Η καριέρα βάζει πάγο στη μητρότητα

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Τρίτη, 20.11.07

Προβληματισμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα γεννά η ζήτηση για κατεψυγμένα ωάρια που παρουσιάζει αυξητική τάση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική. Μόνο στην Ελλάδα, μαιευτήρες με εξειδίκευση στην κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού αποκαλύπτουν ότι λαμβάνουν τρία με τέσσερα τηλεφωνήματα την εβδομάδα, από γυναίκες οι οποίες χαίρουν άκρας υγείας και επιθυμούν να καταψύξουν ωάρια ή ωοθηκικό ιστό για μελλοντική χρήση. Σαν κύριος λόγος καθυστέρησης της τεκνοποίησης εμφανίζεται η προσπάθεια επαγγελματικής καταξίωσης.
«Ωστόσο, η αναβολή της δημιουργίας οικογένειας δεν οφείλεται σε ελεύθερη επιλογή των γυναικών», επισημαίνει η Δέσποινα Παπαδοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. «Ουσιαστικά, όσες εργάζονται στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα εξαναγκάζονται στο να αναβάλουν την απόκτηση διαδόχου, ώστε να γίνουν εξίσου ανταγωνιστικές με τους άνδρες συναδέλφους τους και να συμμετάσχουν με ισότιμους όρους στο σκληρό παιχνίδι της αγοράς εργασίας». Οι κανόνες του επαγγελματικού στίβου είναι προκαθορισμένοι, καθώς διαμορφώνονται σε συνάρτηση οικονομικών κυρίως παραγόντων, όπως τα επιδόματα και οι άδειες τοκετού ή το μειωμένο ωράριο, που καθιστούν τις νέες μητέρες «φύρα» για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Είναι δε κοινό μυστικό στη χώρα μας το ότι εταιρίες πρωτίστως του ιδιωτικού τομέα, αλλά ακόμα και πρώην ΔΕΚΟ, εντάσσουν στις συμβάσεις αορίστου χρόνου παράνομους ουσιαστικά όρους που απαιτούν από τις προσληφθείσες να μη μείνουν έγκυοι όσο παραμένουν σε αυτή τη θέση. «Ετσι, υπό την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας αποφεύγουν να τεκνοποιήσουν πριν από τα σαράντα, ηλικία-ορόσημο που κατά κανόνα τους παρέχει συνθήκες ασφάλειας στον επαγγελματικό τομέα», καταλήγει η κ. Παπαδοπούλου.

Από την άλλη, οι ειδικοί της Αμερικανικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) προειδοποιούν ότι η κατάψυξη γενετικού υλικού- ωαρίων, εμβρύων και ωοθηκικού ιστού-δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για τις νεότερες γυναίκες, ώστε να αναβάλουν για αργότερα την απόκτηση παιδιού. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ASRM, δρ. Μαρκ Φριτζ, η κρυοσυντήρηση βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και η έκβασή της δεν είναι εξασφαλισμένη. Συνεπώς, πρέπει να αποτελεί εναλλακτική λύση μόνο όταν συντρέχουν λόγοι υγείας.

Με την παραπάνω άποψη συμφωνεί ο δρ Λουκάς Κλέντζερης, μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος, που εξηγεί ότι η μέθοδος αναπτύχθηκε για να προσφέρει ελπίδα τεκνοποίησης σε νέες γυναίκες με κακοήθεις νόσους. «Οι ασθενείς με λέμφωμα, λευχαιμία ή καρκίνο του μαστού πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοβολίες ή χημειοθεραπεία, προκειμένου να κερδίσουν το στοίχημα με τη ζωή. Οι προαναφερθείσες θεραπευτικές μέθοδοι έχουν παρενέργειες, όπως το να καταστρέφουν την αναπαραγωγική ικανότητα, η οποία δυστυχώς δεν αντικαθίσταται», εξηγεί ο δρ. Κλέντζερης.

ΣΒΩΛΟΥ ΑΛΕΞΙΑ
Ελεύθερος Τύπος

Νομίζω ότι για εγωιστικούς κι οφελιμιστικούς σκοπούς έχουμε χάσει την αίσθηση των προτεραιοτήτων.

Οι γυναίκες διεκδικούν το δικαίωμα να γίνουν ίδιες (όχι ίσες ίδιες) με τους άντρες στα θέματα καριέρας, αλλά έτσι χάνουν το βασικό προνόμιο που τους έδωσε ο Θεός έναντι των αντρών, δηλαδή τη χαρά της τεκνοποιίας. Το αποτέλεσμα είναι τις περισσότερες φορές εξαιρετικά αρνητικό τόσο για τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που κυνηγούν την καριέρα τους, όσο και για τη σωτηρία της ψυχής των ίδιων των γυναικών.
Cordelia
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Cordelia »

Χμ ... Δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο αγαπητέ filota.

Δεν διακατέχονται όλες οι γυναίκες από εγωισμό ή υπέρμετρη φιλοδοξία επειδή παλεύουν πολύ σκληρά και σε αντίξοες συνθήκες να επιβιώσουν οικονομικά.

Εκτός αυτού πιστεύω ότι οι γυναίκες που σκέφτονται την κατάψυξη ωαρίων το κάνουν περισσότερο επειδή δεν έχουν κατάλληλο σύντροφο για πατέρα του παιδιού τους και όχι γιατί κηνυγούν την καριέρα....

Τι λένε οι υπόλοιπες γυναίκες του forum ?
Kyrie_Elehson
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από Kyrie_Elehson »

Αααααα δηλαδή ο εγωισμός είναι γυναικείο απόκτημα?? Και η υπέρμετρη φιλοδοξία?? 8O
...απίστευτος ο κόσμος κι ο χαρακτήρας μας...
Cordelia
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Kyrie_Elehson έγραψε:Αααααα δηλαδή ο εγωισμός είναι γυναικείο απόκτημα?? Και η υπέρμετρη φιλοδοξία?? 8O
(Ελπίζω να έκανα σωστά την παράθεση-πρώτη φορά το κάνω)

Ο εγωισμός και η φιλοδοξία είναι πρόβλημα κάθε ανθρώπου !!!

Και για να επανέλθουμε στο θέμα: νομίζω ότι η κατάψυξη ωαρίων φαίνεται ως λύση για κάποιες γυναίκες κυρίως επειδή είναι δύσκολο να βρουν σωστό υποψήφιο πατέρα ....

:roll:
mirto
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από mirto »

Aς αφήσουμε τέλος πάντων τη ρετσινιά της φεμινιστικής γλωσσολογίας που εξακολουθούν να αναπτύσσουν πολλοί "άντρες" και μερικές ανεγκέφαλες γυναίκες.

Η πλειοψηφία των γυναικών αναζητεί το μεγαλύτερο αξίωμα όχι όμως επαγγελματικά ...... αλλά μέσα στην οικογένεια!!!!!!!!!!! Αναζητεί και θέλει να προσφέρει τον καλύτερό της ευατό στην οικογένειά της, στα παιδιά της, στο σύζυγό της.

Οι βιοποριστικές ανάγκες αναγκάζουν σήμερα την γυναίκα να εξυπηρετεί δύο ρόλους μέσα στην οικογένεια..... και δυστυχώς η κοινωνία μας τείνει να συρικνώσει και να εξαφανίσει την μητρότητα, αφού δεν δίνει ελαφρυντικά στις μητέρες που εργάζονται.
Kyrie_Elehson
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Cordelia έγραψε: Και για να επανέλθουμε στο θέμα: νομίζω ότι η κατάψυξη ωαρίων φαίνεται ως λύση για κάποιες γυναίκες κυρίως επειδή είναι δύσκολο να βρουν σωστό υποψήφιο πατέρα ....

:roll:
Εεε αυτό να το δεχτούμε.... ακούγεται πιο λογικό.... Έτσι που τα χουμε κάνει για να βρεις κατάλληλο πατέρα θα σου χρειαστούν πολλάαααα χρόνια κι ως τότε μπορεί να μην έχεις πια τη δυνατότητα να αποκτήσεις παιδάκια.....
Αλλά μου κάνει πολύ εντύπωση αυτή η διάκριση.... Γιατί δηλαδή ένας άντρας δεν είναι κακό και κατακριτέο να παλεύει για επαγγελματική ανέλιξη και μια γυναίκα είναι??
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Όπως βλέπεις αγαπητή Coedelia το άρθρο το έχει γράψει γυναίκα. Τα στοιχεία του ρεπορτάζ δεν είναι δικά μου, απλώς τα παίρνω ως δεδομένα.

Εγώ είπα εγωιστικούς και οφελιμιστικούς σκοπούς και δεν εννοούσα τις γυναίκες αλλά το ζευγάρι. Λένε, δηλαδή, τα σημερινά ζευγάρια: "Πρέπει να δουλεύουμε και οι δύο γιατί δεν μας φτάνουν τα λεφτά". Το ερώτημα είναι δεν τους φτάνουν τα λεφτά γιατί; Για να ζήσουν απλά ή για να ζήσουν με όλες τις ανέσεις, όπως δυστυχώς έχουμε όλοι συνηθίσει. Κι αν υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή τους φτάνουν τα λεφτά του συζύγου για να ζήσουν, η σύζυγος θα σταματήσει να δουλεύει για ν΄ασχοληθεί με τά παιδιά της, ή θα πει έγώ τώρα έχω την καριέρα μου, ή και θα καταδεχτώ εγώ να με ζει ο άντρας μου;

Δεν υπάρχει τέλος σε τέτοιες συζητήσεις. Το θέμα είναι να βάζει το ανδρόγυνο σωστά τις προτεραιότητές του. Η οδός της σωτηρίας μας, όπως την έδωσε ο Θεός στον Αδάμ και την Εύα, είναι μέσω της συμβίωσης και της τεκνοποιίας, εκτός κι αν δεν μας ενδιαφέρει η σωτηρία μας.
Cordelia
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Σίγουρα δεν είναι καθόλου κακό μια γυναίκα να παλεύει για την επαγγελματική της ανέλιξη (ενώ για έναν άντρα θεωρείται σχεδόν απαραίτητο για να επιβεβαιώσει την "αξία" του).

Αυτό, όμως, που συμβαίνει τελικά είναι οι περισσότερες γυναίκες να εργάζονται ατελείωτες ώρες απλώς και μόνο για να τα φέρουν βόλτα και όχι για να κάνουν τη λαμπρή καριέρα.

Αυτό σε συνδυασμό με το ότι υπάρχει δυσκολία στο να βρεις αξιόπιστους άνδρες απλά καθυστερεί πάρα πολύ τη δημιουργία οικογένειας.
Kyrie_Elehson
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Το πρόβλημά μας δηλαδή είναι να σταματήσουν οι γυναίκες να δουλεύουν γενικά...?? είναι κι αυτό κακό? με τις γυναίκες που τα καταφέρνουν και με τα παιδιά τους και με το σπίτι τους και με τη δουλειά τους, έχουμε και με αυτές πρόβλημα? ή αυτές το γλίτωσαν?
Cordelia
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Για μένα το ιδανικό είναι να καταφέρει κάποια να συνδυάσει και τα δύο !!!
Για τον εαυτό μου θα το ήθελα πολύ.

Δεν θα συμβούλευα καμία γυναίκα να σταματήσει να εργάζεται επειδή έκανε οικογένεια τόσο γιατί έτσι θα είναι εξαρτημένη από το σύζυγο και κινδυνεύει κιόλας να χάσει την προσωπικότητά της όσο και γιατί δεν βλέπω πως συνδέεται η σωτηρία της ψυχής με το αν εργαζόμαστε παράλληλα(εξαιρούνται κάποιες δουλειές σαν τη δική μου όπου πραγματικά υπάρχει κίνδυνος απώλειας της ψυχής).
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”