Κυριακή μέρα Κυρίου ή ... μήτηρ πάσης κακίας!
Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές
Κυριακή μέρα Κυρίου ή ... μήτηρ πάσης κακίας!
Γεια σας, μπορεί το θέμα να φαίνεται απλό σε μερικούς, αλλά όσον αφορά τον εαυτό μου δεν είμαι σίγουρος. Ως γνωστόν την Κυριακή κάνουμε αργία, γιατί Ο Θεός είπε την έβδομη ημέρα να ξεκουραζόμαστε.
Όταν έχουμε να δώσουμε εξετάσεις, επιτρέπεται ή όχι να διαβάζουμε την Κυριακή για αυτές; Γιατί οι εξετάσεις είναι περισσότερο κάτι σαν εργασία παρά κάτι σαν να διαβάζουμε εφημερίδα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Όταν έχουμε να δώσουμε εξετάσεις, επιτρέπεται ή όχι να διαβάζουμε την Κυριακή για αυτές; Γιατί οι εξετάσεις είναι περισσότερο κάτι σαν εργασία παρά κάτι σαν να διαβάζουμε εφημερίδα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
-
pAntonios
- Συντονιστής

- Επικοινωνία:
για την αργία της Κυριακής
Πολύ σωστά το είπατε! Είναι μια προγραμματισμένη εργασία. Κατά συνέπεια θα μπορούσε να αποφευχθεί. Πολύ σωστά!ser έγραψε:Το θέμα είναι ότι το διάβασμα για εξετάσεις αποτελεί μία προγραμματισμένη "εργασία", οπότε θέλω να ξέρω την άποψη του Π. Αντωνίου επί του θέματος.
Από την άλλη χρειάζεται και λίγη ΔΙΑΚΡΙΣΗ. Εξαρτάται τι θα βάλουμε στη θέση του διαβάσματος. Αν για παράδειγμα βάλουμε το χουζούρι η τη διασκέδαση, προτιμότερο να διαβάζουμε την Κυριακή, είναι κάτι που είναι πιο κοντά στην προσευχή και την περισυλλογή.
Πάντως είναι ένα σοβαρό θέμα που δυστυχώς πολλοί Χριστιανοί το περιφρονούν και λόγω αυτού δεν κάνουν προκοπή και χάνουν τον κόπο τους. Ο Αγ.Κοσμάς ο Αιτωλός έκανε μεγάλους αγώνες για την αργία της Κυριακής.
Σήμερα πέρασα από τον ¨Αγιο Ιω. το Ρώσσο όπου και λειτούργησα το πρωί και είδα στο Προκόπι πολύ κοντά στην Εκκλησία ένα μικρό παζάρι. Είναι ντροπή να πηγαίνουν οι Χριστιανοί και να ψωνίζουν τέτοια μέρα. Εκτός κι αν πρόκεται για απόλυτη ανάγκη.
Ο Θεός να μας ελεήσει...
Τι εννούμε όταν λέμε αργία της Κυριακής; σε ποιές εργασίες εναφέρεται; το να κάνω εργασίες στο σπίτι (επιδιορθώσεις, καθάρισμα κ.λπ.) πρέπει να αποφεύγεται; γενικά ποιά είναι η χρυσή τομή ώστε να μην καταντήσουμε σαν τους Εβραίους που λεπτολογούσαν τα πάντα; και στη θέση αυτών που δεν πρέπει να κάνουμε τι θα πρέπει να μπει ώστε να μην είμαστε αργοί;
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Νομίζω ότι η μη εργασία αναφέρεται σε αυτήν που έχει βιοποριστικά οφέλη και όχι σε απλές πράξεις, όπως τακτοποίηση, μαγείρεμα κλπ. Αλίμονο! Θα έπρεπε τότε να καθόμαστε όλη την ημέρα, πράγμα που είναι χειρότερο!
Παραθέτω ένα κείμενο με λόγια του Γέροντα Παϊσίου από το βιβλίο του ιερομόναχου Χριστόδουλου του Αγιορείτη με τίτλο : «Σκεύος εκλογής».
«Γέροντα, δουλεύω μερικές Κυριακές στα λίγα χωράφια που έχω κι επειδή με πειράζει ο λογισμός, ήρθα να σας συμβουλευτώ τι να κάνω», του εξομολογήθηκε ο κύριος Σ…Κι ο Γέροντας του απάντησε :
«Ξέρω έναν εκεί πέρα χωρικό, ο οποίος είχε ένα σκαπτικό μηχάνημα και δούλευε και τις Κυριακές. Ε, ό,τι έβγαζε, τα έδινε όλα στους γιατρούς για το παιδί του. Κάποια στιγμή όμως, που τον πείραξε ο λογισμός ότι δεν τιμά την αργία που είναι αφιερωμένη στον Θεό, σταμάτησε να δουλεύει τις Κυριακές και από τότε το παιδί του έγινε εντελώς καλά. Πρόσεξε και συ μήπως ό,τι βγάζεις τα δίνεις στο τέλος στους γιατρούς».
Παραθέτω ένα κείμενο με λόγια του Γέροντα Παϊσίου από το βιβλίο του ιερομόναχου Χριστόδουλου του Αγιορείτη με τίτλο : «Σκεύος εκλογής».
«Γέροντα, δουλεύω μερικές Κυριακές στα λίγα χωράφια που έχω κι επειδή με πειράζει ο λογισμός, ήρθα να σας συμβουλευτώ τι να κάνω», του εξομολογήθηκε ο κύριος Σ…Κι ο Γέροντας του απάντησε :
«Ξέρω έναν εκεί πέρα χωρικό, ο οποίος είχε ένα σκαπτικό μηχάνημα και δούλευε και τις Κυριακές. Ε, ό,τι έβγαζε, τα έδινε όλα στους γιατρούς για το παιδί του. Κάποια στιγμή όμως, που τον πείραξε ο λογισμός ότι δεν τιμά την αργία που είναι αφιερωμένη στον Θεό, σταμάτησε να δουλεύει τις Κυριακές και από τότε το παιδί του έγινε εντελώς καλά. Πρόσεξε και συ μήπως ό,τι βγάζεις τα δίνεις στο τέλος στους γιατρούς».
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Πάντως επειδή δεν μπορώ/προλαβαίνω να διαβάσω για τις εξετάσεις, χωρίς να διαβάσω τις 2 Κυριακές που μας έρχονται, και επειδή δεν θα έχω κάποιο άμεσο οικονομικό όφελος από το διάβασμα, αλλά μάλλον στο μέλλον αν με βοηθήσει το δίπλωμα να βρω δουλειά, και το μόνο άμεσο όφελος είναι οι βαθμοί, δεν είμαι σίγουρος αν τελικά είναι αμαρτία το να μελετάμε για εξετάσεις Κυριακή, όπως είχα αμφιβολία στην αρχή ότι μπορεί να είναι.
-
pAntonios
- Συντονιστής

- Επικοινωνία:
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ
Η εντολή είναι σαφής. Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στον Κύριο.ilaros έγραψε:Τι εννούμε όταν λέμε αργία της Κυριακής; σε ποιές εργασίες εναφέρεται; το να κάνω εργασίες στο σπίτι (επιδιορθώσεις, καθάρισμα κ.λπ.) πρέπει να αποφεύγεται; γενικά ποιά είναι η χρυσή τομή ώστε να μην καταντήσουμε σαν τους Εβραίους που λεπτολογούσαν τα πάντα; και στη θέση αυτών που δεν πρέπει να κάνουμε τι θα πρέπει να μπει ώστε να μην είμαστε αργοί;
Και φυσικά δεν μπορείς να την αφιερώσεις με επιδιορθώσεις και καθαριστικές εργασίες. Οι γιαγιάδες μας δεν έπιαναν ούτε τη βελόνα για να ράψουν ένα κουμπί μέρα Κυριακή. Και έτσι είχαν την ευλογία του Θεού!
Δεν είναι λεπτολόγημα το να το σκέφτεσαι τι πρέπει να κάνεις...
Πρέπει σίγουρα να πηγαινεις πρωί στην εκκλησία. Νε επισκέφτεσαι νοσοκομεία και φυλακές και αρρώστους και ορφανοτροφεία και τόσα άλλα. Ακόμη να επισκέπτεσαι συγγενείς σου που έχεις καιρό να δεις και ζούνε μακρυά από την εκκλησία, για να τους πεις έναν λόγο παρηγοριάς. Είναι τόσα πολλά που μπορεί να κάνει κάποιος την Κυριακή καινα είναι ευλογημένα καινα μην χάσει το μισθό του.
Παράλληλα να διαβάζεις την Αγία Γραφή και πνευματικά βιβλία. Να προσεύχεσαι περισσότερο και να κάνεις μια Παράκληση στην Παναγία.
Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και αξίζει να ζητάς από το Θεό φώτιση για το τι επιτρέπεται να κάνεις την ημέρα αυτή του Κυρίου.
Το λέει σήμερα ο Χριστός στο Ευαγγέλιο. Αν πέσει το παιδί σου στο πηγάδι (=φιλάνθρωπη αιτία) δικαιούσαι να πας και να το βγάλεις. Αν έχει κάποιος την ανάγκη σου θα τον πάρεις να τον πας στο νοσοκομείο η όπου υπάρχει χρεία...
-
pAntonios
- Συντονιστής

- Επικοινωνία:
αμαρτάνει βαρειά όποιος χριστιανός
Ευλογημένος όποιος εκείνη την ημέρα δεν πατήσει το πόδι του στη δουλειά του είτε σαν άρρωστος, είτε με άδεια, είτε όπως αλλιώς θέλει!!!
Η συγκύπτουσα σήμερα μας έδωσε το παράδειγμα: 18 χρόνια σακάτισα και σηκώθηκε να πάει στην εκκλησία. Εκεί συνάντησε το Χριστό και βρήκε την ίαση ψυχής και σώματος!
Και φυσικά εννοείται πως αμαρτάνει βαρειά όποιος χριστιανός θα πάει να ψωνίσει εκείνη την ημέρα. Μακάρι να ξεκινούσε μια καμπάνια διαμαρτυρίας όλων μας, έστω μέσω διαδικτύου για μαζικό μπουκοτάζ της αγοράς τη μέρα εκείνη. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό θέμα από τη διάσωση της καρέτα-καρέτα!!!
Ο Κύριος να φωτίσει...
Η συγκύπτουσα σήμερα μας έδωσε το παράδειγμα: 18 χρόνια σακάτισα και σηκώθηκε να πάει στην εκκλησία. Εκεί συνάντησε το Χριστό και βρήκε την ίαση ψυχής και σώματος!
Και φυσικά εννοείται πως αμαρτάνει βαρειά όποιος χριστιανός θα πάει να ψωνίσει εκείνη την ημέρα. Μακάρι να ξεκινούσε μια καμπάνια διαμαρτυρίας όλων μας, έστω μέσω διαδικτύου για μαζικό μπουκοτάζ της αγοράς τη μέρα εκείνη. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό θέμα από τη διάσωση της καρέτα-καρέτα!!!
Ο Κύριος να φωτίσει...
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!