρι, τo κέτσαπ, τον μαϊντανό.
Ως τώρα έχουμε φτάξει τη γέμιση.
• Βάζουμε την γέμιση σε ένα σουρωτήρι, γεμίζουμε τα καλαμαράκια και τα βάζουμε στο ταψί.
• Στο ζουμί που έχει μείνει ρίχνουμε το κρασί και το λεμόνι και περιχύνουμε τα καλαμαράκια.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Καλή όρεξη!

Δημοσιεύτηκε: Δευ Αύγ 11, 2008 2:12 pm
από strumfi
Χοχλιοί μπουμπουριστοί
Υλικά
• 1/2 κιλό χοντρούς χοχλιούς
• 1/2 ποτήρι λάδι
• 4-5 κουταλιές ξύδι
• 1 κουταλιά δενδρολίβανο (αρισμαρί)
• Αλάτι
Προετοιμασία
Οι χοχλιοί πρέπει να καθαριστούν καλά και να αφαιρεί η "τσίπα" που σχηματίζεται στα στόμια των οστράκων. Οσο πιο μεγάλη είναι η μεμβράνη, τόσο πιο εύρωστος και πιο παχύς είναι ο χοχλιός. Τους βάζουμε, λοιπόν, μέσα σε νερό και τους αφήνουμε για λίγο. Αμέσως θα αρχίσουν να ζωντανεύουν από την νάρκη. Ενας-ένας βγαίνουν πλέον από το κέλυφός τους και εμείς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους ζωντανούς από τους τυχόν ψοφισμένους, αν υπάρχουν. Αν υπάρχουν μερικοί που δεν βγαίνουν, παίρνουμε μια καρφίτσα και τους δοκιμάζουμε με ένα ελαφρύ τσίμπημα. Οσοι δεν αντιδρούν θα πρέπει να πεταχτούν γιατί είναι ψόφιοι. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να βράσουμε για λίγο τους χοχλιούς σε νερό με λίγο αλάτι μέχρι να αφρίσουν. Οι αφροί (τα σάλια τους δηλαδή) πρέπει να αφαιρεθούν. Στην συνέχεια καθαρίζουμε σχολαστικά με ένα μαχαίρι όλα τα υπολείμματα της μεμβράνης που υπάρχουν είτε στο στόμιο είτε πάνω στο κέλυφος, Οι χοχλιοί είναι πλέον έτοιμοι για μαγείρεμα.
Ετοιμασία
1. Απλώνουμε 2-3 κουταλιές αλάτι σε ένα τηγάνι και πάνω τοποθετούμε τους χοχλιούς "αμπούμπουρα" (με την μούρη προς τα κάτω).
2. Οταν σταματήσουν οι χοχλιοί να "τραγουδούν" (να τσιτσιρίζουν) προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά.
3. Τους αφήνουμε να τηγανιστούν για μερικά λεπτά και μετά ρίχνουμε στο τηγάνι το ξύδι και το αρισμαρί και αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά.
4. Οι χοχλιοί είναι έτοιμοι να σερβιριστούν σε βαθιά πιατέλα με όλη τους την σάλτσα.
Η συνταγή είναι παρμένη από το βιβλίο Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα των Μαρία και Νίκου Ψιλάκη και απευθύνεται σε γευσιγνώστες!!!!

Δημοσιεύτηκε: Δευ Αύγ 11, 2008 2:20 pm
από stratos
Βαλε καμια συνταγή γιά χαλβά σιμιγδαλένιοΕικόνα

Δημοσιεύτηκε: Δευ Αύγ 11, 2008 2:26 pm
από strumfi
Δεν έχω...
Σου βρίσκεται μήπως εσένα;;;; :razz: