Αν ξεχάσουμε ν' αναφέρουμε κάποιες αμαρτίες;
Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές
-
gkou
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αν ξεχάσουμε ν' αναφέρουμε κάποιες αμαρτίες;
Καλημέρα σας αδέλφια μου! Με απασχολεί το εξής ερώτημα: τί γίνεται όταν είμαστε έτοιμοι για τη Θ. Κοινωνία,έχουμε εξομολογηθεί τις αμαρτίες μας στον πνευματικό, έχουμε νηστέψει και μια μέρα πριν θυμόμαστε κάποιες αμαρτίες που ξεχάσαμε να αναφέρουμε στην εξομολόγηση; Να μην υπάρχει δε η δυνατότητα να βρούμε πάλι τον πνευματικό μας αυτή τη μέρα;
Θα είναι σωστό να προχωρήσουμε , ή να περιμένουμε μια εβδομάδα ή και δύο, οσότου ξαναεξομολογήθούμε;
Θα είναι σωστό να προχωρήσουμε , ή να περιμένουμε μια εβδομάδα ή και δύο, οσότου ξαναεξομολογήθούμε;
- johnge
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Αν ξεχάσουμε ν' αναφέρουμε κάποιες αμαρτίες;
Εφόσον εξομολογείσαι συχνά, νομίζω δεν υπάρχει πρόβλημα. Και εφόσον δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να έκρυψες κάτι επί τούτου και απλά το ξέχασες, δεν πρέπει να έχεις κανέναν ενδοιασμό. Αλλά και πάλι είναι στη δική σου κρίση. Εσύ ξέρεις καλύτερα. Αν δεν μπορείς να δεις ξανά τον πνευματικό σου ή να τον πάρεις τηλέφωνο συμβουλεύσου τον παπά της ενορίας σου.
Ανάλογα το (βάρος ) της αμαρτίας αλλά και πόσο η συνείδηση σου σε ελέγχει.. Μπορεί να είναι και παγίδα του πονηρού για να σε αποτρέψει απο την Θεία Ευχαριστία. Πάντως αν δεν είναι θανάσιμο αμάρτημα καλό είναι να προσερχόμαστε στο Μέγα αυτό Μυστήριο.
Ο πνευματικός μου,αυτό ακριβώς μου είπε και εμένα,αν δεν τα "ξεχάσεις" εσκεμμένα προσέρχεσαι κανονικά και το αναφέρεις την επόμενη φορά.Savas έγραψε: Μπορεί να είναι και παγίδα του πονηρού για να σε αποτρέψει απο την Θεία Ευχαριστία.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

+1gpir έγραψε:Ο πνευματικός μου,αυτό ακριβώς μου είπε και εμένα,αν δεν τα "ξεχάσεις" εσκεμμένα προσέρχεσαι κανονικά και το αναφέρεις την επόμενη φορά.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Έτσι ακριβώς είναι.aposal έγραψε:+1gpir έγραψε:Ο πνευματικός μου,αυτό ακριβώς μου είπε και εμένα,αν δεν τα "ξεχάσεις" εσκεμμένα προσέρχεσαι κανονικά και το αναφέρεις την επόμενη φορά.
Άλλωστε η εξομολόγηση γίνεται όλο και πιο "βαθιά" και πιο ακριβής, όσο ο άνθρωπος προχωρά πνευματικά. Δηλαδή στην αρχή συνειδητοποιεί μόνο τις "μεγάλες" αμαρτίες και τα "οφθαλμοφανή" πάθη. Όσο η ψυχή καθαρίζει από τα βαριά σύννεφα αυτών των αμαρτιών και φωτίζεται από το φως της Θείας Χάριτος, τόσο φαίνονται και περισσότερες "δευτερεύουσες" αμαρτίες και "δυσδιάκριτα" πάθη. Επομένως σημασία έχει η ειλικρινής προαίρεση μετάνοιας και η συνεπής πνευματική πορεία κι όλα τ' άλλα διορθώνονται σταδιακά με τη βοήθεια του Πνευματικού μας και της Θείας Χάριτος.
- stathis73
- Κορυφαίος Αποστολέας

Εαν ξεχασουμε πραγματικα κατι δεν πειραζει, το καλο ειναι να γραφουμε σε χαρτι μια δυο μερες πριν προσελθουμε στο μυστηριο της εξομολογησεις ολες τις αμαρτιες που μας ερχονται για να μην ξεχναμε καμια οταν παμε για να εξομολογηθουμε, αλλα νομιζω οτι και ο Ιερεας την ωρα της συνχωριτικης ευχης λεει " οσα εν γνωση και αγνοια εποιησε....." και κατι ακομη λογια τα οποια μας " καλυπτουν" απεναντι του Θεού εφοσον οπως ειπαμε το ξεχασαμε πραγματικα.
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.
-
gkou
- Κορυφαίος Αποστολέας

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ αδέλφια μου. Οι απαντήσεις σας μου είναι πολύτιμες!